Sofies header

Bönsoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 15.01.2018

Bonsoppa

Äter man vegetariskt måst man ta hand om att få i sig tillräckligt med protein. Baljväxter är en utmärkt proteinkälla, och bönor passar helt perfekt i en soppa. Den soppan är nu inte bara billig och god, utan även super snabb att tillreda om man använder sig av bönor på burk.

BÖN- OCH TOMATSOPPA 

6 portioner

2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

800 g tomatkross

1,2 liter vatten

2 kycklingbuljongtärningar

200 g stora vita bönor (färdigt kokade)

200 g kidneybönor (färdigt kokade)

200 g kikärter (färdigt kokade)

1 krm chiliflingor

1,5 krm grovmalen svartpeppar

50 g parmesan

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olivoljan i en stor kastrull.
  2. Tillsätt tomatkross, vatten, kycklingbuljongtärningar, alla bönor, chili och svartpeppar.
  3. Låt soppan puttra på medelvärme i 20 minuter. Servera med parmesanflarn.

Kålsoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 08.01.2018

Kalsoppa

Först ut i utmaningen för två personer att äta för 100€ - klassikern kålsoppa. Kålsoppa är inte bara billigt utan även både mättande och gott. NU då kålen är i säsong finns den att hitta billigt i butiken. Vi hittade ett erbjudande på Halpa Halli och drog hem 3 kg kål för 49 cent per kilo. Billigt eller hur? Den här kålen räcker nu både till dagens kålsoppa och veckans luncher som kommer att bestå av kållåda. Det som bil över slänger vi ner i nästa veckas Okonomiaki. Hela soppan kostade cirka 3€, så en portion blir där runt 50 cent. Billigt och bra.

Kalsoppa i kastrull

KÅLSOPPA 

6 portioner

800 g vitkål

4 morötter

1 gul lökar

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

400 g köttfärs

1,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

2 lagerblad

3 köttbuljongtärningar

1,5 liter vatten

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva moroten. Skär kålen i strimlor.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stor kastrull. Brun köttfärsen och tillsätt därefter kryddorna och rör om. Rör ner lök, vitlök och morot och fräs i ett par minuter.
  3. Tillsätt den strimlade kålen, lagerblad, köttbuljongtärningarna och vattnet. Låt soppan sjuda på medelvärme i 30 minuter tills kålen är mjuk.

Pumpasoppa med äpple

Skrivet av Sofie Sergelius 07.11.2017

Pumpasoppa med apple 1

Jo jag vet, Halloween är över men jag är inte färdig att släppa all pumpa som ännu finns. Så länge dom ännu säljer pumpa i butiken är jag en lojal konsument.  Säsongerna går super fort framåt och det känns som att man aldrig riktigt hinner göra allt man vill. Då jag på söndag var i butiken märktes det att pumpasäsongen börjar vara över. Ingen spaghettipumpa, ingen hokkaido och en liten butternut fanns kvar. Nu blev det soppa på en butternut pumpa (jag länka "receptet" på purén i listan), ett halvt äpple som fanns i kylskåpet, en öppnad burk grädde och torkad chili. Chilin fick jag av en kollega ett par veckor sedan. Chili är enkelt att torka: placera de hela frukterna på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 100 grader i 10 timmar (lite beroende på hur stora chilina är).

Pumpa och äpple är en super bra kombination eftersom äpplet (Granny Smith btw) ger en trevlig syra till rätten. De bästa rätterna är, som de flesta säkert har hört, en kombination av salt, sött, surt och beskt - alla i perfekt balans. 

Ps. Ber om ursäkt för bilderna från och med nu, hinner inte längre fota i naturligt ljus så Erik kom på att sätta en "natural sunlight" inställning på vår TV. Det är ljuset jag har att jobba med -.-. Men bättre än ingenting :) Soppan fota jag ännu utan hjälp av vår TV men det börjar vara slut nu, hinner inte hem efter jobbet i tid mera.

 

PUMPASOPPA MED ÄPPLE

4 portioner

0,5 lök

2 vitlöksklyftor

0,5 grönt äpple

1 tsk olivolja

500 g pumpapuré

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (ekologisk glutenfri med örter är den bästa)

1 dl grädde

2 msk turkisk yoghurt

1 krm torkad chili

2 msk rostade pumpafrön

1 tsk hackad basilika

 

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och äppel och fräs i olivoljan i en kastrull.
  2. Tillsätt pumpapuré efter ett par minuter och rör om. 
  3. Häll på vatten och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Låt soppan sjuda på medelvärme i 25 minuter och tillsätt därefter grädde.
  4. Häll över soppan i en matberedare och kör till en slät purésoppa.
  5. Servera soppan varm med turkisk yoghurt, rostade pumpafrön, basilika och smulad torkad chili.

 

Pumpasoppa med apple 2


Thai blomkåls­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2017

Thai blomkalssoppa

Blomkål hör till mina absoluta favoriter. Rå, som ris, ångkokt, med chilisås, i en soppa eller aloo gobi, allt är super nami! I och med Foodly och Sevendays kampanj för att använda lokala ingredienser och äta livsmedel i säsong, så har jag nu hamstrat åt mig både blomkål och zucchini då vi senast var och handlade. Att fyra enorma blomkålshuvud kostade mig 3€ kan jag inte klaga på. Ska köpa ännu mera och frysa ner lite blomkålsris :). 

Jag tycker att det är fantastiskt att det finska folket i  och med #kukkakaalitalkoot börjat stöda inhemskt, men tyvärr har flera missat poängen. Det att stora butikskedjor har problem med att sälja sin blomkål är bara en pytteliten del av problemet. Dom betalar nämligen inte mera åt jordbrukaren, varifrån hela debatten började (läs här.) Tanken är vacker, nu måste bara alla tillsammans se till att vi löser rätt problem.

Följ med kampanjen #levlokalt och använd lokala ingredienser i matlagningen! På hashtaggen #levlokalt på instagram kan du hitta receptinspiration för både vardag och fest :) och på #kukkakaalitalkoot hittar du massor med recept på blomkål, på finska :). 

 Thai blomkalssoppa skalar

THAI BLOMKÅLSSOPPA

4 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök
  • 4 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 msk färsk koriander
  • 1 lime

 

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär blomkålen i buketter och rada upp på en ugnsplåt. Ringla över en matsked med olivolja och en tesked salt. Rosta blomkålen 30-40 minuter på ugnens mellersta fals. Gör resten av soppan under tiden.
  3. Skala och skiva löken. Häll resten av olivoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken i ett par minuter.
  4. Skala och skiva moroten och rör ner i kastrullen med löken. Stek i ett par minuter och tillsätt sedan vitlök, riven ingefära, röd currypasta och gurkmeja. Stek i ett par minuter och deglacera därefter stekpannan genom att häll 1 dl vatten i pannan och skrapa ur botten tills alla kryddor som fastnat har löst upp i vattnet. Tillsätt grönsaksbuljongen och rör om.
  5. Ta ut blomkålen ur ugnen och häll över buketterna i soppan. Du kan spara ett par buketter till dekoration.
  6. Rör om soppan, tillsätt kokosmjölk och låt koka på låg värme i 5 minuter. Häll över i en blender och kör till en slät soppa. Det går även att använda en stavmixer.
  7. Häll upp soppan i skålar, pressa över limesaft och strö över korianderblad. Servera soppan varm tillsammans med ett gott bröd.

Tom Kha

Skrivet av Sofie Sergelius 03.05.2017

 

Tom Kha 2

Tom Kha är en soppa som mina föräldrar ofta lagade medan jag bodde hemma. Då vi var med hela tjocka släkten i Thailand år 2003 så fastande vi för Tom Kha, eller Tom Kha Gai som det egentligen heter. Det är  alltså frågan om en kryddig kokosmjölkssoppa med kyckling. Det finns även en variant som heter Tom Yum Goon som är en sötsur kryddig soppa med räkor. Vi lagar alltid kycklingsoppan, det har bara blivit så. Den variant jag gör här är pika-pika versionen där jag använder en färdig kryddmix. Det kommer nämligen nog att dyka upp ett eller annat Thai recept (som görs utan halvfabrikat) på Foodly inom en nära framtid.

Receptet trodde jag länge att min kära far hittat på. Då jag flyttade hemifrån hittade jag ett ytterst suspekt recept på Santa Maria kryddpåsen med Tom Kha mix. Pappas recept. Jag antar att Santa Maria var först :) 

Hur som haver så är det en enkel soppa med mycket smak som vi ofta serverar med extra koriander och en skål med ris.

Att laga Tom Kha tar ca 20 minuter varav det är en soppa jag oftast tar mig till då jag har ont om tid. Eller som idag hade kallt och ville ha något värmande att äta.

 

Snabb Tom Kha

(4 portioner)

  • 4 dl kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 påse Santa Maria Tom Kha mix
  • 400 g kycklingbröst
  • 4 st stora champinjoner
  • 4 st tomater
  • kokat ris
  • färsk koriander

 

  1. Börja med att skära kycklingbrösten i strimlor.
  2. Koka upp kokosmjölk, vatten och Tom Kha mix.
  3. Tillsätt kycklingstrimlorna och koka i 10 minuter.
  4. Skär champinjoner och tomater i klyftor och rör ner i soppan. Koka i 5 minuter.
  5. Servera Tom Kha en varm skål med ris och en hel massa koriander

 

Tom Kha

 


Snabb Borsch­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 20.04.2017

Snabb Borsch

Traditionell Borscht är en rödbetssoppa som kommer från Östeuropa och förknippas ofta med Ukrainsk och Rysk mat. Min mamma bruka laga mycket Borsch och det är hon som tipsat mig om denna snabbvariant. I detta recept så använder jag inte de traditionella grönsaksskalen, utan färdig surkål och inlagd rödbeta.

Borschsoppa är en av mina favoriträtter, och jag lagar det nästan varannan vecka. Inte för att jag heter Natasha i andra namn, och inte för att mitt smeknamn bruka vara Sergej. (Fun fact: Alla i min familj har kallats för Sergej av någon vän eller bekant. Nå om man heter Sergelius så är det ett ganska logiskt smeknamn.) Orsaken till att jag lagar så mycket Borsch är att det är ett av de snabbaste och lättaste recepten ever. För att inte tala om att det är super gott.

Min variant på Borschsoppa innehåller väldigt få ingredienser, ingredienser som jag oftast brukar ha av i kylskåpet. Borschsoppa kräver heller nästan ingen prep. Borsch är en soppa som jag lagar då jag är sjuk, pank, vill fira något, eller bara känner för att äta gott även om jag har knappt med tid. Jag vet, jag vet, det finns varianter som inte använder halvfabrikat, men då måste soppa koka så länge att jag då istället lagar något annat.

Don't get me wrong, jag har det här jobbet för att jag älskar att laga mat, men efter att ha lagat mat för Foodly så lagar jag gärna något snabbt till middag. Samma gällde då jag studera och jobba vid sidan om. På veckosluten kan jag satsa på den egna maten, på vardagen fuskar jag med den egna maten eftersom det jag lagar för Foodly inte går att ta genvägar med. Då ska recepten först konceptualiseras, sedan ska en testsats lagas, varefter den verkliga varianten tillreds och fotas. Hårt jobb som kräver mycket tid. Men ack så roligt. Nog är jag lyckligt lottad som kan jobba med något jag älskar. Anyhow, när jag har jobbat med mat så tar jag gärna en paus på kvällen och det är då soppor såsom Borsch och Tom Kha, och Poke-skålar kommer in i bilden.

Borsch går lätt att laga vegetariskt, lämna bara bort korven! Denna soppa räcker i tre dagar för mig och Erik så att vi båda får både lunch och middag. 

Borschsoppa

 

Snabb och enkel Borsch

8 portioner

1 gul lök

500 g inlagd rödbeta i strimlor

900 g surkål

1.5 liter vatten

2 st grönsaksbuljongtärningar

2 st lagerblad

0.5 msk grovmalen svartpeppar

400 g knackkorv

 

Till servering

1 msk smetana per portion

1 dl hackad bladpersilja

 

Gör såhär:

1. Skala och strimla löken. Häll över i en stor kastrull.

2. Häll den inlagda rödbetan med allt lag i kastrullen. Tillsätt surkål, vatten, lagerblad, grönsaksbuljongtärningar och peppar.

3. Koka upp soppa och låt koka i 10 minuter.

4. Skär korven i bitar och lägg i soppan.

5. Koka ytterligare 5 minuter och smaka av med mera peppar vid behov.

6. Servera Borschsoppan med en klick smetana och hackad bladpersilja.

 

Приятного аппетита

(smaklig måltid)