Sofies header

Kryddig vegansk grönsaksgryta

Skrivet av Sofie Sergelius 23.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Efter att ha varit förkyld i ett par dagar och inte orkat ta mig till matbutiken fanns det inte så många andra alternativ på fredag än att kolla vad som finns i kylskåpet och vad jag kan hitta på av det. Nu hade jag turen att det verkligen fanns en hel del grönsaker, och eftersom flunssan tar bort en del av smaksinnet tänkte jag att en kryddig grönsaksgryta skulle fungera. Och det gjorde den verkligen.

Vegansk gronsaksgryta

Tanken var inte ens att skriva ett recept på det hela, men jag blev väldigt nöjd så jag tänkte att why not skriva ner allt medan jag ännu kommer ihåg vad jag gjorde. Vid det här skedet märkte jag hur bra det är att jag nu under nästan 2 års tid skrivit en massa recept, det var inget problem att tänka tillbaka på vad jag gjorde och hur mycket av allt jag rörde i för att åstadkomma denna gryta. Men som jag tidigare sagt så blir det alltid bäst genom att smaka sig fram. Jag har ganska mycket kryddor hemma vilket gör att det är enkelt för mig att slänga ihop olika grytor, men här råka jag använda ganska vanliga kryddor som säkert finns hemma hos ganska många som tycker om att laga mat. 

Vitlök och ingefära hör till det bästa du kan äta då du är förkyld. Vitlöken är en kraftfull antioxidant med antimikrobiella-, antivirala- och antibiotiska-egenskaper. Vitlök har även en slemlösande effekt. Även om ingen av vitlökens komponenter har isolerats och studerats  tycks kombinationen av c-vitamin, enzymer och mineraler såsom svavel och selen spela en stor roll i bekämpningen mot influens och förkylning står det i en artikel från Allt om Hälsa. Ingefära har antiinflamatoriska effekter och är en känd huskur mot förkylning. Oavsett ifall det nu bara är frågan om just huskurer utan vetenskaplig undersökning så kan det i alla fall inte skada att använda av båda två i matlagningen medan du är förkyld :) Just saying. Båda smakar gott, har mycket smak, och fungerar finfint just i en kryddig gryta med indiska influenser.

Du behöver verkligen inte följa det här receptet till punkt och pricka gällande grönsakerna, använd helt enkelt det du råkar ha hemma. Byt romanescon mot blomkål, zucchinin mot lätt stekt aubergine, tillsätt färska tomater och ta bort lite av tomatkrossen, använd rödlök istället för gul lök, batat istället för potatis. Prova dig helt enkelt fram! Ifall du ändå känner dig osäker finns det ett exakt recept här under bilden. 

Vegansk gronsaksgryta main

KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA

4 portioner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

15 g färsk ingefära

0,5 röd chili

1 msk olivolja

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1,5 tsk garam masala

0,5 dl vatten

3 morötter

3 potatisar

0,5 romanesco

100 g grönkål

50 g zucchini

4 dl kokosmjölk

1 msk finmalen cashew (rostade cashewnötter som malts fint i en matberedare)

200 g tomatkross

1 tsk honung

0,5 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1 vårlök

2 msk färsk persilja

Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Finhacka chilin. Ta bort kärnorna ifall du inte vill ha det för spicy.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt därefter vitlök, ingefära och chili. Fräs i ett par minuter till.

Tillsätt salt, peppar, kanel, gurkmeja och garam masala. Fräs i ett par minuter.

Tillsätt vattnet och deglasera pannan. Låt sjuda på låg värme, eller ta bort från värmen medan du förbereder grönsakerna.

Skala och tärna morötter och potatis. skär romanescon i floretter och hacka grönkålen grovt. Skär zucchinin i små bitar. 

Häll morötter och potatis i kastrullen med löken och kryddorna, rör om ordentligt och hetta upp.

Tillsätt kokosmjölk, cashew, tomatkross, honung och grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda på medelvärme i cirka 15 minuter tills potatisen och moroten nästan är mjuk.

Tillsätt därefter romanesco, grönkål och zucchini och koka i ytterligare 10 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt enligt eget behov.

Servera grytan med finhackad vårlök och persilja. 

Vegansk gronsaksgryta nara


Black Bean Buddha Bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.09.2018

Kategorier:

Buddha Bowl med svarta bönor och en färgglad rödbetshummus är den perfekta lunchen! Buddha Bowls är snygga, mättar och förser dig med en hel hop av vitaminer och mineraler eftersom det mesta äts rått. Om du inte ännu provat på en Bowl rekommenderar jag det starkt! Välj just dina favoritingredienser beroende på vad som finns i säsong.

September är en härlig månad eftersom det finns så mycket härliga grönsaker i säsong. Olika sorters blomkål, grönkål, rödbeta, tomater, zucchini, pumpa... ja det finns så mycket att det känns svårt att välja. Om du som jag har problem med att välja vilka härliga grönsaker som hamnar på tallriken är en Buddha Bowl en utmärkt lösning. Då väljer du lite av allt! 

Buddha Bowl armar 

BLACK BEAN BUDDHA BOWL

280 g svarta bönor

50 g grönkål

0,25 zucchini

1 morot

0,25 romanesco blomkål

1 söt paprika

1 dl quinoa

1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

30 g blandade körsbärstomater

1 msk rödbetshummus

mikrogroddar

 

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Rör ner en halv grönsaksbuljongtärning. 

Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Hetta upp olivoljan och stek grönkålen tills den blivit knaprig.

Skala och spiralisera moroten. Riv eller spiralisera zucchinin. Skiva paprikan.

Skär romanescon i floretter.

Koka de svarta bönorna i eget lag, en deciliter vatten och den andra halvan av grönsaksbuljongtärningen. Koka i ett par minuter och häll därefter av vattnet från bönorna genom en sil. 

Halvera körsbärstomaterna.

Placera samtliga ingredienser i en skål och toppa med rödbetshummusen och mikrogroddar.

 

Buddha Bowl pinnar