Sofies header

Pumpasoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2018

Pumpasoppa är den ultimata oktober-november soppan. Då är pumpa är i säsong och de kalla kvällarna kräver värmande maträtter för att du ska orka med vardagen. Eller så ser i alla fall jag på saken.

Pumpasoppa main

Under slutet av oktober gick Erik igenom våra finanser och påpekade att vi igen sätter allt för mycket pengar på mat eftersom det är en tid sedan vi storhandlat och nu nästan dagligen antingen går till butiken och köper en massa onödigt, eller beställer take-away via Wolt (awesome att de kommit till Vasa btw). Hur som helst använder vi alldeles för mycket pengar på mat, och det måste vi ändra på.

I januari hade vi en utmaning som gick ut på att vi tillsammans skulle äta för 100€ i månaden (du kan läsa mera om det HÄR) och det gick hur bra som helst. Så extrema kanske vi inte behöver vara nu, men 200€ i månaden på mat borde vi gott och väl klara av. Vilket ledde till att vi nu ska börja äta mera vegetariskt (billigt och bra, speciellt just nu) och börja ta med hemgjord lunch till kontoret (under den senaste månaden har jag nästan dagligen både köpt frukost och lunch, inte alls hållbart). Bara med att börja ta med lunchlåda kan vi spara upp till 300€ per person i månaden, om vi räknar med att vi i genomsnitt spenderar 10€ per dag bara på frukost och lunch. Herregud vilken summa! Och nu talar jag om 300€ PER PERSON! Vilket slöseri alltså!

Nu blir det en förändring! Vilket leder mig till dagens recept - pumpasoppa. Billigt då det är i säsong, och enkelt att koka en större sats på. Får lov att börja ha storkok på gång under söndagar igen. För att det inte ska bli tråkigt måste jag se på det som en utmaning (älskar utmaningar). I december ska jag alltså ha 300€ mera på kontot än i oktober. Punkt slut. 

Dessutom är det här andra receptet på pumpasoppa här på bloggen. Ifall du hellre provar på en pumpasoppa med äpple hittar du receptet HÄR.

Pumpasoppa sked

KRÄMIG PUMPASOPPA

1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

200 g mjölig potatis

2 grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

2 dl grädde

pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering

 

Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.

Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull. 

Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.

Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.

Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.

Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.

Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.

 Pumpasoppa

Soppor överlag är en essentiell del av vår (min och Eriks) kost under vinterhalvåret. Under hösten blir det mycket pumpa-, rödbets-, och morotssoppa, medan vi under vintern äter Minestrone, köttfärssoppa och kålsoppa. Borstjsoppa och Tom Kha äter vi året om. Har du förslag på andra soppor jag borde prova på?


Zucchinirisotto

Skrivet av Sofie Sergelius 21.09.2018

Zucchini, citron och parmesan - en fantastisk trio. Tur nog finns det ännu en del zucchini, en härlig och mångsidig grönsaker som passar i de flesta rätter. Det här är det första zucchinireceptet jag gjort i år, men bättre sent än aldrig right? 

Nu kanske det finns någon som rynkar på näsan. Risotto, helt för jobbigt att tillreda. Nonsens, risotto är kanske inte den enklaste vardagsrätten i världen, men inte är det rocket science heller. Det enda du egentligen behöver göra är vara vaksam. Håll koll på risotton, stå inte och surfa på instagram samtidigt, utan se till att riset får din fulla uppmärksamhet. Tillsätt vätskan i små mängder och rör inte om alltför ofta eller aggressivt. 

Orsaken till varför jag älskar risotto är att det alltid går att tillreda en risotto som passar just dagens humör, säsongens skörd eller varför inte vädret. På hösten tillreder jag ofta risotto med svamp och säsongens grönsaker, på vintern får risotton sin smak från rödvin och kött, våren är en bra tid att tillreda risotto som passar svalt väder och smakar mest parmesan och citron, medan jag på sommaren använder ärter och örter. Det går alltså att variera risotton helt hur man vill. Här är nu i alla fall en sensommar, tidig höst risotto. Enjoy ♥

Zucchinirisotto

ZUCCHINIRISOTTO MED CITRON

2 portioner

250 g riven zucchini

1 citron, zest

2 msk citronsaft

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 dl risottoris

6 dl grönsaksbuljong

50 g parmesan

1 dl grädde

2 krm svartpeppar

1 tsk hackad bladpersilja

Skala och riv zucchinin. Riv zesten på citronen i en liten skål och ställ åt sidan.

Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked olivolja i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden olja och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  

Sänk värmen. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna zucchinin då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.

Rör ner parmesan, citronzest, grädde och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vid det här laget men har ännu tuggmotstånd.

Servera risotton med hackad bladpersilja.

 

Zucchinirisotto lang


Äppel- och palsternacks­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 19.09.2018

Regn och rusk stör inte ifall man har en härlig purésoppa hemma och väntar. Även om det kanske känns otippat så är äpple och palsternacka en riktigt bra kombination, speciellt i en soppa. Det syrliga äpplet och den milda palsternackan komplimenterar varandra väl. Soppan är vegetarisk, men ifall du vill göra en veganvariant rekommenderar jag att du byter ut grädden mot havregrädde istället. Tycker du soppan behöver extra protein? Stek bacon knaprigt och strö över före servering.

Appel och palsternackssoppa

ÄPPEL- OCH PALSTERNACKSSOPPA

2 portioner huvudrätt / 4 portioner förrätt

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

15 g smör

200 g Granny Smith äpple, skalad och skuren i bitar

250 g palsternacka, skalad och skuren i bitar

1 liter vatten

2 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 krm vitpeppar

1,5 dl grädde

bladpersilja till servering

 

Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, äpplet och palsternackan och fräs i cirka 5 minuter.

Häll på vatten, smula ner grönsaksbuljongtärningen och låt sjuda under lock i 20 minuter, eller tills allting blivit mjukt. Tillsätt 0,5 deciliter av grädden och vitpepparn och koka i ytterligare ett par minuter.

Häll över i en blender och kör till en jämn purésoppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör ner resten av grädden. Koka upp och servera därefter soppan med bladpersilja.

 


Världens bästa Släpärter

Skrivet av Sofie Sergelius 17.07.2018

Släpärter är en maträtt jag starkt associerar med varma sommarkvällar på lande (sommarstugan). Men det tog mig till vuxen ålder att förstå att det inte är en rätt som ALLA känner till, vilket jag trott under min barndom. Alla jag kände åt släpärter på sommaren, men då jag flytta till Österbotten möttes jag av "Vah?" "Vad menar du?" då jag tala om sommarminnen och släpärter. Ni som nu funderar samma sak kan jag berätta att släpärter är hela ärtskidor som kokats i saltat vatten och serveras med smör. Ärterna doppas i smöret och äts som så. Och det är galet gott!

Ja, så efter att i sex år ha bott i Vasa, och bloggat i nästan 1.5 år, skriver jag äntligen ut receptet och instruktionerna på älskade släpisar, eller apposet som det heter på finska.  Receptet är räknat för 4 personer som förrätt. Enjoy ♥

Slaparter i skida andraBasta slaparter

SLÄPÄRTER

2 liter (800 g) åkerärter 

1 msk salt

150 g smör

flingsalt

Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.

Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara). Smält smöret medan ärterna kokar.

Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt. Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.

 

Ata slaparter

 

*Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna "dricker" du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden. Är du en hälsonisse kan du bara fiska upp de smördränkta ärterna med en gaffel.

 
Slaparter tva

Slaparter uppatna narbild


Rågnachos med pulled oats

Skrivet av Sofie Sergelius 05.05.2018

Cinco de Mayo, en mexikansk helgdag som egentligen firas på grund av att de mexikanska styrkorna vann över de franska under slaget vid Puebla 1862, men som blivit ett kulturellt fenomen i USA. Under Cinco de Mayo firar amerikaner den mexikanska kulturen, men en vanlig missuppfattning är att den femte maj skulle vara den mexikanska självständighetsdagen. Det är den alltså inte, självständighetsdagen firas den 16 september. Eftersom många firar Cinco de Mayo med att äta mexikansk mat är jag inte sent ute med att hänga på. Jag behöver definitivt inte en special orsak till att äta nachos, men tackar inte nej då tillfället uppenbarar sig. 

Jag har redan en tid velat vidga mina vyer och göra lite annorlunda nachos. I vanliga fall gör vi alltid samma portion: tortillachips, guacamole, köttfärs med kidneybönor, sallad, salsa, gräddfil och cheddar. I dag då jag handla hittade jag något nytt: rågchips! Dom var lite hårdare än vanliga majschips, men hade en härlig rågsmak som jag tänkte att skulle passa bra med auraost. Sen har jag nyligen fått upp ögonen för pulled oats, så det blev en vege version i dag. Och jag rekommenderar verkligen nachos med en finsk tvist. Toimii, som man nu säger.

Ragnachos

RÅGNACHOS MED PULLED OATS OCH AURA

140 g rågnachos

1 paket pulled oats med tomatsmak

1 tsk vitlökspulver

0.5 tsk salt

2 krm spiskummin

10 gula körsbärstomater, halverade

0.5 paket frisésallad, riven i bitar

30 g auraost

2 msk salsa

2 msk crème fraiche

0.5 finhackad gul lök

0.5 skivad söt spetsig paprika

GUACAMOLE

2 avocadon

0.5 lime

1 stor vitlöksklyfta

2 krm salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

 

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och pressa vitlöken i en skål. Använd en gaffel för att mosa sönder avokadon i skålen med vitlöken. Pressa i limesaften och krydda med salt, chili och svartpeppar.

Stek pulled oats i oljan i ett par minuter. Krydda med vitlökspulver, salt och spiskummin.

Placera nachos på en tallrik och smula sönder auraosten över nachona. Toppa med övriga ingredienser och klicka över guacamole och crème fraiche.


Sallad med vitvins­pocherade päron

Skrivet av Sofie Sergelius 17.02.2018

För ett tag sedan skicka jag Erik till butiken för att köpa en flaska vin. Han fråga vad jag sku ha och jag svara (dumt nog) "surprise me!" Han kom hem med en flaska sött vitt vin. Och sedan dess har den stått i vårt kylskåp. Seriöst människa. 

Vad gör man då med ett sött vin? Salta maträtter kräver ett torrt vin (både att laga maten med och att dricka till) för att det ska smaka bra. Men...hur är det med något sött element i en salt rätt? Pocherade päron - det är svaret! En härlig salt sallad med päron, skinka och mögelost. Halleluja nu blir jag av med flaskan som stått och spökat och som jag inte bara vill hälla bort.

Har du samma problem med ett (billigt) sött rött vin? Pocherade päron är svaret igen :) Kombinera då med en salt hård ost and you are good to go!

 Pocheradparonsallad

SALLAD MED POCHERADE PÄRON OCH MÖGELOST

2 päron

2,5 dl sött vitt vin

2 dl vatten

1 kanelstång

2 hela nejlikor

100 g blåmögelost (Blå Castello eller gorgonzola dolce)

50 g schwarzwaldsskinka

100 g ruccola

2 msk valnötter

1 tsk balsamico

 

Skala och halvera päronen och ta bort kärnhuset. Skär ena päronet i klyftor och det andra i tärningar.

Placera päronklyftorna i en liten kastrull tillsammans med det söta vita vinet, vatten, kanelstång och nejlika. Koka tills päronen är mjuka, cirka 5 minuter. Lyft bort päronklyftorna ur laget och låt dem svala på en tallrik.

Rosta valnötterna i en het panna utan fett tills de fått färg. Låt svalna.

Skölj ruccolan och placera i en serveringsskål. Strö över strimlor av skinkan, bitar av blåmögelosten och både päronsorterna. Ringla över balsamico och strö över valnötterna.


Broccoli och fetaostpaj

Skrivet av Sofie Sergelius 07.02.2018

Pajer är nog den ultimata "töm kylskåpet" maträtten. Du kan slänga (nästan) vad som helst i en paj, använd din fantasi (och det du hittar i kylskåpet).

Som en av de sista rätterna i utmaningen om att äta för 100€ på en månad, är en paj definitivt det perfekta valet. Jag hade redan från början planerat att tillreda en paj med broccoli och feta eftersom jag använd mig av dess ingredienser även i andra rätter under de senaste två veckorna. Det jag ännu lade till var soltorkade tomater (hade en God knows when öppnad burk i kylskåpet), en deciliter turkisk yoghurt som blivit över, och en skvätt grädde. Ifall man varken har yoghurt eller grädde kan man bra byta ut dem mot samma mängd mjölk.

Pajer har aldrig riktigt varit min grej, så jag behövde lite hjälp med botten. Pajdeg till salta pajer - ett alldeles underbart recept från bloggen Made from scratch, och jag tänkte att det passar ju bra in att även prova på saker som andra bloggare här på Foodly gjort. Och jag var minsann nöjd med resultatet på pajskalet :)

Broccoli fetapaj

BROCCOLI OCH FETAOSTPAJ

En sats pajdeg

250 g broccolifloretter

100 g fetaost

2 msk finhackade soltorkade tomater i olja

1 tsk citronsaft

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

1 dl grädde

1 dl turkisk yoghurt

2 ägg

1 krm salt

 

Tillred pajdegen enligt instruktionerna. 

Värm ugnen till 200 grader.

Skär broccolin i små floretter och smula sönder fetan.

Ta fram pajdegen, kavla ut den och placera i en smord form. Pressa ut ända upp till kanterna och nagga botten.

Blanda broccolifloretterna, den smulade fetan och den hackade soltorkade tomaten och placera på pajbotten.

Ringla över citronsaften, pepparn och chiliflingorna.

Vispa ihop grädde, yoghurt, ägg och salt. Häll blandningen över fyllningen.

Grädda pajen på mellersta falsen i 30 minuter.

Broccoli fetapaj hel


Chili sin carne

Skrivet av Sofie Sergelius 24.01.2018

Chili sin carne - en värmande gryta fylld med smak. Denna vegetariska rätt är både snabb, billig och enkel att tillreda. En chili sin carne gjord på sojakross mättar garanterat. Samtidigt som man äter gott behöver man inte få ångest över priset på en lunch :) Servera chilin till exempel med persilja, jalapeno och gräddfil om det råkar finnas hemma. 

Jag ber om ursäkt för bilden, det är så mörkt då jag kommer hem och ska försöka fixa ihop maten att det alltid ser dåligt ut. Sen måste jag erkänna att jag inte riktigt har energi kvar på kvällen att börja staila en bild - speciellt en dag som idag då jag redan gjort det under arbetstid (det ska komma riktigt smaskiga grejjer nästa vecka - så håll utkik efter VBL och ÖT). Nå man ser nu nästan vad det ska föreställa. Jag borde egentligen laga all mat på veckoslutet, styla och fota allt då, men jag bara inte orkar. Så nu ser det ut så här, c'est la vie.

Chili sin carne andra

CHILI SIN CARNE

6 portioner

3 dl fullkornsris

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

4 morötter

1 tsk olivolja

4 dl sojakross

5 dl vatten

400 g tomatkross

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk paprikapulver 

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

0,5 tsk salt

1 tsk äppelcidervinäger

 

  1. Börja med att sätta riset och koka.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, finhacka chilin. Skala och tärna moroten.
  3. Hetta upp en kastrull, häll i olivoljan och fräs lök och morot i ett par minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt chilin puttra på svag värme tills riset kokat klart. Smaka av med mera kryddor vid behov.
  5. Servera chili sin carne med kokat ris, gräddfil och jalapeno enligt egen smak.

 


Dhal - indisk linsgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 22.01.2018

Vecka tre på utmaningen och dags för den första middagen - Dhal. Dhal (dal, eller daal) är en mättande vegetarisk linsgryta med kokosmjölk från södra Indien, och en av mina favoritgrytor. Jag brukar vid mån om möjlighet rör ner rejält med koriander, men eftersom Erik tycker koriander smakar tvål så kan jag inte göra de då vi båda ska äta av maten :(

Dhal är super enkelt att göra, och garanterat gott! Jag brukar skippa riset och bara servera med världens godaste Naanbröd (se recept här). Men föredrar man ris kan man gott skippa naan, även om jag verkligen rekommenderar att man provar brödet. Hemligheten är att skippa ugnsbakandet och bara steka i smör. Mmmmm smörigt. 

Dhal2

DHAL MED NAANBRÖD

3 dl torkade röda linser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

1 msk olja

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin

400 g krossade tomater

4 dl kokosmjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

 

  1. Börja med att skölja linserna ordentligt. Koka dem därefter cirka 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt linserna rinna av i en sil.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, och finhacka chilin.
  3. Hetta upp oljan i en tjockbottnat kastrull och tillsätt lök och kryddor. Fräs i ett par minuter och tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Rör ner övriga ingredienser och låt puttra på låg värme cirka 10 minuter.
  4. Servera med naanbröd och en raita.

Gulbets­risotto med getost

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2017

Kategorier:

Gulbetsrisotto

Det fina med hösten är once again alla härliga råvaror under skördesäsongen.  Mitt kylskåp är fortfarande fullt med gulbeta, polkabeta och annat gott. Eftersom jag var på matmässan förra veckan och Erik på skolning i Tammerfors så har jag glömt lite saker i kylskåpet som definitivt borde ätas pronto. Bland annat 4 stycken gulbetor, en öppnad getost och en burk med grädde. Bästa lösningen att bli av med allt på en gång är genom att tillreda en risotto.

Det fina med en risotto är att den är så versitil. Risotto äts ofta som en primi piatti i Italien. Primi piatti betyder den första riktiga rätten i en traditionell italiensk måltid, och äts före huvudrätten. Men vi är vana vid att servera risotto som ett tillbehör till huvudrätten.  Den här risotton lämpar sig till alla de olika alternativen: första rätten före rätt nummer två (secondi), eller som en del av en huvudrätt. 

GULBETSRISOTTO MED GETOST

4 portioner

250 g riven gulbeta 

50 g gulbeta i klyftor

100 g getost i tärningar

2 st 2 cm tjocka getostskivor (ca 40 g sammanlagt)

0,5 lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1,5 dl risottoris

1 dl vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

2 msk naturell färskost

1 msk riven parmesan

0,5 dl grädde

1 krm svartpeppar

1 tsk hackad basilika

1 krm timjan

 

  1. Skala och riv gulbetan, men spara en gulbeta som istället skärs i klyftor. Skär två skivor av getosten och tärna resten.
  2. Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked smör i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden smör och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  
  4. Sänk värmen till låg. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna gulbetan då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.
  5. Stek getostskivorna i en torr het stekpanna cirka 1 minut per sida, och lyft på en tallrik. Stek därefter gulbetsklyftorna i samma stekpanna.
  6. Rör ner färskost, grädde, ost och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vide det här laget men har ännu tuggmotstånd.
  7. Servera risotton med getosten, de stekta gulbetsklyftorna, hackad basilika och timjan.

 Gulbetsrisotto thumbnail