Sofies header

Äppel- och palsternacks­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 19.09.2018

Regn och rusk stör inte ifall man har en härlig purésoppa hemma och väntar. Även om det kanske känns otippat så är äpple och palsternacka en riktigt bra kombination, speciellt i en soppa. Det syrliga äpplet och den milda palsternackan komplimenterar varandra väl. Soppan är vegetarisk, men ifall du vill göra en veganvariant rekommenderar jag att du byter ut grädden mot havregrädde istället. Tycker du soppan behöver extra protein? Stek bacon knaprigt och strö över före servering.

Appel och palsternackssoppa

ÄPPEL- OCH PALSTERNACKSSOPPA

2 portioner huvudrätt / 4 portioner förrätt

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

15 g smör

200 g Granny Smith äpple, skalad och skuren i bitar

250 g palsternacka, skalad och skuren i bitar

1 liter vatten

2 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 krm vitpeppar

1,5 dl grädde

bladpersilja till servering

 

Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, äpplet och palsternackan och fräs i cirka 5 minuter.

Häll på vatten, smula ner grönsaksbuljongtärningen och låt sjuda under lock i 20 minuter, eller tills allting blivit mjukt. Tillsätt 0,5 deciliter av grädden och vitpepparn och koka i ytterligare ett par minuter.

Häll över i en blender och kör till en jämn purésoppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör ner resten av grädden. Koka upp och servera därefter soppan med bladpersilja.

 


Världens bästa Släpärter

Skrivet av Sofie Sergelius 17.07.2018

Släpärter är en maträtt jag starkt associerar med varma sommarkvällar på lande (sommarstugan). Men det tog mig till vuxen ålder att förstå att det inte är en rätt som ALLA känner till, vilket jag trott under min barndom. Alla jag kände åt släpärter på sommaren, men då jag flytta till Österbotten möttes jag av "Vah?" "Vad menar du?" då jag tala om sommarminnen och släpärter. Ni som nu funderar samma sak kan jag berätta att släpärter är hela ärtskidor som kokats i saltat vatten och serveras med smör. Ärterna doppas i smöret och äts som så. Och det är galet gott!

Ja, så efter att i sex år ha bott i Vasa, och bloggat i nästan 1.5 år, skriver jag äntligen ut receptet och instruktionerna på älskade släpisar, eller apposet som det heter på finska.  Receptet är räknat för 4 personer som förrätt. Enjoy ♥

Slaparter i skida andraBasta slaparter

SLÄPÄRTER

2 liter (800 g) åkerärter 

1 msk salt

150 g smör

flingsalt

Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.

Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara). Smält smöret medan ärterna kokar.

Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt. Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.

 

Ata slaparter

 

*Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna "dricker" du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden. Är du en hälsonisse kan du bara fiska upp de smördränkta ärterna med en gaffel.

 
Slaparter tva

Slaparter uppatna narbild


Rågnachos med pulled oats

Skrivet av Sofie Sergelius 05.05.2018

Cinco de Mayo, en mexikansk helgdag som egentligen firas på grund av att de mexikanska styrkorna vann över de franska under slaget vid Puebla 1862, men som blivit ett kulturellt fenomen i USA. Under Cinco de Mayo firar amerikaner den mexikanska kulturen, men en vanlig missuppfattning är att den femte maj skulle vara den mexikanska självständighetsdagen. Det är den alltså inte, självständighetsdagen firas den 16 september. Eftersom många firar Cinco de Mayo med att äta mexikansk mat är jag inte sent ute med att hänga på. Jag behöver definitivt inte en special orsak till att äta nachos, men tackar inte nej då tillfället uppenbarar sig. 

Jag har redan en tid velat vidga mina vyer och göra lite annorlunda nachos. I vanliga fall gör vi alltid samma portion: tortillachips, guacamole, köttfärs med kidneybönor, sallad, salsa, gräddfil och cheddar. I dag då jag handla hittade jag något nytt: rågchips! Dom var lite hårdare än vanliga majschips, men hade en härlig rågsmak som jag tänkte att skulle passa bra med auraost. Sen har jag nyligen fått upp ögonen för pulled oats, så det blev en vege version i dag. Och jag rekommenderar verkligen nachos med en finsk tvist. Toimii, som man nu säger.

Ragnachos

RÅGNACHOS MED PULLED OATS OCH AURA

140 g rågnachos

1 paket pulled oats med tomatsmak

1 tsk vitlökspulver

0.5 tsk salt

2 krm spiskummin

10 gula körsbärstomater, halverade

0.5 paket frisésallad, riven i bitar

30 g auraost

2 msk salsa

2 msk crème fraiche

0.5 finhackad gul lök

0.5 skivad söt spetsig paprika

GUACAMOLE

2 avocadon

0.5 lime

1 stor vitlöksklyfta

2 krm salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

 

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och pressa vitlöken i en skål. Använd en gaffel för att mosa sönder avokadon i skålen med vitlöken. Pressa i limesaften och krydda med salt, chili och svartpeppar.

Stek pulled oats i oljan i ett par minuter. Krydda med vitlökspulver, salt och spiskummin.

Placera nachos på en tallrik och smula sönder auraosten över nachona. Toppa med övriga ingredienser och klicka över guacamole och crème fraiche.


Sallad med vitvins­pocherade päron

Skrivet av Sofie Sergelius 17.02.2018

För ett tag sedan skicka jag Erik till butiken för att köpa en flaska vin. Han fråga vad jag sku ha och jag svara (dumt nog) "surprise me!" Han kom hem med en flaska sött vitt vin. Och sedan dess har den stått i vårt kylskåp. Seriöst människa. 

Vad gör man då med ett sött vin? Salta maträtter kräver ett torrt vin (både att laga maten med och att dricka till) för att det ska smaka bra. Men...hur är det med något sött element i en salt rätt? Pocherade päron - det är svaret! En härlig salt sallad med päron, skinka och mögelost. Halleluja nu blir jag av med flaskan som stått och spökat och som jag inte bara vill hälla bort.

Har du samma problem med ett (billigt) sött rött vin? Pocherade päron är svaret igen :) Kombinera då med en salt hård ost and you are good to go!

 Pocheradparonsallad

SALLAD MED POCHERADE PÄRON OCH MÖGELOST

2 päron

2,5 dl sött vitt vin

2 dl vatten

1 kanelstång

2 hela nejlikor

100 g blåmögelost (Blå Castello eller gorgonzola dolce)

50 g schwarzwaldsskinka

100 g ruccola

2 msk valnötter

1 tsk balsamico

 

Skala och halvera päronen och ta bort kärnhuset. Skär ena päronet i klyftor och det andra i tärningar.

Placera päronklyftorna i en liten kastrull tillsammans med det söta vita vinet, vatten, kanelstång och nejlika. Koka tills päronen är mjuka, cirka 5 minuter. Lyft bort päronklyftorna ur laget och låt dem svala på en tallrik.

Rosta valnötterna i en het panna utan fett tills de fått färg. Låt svalna.

Skölj ruccolan och placera i en serveringsskål. Strö över strimlor av skinkan, bitar av blåmögelosten och både päronsorterna. Ringla över balsamico och strö över valnötterna.


Broccoli och fetaostpaj

Skrivet av Sofie Sergelius 07.02.2018

Pajer är nog den ultimata "töm kylskåpet" maträtten. Du kan slänga (nästan) vad som helst i en paj, använd din fantasi (och det du hittar i kylskåpet).

Som en av de sista rätterna i utmaningen om att äta för 100€ på en månad, är en paj definitivt det perfekta valet. Jag hade redan från början planerat att tillreda en paj med broccoli och feta eftersom jag använd mig av dess ingredienser även i andra rätter under de senaste två veckorna. Det jag ännu lade till var soltorkade tomater (hade en God knows when öppnad burk i kylskåpet), en deciliter turkisk yoghurt som blivit över, och en skvätt grädde. Ifall man varken har yoghurt eller grädde kan man bra byta ut dem mot samma mängd mjölk.

Pajer har aldrig riktigt varit min grej, så jag behövde lite hjälp med botten. Pajdeg till salta pajer - ett alldeles underbart recept från bloggen Made from scratch, och jag tänkte att det passar ju bra in att även prova på saker som andra bloggare här på Foodly gjort. Och jag var minsann nöjd med resultatet på pajskalet :)

Broccoli fetapaj

BROCCOLI OCH FETAOSTPAJ

En sats pajdeg

250 g broccolifloretter

100 g fetaost

2 msk finhackade soltorkade tomater i olja

1 tsk citronsaft

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

1 dl grädde

1 dl turkisk yoghurt

2 ägg

1 krm salt

 

Tillred pajdegen enligt instruktionerna. 

Värm ugnen till 200 grader.

Skär broccolin i små floretter och smula sönder fetan.

Ta fram pajdegen, kavla ut den och placera i en smord form. Pressa ut ända upp till kanterna och nagga botten.

Blanda broccolifloretterna, den smulade fetan och den hackade soltorkade tomaten och placera på pajbotten.

Ringla över citronsaften, pepparn och chiliflingorna.

Vispa ihop grädde, yoghurt, ägg och salt. Häll blandningen över fyllningen.

Grädda pajen på mellersta falsen i 30 minuter.

Broccoli fetapaj hel


Chili sin carne

Skrivet av Sofie Sergelius 24.01.2018

Chili sin carne - en värmande gryta fylld med smak. Denna vegetariska rätt är både snabb, billig och enkel att tillreda. En chili sin carne gjord på sojakross mättar garanterat. Samtidigt som man äter gott behöver man inte få ångest över priset på en lunch :) Servera chilin till exempel med persilja, jalapeno och gräddfil om det råkar finnas hemma. 

Jag ber om ursäkt för bilden, det är så mörkt då jag kommer hem och ska försöka fixa ihop maten att det alltid ser dåligt ut. Sen måste jag erkänna att jag inte riktigt har energi kvar på kvällen att börja staila en bild - speciellt en dag som idag då jag redan gjort det under arbetstid (det ska komma riktigt smaskiga grejjer nästa vecka - så håll utkik efter VBL och ÖT). Nå man ser nu nästan vad det ska föreställa. Jag borde egentligen laga all mat på veckoslutet, styla och fota allt då, men jag bara inte orkar. Så nu ser det ut så här, c'est la vie.

Chili sin carne andra

CHILI SIN CARNE

6 portioner

3 dl fullkornsris

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

4 morötter

1 tsk olivolja

4 dl sojakross

5 dl vatten

400 g tomatkross

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk paprikapulver 

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

0,5 tsk salt

1 tsk äppelcidervinäger

 

  1. Börja med att sätta riset och koka.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, finhacka chilin. Skala och tärna moroten.
  3. Hetta upp en kastrull, häll i olivoljan och fräs lök och morot i ett par minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt chilin puttra på svag värme tills riset kokat klart. Smaka av med mera kryddor vid behov.
  5. Servera chili sin carne med kokat ris, gräddfil och jalapeno enligt egen smak.

 


Dhal - indisk linsgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 22.01.2018

Vecka tre på utmaningen och dags för den första middagen - Dhal. Dhal (dal, eller daal) är en mättande vegetarisk linsgryta med kokosmjölk från södra Indien, och en av mina favoritgrytor. Jag brukar vid mån om möjlighet rör ner rejält med koriander, men eftersom Erik tycker koriander smakar tvål så kan jag inte göra de då vi båda ska äta av maten :(

Dhal är super enkelt att göra, och garanterat gott! Jag brukar skippa riset och bara servera med världens godaste Naanbröd (se recept här). Men föredrar man ris kan man gott skippa naan, även om jag verkligen rekommenderar att man provar brödet. Hemligheten är att skippa ugnsbakandet och bara steka i smör. Mmmmm smörigt. 

Dhal2

DHAL MED NAANBRÖD

3 dl torkade röda linser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

1 msk olja

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin

400 g krossade tomater

4 dl kokosmjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

 

  1. Börja med att skölja linserna ordentligt. Koka dem därefter cirka 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt linserna rinna av i en sil.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, och finhacka chilin.
  3. Hetta upp oljan i en tjockbottnat kastrull och tillsätt lök och kryddor. Fräs i ett par minuter och tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Rör ner övriga ingredienser och låt puttra på låg värme cirka 10 minuter.
  4. Servera med naanbröd och en raita.

Gulbets­risotto med getost

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2017

Kategorier:

Gulbetsrisotto

Det fina med hösten är once again alla härliga råvaror under skördesäsongen.  Mitt kylskåp är fortfarande fullt med gulbeta, polkabeta och annat gott. Eftersom jag var på matmässan förra veckan och Erik på skolning i Tammerfors så har jag glömt lite saker i kylskåpet som definitivt borde ätas pronto. Bland annat 4 stycken gulbetor, en öppnad getost och en burk med grädde. Bästa lösningen att bli av med allt på en gång är genom att tillreda en risotto.

Det fina med en risotto är att den är så versitil. Risotto äts ofta som en primi piatti i Italien. Primi piatti betyder den första riktiga rätten i en traditionell italiensk måltid, och äts före huvudrätten. Men vi är vana vid att servera risotto som ett tillbehör till huvudrätten.  Den här risotton lämpar sig till alla de olika alternativen: första rätten före rätt nummer två (secondi), eller som en del av en huvudrätt. 

GULBETSRISOTTO MED GETOST

4 portioner

250 g riven gulbeta 

50 g gulbeta i klyftor

100 g getost i tärningar

2 st 2 cm tjocka getostskivor (ca 40 g sammanlagt)

0,5 lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1,5 dl risottoris

1 dl vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

2 msk naturell färskost

1 msk riven parmesan

0,5 dl grädde

1 krm svartpeppar

1 tsk hackad basilika

1 krm timjan

 

  1. Skala och riv gulbetan, men spara en gulbeta som istället skärs i klyftor. Skär två skivor av getosten och tärna resten.
  2. Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked smör i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden smör och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  
  4. Sänk värmen till låg. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna gulbetan då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.
  5. Stek getostskivorna i en torr het stekpanna cirka 1 minut per sida, och lyft på en tallrik. Stek därefter gulbetsklyftorna i samma stekpanna.
  6. Rör ner färskost, grädde, ost och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vide det här laget men har ännu tuggmotstånd.
  7. Servera risotton med getosten, de stekta gulbetsklyftorna, hackad basilika och timjan.

 Gulbetsrisotto thumbnail


Pumpa­­gnocchi med salviasmör

Skrivet av Sofie Sergelius 26.10.2017

Kategorier:

Pumpagnocchi 3

Gnocchi med salviasmör är en riktig klassiker, av en god orsak. Kombinationen är helt enkelt underbar. Jag ville göra en snabb middag utan att det skulle påverka smaken. Ett viktigt element är råvaror av hög kvalité, så här lönar det sig att satsa på ordentlig parmesan, ekologiska ägg och färsk ricotta. 

En orsak till att det här rätten går snabbt att tillreda är att jag hade pumpapurén färdig. Pumpapuré är super enkelt att göra: halvera en butternutsquash, ta bort kärnorna och rosta 1,5 timmar i en 200 gradig ugn. Använd en sked för att ta vara på köttet, lägg i en matberedare och mixa. Voilá. Ser fram emot att göra en samma recept men byta ut pumpan mot rödbeta :)

Pumpagnocchi rullande

PUMPAGNOCCHI MED SALVIASMÖR

  • 150 g ricotta
  • 175 g pumpapuré
  • 1 dl riven parmesan (finriven)
  • 0,5 dl riven Västerbottenost (finriven)
  • 1 äggula
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 0,5 tsk salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 15 blad färsk salvia
  1. Blanda pumpapuré, ricotta, äggula, citronzest och salt i en bunke. Sikta över hälften av mjölet och vänd in det i smeten med en slickepott.
  2. Häll på resten av mjölet och knåda mjukt och snabbt in det i degen. Överarbeta degen eftersom den då blir seg. Degen ska kännas fuktig men inte kladda av sig. Tillsätt mera mjöl vid behov.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  4. Rulla ut en lång stång av en av de fyra delarna i taget, cirka 2 centimeter i diameter, och skär i 2,5 centimeter stora bitar. Använd tummen för att pressa ner degbitarna på en gaffel eller på en gnocchibräda (se bilden ovan).
  5. Koka upp väl saltat vatten i en kastrull och tillsätt gnocchin då vattnet kokar.
  6. Bryn smöret gyllene tillsammans med salviabladen (som ska bli gyllenbruna och frasiga). Ta upp salvian och lägg åt sidan för att använda som garnering.
  7. Stek gnocchin ett par minuter i smöret som finns kvar i pannan.  Servera med salviabladen och färskhyvlad parmesan. 

Pumpagnocchi 1


Pumpa­­tarteletter med getost och fikon

Skrivet av Sofie Sergelius 24.10.2017

Pumpatarteletter vagrat

Instagram är nog en alldeles fantastisk inspirationskälla! Alla fantastiska bilder mat! Blir galen! Varje gång jag ser något extraordinärt så frågar jag mig själva (med humor naturligtvis): 1. Varför kan inte jag fota lika bra? 2. Varför har jag inte samma råvaror? 3. Vad kan jag göra för att bli lika bra? Svar: Gör ditt bästa, studera och öva, öva, öva.

Om vi då går över till dagens recept: pumpatarteletter så är storyn som följande: det såg gott ut, jag ville prova. Pumpapaj hör till hösten, och pumpa är en absolut fantastisk råvara man borde använda mera av. Just det här receptet fastnade jag för på grund av bilden, och bar måste prova på att göra en liknande variant.

Pumpatarteletter 2

Jag brukar överlag inte använda så mycket recept från andra bloggar, den då jag stötte på den här via instagram så kunde jag inte låta bli. Receptet är alltså från bloggen Georgeats, men jag har ändrat om lite så att det passar min stil. Mängden ost kan nästan alltid fördubblas, samma gäller färska kryddor. Men det är min åsikt :) det lönar ju sig såklart alltid att prova före man gör ändringar på ett recept. Att smaka på det man tillreder är A och O. Själv absolut älskar jag getost så det var ett ganska självklart val att prova just den här varianten av en salt pumpapaj. Och här är nu resultatet. Just det, dom är dessutom glutenfria :)

Ograddad pumpatartelette

GLUTENFRIA PUMPATARTELETTER MED GETOST OCH FIKON

9 stycken tarteletter med 10 ∅

Pajbotten

  • 100 g havremjöl
  • 100 g mandelmjöl
  • 75 g bovetemjöl
  • 1,25 dl olivolja
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt

 

Fyllning 

  • 500 g pumpa skuren i tärningar
  • 1 msk olivolja
  • 3 fikon
  • 3 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 100 g ricotta
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk basIlika
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 krm chiliflingor
  • 1 citron
  • 100 g mjuk getost
  • 50 g getost (den runda som man kan steka bitar av)
  • 1 msk honung
  • 1 msk färsk timjan till servering
  1. Värm ugnen till 175 °C. Placera den tärnade pumpan på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över olivoljan. Grädda på mellersta falsen i 45 minuter.
  2. Gör pajdegen genom att kombinera samtliga ingredienser i en skål och knåda till en deg. Smörj tartelettformerna med olja och tryck ner degen. Grädde i den 175 °C varma ugnen i 10 minuter. Låt pumpa och pajbotten svala och gör därefter fyllningen. 
  3. Skär fikonen i klyftor och smula den runda getosten.
  4. Vispa upp äggen och rör ner grädde, ricotta, vitlök, basilika, salt, peppar och den mjuka getosten tillsammans med getostsmulorna.
  5. Riv citronskalet och rör ner i ricottasmeten. Smaka ännu av med salt och peppar.
  6. Placera pumpatärningar i formerna och häll över av ricottasmeten och toppa med fikonen. Ringla honungen över fikonen och grädda i ugnens mellersta fals i 40 minuter.
  7. Servera pajerna varma med färsk timjan. 

 Pumpatartelette bit

Ifall du inte är ett fan av getost så kan du även prova med att byta den mot örtfärskost. Prova även på att byta ut timjan mot basilika, eller varför inte själva pumpan mot rödbeta :)


Spaghettisquash

Skrivet av Sofie Sergelius 21.10.2017

Pumpasquash 1

Enkel två gånger ugnsbakad spaghettisquash med ost är en härligt höstig vardagsrätt. Spaghettisquash är en en pumpa som man med hjälp av en gaffel kan riva till en spaghettiliknande konsistens efter ugnsbakning. Det här var första gången jag provade på att baka pumpan två gånger: först helt vanligt och andra gången med fyllningen i.

Pumpasquash 2

 

SPAGHETTISQUASH MED CHEDDAR

1 spaghetti squash

1 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

0,5 tsk salt

2 krm chiliflingor

200 g stark cheddarost

1 msk smör

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl

1 tsk dijonsenap

1 krm grovmalen svartpeppar

120 g mozzarella

1 tsk färsk timjan

0,5 dl panko

 

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Halvera spaghettisquashen, gröp ur kärnorna, placera pumpahalvorna på ett bakplåtspapper och ringa över olivolja. Grädda på mellersta falsen 60 minuter.
  3. Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med salt och chiliflingor. Riv osten.
  4. Ta ut pumpan och använd en gaffel för att riva sönder pumpaköttet till en spaghettiliknande konsistens. Häll över spaghettin i en skål, men spara skalen.
  5. Smält smöret i en liten kastrull på hög värme tills det börjar bubbla.
  6. Sänk temperaturen och vispa i vetemjölet. Häll i mjölken i en tunn stråle under ständig omrörning. 
  7. Krydda med vitlöksblandningen, senap och svartpeppar.
  8. Rör ner cheddarosten lite åt gången och rör om med en träslev tills all ost smält. Rör ner den rivna spaghettisquashen.
  9. Häll spaghettisquashmassan i de tomma skalen, strö över riven mozzarella, färsk timjan och pankoflingor.
  10. Grädda ännu en gång på ugnens mellersta fals, nu i 40 minuter tills osten smält.

 Pumpasquash 3

 

 


Saltig gröt med getost och gulbeta

Skrivet av Sofie Sergelius 16.10.2017

 Gulbets och getostgrot 2

Mitt immunsystem är ett skämt, och efter att ännu en gång ha lyckats få flunssa så gjorde jag det som alla normala människor måste göra: Avbokade mina lördagsplaner och kokade en salt gröt. Sen att det tog mig tre dagar att skriva är en annan trevlig bieffekt av att ha feber. Min hjärna är på semester tills vidare. Anyhoo: Getost och betor är en match made in heaven så naturligtvis kombinerade jag dem och tillsatte lite timjan och honung.

Gulbets och getostgrot 3

Salt gröt är extremt underskattat. Enkelt, extremt versitilt och bästa comfortmaten ever. I stil med en gryta går en gröt att smaksätta helt enligt eget tycke. 2015 började den salta gröten göra ett namn för sig runt om i världen, och jag tycker det är dags att ta trenden till Finland. Kallgröt är redan en stor grej så varför skulle inte även salt gröt kunna bli det? Jag tänkte i alla fall göra flera i den här stilen.

Heston Blumenthal är känd för sin snigelgröt, varmed det är näst på min lista över rätter att testa. Har ett roligt nytt bloggtema på kommande nästa vecka och då passar snigelgröten bra in :) Men tills dess kan den som vill prova på en lite mera down to earth salt gröt med gulbeta och getost.

 

 Gulbets och getostgrot 4

GRÖT MED GULBETA OCH GETOST

4 portioner

4 st gulbetor

2 st polkabetor

450 g getost (stor rund)

3 dl havregryn

3 dl vatten

3 dl mjölk

1.5 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk salt

2 krm chiliflingor

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk färsk timjan

1 msk honung

4 st fikon

1 msk hackade valnötter

 

  1. Skala gulbetorna och riv dem fint med ett rivjärn. Skala och skiva polkabetorna riktigt tunt.
  2. Halvera getosten och skär fyra tjocka skivor av den ena halva. Skär andra halvan av getosten i små tärningar.
  3. Koka gröten genom att kombinera havregryn, vatten, mjölk och grönsaksbuljongtärningarna i en kastrull. Koka på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt därefter den rivna gulbetan, den tärnade getosten, chiliflingor, salt och peppar. Rör om ordentligt och häll upp i skålar.
  4. Skär fikonen i klyftor. Stek getostskivorna i en riktigt het stekpanna utan fett, cirka 1 minut per sida.
  5. Toppa gröten med den stekta getosten, de skivade polkabetorna, timjan, honung och hackade valnötter.

Gulbets och getostgrot 1