Sofies header

Ugnsgröt med plommon

Skrivet av Sofie Sergelius 22.10.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Gröt som smakar som en paj - det var första kommentaren jag fick. Och ja det finns en del liknelser mellan en ugnsgröt och en havrepaj. Inget dåligt sätt att börja morgonen :) Prova även på att byta ut plommon mot äpple eller aprikoser, lite beroende på säsong. 

 Plommon ugnsgrot

UGNSGRÖT MED PLOMMON

1 dl mandlar 

5 dl havregryn

2 tsk kanel

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 krm vaniljpulver

5 dl mjölk

1 ägg

0,5 dl honung

75 g svalt smält smör

5 plommon, urkärnade och skurna i klyftor

 

Rosta mandlarna i en torr stekpanna i ett par minuter tills de fått en gyllene yta. Ta bort från värmen och grovhacka de rostade mandlarna.

Värm ugnen till 175 grader. Pensla lite smält smör i en ugnsform (20x30 cm).

Rör ihop havregryn med kanel, bakpulver, salt, vaniljpulver, och en fjärdedel av de hackade mandlarna.

Vispa ihop mjölk, ägg och honung i en skål. Rör ihop mjölkblandningen med havreblandningen och tillsätt det smälta smöret. Häll hälften av blandningen i ugnsformen, placera hälften av de skivade plommonen på blandningen och strö över hälften av alla mandlar som finns kvar.

Häll resten av havreblandningen på och toppa med resten av plommonen och mandlarna.

Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Ringla över extra honung före servering.

 Ugnsgrot plommon

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar