Sofies header

Sallad med vitvins­pocherade päron

Skrivet av Sofie Sergelius 17.02.2018

För ett tag sedan skicka jag Erik till butiken för att köpa en flaska vin. Han fråga vad jag sku ha och jag svara (dumt nog) "surprise me!" Han kom hem med en flaska sött vitt vin. Och sedan dess har den stått i vårt kylskåp. Seriöst människa. 

Vad gör man då med ett sött vin? Salta maträtter kräver ett torrt vin (både att laga maten med och att dricka till) för att det ska smaka bra. Men...hur är det med något sött element i en salt rätt? Pocherade päron - det är svaret! En härlig salt sallad med päron, skinka och mögelost. Halleluja nu blir jag av med flaskan som stått och spökat och som jag inte bara vill hälla bort.

Har du samma problem med ett (billigt) sött rött vin? Pocherade päron är svaret igen :) Kombinera då med en salt hård ost and you are good to go!

 Pocheradparonsallad

SALLAD MED POCHERADE PÄRON OCH MÖGELOST

2 päron

2,5 dl sött vitt vin

2 dl vatten

1 kanelstång

2 hela nejlikor

100 g blåmögelost (Blå Castello eller gorgonzola dolce)

50 g schwarzwaldsskinka

100 g ruccola

2 msk valnötter

1 tsk balsamico

 

Skala och halvera päronen och ta bort kärnhuset. Skär ena päronet i klyftor och det andra i tärningar.

Placera päronklyftorna i en liten kastrull tillsammans med det söta vita vinet, vatten, kanelstång och nejlika. Koka tills päronen är mjuka, cirka 5 minuter. Lyft bort päronklyftorna ur laget och låt dem svala på en tallrik.

Rosta valnötterna i en het panna utan fett tills de fått färg. Låt svalna.

Skölj ruccolan och placera i en serveringsskål. Strö över strimlor av skinkan, bitar av blåmögelosten och både päronsorterna. Ringla över balsamico och strö över valnötterna.


Lakritsinlagd blomkål

Skrivet av Sofie Sergelius 24.09.2017 | 1 kommentar(er)

Nu är tiden inne för inläggningar! Årets första står nu i kylskåpet i väntan på att få sällskap. Det fina med inläggningar är att man i princip kan pickla vad som helst! Jag intervjuade Anita Storm vid Martha-förbundet förra veckan, och fick inspiration av henne att börja göra mera inläggningar hemma. Men först tänkte jag ta upp något jag noterat angående bloggandet.

Lakritsinlagd blomkal first

Min Facebook feed består numera nästan bara av recept, blogginlägg om mat, olika mattidningars nyaste artiklar etc. Måste erkänna här att jag är extremt dålig på att läsa andra människors blogginlägg eftersom jag ofta bara skrollar förbi tills jag kommer till receptet. Men jag har märkt att jag kanske är en minoritet här. Dom flesta jag nu talat med läser hela inlägg, och tycker om att se annat än bara recept i en matblogg.

Säkert är vi alla olika. Vissa vill läsa om det som Erik kallar för "hömppää" medan andra som jag läser bara det jag är ute efter. Oftast recept eftersom mitt liv bara cirkulerar kring mat. Och jo det är en annan sak att skriva själv. Jag förväntar mig inte att folk ska verkligen läsa allt jag skriver, jag ser det mera som en dagbok. Det känns lugnande att skriva såhär. Förr var det dagböcker, sedan kalendrar, nu blogginlägg. 

För att komma till poängen: lakritsinlagd blomkål. Ett recept jag hittade på bloggen Vaimomatskuu. Hon skriver mycket och länge innan receptet kommer emot och det fick mig att fundera på saken. Och vad annat har jag att göra en söndag kväll än dricka vin och fundera samtidigt som jag ser på Fear the Walking Dead. Ska jag ändra min egen stil och börja skriva mera like I care, eller ska jag köra mitt eget race?

Lakritsinlagd blomkal second

Juulias (bloggaren på Vaimomatskuu) recept såg bara så delicious ut att jag måste prova det med blomkålen som blivit kvar i kylskåpet från förra veckan. Jag är inget fan av kryddpeppar varmed jag lite gjorde om receptet som hon hade. Man tager vad man haver, och i detta hushåll haver vi definitivt inte kryddpeppar. Det fina med en inläggning är att så länge som man följer den klassiska 123-metoden (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) så kan man variera smaksättningen. 

Lakritsinlagd blomkål passar utmärkt tillsammans med bland annat gravad lax. Jag tror jag även kommer att spara en burk till julen.

LAKRITSINLAGD BLOMKÅL

400 g blomkål

 

3 dl vatten

2 dl farinsocker

1 dl starkspritsvinäger

1 msk lakritspulver

3 hela nejlikor

5 st stjärnanis

2 cm bit ingefära

1 mild chili

 

  1. Sterilisera ett par glasburkar genom att värma dem i 10 minuter i en 100 grader varm ugn.
  2. Skär chilin på hälft på längden, och skiva ingefäran tunt. Fördela jämnt i de steriliserade glasburkarna.
  3. Tvätta blomkålen och skär i buketter. Koka blomkålen i cirka 10 minuter tills den blivit lite mjuk. Den kommer att fortsätta mjukna i det heta laget, så den behöver inte vara färdig i det här skedet. Fördela blomkålen i burkarna.
  4. Tillred lakritslagen genom att blanda ihop vatten, socker, lakritspulver, nejlikor och stjärnanis. Koka upp under ständig omrörning, och ta bort från plattan då sockret smält. Rör ner ättikan.
  5. Häll lagen i burkarna så att den täcker all blomkål och kommer ända upp till kanten på burken. Försegla burken och låt stå i rumstemperatur tills lagen svalnat.
  6. Låt blomkålen dra sig fem dagar i lagen innan servering. 

 

Lakritsinlagd blomkal third