Sofies header

Vegetarisk Okonomiyaki

Skrivet av Sofie Sergelius 17.01.2018

Okonomiyaki vege

En Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka som traditionellt innehåller bacon, räkor eller pilgrimsmusslor. Men eftersom budgeten är strikt så gjorde jag denna gång en vegetarisk (eller ovo-vegetarisk) variant. En Okonomiyaki är fullpackad med både smak och protein, och dessutom är den super snabb att tillreda! Det tar cirka 20 minuter från början (med att riva kålen) till att servera en varm japansk pannkaka  för fyra personer. Enkelt, gott och dessutom billigt. Om du vill kan du servera Okonomiyakin med lite räkor, rökt eller rå lax eller göra en traditionell variant med bacon, valet är ditt.  Jag ska definitivt dela med mig ett recept på en vanlig Okonomiyaki snart.

Såsen som en Okonomiyaki serveras med går även att köpa från närmaste asiatiska butik (i Vasa bl.a. från Asia Market eller Hot Curry Market/ i Helsingfors bl.a. från Tokyokan), men den är lätt att göra själv, som då är den billigare i längden ifall man blir ett fan :). Ifall man inte har hemma av de ingredienserna jag använder här (det som jag alltså inte handlat till denna utmaning) så kan man bra lämna bort dem. Skippa bulldogsåsen, lämna bort wasabin ur majonnäsen, och lämna bort garin ur smeten. 

VEGETARISK OKONOMIYAKI

 

"BULLDOG SAUCE"

0,5 tsk malen ingefära

0,5 dl worcestershiresås

0,5 dl sojasås

0,5 dl vatten

2 msk vinäger (äppel-, risvins- eller vittvins-)

2 msk socker

1 tsk majsstärkelse

 

  1. Gör såsen genom att blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull och hetta upp.
  2. Låt såsen koka på medelvärme tills den tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.

 

SNABB WASABI-MAJONNÄS

2 dl rypsolja

1 tsk dijonsenap

2 tsk wasabi

0,5 tsk salt

1 msk vinäger

1 ägg

 

  1. Se till att alla ingredienser är samma temperatur (dvs. kylskåpskalla eller rumstempererade). 
  2. Mät upp allt utom ägget i en hög skål (en skål man kan sänka ner en stavmixer i). Kläck ner ägget sist.
  3. Placera stavmixer på botten av skålen, kör igår och lyft sakta stavmixern uppåt tills det bildats en tjock majonnäs. Smaka eventuellt av med mera vinäger eller wasabi efter egen smak.

 

OKONOMIYAKI

450 g vitkål

75 g purjo

1 morot

2 msk gari

2 tsk salt

2,5 dl vatten

4 dl vetemjöl

4 ägg

3 msk rypsolja

 

TILL SERVERING

2 msk rostade sesamfrön

50 g tunt skivad purjolök

4 msk wasabi-majonnäs

(torkade skivade alger)

 

  1. Riv eller strimla kålen tunt. Skala och riv moroten. Finhacka purjolöken och garin.
  2. Blanda ihop kål, lök, morot och gari i en beredningsskål.
  3. Vispa ihop vatten, mjöl, ägg och salt i en annan beredningsskål och rör sedan ner i kålblandningen.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna och häll ner smeten. Sänk temperaturen och stek pannkakan under ett lock i fem (5) minuter.
  5. Ta hjälp av en tallrik för att vända på pannkakan. Stek ytterligare fem minuter under lock.
  6. Servera Okonomiyakin med såsen, extra skivad purjo, rostade sesamfrön och majonnäs.

 Okonomiyaki vege del


Bönsoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 15.01.2018

Bonsoppa

Äter man vegetariskt måst man ta hand om att få i sig tillräckligt med protein. Baljväxter är en utmärkt proteinkälla, och bönor passar helt perfekt i en soppa. Den soppan är nu inte bara billig och god, utan även super snabb att tillreda om man använder sig av bönor på burk.

BÖN- OCH TOMATSOPPA 

6 portioner

2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

800 g tomatkross

1,2 liter vatten

2 kycklingbuljongtärningar

200 g stora vita bönor (färdigt kokade)

200 g kidneybönor (färdigt kokade)

200 g kikärter (färdigt kokade)

1 krm chiliflingor

1,5 krm grovmalen svartpeppar

50 g parmesan

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olivoljan i en stor kastrull.
  2. Tillsätt tomatkross, vatten, kycklingbuljongtärningar, alla bönor, chili och svartpeppar.
  3. Låt soppan puttra på medelvärme i 20 minuter. Servera med parmesanflarn.

Vegansk makaronigryta

Skrivet av Sofie Sergelius 14.01.2018

Makaronigryta

Det är sist och slutligen relativt enkelt att nu som då äta helt veganska maträtter. Lämna bara bort eller substituera produkter från djurriket. I den här rätten använde jag sojakross istället för köttfärs och lämna bort osten vi ofta brukar ha i, så enkelt är det. Nu har vi en mättande och billig lunch för flera dagar.

Jag använde en hel del kryddor som jag redan hade hemma, och det är orsaken till varför vi äter den här rätten relativt ofta, vi varierar kryddorna. Den här gången blev det paprikapulver och sriracha, men det fungerar lika bra med en örtblandning, eller spiskummin och gurkmeja.

VEGANSK MAKARONIGRYTA 

10 portioner

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

4 morötter

1 tsk olivolja

2 msk tomatkross

250 g kokta kikärter

2 dl sojakross

4 dl vatten

800 g tomatkross

2 grönsaksbuljongtärningar

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk sriracha

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

800 g makaroni

50 g tunt skivad purjolök

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.  Skala och tärna moroten.
  2. Fräs löken i en traktörpanna i ett par minuter och tillsätt därefter morotstärningarna och fräs ett par minuter till.
  3. Rör ner tomatkross, kikärterna, sojakross, vatten, tomatkross, grönsaksbuljonger och alla kryddor. Låt såsen puttra på låg värme i 20 minuter.
  4. Koka makaronerna i lätt saltat vatten i åtta minuter medan såsen puttrar.
  5. Häll av vattnet från makaronerna och rör ihop dem med såsen.
  6. Servera med tunt skivad purjolök och smaka av med sojasås (eller ketchup vid behov).

Hundra euro i månaden - mellanrapport 1

Skrivet av Sofie Sergelius 14.01.2018

Dags för första mellanrapporten. Nu har vi ätit enligt planen nästan i en veckas tid och jag börjar vänja mig. Nästan. Men jag kom på att jag aldrig skrev ut det vi handla förra veckan, det vi lagat mat på under den här veckan. Så vi börjar med det. Här är listan för de första två veckorna:

Forsta tva veckorna

K-SUPERMARKET

Närpes ägg 10 st x 3 à 0,99€

Pirkka morot 1 kg x 2 à 0,99€

Sammanlagt 4,95€

 

HALPA-HALLI VAASA

Vitkål 2,74 kg à 0,49€

Sammanlagt 1,34€

 

LIDL

Milbona mjölk à 0,65€

Tomatkross 5 x à 0,39€

Vita bönor i saltlag à 0,79€

Kikärter 2 x à 0,79€

Kidneybönor à 0,79€

Röda linser à 1,59€

Grötris à 0,97€

Grönsaksbuljongtärningar à 0,69€

Kycklingbuljongtärningar à 0,69€

Ljus sojakross à 3,05€

Köttfärs (700 g) à 2,98€

Purjo à 0,84€

Sammanlagt 16,55€ 

TOKMANNI

Havregryn 2 x 0,85€

Sammanlagt 1,70€

 

MINIMANI

Mörk makaroni à 0,23€

Makaroni 3 x à 0,19€

Sammanlagt 0,80€

 

PRISMA

Basmati ris à 2,85€

Vitlök à 1,05€

Smör à 2,25€

Lök à 1,45€

Matgrädde à 0,40€

Potatis à 0,86€

Jäst 2 x à 0,17€

Kokosmjölk 2 x à 1,39€

Spagetti à 0,65

Vetemjöl à 0,99€

Sammanlagt 13,62€

 

Den sammanlagda summan vi nu använt på mat för två veckor är 38,96€. Efter att vi handla förra veckans söndag har vi bara köpt ett paket Reissumies bröd (till bönsoppan) och en liter mjölk till kaffet, sammanlagt 2,95€. Så vi är fortfarande under budget! Wohoo! Men ett misstag jag gjorde var att jag inte beaktade en del av ingredienserna som blir över från dom här två första veckornas rätter. För att fixa det så skippar vi Spagetti Puttanescan och lagar en pastasås på sojakrosset som blir över från makaronigrytan istället. Nu har vi ännu 6€ kvar för dom första två veckorna. Men om man räknar med de kryddor jag använd från mitt kryddskåp så är ni nog närmare plus minus noll. 

Och klart att jag använt ett par basingredienser som redan fanns hemma såsom sojasås, srirachasås, chiliflingor, olivolja och frysta bär. Bären har vi plockat under sommaren och kryddorna och såserna är något vi alltid har av. Men dom är lätta att byta ut mot det som redan finns i skåpet, annars så blir det cirka 11€, så fortfarande ganska bra eftersom en del av ingredienserna vi köpt bra går att använda även i de inkommande veckornas maträtter.

Sen följande veckas meny kommer bestå av en del ingredienser som blivit över från dom första veckorna såsom sojakross, lök, vitlök, ris och pasta. Just nu har jag fiilis för Chili sin carne, en fransk löksoppa, morotsplättar och wraps. men vi ser sen nästa vecka då vi ska handla.  Enda jag lite är osäker på är wraps som kan kosta lite mera än det vi har råd med. Wraps kan man nog bra laga själv istället för att köpa, och jag råkar ha en burk med majs i torrskåpet så vi får se.

Jag publicerar de två sista veckornas plan nästa veckoslut efter att vi handlat. För det ska ännu alla andra recept för veckan publiceras. 


Äggröra med lök

Skrivet av Sofie Sergelius 13.01.2018

Första veckoslutet med utmaning och det har gått riktigt bra hittills. Mycket nog på grund av de två lunch-undantagen jag hade på torsdag och fredag. Jag är inte van vid att äta så mycket av samma mat hela tiden. Imorgon tänkte jag publicera en första mellanrapport på exakt vad vi ätit hittills och hur vi hållit oss till budgeten. Men jag kom på att jag inte har skrivit ut recepten på all frukost, så här kommer nu ett super enkelt recept på äggröra med lök för två personer. På måndag publicerar jag recepten på gröten. To be continued.

Hemligheten bakom en saftig äggröra är mängden vätska. Ett ägg kan absorbera en matsked vätska, så man ska aldrig tillsätta mera än mängden äggen kan ta till sig. Jag brukar lägga aningen mindre eftersom jag föredrar konsistensen. Sen ska pannan vara het men inte så het att äggröran brinner. Det är en balans helt enkelt. Därför brukar jag flytta bort stekpannan från värmen mellan varven.

Aggrora

ÄGGRÖRA MED LÖK

1 lök

1 tsk smör

5 ägg

4 msk mjölk

1 krm salt (eller enligt egen smak)

0,5 krm grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

  1. Skala och finhacka löken. Klicka smöret i en stekpanna och fräs löken i ett par minuter.
  2. Vispa ihop äggen med mjölken, saltet och pepparn. 
  3. Häll de vispade äggen i kastrullen med löken och ta bort från värmen. Låt stå i cirka 10 sekunder och rör därefter som med en träslev längs med botten av stekpannan. Låt stå en stund igen och rör om. Lägg tillbaka kastrullen på den varma plattan om den börjar bli för kall.
  4. Häll över den färdiga äggröran, som fortfarande är lite lös, på en tallrik och strö över chiliflingor enligt smak.

Kållåda

Skrivet av Sofie Sergelius 09.01.2018

Kallada main

Nåja, dags för andra receptet i serien "Hundra euro i  månaden": Kållåda. Kålen var som jag sa i inlägget om Kålsoppa bara 49 cent per kilo, så nu första veckan blir det en del kål att tugga sig igenom. Dessutom skulle vi ta vara på all köttfärs, och en kållåda behöver nog nästan köttfärs. Köttfärspaketet från Lidl hade 700 g kött, och vi använde 400 g till soppan så det fanns ännu 300 g köttfärs up for grabs.

Jag måste bara kommentera att jag tycket det är super roligt att så många läst och reagerat på mitt första inlägg i serien Hundra euro i månaden. Blev riktigt förvånad på morgonen över vilken trafik det var till inlägget. Helt sjukt roligt, och motiverande. Nu skulle jag inte ens våga sluta även om jag i något skede skulle villa göra det. I'll see this trough.

Men tillbaka till recept nummer 2. Fråga: blir man trött på att äta två så pass liknande rättar både till lunch och middag flera dagar i rad? Svar: hoppas inte. Personligen älskar jag kål och önskar verkligen att jag inte nu tröttnat på denna fantastiska råvara. Jag måst definitivt göra kåldolmar någon dag! Efter att vår utmaning är slut så klart. 

Kallada

KÅLLÅDA 

8 portioner

1,5 dl grötris

1 tsk salt

4 dl vatten

1 lök

300 g köttfärs

0,5 tsk salt

1,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk timjan

950 g vitkål

1 msk sirap

1 msk olja

4 dl kycklingbuljong

 

  1. Koka riset i saltat vatten och ställ åt sidan då det kokat klart.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen i en  traktörpanna tillsammans med den hackade löken. Smaksätt med kryddorna och häll över i en ugnsform (cirka 30x40 cm).
  4. Strimla kålen och fräs i samma traktörpanna cirka 10 minuter under lock tills kålen blivit mjuk. Ringla över sirapen och rör om.
  5. Blanda ihop det kokade riset, kålen och köttfärsen i ugnsformen och bred ut till ett jämnt lager.
  6. Koka upp vatten och tillsätt en kycklingbuljongtärning. Häll sedan buljongen över ugnsformen.
  7. Grädda kållåda på ugnens mellersta fals cirka 60 minuter. Ifall du tycker att den håller på och få för mycket färg kan du täcka formen med aluminiumfolie då det är kring 15 minuter kvar.
  8. Servera kållådan som sådan eller med antingen rårörda lingon eller tinade frysta lingon.

Kålsoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 08.01.2018

Kalsoppa

Först ut i utmaningen för två personer att äta för 100€ - klassikern kålsoppa. Kålsoppa är inte bara billigt utan även både mättande och gott. NU då kålen är i säsong finns den att hitta billigt i butiken. Vi hittade ett erbjudande på Halpa Halli och drog hem 3 kg kål för 49 cent per kilo. Billigt eller hur? Den här kålen räcker nu både till dagens kålsoppa och veckans luncher som kommer att bestå av kållåda. Det som bil över slänger vi ner i nästa veckas Okonomiaki. Hela soppan kostade cirka 3€, så en portion blir där runt 50 cent. Billigt och bra.

Kalsoppa i kastrull

KÅLSOPPA 

6 portioner

800 g vitkål

4 morötter

1 gul lökar

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

400 g köttfärs

1,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

2 lagerblad

3 köttbuljongtärningar

1,5 liter vatten

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva moroten. Skär kålen i strimlor.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stor kastrull. Brun köttfärsen och tillsätt därefter kryddorna och rör om. Rör ner lök, vitlök och morot och fräs i ett par minuter.
  3. Tillsätt den strimlade kålen, lagerblad, köttbuljongtärningarna och vattnet. Låt soppan sjuda på medelvärme i 30 minuter tills kålen är mjuk.

Hundra euro i månaden - del 1

Skrivet av Sofie Sergelius 08.01.2018 | 1 kommentar(er)

För en del familjer är det vardag att klara sig på en minimal summa. Och den här månaden gäller det även mig och Erik. Efter julens resa är det ganska tomt i kassan och för att undvika att sjunka ner i en januaridepression så bestämde vi oss för att göra det här till en utmaning- kan vi som barnfria vuxna klara oss på 100€ på mat i månaden? I vanliga fall har vi budgeterat upp så att vi kan använda 400€ i månaden på mat. Det är en ganska drastisk minskning vi gör nu. Jag har skapat mitt levebröd på mat - mitt liv handlar bara om mat. Hur ska jag klara av att leva på bulkmat? We shall see. Man kan alltid göra sitt bästa.

Vi börjar med en konkret plan: vad, hur, varför och när. För att göra det enklare delade jag upp utmaningen i olika steg som är definierade nedan.

STEG 1: PLAN

Lördagen den 6.1 gjorde vi alla planer: vad, hur mycket och varifrån. Jag gjorde en inköpslista och plan på det vi ska äta dom kommande veckorna medan Erik läste igenom alla materbjudanden för veckan och markera vilka varor som var billigast i vilken butik.  Efter att vi gjort en plan för uppköpen skrev jag ut alla recept lite grovt så att vi vet vad som hör vart. I vanliga fall gör jag mat så att jag mäter ingredienserna medan jag lagar maten, smakar, korrigerar och skriver sedan ut den exakta mängden. Nu var det smartare att skriva grova recept före vi åkte och handla eftersom budgeten för de första två veckorna är 50€.

STEG 2: VERKSTÄLLANDE

Del 1: Basingredienser. Det finns en del som vi hade i torrskåpet och kylskåpet och räknar med att många andra även har, såsom salt, peppar, vissa kryddor. Jag har även valt månadens maträtter baserat på vad vi hade i skåpen. Gari (inlagd ingefära), färsk ingefära, paprikapulver, lagerblad, blåbär, kardemumma, yoghurt och mandelmjölk hade vi hemma, så en del av rätterna är valda helt baserat på det som redan fanns.

Del 2: Handla. På lördag åkte vi även för att handla. Vi körde runt som yra höns till nästan varenda en mataffär i Vasa. Vi köpte kål från Halpa Halli, havregryn från Tokmanni, Sojakross, bönor, linser och mjölk från Lidl, ägg och morot från K-supermarket, makaroner från Minimani och allt annat från Prisma. När allt var köpt tog jag ännu och dubbelkolla att vi hade allt. Märkte genast att jag glömt köpa tomater och fisk till Puttanescan. Tur nog blev det ännu pengar över så vi kan köpa det någon kväll innan vi lagar maten.

Forsta tva veckorna

Vi köpte bland annat sojakross, lök, pasta, ägg, mjöl och bönor.

På måndag, dvs. idag, var det dags att börja tillreda mat. Vi började med de rätter som innehåller färsk kött (köttfärs). Först ut var alltså kålsoppa till middag och kållåda till lunch. Listan på alla rätter som vi (jag) ska laga under dom två första veckorna är listade längst ner i inlägget.

STEG 3: ANALYS

Efter att det gått en månad kommer jag att skriva en rapport på hur det nu har gått, hur mycket pengar vi använde och vad jag (hoppeligen) lärt mig av utmaningen. Okay, ground rules - får och får inte göra. Jag har fortfarande kvar en den lunchsedlar och har redan innan utmaningen börjat bokat in ett par lunchträffar. Det betyder att jag dom dagarna inte äter lunch enligt det här schemat. Den maten tar jag och minskar ur mängden måltider som tillreds. Ingenting får gå till spillo så att säga. 30 dagar - 90 portioner (frukost, lunch och middag). Här drar jag nu bort en middag (vi ska ha sushikväll med arbetskompisarna), och två luncher (en nu inkommande torsdag då jag ska lunch med Nathalie, och en på fredag då jag ska ut med Anna och Anna-Lena). Annars håller jag mig till planen. Klara - färdiga - ät!

Nu är det bara att laga all mat, skriva alla recept färdiga, fota och sedan om två veckor göra allt på nytt. Det här kommer att bli super roligt! I do like a challenge.


 

Vi har ännu 11,05€ kvar för dom första två veckorna. Den summan har vi planerat sätta på panikinköp såsom mera mjölk till kaffet, eller kanske till och med några extra ingredienser till Puttanescan. Det ser vi sen. Hur som haver så är här nu planen för de första veckorna, från den 8 januari till den 22 januari.

 MATPLAN FÖR DE FÖRSTA TVÅ VECKORNA 

 

FRUKOST

Frukosten ska vara mättande och proteinrikt så att man orkar arbeta fram till lunch.

  • HAVREGRYNSGRÖT MED BLÅBÄR (5 dagar)
  • BLÅBÄRSKALLGRÖT MED KARDEMUMMA (5 dagar)
  • LÖKOMELETT (4 dagar)

 

LUNCH

Lunchen ska vara mättande och dagens största måltid. Lunchportionerna görs i större sats eftersom i alla fall vi oftare klarar av att äta samma sak flera dagar i rad till lunch. Middagen är svårare och den vill vi gärna variera mera på.

  • KÅLLÅDA (4 dagar)
  • VEGANSK MAKARONIGRYTA (5 dagar)
  • NASI GORENG (5 dagar)
MIDDAG

Middagen ska lättare än lunchen men ändå vara mättande. Här är det inplanerat en del soppor och annat som inte är lika lätt att packa ner i matlådan och ta med till kontoret.

  • BÖNSOPPA (3 dagar)
  • DAHL MED NAANBRÖD (3 dagar)
  • POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA (3 dagar)
  • OKONOMIAKI (2 dagar)
  • KÅLSOPPA (3 dagar)
  • SPAGHETTI PUTTANESCA (2 dagar)

Så här ser det ut i det här läget. Nu kommer jag att med jämna mellanrum publicera recepten på det vi planerat att äta, och om ett par veckor skriver jag ut nästa lista på en två veckors matplan. Receptet på kvällens kålsoppa publicerar jag ännu ikväll.