Sofies header

Zucchinirisotto

Skrivet av Sofie Sergelius 21.09.2018 | 0 Kommentarer

Zucchini, citron och parmesan - en fantastisk trio. Tur nog finns det ännu en del zucchini, en härlig och mångsidig grönsaker som passar i de flesta rätter. Det här är det första zucchinireceptet jag gjort i år, men bättre sent än aldrig right? 

Nu kanske det finns någon som rynkar på näsan. Risotto, helt för jobbigt att tillreda. Nonsens, risotto är kanske inte den enklaste vardagsrätten i världen, men inte är det rocket science heller. Det enda du egentligen behöver göra är vara vaksam. Håll koll på risotton, stå inte och surfa på instagram samtidigt, utan se till att riset får din fulla uppmärksamhet. Tillsätt vätskan i små mängder och rör inte om alltför ofta eller aggressivt. 

Orsaken till varför jag älskar risotto är att det alltid går att tillreda en risotto som passar just dagens humör, säsongens skörd eller varför inte vädret. På hösten tillreder jag ofta risotto med svamp och säsongens grönsaker, på vintern får risotton sin smak från rödvin och kött, våren är en bra tid att tillreda risotto som passar svalt väder och smakar mest parmesan och citron, medan jag på sommaren använder ärter och örter. Det går alltså att variera risotton helt hur man vill. Här är nu i alla fall en sensommar, tidig höst risotto. Enjoy ♥

Zucchinirisotto

ZUCCHINIRISOTTO MED CITRON

2 portioner

250 g riven zucchini

1 citron, zest

2 msk citronsaft

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 dl risottoris

6 dl grönsaksbuljong

50 g parmesan

1 dl grädde

2 krm svartpeppar

1 tsk hackad bladpersilja

Skala och riv zucchinin. Riv zesten på citronen i en liten skål och ställ åt sidan.

Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked olivolja i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden olja och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  

Sänk värmen. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna zucchinin då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.

Rör ner parmesan, citronzest, grädde och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vid det här laget men har ännu tuggmotstånd.

Servera risotton med hackad bladpersilja.

 

Zucchinirisotto lang

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar