Sofies header

Skaldjurs­paella

Skrivet av Sofie Sergelius 07.06.2017

Skaldjurspaella 2

Paella är en rätt som alla kopplar till Spanien. Det är bara hälften rätt. Valencia - en provins i sydöstra Spanien - är känd som Paellans ursprungsort. Det sägs att paellan kommer från Valencia och Alicante vid medelhavets kust.  Här om någonstans ska man både laga och äta paella. Men lita inte på turistfällorna, för då kan du få en dålig paella som får dig att tappa smaken för denna delikata risrätt.

Sonja (en av kompisarna vi hade med oss hit) fick en dålig Paella upplevelse då vi var ute och äta i Alicante så måste jag rädda situationen. Hemska saker om paella sku vara förstört för henne i all framtid. Den hon fick i Alicante var faktiskt paha: så salt att det inte gick att äta. Så för att hon inte ska förbli traumatiserad så blev det en skaldjurspaella.

Till en paella ska man använda en traditionell paella-panna, inte en vanlig stekpanna. Förra året köpte jag en Paella-panna hit till huset så att jag alltid kan laga egen paella på färska råvaror. Nu när vi är fyra så måste jag dra ett varv till butiken för att köpa en större panna. Det betyder att två-personers pannan kommer med mig hem i år :)

Här är receptet på en ganska klassisk paella med musslor, calamares och jätteräkor. Ganska lätt att laga, och super god att äta. Naturligtvis.

 

MUSSLOR I VITT VIN

  • 0.5 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter vitt vin
  • 1 kg musslor
  • 1 msk persilja
  • 2 krm salt
  1. Tvätta musslornas och ta bort skägget på dem. Släng alla söndriga musslor.
  2. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull. Häll på vittvin och koka upp.
  3. Lägg musslorna i det kokande vinet och koka i dem under lock i ca 3-5 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen. Spara spadet för paellan. Kontrollera att alla musslor öppnat sig men släng alla som förblivit stängda (då har musslan varit död då den kokats och är nu giftig).
  5. Spara musslorna i en skål och spadet i kastrullen.

 

Vinkokta musslor

Kokade musslor.

 

SKALDJURS PAELLA

  • 1 tsk olivolja
  • 1 stor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 4 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 500 g calamare-ringar
  • 4.5 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vittvin (ta av spadet som blivit över från musslorna)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 500 g gambas (jätteräkor)
  • 0.5 st citron
  • 2 msk finhackad färsk persilja

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaten i små kuber.
  2. Mät upp en tesked olivolja i en paella-panna (32 cm ∅) och fräs lök och vitlök.
  3. Tillsätt tomater, 2 matskedar olivolja, paprikapulver, saffran och salt och stekt tills tomaterna bildat en tjock sås.
  4. Blanda ner calamares och stek i ett par minuter.
  5. Tillsätt ris och blanda tills riset är täckt av tomatsåsen.
  6. Mät upp vatten och vitt vin i en kastrull tillsammans med            kycklingbuljongtärningarna.
  7. Koka upp buljongen och häll därefter nästan all buljong på riset.        Blanda om så att riset är i ett jämnt lager i paella-pannan.
  8. Låt paella koka på medelvärme i 20 minuter. Rör inte om riset, men rotera pannan då och då så att det säkert blir jämnt tillrett i pannan.
  9. Placera jätteräkorna på paella efter att den fått koka i 10 minuter. Sväng på räkorna efter någon minut då det blivit rosa till färgen.
  10. Häll på ännu en halv deciliter vitt vin efter att du svängt på räkorna.
  11. Toppa paellan med musslor och persilja.

Servera Paellan med persilja och citronklyftor.

Erik med paella

 En lycklig Erik får Paella.