Sofies header

Black Bean Buddha Bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.09.2018

Kategorier:

Buddha Bowl med svarta bönor och en färgglad rödbetshummus är den perfekta lunchen! Buddha Bowls är snygga, mättar och förser dig med en hel hop av vitaminer och mineraler eftersom det mesta äts rått. Om du inte ännu provat på en Bowl rekommenderar jag det starkt! Välj just dina favoritingredienser beroende på vad som finns i säsong.

September är en härlig månad eftersom det finns så mycket härliga grönsaker i säsong. Olika sorters blomkål, grönkål, rödbeta, tomater, zucchini, pumpa... ja det finns så mycket att det känns svårt att välja. Om du som jag har problem med att välja vilka härliga grönsaker som hamnar på tallriken är en Buddha Bowl en utmärkt lösning. Då väljer du lite av allt! 

Buddha Bowl armar 

BLACK BEAN BUDDHA BOWL

280 g svarta bönor

50 g grönkål

0,25 zucchini

1 morot

0,25 romanesco blomkål

1 söt paprika

1 dl quinoa

1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

30 g blandade körsbärstomater

1 msk rödbetshummus

mikrogroddar

 

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Rör ner en halv grönsaksbuljongtärning. 

Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Hetta upp olivoljan och stek grönkålen tills den blivit knaprig.

Skala och spiralisera moroten. Riv eller spiralisera zucchinin. Skiva paprikan.

Skär romanescon i floretter.

Koka de svarta bönorna i eget lag, en deciliter vatten och den andra halvan av grönsaksbuljongtärningen. Koka i ett par minuter och häll därefter av vattnet från bönorna genom en sil. 

Halvera körsbärstomaterna.

Placera samtliga ingredienser i en skål och toppa med rödbetshummusen och mikrogroddar.

 

Buddha Bowl pinnar


Burrito Bowl med svarta bönor

Skrivet av Sofie Sergelius 09.08.2017

Kategorier:

Vem tycker om bönor? I do! Ett enkelt sätt att tillreda bönor är tillsammans med tomatkross och kryddor. Här kommer ett recept på en härlig Burrito Bowl med kryddade svarta bönor och en majssalsa.

Black Bean Burrito Bowl

Det tog mig flera år att lära mig äta bönor, och med det menar jag att det tog länge för mig att förstå att det går att tillreda härliga vegetariska rätter baserat på bönor. Nuförtiden äter vi vegetariskt flera gånger i veckan eftersom det är billigt och ofta snabbt att tillreda. Idag blev det en kryddig svartbönsskål med lime-ris och avokado, ett recept jag baserar på Gina Homolkans Black Bean Burrito Bowl. Erik kan inte tåla koriander (crazy I know) så jag tillreder denna utan koriander. Ifall man som jag ÄLSKAR koriander så kan man naturligtvis slänga koriander både i riset och strö över som topping. 

Och jo jag kommer ihåg att jag sku börja blogga aktivare, men fear not! Från och med nästa vecka ska jag skärpa mig eftersom vi då börjar med Foodlys veckolista (samma stil om Sevendays har en blogglista). 

Vill du laga en annorlunda variant? Prova byta ut svarta bönor på en bönblandning med kidneybönor, stora vita bönor och kikärter, spiskummin mot ingefära och oregano mot basilika.

 Black Bean Burrito Bowl 2

 

SVARTBÖNS BURRITO BOWL

4 portioner

Lime-ris

  • 1.5 dl brunt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk olivolja
  • saft från 0.5 lime
  1. Koka riset i vattnet och smaksätt med salt, olivolja och lime. Ställ åt sidan medan du tillreder resten.

 Majssalsa

  • 400 g majs på burk
  • 0.5 rödlök
  • 1 msk limesaft
  • 1 krm salt
  • 5 st körsbärstomater
  • 0.5 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  1. Dränera majsen och finhacka rödlök, chili och vitlöksklyfta.  Blanda ihop majsen med alla ingredienser och ställ i kallt medan du tillreder de svarta bönorna.

Topping

1 skivad avokado
1 msk finhackad vårlök
 

Marinerade bönor

  • 2 tsk olivolja
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1.5 dl tomatkross
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 400 g svarta bönor (färdigt kokta)
  1. Finhacka lök, vitlök och paprika.
  2. Hetta upp olivoljan och fräs grönsakerna i 2 minuter. Tillsätt alla kryddor och rör om.
  3. Häll över tomatkross och äppelcidervinäger. Rör om och låt sjuda på låg värme i ett par minuter.
  4. Tillsätt de svarta bönorna och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Servera de kryddade bönorna med lime-ris, majssalsa, avokado och vårlök.

Vegansk linscurry

Skrivet av Sofie Sergelius 25.07.2017

"Det finns ingenting att äta! Kylskåpet är heeeelt tomt"! Låter det bekant? Den frasen utropade jag idag. Sen kom jag på att kylskåpet inte enda stället med mat. I torrskåpet hittade jag två burkar med bönor, en burk tomatkross och voilá; vegansk linscurry! Som jag tidigare nämnt så flödar mitt kryddskåp över så det finns alltid ingredienser till en curry. Det råka till och med finnas lite gammal vårlök och chili som jag kunde använda. 

Vegansk linscurry

En curry hör till det lättaste du kan göra. Det finns otaliga varianter och det fina är att du alltid kan hitta en som passar dig och dina behov. Har du inga bönor? använd linser! Ingen tomatkross? koka morötter och mosa dem! Tillsätt dina favoritkryddor och örter, och välj den vätska som passar just dig. Kokos-, mandel-eller cashewmjölk, eller kanske grönsaksbuljong, valet är ditt. Samma gäller grönsaker du vill tillsätta, vare sig det är frågan om morot, batat eller kål. En curry kan du planera på förhand, eller göra som jag gjorde och slänga ihop de ingredienser som råka finnas hemma idag. 

Alltid nu och då (Erik skrattar alltid åt det uttrycket) känns det skönt att bara kunna slänga ihop något utan att måsta dra sig till butiken. Bara för att en ingrediens saknas. Nej, man kan improvisera. Matlagning handlar mycket om kemi, men när man kan reglerna så kan man även bryta dem. Jag tror jag ska ta och skriva en grejj om kemi i köket, blev riktigt inspirerad nu. 

 

VEGANSK LINSCURRY

1 tsk sesamolja

3 vitlöksklyftor

1 lök

1 tsk chili

1 tsk gurkmeja

1 krm salt

1 tsk spiskummin

0.5 tsk ingefära

1 krm  malen nejlika

0.5 tsk grönsaksbuljong

400 g krossade tomater

200 g röda linser

150 g blandade bönor

0.5 dl hackad grönkål

1 tsk lönnsirap

0,5 dl cashewmjölk

1 dl kokt basmatiris

1 msk hackade cashewnötter

1 finhackad vårlök

 

  1. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Häll sesamolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt chili, alla kryddor och grönsaksbuljong. Fräs i ett par minuter.
  3. Häll över tomatkross och blanda. Tillsätt linser och bönor och koka i ca 15 minuter. Rör i lönnsirap och smaka av med extra salt vid behov.
  4. Hacka grönkålen och blanda ner i curryn.
  5. Tillsätt cashewmjölk och rör om. Låt curryn koka ytterligare 5 minuter innan servering.
  6. Servera linscurryn med basmatiris, hackade cashewnötter och finhackad vårlök