Sofies header

Färgglad Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 16.06.2017

Efter sista kvällen vid Gran Vista så nu sammanställer jag de sista lite roligare Sangriorna vi provat på. Nu i pastellfärger. Dom här har alla ett speciellt ställe i mitt hjärta eftersom Erik fria medan vi efter middagen satt och smutta på den gula varianten. Den gröna varianten gjorde vi efter att vi varit och köpt ringarna och den röda gjorde vi för att fira vår sista kväll här. Alla goda och med en speciell fiilis. Dessutom kan man aldrig ha för många Sangria recept.

GUL SKUMPPASANGRIA

Ljusgul sangria

  • 1 flaska cava
  • 2 dl fanta citron
  • 1 dl vischy
  • 1 dl sprite
  • 1 lime
  • 0.5 dl blåbär
  1. Skiva lime och skölj blåbär.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

LJUSGRÖN VITVINSSANGRIA

Ljusgron sangria

 

  • 1 flaska vitt vin
  • 3 dl grönt iste
  • 1 dl sprite
  • 0.5 st grönt äpple
  • 0.5 st lime
  • 10 st myntablad

 

  1. Skiva lime och äpple. Stöt myntan i en liten skål så att den släpper mera smak.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

LJUSRÖD ROSÉVINSSANGRIA

Ljusrod sangria

  • 1 flaska rosévin
  • 3 dl fanta citron
  • 10 körsbär
  • 0.5 citron
  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva citronen.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

Bodegas Bocopa

Skrivet av Sofie Sergelius 10.06.2017 | 1 kommentar(er)

Det var Mange som tyckte att vi sku gå på en vinprovning. Jag fattar inte hur jag inte tänkt på att göra det tidigare här? Jag har som barn varit på flera vingårdar (med mamma och pappa naturligtvis) och därefter varit i Toscana på två stycken. Så hur jag inte hiffa att vi naturligtvis ska på en vinprovning här vet jag inte. Tur att Mange och Sonja är med. Mange hade en bekant som bodde i Alicante och han rekommendera en vinprovning om kosta 10€. Vi var mycket skeptiska. Kan det nu vara vidare bra om det bara kostar en kybä? Nå vi slängde fördomarna och boka turen. Vad har vi att förlora även om det inte är up to par?

Taxin hämtade oss på morgonen och körde oss in i landet, bort från beachen. Vi stannade utanför ett hus som aldrig sett en vingård. Jag var skeptisk... Vad skulle det här nu bli.

Vi var 12 som deltog i tastingen, ett par tyskar, ett par spanjorer och en några från något baltisk land vi inte direkt kände igen på språket. Turen började med en video om Bodegas Bocopa. jag hade aldrig hört om ställe, eller deras kändaste vin (Marina Alta) men det kom snabbt fram att detta inte är amatörer. Det är Alicantes största winemaking group med 7 vingårdar och 2000 vinodlare. Vindruvorna odlas över hela Alicante provinsen eftersom omständigheterna är optimala för vin: 600 meter över havet och varmt klimat.

Marina Alta

Vi inledde turen med en kort informativ video om märkets historia och hur det går till på en vingård. Vi lärde oss även viktiga saker som att ifall det står Reserva på en flaska vin som kommer från Alicante regionen så druvorna plockats minst tre år tidigare. En Reserva lagras först ett år i en ek-tunna varefter den förflyttas till en glasflaska där mognadsprocessen slutförs på två år. En Grand Reserva lagras två år i tunna och därefter tre år i flaska. Eftersom Alicantes klimat är optimalt så är lagringstiderna kortare. En Rioja (från norra Spanien) behöver ungefär dubbla tiden för att mogna. Vanliga druvor plockas andra veckan i augusti, men vissa får bli kvar enda till november. Varför det? Jo för att dessa druvor hinner bli övermogna och därmed producera mera socker som sedan i vintillverkningsprocessen blir till alkohol. Kändaste av dessa är Fondillión.

 

 

fondillon laudum

Foto: Bodegas Bocopa

På tal om Fondillión. Utöver Bodegas Bocopas kändaste vin Marina Alta så är de kända för något ganska coolt. I början av 1500-talet (1519-1522) organiserade portugisen Ferdinand Magellan en Spanskt expedition som första i historien seglade världen runt. Med sig på fartyget hade han en flaska Fondillión. Ifall detta inte var tillräckligt så har Alexandre Dumas i novellen Greven av Monte Cristo nämnt vinet. Fondillión görs på druvorna Monastrell och Syrah som är typiska just för Alicante. Fondillión lagras minst 10 år i en ek-tunna, så de tunnor vi fick se kommer att komma ut på marknaden år 2025.

Fondillion tunna

Efter att vi gått runt på gården och sett de olika delarna där fermenteringen från socker till vin skedde - till bandet där vinet sats på flaska, så var det dags att dricka vin. Måste bara kommentera här att det var en annorlunda erfarenhet mot det jag sett tidigare, men definitivt inte en dålig erfarenhet. Bara annorlunda. Under hela den guidade turen hade vår guide Miguel Ahel varit fantastisk. Lika mycket handgester som en italienare och humor som en sjökapten. Tur att man inte skrattade högt. Vi fick ett glas skumppa medan vi väntade på att börja tastingen. Skumpan hörde alltså inte till. Men han bjöd nu på skumppa. Som var fantastisk! (Se den svarta flaskan på bilden med Marina Alta). Och han bjöd på generöst, Vi fick nu ett par glas där medan vi väntade. Då hann vi diskutera med tyskarna som var med på rundturen. Alltid roligt att träffa nya människor som delar ens intresse för att dricka vin klockan 11 på en tisdag morgon.

Marina Espumante Bruit

Marina Espumante Brut

När vi slapp till själva tasting platsen inledde Miguel med att han vill att vi ska ha roligt. Så det blev en lek. "National league of Noses" som han kallade det: han gav oss fem små flaskor som innehöll en essens och vi skulle sedan para ihop den med de dofter han gav oss. Banan? Viol? Choklad? Skriv ner numret så tar vi genomgång mot slutet. Och det var super roligt! Jag och Erik fick alla rätt. Vi är såna nördar. Nå sen blev det nästa varv: "Champions league of Noses". Här fick vi inga tips utan skulle bara dofta och sedan identifiera vad det var vi doftade. Det var svårt... Erik fick läder (hur han kände igen den doften på burk är ett mysterium. Han sa att han fick en flashback till sin barndom då han varit i en fabrik som tillverkade läderhandskar.) Jag fick grönt äpple och kaffe rätt. Men det är mycket svårare än man tror. Du kan känna igen en doft men sedan inte komma på vad den heter.

Samtidigt som vi lekte så hade vi då alltså vinprovningen vi kom hit för. Vi fick två vitt vin (Marina Alta och Laudum Chardonnay), ett rosé vin (Terreta Rosé) och två rödvin (Laudum Roble och Laudum Gran Reserva).  Vi fick även en tallrik med grissinstickor (fun fact: grissinsticka var ett av mina första ord. Andra börjar med ord som röd, där etc. jag sa grissinsticka. Tyckte tydligen om dem). Grissinstickor eller bröd äter man mellan de olika vinerna för att neutralisera paletten. Sonja åt sina typ innan vi börja smaka på viner. Så kan det gå.  

Bodegas Bocopa tasting

Som en äkta nörd skrev en massa anteckningar angående färg, smak och doft på de olika vinerna, men kom nog snabbt på att det är bra att jag anställt Tage Neuman för att skriva om vin på Foodly. Miguel sa att "här känner ni doften av persika" och de facto kände jag bara att det smaka som en typisk Chardonnay. Den enda smaken jag uppfatta var Gran Reservans toner av tobak. Men tack vare pappa kan jag ju kombinera cigarrer med choklad så det var nog inte så underligt att tobak var den jag notera. Jag lämnar alltså vinrecensionerna åt proffsen. Jag och Erik har ganska långt samma smak och tyckte att Gran Reservan var super (naturligtvis), men även att rosén och Marina Altan var bra.

Winetasting Bodegas

Vinprovning i egna bås.

Lampan i högra hörnet används för att se på vinets färg.

Diskoho och vatten kranen i övre högra hörnet är till för att spotta ut vinet. 

Överlag kan jag definitivt rekommendera denna vingård. Den kostade som sagt 10 €, med vilket vi fick en rundtur, 8 glas vin (fem på tastingen, två glas skumppa medan vi vänta och ett dessertvin med osten (som nu kosta 2 € extra men hey vi är ju på vaycay). Det var roligt, bra organiserat och billigt. Ifall någon rör sig i Alicante området lönar det sig att nappa på chansen. Dessutom fick vi en super cool hatt. 

 


Mat vid medel­havets kust?

Skrivet av Sofie Sergelius 09.06.2017

Jag tänkte ta en kort genomgång om vad det lönar sig att äta och dricka ifall man rör sig i Alicante provinsen vid medelhavets kust. Listan är definitivt inte fullkomlig eftersom detta bara är min fjärde visit till Spanien. Kan inte låtsas vara proffs precis, men här det de rätter jag av erfarenhet rekommenderar.

 

PAELLA

Det första jag rekommenderar är naturligtvis Paella. Det finns flera olika varianter att välja mellan, såsom kyckling och grönsaker, bläckfisk (svart Paella färgad med bläckfiskbläck), skaldjur och Valenciana (med kyckling och lamm). 

Skaldjurspaella 2

Enkel skaldjurspaella

 

PULPO

Den andra rätten som nästan är ett måste är Pulpo: smörstekt bläckfisk. Den är mör, smakrik och ser bara så vacker ut. Här har vi en variant med en chilisås. Pulpo måste jag ännu laga själv, har hittills bara beställt det på restaurang.

Pulpo

Stekt bläckfisk i chilisås

 

TAPAS

Den tredje maten det lönar sig att nappa på är naturligtvis Tapas. Det är ju Spanien vi talar om. Lite serrano skinka, manchego ost, friterad calamares, oliver, sardiner och allt möjligt gott du kan tänka dig som en liten snack eller lunch. Muy bien. 

Tapas

Tapas kommer i alla former. Här har vi ett sortiment på Spanska lufttorkade skinkor samt stekt bröd med en paprikasås.

 

GOFRES

Fjärde på listan: Gofres - våfflor. Dem ska du definitivt inte missa. Gofres är som Belgiska våfflor med en hel massa fyllning. Här har jag en version med två sorters choklad och skivad banan. Den var ganska söt nog :)

Gofres

Gofres i Alicante med choklad och banan

 

LAMM

Femte rätten jag rekommenderar är lamm. Speciellt lammkotletter. Grilla själv eller beställ på restaurang. Lammet här är utsökt och väl värt att bli klottig om händerna för.

Grillat lamm

Lammkotletter på G på bakgården

 

JÄTTERÄKOR

Sjätte på listan är jätteräkor. Dem kan du grilla eller steka i smör med vitlök. Utsökt bara som så eller tillsammans med en piri-piri sås och basmatiris.

Gambas

Jätteräkor - härliga som sådana eller med en smörsås

 

SANGRIA

Sjunde undret är Sangrian. Den här listan är inte i favoritordning. Sangrian borde då vara överst. Men i alla fall, laga egen Sangria är ett måste. Recept på ett par olika Sangrian kan du hitta här.

Vittvinssangria

FLAN

Nummer åtta är Flan: en caramellpudding som är syndigt god. Den har jag ännu inte provat laga själv, så när vi kommer hit så köper vi en six-pack från butiken. Yeah du läste rätt: en six-pack pudding. Så nam är det. Ursäktar bilden. Jag stjälpte bara ut puddingen på en tallrik för att fota. Tog en bild och den fick vara nog. Ibland går det så :)

 Flan

Flan från butiken

Det finns naturligtvis hur mycket som helst här, men dessa är mina favoriter och återkommande under vår semester. Det jag ännu ser fram emot att äta (antingen på restaurang eller genom att prova tillreda själv) är Turron (en sorts nougat gjord på mandlar) och sist men inte minst: Churros - friterad deg som serveras med en chokladsås. Jag har för mig att morgondagens marknad i Santa Pola är det perfekt tillfället att frossa i churros. I'll get back about that. En rätt till som man borde äta medan man rör sig här är ål med vitlök, chili, paprika och persilja. Nästa gång for sure.


Skaldjurs­paella

Skrivet av Sofie Sergelius 07.06.2017

Skaldjurspaella 2

Paella är en rätt som alla kopplar till Spanien. Det är bara hälften rätt. Valencia - en provins i sydöstra Spanien - är känd som Paellans ursprungsort. Det sägs att paellan kommer från Valencia och Alicante vid medelhavets kust.  Här om någonstans ska man både laga och äta paella. Men lita inte på turistfällorna, för då kan du få en dålig paella som får dig att tappa smaken för denna delikata risrätt.

Sonja (en av kompisarna vi hade med oss hit) fick en dålig Paella upplevelse då vi var ute och äta i Alicante så måste jag rädda situationen. Hemska saker om paella sku vara förstört för henne i all framtid. Den hon fick i Alicante var faktiskt paha: så salt att det inte gick att äta. Så för att hon inte ska förbli traumatiserad så blev det en skaldjurspaella.

Till en paella ska man använda en traditionell paella-panna, inte en vanlig stekpanna. Förra året köpte jag en Paella-panna hit till huset så att jag alltid kan laga egen paella på färska råvaror. Nu när vi är fyra så måste jag dra ett varv till butiken för att köpa en större panna. Det betyder att två-personers pannan kommer med mig hem i år :)

Här är receptet på en ganska klassisk paella med musslor, calamares och jätteräkor. Ganska lätt att laga, och super god att äta. Naturligtvis.

 

MUSSLOR I VITT VIN

  • 0.5 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter vitt vin
  • 1 kg musslor
  • 1 msk persilja
  • 2 krm salt
  1. Tvätta musslornas och ta bort skägget på dem. Släng alla söndriga musslor.
  2. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull. Häll på vittvin och koka upp.
  3. Lägg musslorna i det kokande vinet och koka i dem under lock i ca 3-5 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen. Spara spadet för paellan. Kontrollera att alla musslor öppnat sig men släng alla som förblivit stängda (då har musslan varit död då den kokats och är nu giftig).
  5. Spara musslorna i en skål och spadet i kastrullen.

 

Vinkokta musslor

Kokade musslor.

 

SKALDJURS PAELLA

  • 1 tsk olivolja
  • 1 stor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 4 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 500 g calamare-ringar
  • 4.5 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vittvin (ta av spadet som blivit över från musslorna)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 500 g gambas (jätteräkor)
  • 0.5 st citron
  • 2 msk finhackad färsk persilja

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaten i små kuber.
  2. Mät upp en tesked olivolja i en paella-panna (32 cm ∅) och fräs lök och vitlök.
  3. Tillsätt tomater, 2 matskedar olivolja, paprikapulver, saffran och salt och stekt tills tomaterna bildat en tjock sås.
  4. Blanda ner calamares och stek i ett par minuter.
  5. Tillsätt ris och blanda tills riset är täckt av tomatsåsen.
  6. Mät upp vatten och vitt vin i en kastrull tillsammans med            kycklingbuljongtärningarna.
  7. Koka upp buljongen och häll därefter nästan all buljong på riset.        Blanda om så att riset är i ett jämnt lager i paella-pannan.
  8. Låt paella koka på medelvärme i 20 minuter. Rör inte om riset, men rotera pannan då och då så att det säkert blir jämnt tillrett i pannan.
  9. Placera jätteräkorna på paella efter att den fått koka i 10 minuter. Sväng på räkorna efter någon minut då det blivit rosa till färgen.
  10. Häll på ännu en halv deciliter vitt vin efter att du svängt på räkorna.
  11. Toppa paellan med musslor och persilja.

Servera Paellan med persilja och citronklyftor.

Erik med paella

 En lycklig Erik får Paella.