Sofies header

Viol­plättar

Skrivet av Sofie Sergelius 05.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Ätbara blommor har varit en trend redan en längre stund, inte bara för att dom är sjukt snygga, utan även för att flera blommor tillför en unik smak till maträtten eller drycken. De ätbara blommorna fungerar bäst då de är riktigt färska, men det går även bra att använda torkade blommor. 

Under veckosluten brukar jag och Erik satsa på frukosten, och brukar ofta äta olika äggrätter, smoothieskålar eller annat lite lyxigare vi inte har tid med under vardagen. Under våren gjorde jag en del mat och dryck med syrénblommor men tänkte att jag definitivt ännu måste prova på någon annan blomma i matlagningen. Violen har en mild, lite mintaktig smak som gör att den passar utmärkt i desserter, drycker eller som smak i en färskost. 

Violplattar

Blommor köpta från blomsteraffärer lämpar sig sällan för matlagning eftersom de ofta sprejats med pesticider. Undvik att plocka violer eller andra ätbara blommor som är nära en väg. Violerna jag använde är från sommarstugan. Som en flerårig blomma kommer våra violer alltid i mängder i en och samma blomlåda. En gång i tiden då mamma plantera violerna var det kanske en fyra eller fem olika sorter, men nu efter ett par år är alla våra violer helt mutanter. Alla ser olika ut, men det är bra snyggare så :)

Violplattar tredje

Violer passar som sagt bra just i desserter, och plättar är en dessert såväl som en extra lyxig frukost. Här är ett klassiskt recept på plättsmet som jag bara tillsätt violer och Cointreau i. Cointreau går även bra att byta ut mot Grand Manier, och violerna kan man substituera med övriga ätbara blommor såsom lavendel, rosor eller syrén.

VIOLPLÄTTAR

4 portioner

140 g vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

25 g smält smör

2 msk strösocker

1 msk Cointreau

2 dl tvättade violer + extra för dekoration

smör till stekning

lönnsirap, blåbär och hallon till servering

Vispa ihop vetemjöl med mjölk, ägg och smält smör. Tillsätt socker och Cointreau. 

Hetta upp en plättpanna med smör och häll cirka en halv deciliter med smet i plättpannan. Stek plätten ett par minuter. Sväng på plätten och strö över av violerna. Stek i ett par minuter tills plättarna är färdiga. Upprepa med resten av smeten.

Servera plättarna med lönnsirap, hallon och blåbär. Du kan även blanda ihop lönnsirap med lite Cointreau och hälla det över de färdiga plättarna. Strö över mera violer strax innan servering.

 

Violplattar andra

 


Syrén nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 29.05.2018

Syrén, syrén, syrén - doften av försommar. Det blommar överallt och vår gård doftar helt ljuvligt. Och en så här vacker dag kan man inte annat än laga en vacker frukost. En nice cream är enkel och god, och ett lätt sätt att prova på nya ingredienser. Jag har inte använd syrén överdrivet mycket tidigare men tänker definitivt ta chansen nu då det finns så mycket av dem. Den lätta parfymdoftande nice cream skålen är inte bara snygg utan även mättande och svalkande.

Syren nice cream skal main

SYRÉN NICE CREAM BOWL

3 frysta bananer

2 msk blåbär

1 aprikos

0,5 dl syrénblommor

1 tsk citronsaft

mango, aprikos, syrénblommor, blåbär, hallon och chiafrön till dekoration 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt blåbär, aprikos, syrénblommor och citronsaft och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med mangoskivor, frysta hallon och blåbär, chiafrön och syrénblommor.

Syren nice cream nara