Sofies header

Världens bästa Släpärter

Skrivet av Sofie Sergelius 17.07.2018

Släpärter är en maträtt jag starkt associerar med varma sommarkvällar på lande (sommarstugan). Men det tog mig till vuxen ålder att förstå att det inte är en rätt som ALLA känner till, vilket jag trott under min barndom. Alla jag kände åt släpärter på sommaren, men då jag flytta till Österbotten möttes jag av "Vah?" "Vad menar du?" då jag tala om sommarminnen och släpärter. Ni som nu funderar samma sak kan jag berätta att släpärter är hela ärtskidor som kokats i saltat vatten och serveras med smör. Ärterna doppas i smöret och äts som så. Och det är galet gott!

Ja, så efter att i sex år ha bott i Vasa, och bloggat i nästan 1.5 år, skriver jag äntligen ut receptet och instruktionerna på älskade släpisar, eller apposet som det heter på finska.  Receptet är räknat för 4 personer som förrätt. Enjoy ♥

Slaparter i skida andraBasta slaparter

SLÄPÄRTER

2 liter (800 g) åkerärter 

1 msk salt

150 g smör

flingsalt

Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.

Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara). Smält smöret medan ärterna kokar.

Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt. Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.

 

Ata slaparter

 

*Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna "dricker" du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden. Är du en hälsonisse kan du bara fiska upp de smördränkta ärterna med en gaffel.

 
Slaparter tva

Slaparter uppatna narbild