Sofies header

Thai blomkåls­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2017 | 0 Kommentarer

Thai blomkalssoppa

Blomkål hör till mina absoluta favoriter. Rå, som ris, ångkokt, med chilisås, i en soppa eller aloo gobi, allt är super nami! I och med Foodly och Sevendays kampanj för att använda lokala ingredienser och äta livsmedel i säsong, så har jag nu hamstrat åt mig både blomkål och zucchini då vi senast var och handlade. Att fyra enorma blomkålshuvud kostade mig 3€ kan jag inte klaga på. Ska köpa ännu mera och frysa ner lite blomkålsris :). 

Jag tycker att det är fantastiskt att det finska folket i  och med #kukkakaalitalkoot börjat stöda inhemskt, men tyvärr har flera missat poängen. Det att stora butikskedjor har problem med att sälja sin blomkål är bara en pytteliten del av problemet. Dom betalar nämligen inte mera åt jordbrukaren, varifrån hela debatten började (läs här.) Tanken är vacker, nu måste bara alla tillsammans se till att vi löser rätt problem.

Följ med kampanjen #levlokalt och använd lokala ingredienser i matlagningen! På hashtaggen #levlokalt på instagram kan du hitta receptinspiration för både vardag och fest :) och på #kukkakaalitalkoot hittar du massor med recept på blomkål, på finska :). 

 Thai blomkalssoppa skalar

THAI BLOMKÅLSSOPPA

4 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök
  • 4 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 msk färsk koriander
  • 1 lime

 

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär blomkålen i buketter och rada upp på en ugnsplåt. Ringla över en matsked med olivolja och en tesked salt. Rosta blomkålen 30-40 minuter på ugnens mellersta fals. Gör resten av soppan under tiden.
  3. Skala och skiva löken. Häll resten av olivoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken i ett par minuter.
  4. Skala och skiva moroten och rör ner i kastrullen med löken. Stek i ett par minuter och tillsätt sedan vitlök, riven ingefära, röd currypasta och gurkmeja. Stek i ett par minuter och deglacera därefter stekpannan genom att häll 1 dl vatten i pannan och skrapa ur botten tills alla kryddor som fastnat har löst upp i vattnet. Tillsätt grönsaksbuljongen och rör om.
  5. Ta ut blomkålen ur ugnen och häll över buketterna i soppan. Du kan spara ett par buketter till dekoration.
  6. Rör om soppan, tillsätt kokosmjölk och låt koka på låg värme i 5 minuter. Häll över i en blender och kör till en slät soppa. Det går även att använda en stavmixer.
  7. Häll upp soppan i skålar, pressa över limesaft och strö över korianderblad. Servera soppan varm tillsammans med ett gott bröd.
Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar