Sofies header

Tonfisk och rissallad

Skrivet av Sofie Sergelius 25.01.2018 | 1 kommentar(er)

Jag brukade som barn nu som då få fnatt med en maträtt och kunde äta den varje dag under en typ en månads tid. Tonfisk- och rissallad var en av dem. Under en tid gjorde jag det varje dag efter skolan. Andra rätter jag fick fnatt med var tonfisksmörgås med majonnäs, riisifrutti och helt bara vanligt ris med chilisås och soja.

Nu medan vi lever med en tight budget har jag försökt återkalla rätter från mitt förflutna, det jag bruka äta då jag på riktigt inte hade pengar. Tonfisk på burk är de facto rätt dyrt, men om man bara använder en liten mängd tillsammans med ris så blir det inte så dyrt i längden.

Tonfisk och rissallad

TONFISK- OCH RISSALLAD

6 portioner

3 dl basmatiris

3 burkar tonfisk i olja

450 g frysta ärter

1 burk majs

1 stor rödlök

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 krm malen vitpeppar

1 msk citronsaft

1 tsk vitlökspulver

 

  1. Börja med att koka riset i saltat vatten. Rör ner de frysta ärterna i riset, häll allting i en stor beredningsskål och ställ åt sidan..
  2. Häll av oljan från tonfisken och vattnet från majsen.
  3. Skala och finhacka rödlöken.
  4. Rör ihop alla ingredienser i beredningsskålen och salta ännu enligt egen smak.
  5. Servera med en majonnäs och eventuellt lite färsk persilja.
     

Chili sin carne

Skrivet av Sofie Sergelius 24.01.2018

Chili sin carne - en värmande gryta fylld med smak. Denna vegetariska rätt är både snabb, billig och enkel att tillreda. En chili sin carne gjord på sojakross mättar garanterat. Samtidigt som man äter gott behöver man inte få ångest över priset på en lunch :) Servera chilin till exempel med persilja, jalapeno och gräddfil om det råkar finnas hemma. 

Jag ber om ursäkt för bilden, det är så mörkt då jag kommer hem och ska försöka fixa ihop maten att det alltid ser dåligt ut. Sen måste jag erkänna att jag inte riktigt har energi kvar på kvällen att börja staila en bild - speciellt en dag som idag då jag redan gjort det under arbetstid (det ska komma riktigt smaskiga grejjer nästa vecka - så håll utkik efter VBL och ÖT). Nå man ser nu nästan vad det ska föreställa. Jag borde egentligen laga all mat på veckoslutet, styla och fota allt då, men jag bara inte orkar. Så nu ser det ut så här, c'est la vie.

Chili sin carne andra

CHILI SIN CARNE

6 portioner

3 dl fullkornsris

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

4 morötter

1 tsk olivolja

4 dl sojakross

5 dl vatten

400 g tomatkross

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk paprikapulver 

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

0,5 tsk salt

1 tsk äppelcidervinäger

 

  1. Börja med att sätta riset och koka.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, finhacka chilin. Skala och tärna moroten.
  3. Hetta upp en kastrull, häll i olivoljan och fräs lök och morot i ett par minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt chilin puttra på svag värme tills riset kokat klart. Smaka av med mera kryddor vid behov.
  5. Servera chili sin carne med kokat ris, gräddfil och jalapeno enligt egen smak.

 


Kållåda

Skrivet av Sofie Sergelius 09.01.2018

Kallada main

Nåja, dags för andra receptet i serien "Hundra euro i  månaden": Kållåda. Kålen var som jag sa i inlägget om Kålsoppa bara 49 cent per kilo, så nu första veckan blir det en del kål att tugga sig igenom. Dessutom skulle vi ta vara på all köttfärs, och en kållåda behöver nog nästan köttfärs. Köttfärspaketet från Lidl hade 700 g kött, och vi använde 400 g till soppan så det fanns ännu 300 g köttfärs up for grabs.

Jag måste bara kommentera att jag tycket det är super roligt att så många läst och reagerat på mitt första inlägg i serien Hundra euro i månaden. Blev riktigt förvånad på morgonen över vilken trafik det var till inlägget. Helt sjukt roligt, och motiverande. Nu skulle jag inte ens våga sluta även om jag i något skede skulle villa göra det. I'll see this trough.

Men tillbaka till recept nummer 2. Fråga: blir man trött på att äta två så pass liknande rättar både till lunch och middag flera dagar i rad? Svar: hoppas inte. Personligen älskar jag kål och önskar verkligen att jag inte nu tröttnat på denna fantastiska råvara. Jag måst definitivt göra kåldolmar någon dag! Efter att vår utmaning är slut så klart. 

Kallada

KÅLLÅDA 

8 portioner

1,5 dl grötris

1 tsk salt

4 dl vatten

1 lök

300 g köttfärs

0,5 tsk salt

1,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk timjan

950 g vitkål

1 msk sirap

1 msk olja

4 dl kycklingbuljong

 

  1. Koka riset i saltat vatten och ställ åt sidan då det kokat klart.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen i en  traktörpanna tillsammans med den hackade löken. Smaksätt med kryddorna och häll över i en ugnsform (cirka 30x40 cm).
  4. Strimla kålen och fräs i samma traktörpanna cirka 10 minuter under lock tills kålen blivit mjuk. Ringla över sirapen och rör om.
  5. Blanda ihop det kokade riset, kålen och köttfärsen i ugnsformen och bred ut till ett jämnt lager.
  6. Koka upp vatten och tillsätt en kycklingbuljongtärning. Häll sedan buljongen över ugnsformen.
  7. Grädda kållåda på ugnens mellersta fals cirka 60 minuter. Ifall du tycker att den håller på och få för mycket färg kan du täcka formen med aluminiumfolie då det är kring 15 minuter kvar.
  8. Servera kållådan som sådan eller med antingen rårörda lingon eller tinade frysta lingon.

Dr Pepper tacitos

Skrivet av Sofie Sergelius 10.11.2017

DR Pepper tacitos2

På vår första date bjöd Erik på tortillas. Han var super stolt. Sedan dess har tortillas, nachos och tacos varit ganska vanligt hemma hos oss. Vem skulle nu inte gilla mexikanska smaker?

I vårt hushåll är det jag som bestämmer över maten, obviously. Men ibland kommer Erik med önskemål. Hans senaste önskemål kom genom att han skicka en Buzzfeed video åt mig. Det var en Tastemade video på skirt steak i Dr Pepper marinad, som man sedan gjorde tacitos på. 

Tacitos är en mexikansk maträtt som består av en liten tortilla fylld med kött och ost som sedan friterats. I en tacito använder man sig traditionellt av en majstortilla men det går även att göra dem med en helt vanliga vetetortillan. Vi hade aldrig prövat tacitos tidigare so why not try them now? Jag prova receptet och kom snabbt fram till att även om det är gott, så kunde vi göra den bättre. Originalreceptet var lite väl syrligt och saknade hetta tyckte vi. Så vi gjorde tacitos igen..och igen. Nu är vi ganska nöjda så jag kan dela med mig receptet :) Här är alltså min variant på nötköttsfyllda tacitos.

DR Pepper tacitos orullade

 

DR PEPPER TACITOS

MARINAD

1 dl Dr Pepper

0,75 dl sojasås

1 saften av en lime

2  pressade vitlöksklyftor

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk srirasha 

 

400 g tunn nötkötts innerstek

 

TACITOS

8 st majstortillas

2 avokadon

150 g fetaost

1 lök

3 dl rypsolja

100 crème fraiche

0,5 dl salsa

1 msk jalapenos

2 msk finhackad vårlök

 

  1. Gör marinaden genom att blanda ihop ingredienserna i en minigrip påse. Tillsätt de tunna innerstekbitarna och låt köttet dra åt sig smak i 4 timmar eller över natten i kylskåpet.
  2. Grilla de marinerade köttbitarna i en het grill en minut per sida (lite beroende på hur tjocka bitar du har) och ställ på en tallrik för att vila i 10 minuter. Skär köttet i 2x2 cm kuber.
  3. Skala och skiva avokadon och smula sönder fetan. Skala och finhacka löken.
  4. Placera köttbitar, avokado och feta i mitten av en tortilla och rulla ihop till en spänd rulle. Upprepa med alla tortillas.
  5. Hetta upp oljan i en traktörpanna och fritera tortillarullarna 1 minut per sida i den heta oljan- Lyft över på hushållspapper så att extra olja rinner av.
  6. Placera tacitos på en tallrik och toppa med crème fraiche, hackad lök, salsa, jalapenos och vårlök.

 

 Ps. Blir tokig på att det är så mörkt om kvällarna! Min stackars kamera klarar inte av ljuset :(


Persisk kyckling­gryta

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2017

Persisk kyckling

Grytor är helt fantastiska så här på höstkvisten. Värmande, mättande och läckra. Jag söker ständigt efter ny inspiration på grytor eftersom de är så otroligt enkla och oftast super goda.  Jag hade inte tidigare gjort den här men eftersom jag älskar välkryddad mat så tänkte jag att jag måste prova på något nytt, och vem skulle nu inte tycka om Persiskt? Varma kryddor och läskande frukt, en fantastisk kombination. Inspiration till receptet har jag tagit från bloggen Kitchen Sanctuary, som överlag har super bra recept på mat från Mellanöstern. Rekommenderar varmt ett besök!

Om ett par veckor kommer jag  att göra en grej om grytor till tidningen, så det är bra att jag nu har gott om tid att lite pröva mig fram till olika smakkombinationer. Kyckling, gurkmeja och kanel är ju nog i och för sig alltid en bra kombination. Den här grytan är dessutom glutenfri eftersom såsen inte reds av med vetemjöl, utan tjocknar till med hjälp av malda valnötter och mandelmjöl istället.

Persisk kyckling sida

PERSISK KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLSRIS

4 personer

Marinerad kyckling
  • 300 g kyckling
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm kanel
  • 0.5 tsk chiliflingor
  • 0.5 tsk spiskummin
  1. Börja med att skära kycklingen i tärningar och lägg i en beredningsskål. Häll över olivoljan.
  2. Blanda ihop alla kryddor och strö över kycklingtärningarna. Rör om ordentligt, täck med färskfolie och ställ i kallt medan du förbereder resten av ingredienserna.
Gryta
  • 1 lök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 aubergine
  • 90 g valnötter
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g mandelmjöl
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kanel
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • skalet från en lime
  • 5 dl ekologisk kycklingbuljong
  • 1 dl blåbärssaft koncentrat
  1. Skala och hacka löken. Skär båda paprikorna i strimlor och tärna auberginen.
  2. Lägg valnötterna i en matbredare och kör till en smulig massa. Skala och hacka vitlöken
  3. Hetta upp smöret i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt den hackade löken. Fräs i ett par minuter
  4. Ta fram kycklingen från kylskåpet och häll över i kastrullen. Stek tillsammans med löken i ett par minuter.
  5. Häll över paprikan och auberginen och stek ytterligare ett par minuter.
  6. Rör de malda valnötterna, vitlöken och mandelmjölet i kastrullen. Fräs i ett par minuter och tillsätt därefter alla kryddor och det rivna limeskalet. Rör om ordentligt
  7. Tillsätt kycklingbuljongen (1 kycklingbuljongtärning och 5 dl vatten) och blåbärssaften. Låt grytan puttra på låg värme i 15 minuter. Tillred riset under tiden.
Blomkålsris
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  1. Gör blomkålsriset genom att skära blomkålen i buketter och lägg i en matberedare. Kör på låg hastighet i cirka 20 sekunder.
  2. Hetta upp en kastrull med vatten och tillsätt saltet. Koka blomkålsriset i cirka 5 minuter, dränera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Lägg kastrullen tillbaka på den avstända plattan som ännu borde vara varm och ånga bort överlopps vätska.
Tillbehör
  • 1 granatäpple
  • 1 röd lök
  • 4 msk bladpersilja
  • 1 msk grovhackade valnötter
  1. Ta vara på kärnorna från granatäpplet, skala och skiva rödlöken tunnt.

Servera kycklinggrytan med blomkålsriset och strö över av granatäppelkärnorna, den skivade rödlöken, bladpersiljan och de hackade valnötterna.

 

Persisk kyckling bred

 


Upstate Chili

Skrivet av Sofie Sergelius 11.05.2017

Det bästa som smög med i väskan hem från New York var Chelsea Market kokboken. Idag gjorde jag (äntligen) mitt första recept ur boken. Upstate Chili var en av de första rätterna jag fastnade för då jag läste igenom boken. Hemgjord chili, helt som i gamla Wild West filmer. Eller okay jag såg det i The Parent Trap med Lindsey Lohan och har sedan dess (typ 1998) velat ha en äkta chili med majsbröd. Anyhoo. Tyvärr är det så att jag inte bara kan följa ett färdigt recept, eller hur? Jag tar inspiration, ser vad som finns i butiken, och gör min variant.  Det gör jag mest för att jag gärna använder ingredienser jag redan har, inte för att jag inte skulle lita på ett recept.

Upstate chili2

En Chili, American style, betyder en gryta med mycket smak, hetta och  vanligtvis kött. Vi är vana vid att kalla en rätt som denna Chili con carne. Det hävdas att Chili (con carne) är en amerikansk rätt med mexikanska rötter. Mexikaner tycker däremot att de inte har något med saken att göra och att vi ska lämna dem utanför diskussionen. Även om chilin har lååånga rötter åt ett eller annat håll, så är det klart att det på 1920-talet slog igenom för massan av konsumenter i Amerika. Det sägs att chili låg mellan svält och överlevnad eftersom chilifrukten var billig. Chilin på den tiden innehåll lika mycket chilifrukt som kött, varav även fattiga kunde ha råd med denna läckerhet. 

Största problemet är naturligtvis själva chilifrukten då denna rätt lagas i Finland. Ifall man inte odlar själv i det här landet kan det vara svårt att få tag på de special chilin som används i Chelsea Markets original recept. Jag använde helt vanlig röd chili jag hitta i butiken. Dessutom råkade jag ha en skvätt sriracha kvar så istället för att köpa något nytt så använde jag den. Det går även bra att använda sambal oelek, harissa eller en annan chilipasta som finns hemma.

 

Upstate Chili à la Sergelius

4 portioner

Kött

  • 800 g köttfärs
  • 2 tsk flingsalt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 3 tsk srirachasås
  • 0.5 tsk torkade chiliflingor

 

Chili

  • 1 burk (350 g) kidneybönor
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 hela chilifrukter (med frön)
  • 1 burk (400 g) tomatkross
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk kummin
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk salt (plus mera enligt egen smak)

 

Tillbehör 

  • 4 msk crème fraiche
  • 2 msk Jalapeño
  • 1 avokado
  • ca 20 tortillachips
  • 1 dl riven cheddar

 

  1. Blanda ihop köttet med kryddorna i en beredningsskål. Täck över med färskfolie åt låt köttet marinera 12-24 timmar i kylskåp.
  2. Bryn det kryddade köttet i en gjutjärnsgryta i  5 minuter, häll över i en skål men lämna fettet i grytan.
  3. Finhacka lök och vitlök i och fräs ca 5 minuter i en samma gryta i fettet som blev kvar efter köttet.
  4. Häll tillbaka det stekta köttet och tillsätt tomatkross, chili, oregano, timjan, kummin och peppar. Rör om och låt sjuda på låg värme i minst en timme. Tillsätt bönorna under de sista 15 minuterna. Smaka av med mera kryddor.
  5.  Servera chilin med crème fraiche, jalapeño, avokado, tortillachips och riven cheddar.

Upstate chili 2