Sofies header

Två gånger Bostonkaka

Skrivet av Sofie Sergelius 15.04.2017 | 0 Kommentarer

Hipp hipp hurra! Min lillebror Sebastian fyller år idag! Att min lillebror fyller 26 är inget att skoja om... det betyder att jag är ännu äldre! I mitt hjärta är jag 25, så varifrån dom sista tre åren kommit på har jag ingen aning om. 

 Chokladboston

Chokladboston


Bostonkaka är en kaka som är gjord på bulladeg och har i stil med örfilar en fyllning bestående av socker, smör och kanel. Det vi alltid tillsätter är dessutom mandelmassa. Bostonkakan är något min bror alltid önskar, och hur jag än försöker erbjuda Sachertårta, Pavlova och Cheesecake så skakar han på huvudet. Det ska vara Boston. Nå det är ju hans födelsedag, kanske jag inte ska bråka om saken ;) 

 Bostonkaka

Vanlig Bostonkaka med mandelmassa


Jag lärde mig något nytt idag. Något jag inte kan förstå att jag verkligen missat. Min pappa inte kan tåla kardemumma. Mamma som alltid ansvarat för bulla baket i vårt hushåll, har helt enkelt alltid lämnat bort kardemumman ur allt. Och jag har aldrig tyckt att det var något konstigt. För att vara ärlig så har jag aldrig märkt att bullan och Bostonkakan saknat kardemumma. Hups. De som alltså tycker om kardemumma kan naturligtvis tillsätta en matsked samtidigt som sockret ska i degen. Jag dömer ingen för det.

Två sorters Bostonkaka


Deg

50 g färsk jäst

5 dl mjölk

2 dl socker

1 ägg

1 tsk salt

15 dl vetemjöl

200 g smält smör

 

Mandelfyllning

100 g smält smör

75 g mandelmassa

1.5 dl socker

1 msk kanel

 

Chokladfyllning

100 g smält smör

2 msk nutella

100 g grovhackad choklad

1.5 dl socker

0.5 msk kanel

75 g mandelmassa

 

Pensling

1 ägg

 

Tillredning

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.
    Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Tillsätt socker, ägg och salt. Vispa ihop så att allting blandar sig.
    Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.
  3. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.
  4. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
  5. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.
  6. Pensla över smöret och strö på socker och kanel i ett jämnt lager. Riv över mandelmassan.
  7. Rulla ihop degen från långsidan. Dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  8. Kavla ut den andra degbiten till 40 x50 cm.
  9. Blanda ihop nutella med det smälta smöret och pensla över degen. Grovhacka chokladen.
  10. Strö över socker, kanel, riven mandelmassa och choklad. Rulla ihop längs långsidan och dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  11. Värm ugnen till 175 grader.
  12. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i springformen. Låt jäsa i 30 minuter.
  13. Pensla Bostonkakorna med ett uppvispat ägg.
  14. Grädda Bostonkakan i 40 minuter på mellersta falsen.
     

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar