Sofies header

Saltig gröt med getost och gulbeta

Skrivet av Sofie Sergelius 16.10.2017 | 0 Kommentarer

 Gulbets och getostgrot 2

Mitt immunsystem är ett skämt, och efter att ännu en gång ha lyckats få flunssa så gjorde jag det som alla normala människor måste göra: Avbokade mina lördagsplaner och kokade en salt gröt. Sen att det tog mig tre dagar att skriva är en annan trevlig bieffekt av att ha feber. Min hjärna är på semester tills vidare. Anyhoo: Getost och betor är en match made in heaven så naturligtvis kombinerade jag dem och tillsatte lite timjan och honung.

Gulbets och getostgrot 3

Salt gröt är extremt underskattat. Enkelt, extremt versitilt och bästa comfortmaten ever. I stil med en gryta går en gröt att smaksätta helt enligt eget tycke. 2015 började den salta gröten göra ett namn för sig runt om i världen, och jag tycker det är dags att ta trenden till Finland. Kallgröt är redan en stor grej så varför skulle inte även salt gröt kunna bli det? Jag tänkte i alla fall göra flera i den här stilen.

Heston Blumenthal är känd för sin snigelgröt, varmed det är näst på min lista över rätter att testa. Har ett roligt nytt bloggtema på kommande nästa vecka och då passar snigelgröten bra in :) Men tills dess kan den som vill prova på en lite mera down to earth salt gröt med gulbeta och getost.

 

 Gulbets och getostgrot 4

GRÖT MED GULBETA OCH GETOST

4 portioner

4 st gulbetor

2 st polkabetor

450 g getost (stor rund)

3 dl havregryn

3 dl vatten

3 dl mjölk

1.5 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk salt

2 krm chiliflingor

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk färsk timjan

1 msk honung

4 st fikon

1 msk hackade valnötter

 

  1. Skala gulbetorna och riv dem fint med ett rivjärn. Skala och skiva polkabetorna riktigt tunt.
  2. Halvera getosten och skär fyra tjocka skivor av den ena halva. Skär andra halvan av getosten i små tärningar.
  3. Koka gröten genom att kombinera havregryn, vatten, mjölk och grönsaksbuljongtärningarna i en kastrull. Koka på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt därefter den rivna gulbetan, den tärnade getosten, chiliflingor, salt och peppar. Rör om ordentligt och häll upp i skålar.
  4. Skär fikonen i klyftor. Stek getostskivorna i en riktigt het stekpanna utan fett, cirka 1 minut per sida.
  5. Toppa gröten med den stekta getosten, de skivade polkabetorna, timjan, honung och hackade valnötter.

Gulbets och getostgrot 1

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar