Sofies header

Sushidonits

Skrivet av Sofie Sergelius 01.01.2018 | 0 Kommentarer

Sushidonits main

GOTT NYTT ÅR

Julstöket och nyår är över, tänka sig. Hur sjukt låter det inte med att alla som är födda på  1900-talet är myndiga, och alla på 2000-talet ännu minderåriga? Känner mig gammal. Jag har haft en liten paus med bloggandet under min semester, men imorgon är det arbetsdag igen så nu blir det nya tag! Här kommer tredje delen om min favoritmat - sushi!

Nu är det sushidonits på menyn - sushi som trycks in i en donitsform! Sushidonitsen dök upp på instagram under sommaren och jag har hela tiden planerat att prova på det, men tiden bara rinner iväg. Här är nu min variant på en sushi donits - i princip en stor nigiri som man äter med händerna.

TRE SORTERS SUSHIDONITSAR

 

SUSHIRIS

4 dl ris

5 dl vatten

1 dl sushi-su ( 0,5 dl risvinsvinäger + 0,5 dl mirini + 0,5 tsk salt)

 

MED RISKOKARE

  1. Mät upp riset, lägg i riskokarens och skölj tills riset är genomskinligt.
  2. Häll bort vattnet och mät upp det nya vattnet i kokaren.
  3. Koka riset i riskokaren och lyft bort skålen från kokaren så fort det kokat klart. Håll på locket och låt riset dra sig i 20 minuter.
  4. Häll över riset i en stor beredningsskål, rör ner sushi-su och låt svalna innan användning.

UTAN RISKOKARE

  1. Börja med att skölja riset tills vattnet blivit klart.
  2. Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.
  3. Koka riset i nytt vatten på låg värme i 15 minuter.
  4. Ställ åt sidan för att svalna. Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt med torrt.

 

Gör av alla tre varianterna eller fokusera på en sort. Receptet på toppingen gäller för två (2) sushidonitar, en sats med ris ger sex till åtta (6-8) donitsar, lite beroende på formernas storlek.

 

LAX 

500 g lax

1 avokado

50 g gurka

1 msk tunt skivad purjolök

1 msk svarta sesamfrön

1 tsk srirachasås

  1. Filéra laxen. Skär hälften av laxen i små bitar och andra hälften i tunna breda skivor. Rör ihop srirachan med laxbitarna.
  2. Skala och skiva avokadon och gurkan.
  3. Skiva purjon tunt. 
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med chililaxen och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna och avsluta med att ringa över lite extra srirachasås.
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

KAMMUSSLOR

250 g kammusslor

0,5 msk svarta sesamfrön

0,5 msk sesamfrön

1 avokado

2 st polkabetor

 1 msk finhackad vårlök

  1. Skär en tredjedel av kammusslorna i skivor och två tredjedelar i små bitar.
  2. Skala och skiva polkabetan.
  3. Finhacka vårlöken.
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med den fint hackade kammusslorna och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna. 
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

RÄKOR

500 g räkor med skal

1 msk sesamfrön

1 avokado

1 msk majonnäs

1 msk finhackad purjolök

 

  1. Skala räkorna. Finhacka en tredjedel och låt resten förbli hela.
  2. Skala och skär avokadon i skivor.
  3. Finhacka purjolöken.
  4. Rosta sesamfrön i en torr och het panna i ett par minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Lägg det färdiga riset i en donitsform så att formen är halvfull.  Pressa riset tätt och gör därefter en fåra som löper runt formen.
  6. Fyll fåran med den fint hackade räkorna och placera därefter mera ris på tills formen är full.
  7. Pressa ihop och låt stå cirka 10 minuter.
  8. Lyft ut donitsen ur formen och vänd upp och ner på den.
  9. Toppa sushidonitsen med de övriga ingredienserna och avsluta med att ringa över majonnäsen.
  10. Servera donitsarna med en skål med sojasås för doppande.  

 

  Sushidonits

Svårare än så här är det inte :) Prova även med andra goda kombinationer såsom tonfisk och majonnäs, mango och räkor eller varför inte sik och laxrom?

Next up i min sushiserie ser vi sushi burriton och sushi tacon. Stay tuned!

Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar