Sofies header

Glutenfria äppel­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2018

Kategorier:

Äppelsäsongen är som bäst, och det passar mig mer än väl. Enda som harmar mig är att jag själva inte har ett äppelträd, utan måste nöja mig med det som går att hitta i butiken. Inte råkar någon ha extra äpplen jag kan komma och hämta? Pretty please? :)

Medan jag är på min semester har jag bestämt mig för att satsa lite extra på bloggen, som tyvärr ofta får lida av mitt yrke. Det känns lite för jobbigt att efter att ha arbetat med Vasabladets recept hela dagen ännu tillreda något nytt till bloggen. Ah, men nu då jag har all tid i världen (ännu två veckor framöver) alternerar jag min tid mellan bloggen, skönlitteratur (just nu mest Michael Crichton) och böcker om digital marknadsföring (for the fun of it I suppose). 

Glutenfria appelvafflor

Det här receptet är ganska basic, men med extra mycket kryddor och rivet äppel. Måste inflika här att jag blev rätt nöjd med bilderna, for once, eftersom jag inte hade bråttom. I vanliga fall har jag minst tre rätter som ska fotas, och då lider kvaliteten eftersom jag vid det laget oftast redan är ganska trött. Den som tycker att det bara är "lätt" och "roligt" att skapa recept till tidningen, har säkert aldrig gjort det.  Klart att det är kul, men en studiodag hör definitivt till de tyngre arbetsdagarna. Det är så annat med bloggen, då det inte finns en deadline. Det är bara att tuta och köra.

Don't get me wrong, jag tycker om att laga recept till tidningen, men ibland är det ganska tungt, speciellt med tanke på allt annat jobb som ska göras. Därför känns det så skönt nu med bloggen, som bara är en hobby. Helt samma om det bara är jag som läser inläggen vid ett senare skede, jag gör ju det här bara för mig själv. 

Det var allt om bloggandet för den här gången, nu finns receptet på frasiga och kryddiga äppelvåfflor under den här bilden. Enjoy ♥

Glutenfria appelvafflor nara

GLUTENFRIA ÄPPELVÅFFLOR

 0,5 dl havregryn

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk kanel

2 krm ingefära

1 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 krm muskotnöt

0,5 krm malen nejlika

1 msk lönnsirap

2 ägg

4 dl mjölk

300 g rivet äpple

100 g smält smör

Kolasås, pekannötter och vispbar vaniljsås till servering

 

Rör ihop alla torra ingredienser. Vispa ner lönnsirap, ägg och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt det rivna äpplet och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med kolasås, vispad vaniljsås och pekannötter.

Glutenfria appelvafflor tredje

Inte sugen på just äpplen? Du kan såklart prova byta ut det rivna äpplet till exempel mot päron. Det fina med just våfflor och plättar är att så fort du har ett fungerande basrecept kan du byta ut de olika smaksättningarna helt enligt eget tycke. Under hösten tänker jag ännu laga ett par olika sorters våfflor med grönsaker  och frukter i säsong. Vänta bara till halloween, då blir det pumpavåfflor!

Glutenfria appelvafflor aten

Nu tar jag och kryper ner i soffan med den extremt spännande boken som går under namnet "Coca-Cola sodat", som beskriver Coca-Colas och Pepsis rivalitet. Jag är urusel på att läsa på finska så passade på att öva mig lite- Efter det är det dags för "Dragon teeth" av Michael Crichton (ja just han som skrivit Jurassic Park). Ciao.


Memma­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 28.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Memma har aldrig varit riktigt min grej, så fatta hur förvånad jag blev då jag förra veckan fick smaka på hemgjord memma vid Brages Friluftsmuseum. Det var ju gott! Memma, som tillreds på malt, rågmjöl, vatten, salt och pommeransskal, kommer från Åbo trakten och har därefter spridits sig till övriga Finland. Memma tillreds genom en komplex process där mjölets stärkelse, genom amylas, bryts ner till maltos, det vill säga socker. Memma innehåller därmed inget tillsatt socker, bara det som naturligt framkommer genom just amylas. Den memma man får köpa i butikens frysdisk däremot innehåller stora mängder socker, och smakar ingenting som den memma som kokas hemma på traditionellt vis. 

Det första jag lärde mig nu om memma är att tillredningen som sagt är en lång process. Man börjar med att koka vatten till max 68 grader, blandar ihop mjöl och malt med vattnet och stör extra av både mjölet och malten på ytan. Sen får det stå och dra sig på ett varmt ställe i ett par timmar, varefter man strör mera mjöl och malt på. Hela processen tar 5 till 6 timmar, och det är bara dag ett. För sen ska det vispas, kryddas, kokas, svalna och gräddas i ugn. Efter allt det här ska memman ännu stå och dra sig i tre dagar. Så ifall du ska koka egen memma så ska du för det första ha tålamod, och för det andra lite humor. Så för mig som först nu fått upp ögonen för denna påskklenod tänker inte börja laga det från början. 

Det andra jag lärde mig kom nu till hands. Vill man ha memma, men inte extra sockret som de flesta fabriker rör ner i smeten, kan man köpa bland annat Kymppis Ekologiska memma, som inte har något tillsatt socker. Det är den ekologiska memman, första rivan jag köpt i hela mitt liv, som jag nu gräddat våfflor på. Receptet finns nu här nedan. Enjoy! Eller kanske Nauttikaa! passar bättre här.

Memma vafflor

MEMMAVÅFFLOR MED VANILJSÅS OCH PASSIONSFRUKT

200 g memma

1,25 dl rågmjöl

1,5 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk farinsocker

2 dl mjölk

1 ägg

20 g smält smör

1 dl vaniljsås eller grädde till servering

2 passionsfrukter

25 g buskblåbär

Rör ihop rågmjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt memman och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med vaniljsås eller vispad grädde för lite sötma, och passionsfrukt och blåbär för syra.


Mina bästa våffelrecept

Skrivet av Sofie Sergelius 24.03.2018

Kategorier:

Den 25 mars är det internationella våffeldagen och jag tänkte uppmärksamma detta genom att lista mina favorit våffelrecept. Efter att vi inhandla ett våffeljärn (vilket nog var på tiden) har vi ätit ganska mycket våfflor just på veckosluten. Här är mina tre favoriter från bloggen, samt ett par tuffa recept från andra bloggare som jag gärna skulle prova på.

 BLODAPELSINVÅFFLOR

Blodapelsinvåfflor är härligt söta och syrliga i ett och samma paket. NU då blodapelsin inte längre är i säsong går det bra att byta ut den mot citron eller vanlig apelsin. Kunde även vara gott med lime.

Receptet hittar du här.

Blodapelsinvafflor ovan

 

PALEO VÅFFLOR

 Paleo, det vill säga våfflor enligt paleolitisk kost. Inget socker, vitt mjöl eller djurmjölk. I dessa våfflor används mandelmjölk och mandel- och kokosmjöl. Inget tillsatt socker, sötman kommer från den mogna bananen och dadlarna.

Receptet hittar du här

Paleovafflor 1

 

SPENATVÅFFLOR

Spenatvåfflor var nytt för mig, men blev riktigt nöjd med resultatet så listar det här. Nästa jag definitivt ska prova på (då det gäller salta våfflor) är en med getost och rödbeta. Nami. Men tillsvidare får man nöja sig med det här.

Receptet hittar du här

Spenatvafflor main

 

RECEPT JAG VILL PROVA PÅ

Sötpotatisvåfflor från Brooklyn Supper. Receptet finns här.

Juliga våfflor från My Perfect Greens. Receptet finns här.

Pumpavåfflor från Food by Gaspar. Receptet finns här.

Blåbär och gräddfilsvåfflor från Two Peas & Their Pod. Receptet finns här.


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main


Blodapelsin­våfflor med nice­cream

Skrivet av Sofie Sergelius 04.03.2018

Kategorier:

Våfflor, våfflor, våfflor. Alltid lika gott, lika uppskattat och lika roligt.  Efter att ha sett hur andra gottar sig med våfflor på veckosluten kom jag på att jag vill vara en av dom människorna! Söndagar är till för att ligga i sängen, se på serier, och hädan framöver äta våfflor. 

Jag har aldrig haft ett våffeljärn, (crazy I know) så ett par dagar innan min födis fick jag nog - nu skulle ett våffeljärn inhandlas! Ett par veckor senare, det vill säga right now, så har vi ätit våfflor alla lördagar och söndagar sedan dess.  Medan det ännu finns blodapelsiner gjorde jag blodapelsinvåfflor, men det går bra att byta ut mot vanlig apelsin eller varför inte citron. Med citron ska man bara komma ihåg att minska på mängden saft. Men long story short - här är receptet på mina citrusvåfflor.

Blodapelsinvafflor ovan

BLODAPELSINVÅFFLOR

1,75 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk socker

1 dl blodapelsinsaft

1 dl mjölk

1 ägg

1 blodapelsin

50 g smält smör

2 msk lönnsirap.

 

Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner blodapelsinsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsin och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med nice cream, blodapelsinklyftor och lönnsirap.

 

VANILJ NICE CREAM

2  frysta skivade bananer

1 krm vaniljpulver

 

Mixa de frysta bananerna till en slät glass-aktig massa i en matberedare (det tar ett par minuter).

Smaksätt med vaniljpulver och servera med våfflorna.

Blodapelsinvafflor sang


Paleo ­våfflor och nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 27.05.2017

Bananer är awesome, men vi hinner inte alltid äta alla innan de blivit gamla. Just nu är även frysen full men banan. Och därför blev det våfflor. Dessutom har jag glömt att returnera min kollega Anna-Lenas våffeljärn (som jag låna i typ februari, hups). 

Paleo, eller paleolitisk kost, är en diet där man äter som människan åt innan jordbrukets era. Tanken är alltså att äta så ren och oprocessad mat som möjligt. Äter man enligt paleo dieten undviker man raffinerat socker, spannmål och mjölkprodukter. I dessa våfflor används mandelmjölk och mandel- och kokosmjöl. Inget tillsatt socker, sötman kommer från den mogna bananen och dadlarna.

Jag tänkte prova på något nytt så varför inte något som är liiite hälsosammare än vanliga våfflor. Ingredienserna är rätt vanliga som ofta finns i torrskåpet. Våfflor behöver ett krämigt element till serveringen, så jag gjorde även en snabb nice cream, glass gjord på fryst banan. Receptet på glassen finns under våffelreceptet.

Paleovafflor 1

PALEO VÅFFLOR

1 banan

4 färska dadlar

0.5 dl blåbär

2 ägg

1 dl osötad mandelmjölk

1 dl mandelmjöl

1.5 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 msk mandelsmör

1 tsk kanel

1 krm nejlika

1 msk kokosolja

 

  1. Skala och mosa bananen. Ta bort kärnorna och finhacka dadlarna.
  2. Vispa upp ägg i en beredningsskål. Tillsätt mandelmjölk och vispa.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kanel och nejlika.
  4. Blanda ihop mjölblandningen med mjölkblandningen och rör ner mandelsmöret, de mosade bananerna, dadlarna och blåbären. Rör om försiktigt.
  5. Hetta upp våffeljärnet och pensla båda järnsidorna med kokosolja.
  6. Grädda våfflorna i ca 5 minuter.

 

Nice cream

2 frysta bananer skurna i slantar (ca 120 g)

1 dl frysta blåbär

  1. Lägg banan och blåbär i en blender och mixa i ett par minuter.

 

Servera våfflorna tillsammans med glassen.

 Paleovafflor 4

Jag slängde på lite extra blåbär och citronskal för extra syra :)