Sofies header

Spaghetti with meatballs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.02.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Mamma Mia vilken pasta! Köttbullar i tomatsås, Lady and the Tramp flashbacks anyone? Det har säkert tidigare kommit på tal, eller synats här på bloggen, men jag har en svaghet för pasta. Jag har någon gång provat på frikadeller (köttbullar kokade i tomatsås) och då saknade jag stekytan på köttbullarna. I den här varianten är köttbullarna tillredda i ugnen tills dom är klara, sedan snabbt stekta i smör innan de rörs ner i tomatsåsen - perfetto!

Spaghetti med kottbullar hel

Det är allt för sällan som vi sist och slutligen provar på gamla klassikers i vårt kök. Det blir mest "allt eller inget", dvs. nytt och okänt eller favoriter. Allt för sällan blir det en rätt som redan är testad av mången annan under flera generationer, just som spaghetti med köttbullar.  

Receptmängden är ganska stor eftersom det är så behändigt att tillreda en större sats och sedan ha pasta i lunchlådan.

Spaghetti med kottbullar nara

SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

6 portioner

KÖTTBULLAR

500 g köttfärs

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk dijonsenap

75 g crème fraiche

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad rosmarin

2 msk smör

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta.  Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.

 

TOMATSÅS

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2 msk tomatpuré

2 krm grovmalen svartpeppar

800 g tomatkross

1 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

3 timjankvistar

1 rosmarinkvist

2 tsk honung

0,5 dl rödvin

0,5 dl portvin

1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut. 

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.

 

TILL SERVERING

100 g riven parmesan

1 kruka färsk basilika

400 g spagetti

Koka spagettin i lätt saltat vatten i 8-10 minuter.

Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

 

Spaghetti med kottbullar snurr

 Buon appetito

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar