Sofies header

Fixa bröllopsmaten själv - ett annorlunda bröllop i Alicante

Skrivet av Sofie Sergelius 05.06.2018 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Bröllop är något rätt så många planerar under flera år. Väljer tema, färger, stil, decor, catering - you name it. Vi valde att göra saker lite annorlunda.

För det första började jag och Erik planera bröllopet typ i februari. Datumet råka bli vår förlovningsdag eftersom vi skulle vänta på att Eriks syster skulle presentera sitt examensarbete nu i slutet av maj, men inte så sent att de som arbetar under sommaren inte skulle hinna fixa ett sommarjobb. Början av juni lät perfekt, och sen kom vi på att ifall vi tar andra veckan i juni så är lördagen vår förlovningsdag. Nu behöver jag bara komma ihåg ett datum forever! Med tanke på att vi båda glömde vår 5-års dag två veckor sedan är det bara bra att vi inte behöver komma ihåg hundra olika datum.

Matlagning och måltid

Maten kommer att vara bröllopets huvudprogrampunkt. Det blir ingen dans, inga lekar, inga uppgifter. Vi ska laga mat hela familjen tillsammans, det är vårt program. Eriks farfar och pappa kommer att grilla lamm, min pappa fixar skaldjur, mammorna fixar tillbehör och dessert, och syskon + avecs har fått uppgiften att se till att alla har något att dricka. Enkel arbetsfördelning inte sant? Så här gör vi alla allting tillsammans och får garanterat njuta av god mat i bästa möjliga sällskap. 

Menyn kommer (hoppeligen) att se ut så här:

  • Tapasbricka med manchego, chorizo, serrano, frukter, marinerade oliver
  • Grillade lammkotletter, aioli, klyftpotatis
  • Grillade marinerade räkor (Carabinieris om vi hittar av dem), smörsås, örtris
  • Tomatsallad med manchego, serrano och örter
  • Glass med färska frukter, bär och maränger
  • Olika spanska ostar

Grillat lamm Lammkotletter. Ska försöka hitta såna med mera kött på benet :)

 

Dryckerna är lite flummigare, men jag har planerat att vi i alla fall ska ha följande tillhands:

  • Vitt vin (riesling och pinot grigio)
  • Rosé (no clue ännu)
  • Rött vin (merlot, pino noir?)
  • Cava - Marina Alta Bruit
  • Sangria (gjord med skumppa, färska frukter, en aprikoslikör och mineralvatten)
  • Öl - San Miguel

Marina Alta Den svarta flasken till höger är skumppan vi ska ha. Och eventuellt även vita vinet i mitten.

Som det märks är vinerna lite oklara ännu, men det har vi en lösning till. Mina och Eriks föräldrar har inte träffat varandra värst många gånger, eftersom Eriks föräldrar bor i Kokkola (Karleby) och mina i Helsingfors. Deras uppgift på torsdag får bli att välja rödvin och rosé som ska serveras på bröllopet. Tror att det kommer att bli en rolig liten get-to-know-oneanother övning för dem. Sen får syskonen välja det vita vinet. Jag och Erik har redan valt skumppan, men borde ännu välja ut en champagne som serveras då vi skålar. Sen är även drickorna fixade.

Vi kommer att grilla ute på gården och sedan äta vid ett långbord (alternativt tre små bord) någonstans där på gräsmattan. Och that's it. Enkelt men gott. Nu ska bara allt ännu gå enligt planerna :)

 

Lite mera om bröllopet, för den som är intresserad

Klänningen är efter måååånga om och men vald. Valet låg mellan två väldigt olika alternativ, varav båda hade sina positiva och negativa sidor. Ena var liiite liiite kort, medan den andra var liiite liiite för vardaglig. Då undra mamma ifall jag inte kunde föra den lite för korta klänningen och förlängas? Nåh det var ju igår på måndag, och nu sitter jag redan i tåget påväg till Helsingfors. Klart att de sku gå :) Jag vek in till Alexandra & Mia, en syateljé som är helt under Vasabladets kontor på gatunivå. Och herregud vilken service! Jag vet inte vem jag talade med, men hon kolla på klänningen, sa att det nog går att fixa ifall jag hittar en passande tygbit som vi kan lägga till. Jag och Linn gick till en affär som säljer spets och snören, typ lokalen bredvid, och hitta en helt perfekt spetsbit!  Och vips på en timme hade klänningen blivit helt perfekt! Nu är jag jäkligt nöjd med en klänning jag först var lite skeptisk till - alltså vilken skillnad ett par centimeter och en liten alterering kan göra.

Sminket och håret ska jag fixa själv. På mina polttarin hade mina kompisar fixat dit en make-up artist som fixa mitt hår innan vi gick ut och äta, och tanken var att hon lite sku tipsa om vad jag själv kan fixa till bröllopet. Det blir lockar och en fläta, antingen dutch braid eller waterfall. Men då vi satt där och tala kom jag fram till att damn jag behöver ju hjälp med mitt smink, kanske hon kunde lära mig göra en brudsminkning. Jag lär mig fort, behöver bara någon som kan visa hur jag ska göra. Vi kom överens om att hon går med mig och köper allt jag behöver, kollar att allt passar min hudton etc. och sen lär hon mig göra en komplett sminkning. Så det var jag och gjorde nu i maj. Janina Hassinen heter hon, och är jäkligt duktig. Hon gjorde först på ena halvan av mitt ansikte och sen sku jag kopiera. Efter det har jag övat mig hemma. Sminket är ljust, fräsch och jag ser ut som mig själv. En bättre variant av mig själv alltså. Sen kom Julia till mig igår och visa hur jag fixar lösfransar. Det gjorde verkligen en skillnad. Har aldrig haft lösfransar tidigare, så det att Julia orka se på då jag bara fumla med dom där små jävla fransarna är ett under. Att sätta fransar är nog inte min starkaste sida. Men I got this nu :) IMG 20180509 165125

Blommorna ser jag verkligen fram emot. Har beställt en stor bukett, blommor till håret, och tre centerpieces till bordet. Det blir säkert något i stilen med bilden här nedan.

Vulvuzela2 Vet inte vems bild det här är, men floristen skicka att den här stilen har dom lagat till andra bröllop. Så vi hoppas på det bästa :)

Vigseln är kl 18.00, vet inte var på området ännu, det får vi se då vi flyger dit imorgon på morgonen. Ingen panik liksom. Samma gäller vart vi ska duka upp till middag. Någonstans där på gräsmattan men vart vet jag inte. Får se imorgon då vi landat. Onsdagens program är att hitta alla ställen vi ska röra oss på. Ja och gå till matbutiken för att kolla råvaror vi har att jobba med.

Ska jag byta namn? Nope. Sergelius är en del av min identitet och jag känner ingen press på att måsta byta namn. Så jag håller mitt namn och Erik är okay med det.

Countdown T-minus 5 days. Det är bara ett par dagar kvar, och en hel del mat som ska handlas, ställen som ska tittas på, blommor som ska hämtas, fotografer att bekanta sig med och drickor som ska väljas. Jag tar en bloggpaus nu under resten av bröllopsveckan, men tänkte återkomma med recept på det bästa sedan under nästa vecka. Stay tuned for more.


Fyra gånger Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2017

Gran Vista, home away from home (om man inte räknar Drumsö och Kalvskata). Eriks familj har en lägenhet i Spanien så det är naturligt att vi åker dit då vi får chansen. Det känns som ett hem, och hans fammo och faffa är världens snällaste människor som alltid låter oss komma hit. This time with friends.

Det första vi gör då vi kommer hit: matbutik. Min absoluta favoritsyssla är att gå i matbutiken utomlands. Jag ÄLSKAR att gå i matbutiken, det finns så mycket nytt och roligt att smaka på! Och mitt rökta paprikapulver lider mot sitt slut så jag behöver mera. Tillbaka till poängen: matbutiken. Vi börjar med att köpa Sangria ingredienser, det är prioritet nummer ett. 

Sangria hör till Spanien och är ett måste så fort man kommit fram. Det fina är att du bra kan använda billiga 1 euros vin till det, och bara tillsätta dina favorit frukter och örter.

Här har jag samlat ihop de Sangria recept jag väntat flera veckor på att prova på! Och kommentarerna som de andra gav :)

 

SANGRIA CAVA

Med äpple, körsbär och mynta

 Cavasangria

2 dl körsbär

0.5 grönt äpple

färsk mynta

1 flaska Cava

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy
 

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva äpplet.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

Kommentarer

E: Saftig, mild, men bra!

M: Söt men lätt. Drickbar.

S: Sku inte ändra någonting. Jag tycker inte att den är söt, socker är ju jätte gott!

 

 

SANGRIA ROSADO

Med jordgubbar, vit persika och basilika

Rosesangria

2 dl jordgubbar

1 vit persika

färsk basilika

1 tsk socker

1 flaska rosévin

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy

 

  1. Tvätta jordgubbarna och persikan. Skär jordgubbarna i klyftor och persikan i skivor.
  2. Stöt basilikan i en mortel tillsammans med sockret. Spara ett par blad till dekoration.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Den här var smaskig.

M: Bäst by far! Den stötta basilikan ger en härlig smak.

S: Definitivt godast. Sick shit you know. Den har liksom sting.

 

SANGRIA BLANCO

Med mynta, blåbär, lime och mango

Vittvinssangria

färsk mynta

2 dl blåbär

1 lime

1 mango

1 flaska torrt vitt vin

2.5 dl sprite

1.5 dl limoncello

 

  1. Riv skalet av limen och skiva därefter frukten.
  2. Skala och skär mangon i kuber. Skölj blåbären.
  3. Mosa ett par blåbär och två matskedar mango.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna. Låt Sangrian dra sig i 1-2 timmar minuter innan du serverar Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Sweet and sour. Mera limoncello behövs (här tog jag och öka mängden till det som nu finns i receptet)

M: Vitt vin smaken kommer igenom. Bäst att låta den dra åt sig blåbärs- och mangosmak en stund innan den serveras (här låt vi den sedan stå i en timme, vilket definitivt förbättrade smaken). Den ser bra ut, utseendemässigt lyckad som man säger.

S: Kiva och fräsch, men är kanske inte minnesvärd in the end. Utseendet mega nice och den är god, men är rätt neutral. Alla kan nog gilla den.

 

SANGRIA TINTO

Med jordgubbar, nektarin, apelsin och lime

 Rodvinssangria

2 dl jordgubbar

1 nektarin

1 apelsin

0.5 dl apelsinsaft

1 lime

1 flaska rödvin

2 dl sprite

1 dl vatten
 

  1. Tvätta jordgubbarna och nektarinen. Skär jordgubbarna i klyftor och nektarinen i skivor.
  2. Skiva apelsin och lime.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

 

Kommentarer

E: Klassiska Sangria, kan inte säga mycket annat.

M: Lättdrucken version där vinets tanniner kändes igenom, och inte på ett dåligt sätt.

S: Den är jätte god, men tyvärr jämför jag den mot rosé-varianten som bara var så super. Den här är bra, men sämre än rosén.

 

Då var alla mina Pinterest Sangrior provade och finslipade. Dags att hitta på egna varianter. Nästa variant kanske ska ha lite grillad persika och timjan? 

Jag tackar mina kommentatorer om vad dom ansåg om Sangriorna. Men dom kan inte klaga på att jag mixat Sangria åt dem och tvingat dem att dricka. Sacrifices must be made in the name of science. 


NYC

Skrivet av Sofie Sergelius 25.04.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

New York, New York. A place so nice, they named it twice.

 Manhattan skyline

Ett par veckor sedan, veckan efter Foodlys lansering, tog jag ut en del övertidstimmar och åkte till New York med min kära mamma. Vi firade aldrig riktigt min första examen från Arcada, så när jag blev färdig från Åbo Akademi ville mamma att vi firar ordentligt med en resa. Vi ville till ett ställe där det finns god mat, mycket att se och en hel del shoppingalternativ. New York var ett logiskt val. Jag hade aldrig varit till Amerika. I sista minuten bestämde sig även mammas kompis och vår granne på lande (sommarstugan för dem som undrar) att hänga med. Hon är vad vi kallar en "bilehile" så vi räknade med att ifall Riitta är med så blir det mera festande. Jess.

Tyvärr har jag varit lat med att skriva om New York och har först nu tagit mig i kragen. Ifall ni besöker New York finns det ett par tips jag kan ge:

 

Boende och kultur


Dyrt som f**. Även om det är dyrt så lönar det sig att bo på Manhattan. Det är ändå Manhattan de flesta vill besöka och se, varav tre timmars pendlande (1.5 h i metron dit och samma tillbaka) mellan Manhattan och olika förorter inte lönar sig. Du har flugit ända till Amerika, bo nu där var det händer.

Hur är det med tipp då? När det kommer till att betala så är amerikanerna tokiga. Om din taxiresa mellan flygfältet och Manhattan kostar 80 dollar, så betalar du 120. Varför? Jo för att det kommer på både tullavgifter och tipp. Om du köper en Kombucha i matbutiken för 4 dollar så ska du ha över 5 i handen för att kunna få med dig din dricka ut. Löjligt system. Och extremt vilseledande för en turist. Men genom att följa regeln 10-15-20 så borde du klara dig i alla fall då det kommer till olika tjänster. Du ger 10 % i tipp ifall du fått urusel betjäning, 15 % ifall du varken är nöjd eller missnöjd, och 20 % ifall du är nöjd med betjäningen. Simple. 

Men nu är min tanke inte att berätta om hur jag som första gången i 'Murica uppfattade deras betalningskultur. Nej. Jag ska tala om mat och tipsa om bra ställen att besöka.

Shake Shack


Först på listan då vi landar (efter att ha checkat in på Hotel Giraffe) var att söka upp Madison Square Park och lokalisera Shake Shack. Shake Shack började som en hot dog-stånd i Madison Sqaure Park och öppnade därefter en permanent kiosk år 2004. Numera finns det 24 Shake Shacks bara i NYC, och ännu flera runt om i Amerika. Det finns även ett par i resten av världen. Närmaste i London. Måste boka biljetter till London till hösten. Totally unrelated of course.

 Shake Shack

 
Första kvällen åt vi på original stället, mitt i Madison Square Park, men lyktor hängande mellan träden och enbart uteservering. Och det var det godaste jag någonsin ätit! Jag skämtar inte. Jag var trött och hungrig och den här burgaren gjorde mig till en människa igen. Efter vår första encounter så åt vi ytterligare två gånger på Shake Shack under vår 5 dagars vistelse. Det var så gott! En riktig grill burger fylld med allt gott man kan tänka sig. Och franskisarna vet jag inte hur jag ska klara mig utan. Jag är som Pavlovs hundar medan jag skriver det här, dreglet bara rinner när jag ser på bilden. Och jag läste just att dom kommit ut med en kokbok!!! Den ska beställas bums!

 

 Oyster Bar

I New York ska man äta ostron, och ett av de bästa och mysigaste sällen att slänga i sig ett par är i Grand Central Terminal. Det låter kanske lite udda att gå till järnvägsstationen för att äta ostron men trust me, det är värt det. Grand Central Oyster Bar öppnade samtidigt som själva Grand Central år 1913.  Sloganen för stället är dessutom The Freshest Seafood in Manhattan. De som nu besöker Oyster Bar kan ha svårt att tänka sig hur det var under början av 1900-talet. Då var det inte skaldjur på menyn, utan ostronchowder och det som kallas för Continental food. Det var först 1974 som Oyster Bar blev en äkta skaldjursrestaurang.

Oysterbar utsikt

Utöver god mat och trevlig service så var stället otroligt mysigt. 

Oysterbar

Flera kanske tror att ostron är slemmiga och äckliga och bara snabbt ska sväljas hela. Au contraire! Ostron är som vin, och alla olika sorter har egna unika, även om milda smaker. Ostron ska vara levande då det äta. Ta ett ostron, häll i munnen direkt från skalet och tugga i lugn och ro för att uppleva alla de olika smaksensationerna ett ostron kan erbjuda.  Vissa dränker sina ostron i en vinägersås, men för att verkligen uppleva smaken lönar det sig inte att förstöra ostronet med en sås. Pressa lite citron på sidan om ostronet för att kontrollera att det ännu lever, that's it. Vi provade på tre olika sorters ostron: Bélon, Martha's Vineyard och Cuttyhunk. Av dessa var det definitivt Martha's Vineyard som tog priset. Som med de flesta delikatesser så blir ostron bara bättre och bättre varje gång, och snart går du omkring om dagdrömmer om din nästa måltid.  

 

Wine and Cheese O'clock


En av orsakerna till att vi valde just Hotel Giraffe på Park Avenue South är att dom hade ost och vin servering varje kväll mellan 17-20. Genialiskt! Ingen minibar på rummet, utan ett tomt kylskåp du kunde fylla med egna grejjer. Men i alla fall så mellan 17 och 20 var vi varje kväll på hotellet i en timme eller två och tog ett glas vin och lite ost. Det kändes bara så lyxigt att då se i backspegeln på dagens händelser medan man tar sig ett glas vin. Varje kväll var det även live piano nere i lobbyn där vinet och osten serverades, så det var som en pre-drink and show innan man sedan gick ut och äta. Dessutom upptäckte jag amerikansk cheddar. Det är ingenting jag brukar köpa, men guess what? Nu kommer den att bli en vanlig företeelse i mitt kylskåp. Nomnom.

 Wine and cheese hotel giraffe

 
Lukes Lobster


Lukes Lobster var något min mamma hittat, ett ställe som säljer hummer hotdogs, och det tackar jag definitivt inte nej till! Vi gick genom halva Central Park för att komma till Amsterdam Street där Lukes Lobster gömmer sig. Det var ett mini mini ställe med 4 höga bord och två små bord ute på gatan. Vi visste redan på förhand vad i skulle ta: Lobster roll. Ett smördränkt bröd med en halv hummer på, lite majonnäs och en nypa peppar. Simplet, perfekt. Ljuden jag gjorde då jag åt kan ha låtit lite udda. Men det var bara så äckligt gott! Det var dessutom det dyraste vi åt i New York. En Lobster roll kostade 20 dollar. En en burk vin till betala jag allt som allt 33 dollar för min lunch. Worth it! Ifall jag haft mera tid skulle jag ha besökt Lukes Lobster en gång till, och kanske prova på en av sopporna, eller rent av varmrätterna. Next time!


Lukes Lobster

 

Chelsea Market


Jag skäms, hade aldrig hört talas om Chelsea Market, och det var en av resans höjdpunkter. Det var den dagen som det regnade så mycket att det svämma över på gatorna. Mamma sa att vi definitivt måste besöka Chelsea Market, att jag kommer att ÄLSKA det. Hon hade rätt, så som mammor brukar. I loved it! Jag köpte en kokbok med recept från de olika restaurangerna som finns i hallen, vi köpte vin på burk ( samma som i bilden ovan: Underwood. Fanns både rosé och vittvin), åt härlig sushi, och bara gick omkring. Plötsligt hade det gått närmare tre timmar. Tiden går då man har roligt.

 Chelsea market

Sushin tog vi från Lobster Place, ett landmärke i NYC. Färska råvaror och skaldjur från Maine, men relativt hyfsade priser. Min lunch (bilden nedan) kostade mig 18 dollar. Ungefär 1 € styck. Not bad. Jag som otrolig sushisnobb godkände både stället och sushin. Dom hade även "hälso" varianter gjorda på fullkornsris. Tänkte ta och prova det nån gång under våren. 
Chelsea sushi

Boken om Chelsea Market har varit min nattläsning den senaste veckan, och där finns en hel del jag vill prova på till bloggen. Inte till sajten, eftersom det naturligtvis inte är mina recept. Men här kan jag prova och smaka min fram genom hela boken. Jag kan inte vänta på att göra en Metalbelly's Market Chili och pecan sticky buns! Ska bara se till att mina stackars chilifrukter jag har och växa i köket blir till något. Allt jag rör i dör så det ser inte bra ut för dem, men vi hoppas på det bästa! Pekannötter kan jag nog säkert inte odla själv. Vi har hasselnötter på lande, kanske jag ska prova substituera?

 

Doughnuttery


Doughnuttery var lite av en slump. Vi hade bestämt oss för att äta äkta 'Murica donitsar i något skede, men att hitta dessa gudomliga sockerdränkta munkar var en slump. Inne i Chelsea Market finns allting som har med mat att göra, så naturligtvis fanns där donitsar. Vi smakade på en variant som var doppas i kanelsocker, och en som var doppas i en vaniljcurd. Vaniljen vann. Det var som en dans i munnen, inte för sött, inte för flott utan mjuk och lätt. Två stycken räckte riktigt bra, men jag ångrar att vi inte stötte på dem igen. Jag skulle gärna ha utforskat mera smaker. Ska definitivt prova laga liknande hemma!

 Dougnuttery

 

Memory Margarita


Resans absoluta höjdpunkt var dock att se Cats på Broadway, något jag drömt om sedan pappa kom hem med en Cats VHS under början av 2000-talet. Jag måste ha sett den varje kväll under flera veckors tid. Det var en av orsakerna till att jag fortsatte dansa Jazz-balett, som jag verkligen hatade. Men att se hur danserna i Cats rörde sig var värt att varje tisdag dra sig på lektion. Den versionen vi nu var och se var en ny version, som ändå fått strålande rekommendationer. Den sägs vara lika bra som originalet. Och efter att ha sett den jag jag verkligen hålla med! Sångerna och rösterna var nästan identiska, danserna lika så, men shown hade fått lite spera sizzle. You know. 

Cats var kort sagt otrolig! Hela showen gjorde att jag i nästan två timmars tid hade kalla kårar och tänkte börja gråta av lycka. Men en sak som slog mig redan innan shown börja, var att de i baren sålde olika temadrinkar. Drinkarna hälldes upp i plastmuggar med lock (utmärkt souvenir BTW) som man sedan fick ta med sin in i salen! What?? Världens bästa idé! Så där satt vi nöjt och drack Memory Margaritan medan vi såg på musikalen.

 Memory Margarita

Biljetterna var min julklapp åt mamma. Vi valde platser uppe på mezzaninen eftersom orchestra ibland kan vara dåligt ifall golvet är platt. Av någon underlig anledning var just raden före oss tom. Sen kom vi på det. I original Cats så springer katterna mellan publiken! Och vi hade på så sätt fått front-row seats! Och så börja musikalen och nån random man kom och satt sig på den tomma raden. Han var försenad och kunde inte hitta sin plats. Så katterna kom upp, märkte att de var blockat, improvisera och sprang på andra ställen. Damn. Nå efter pausen hände samma sak. Tre flickor som troligen hade platser längre bak såg att det fanns en tom rad och satt sig där. Igen kom katterna springande, stanna (en såg mig RAKT i ögonen) och improvisera igen. Efter att han sett mig i ögonen och sjungit så glömde jag alla mina problem. 

Varför kan vi inte ha en liknande kultur här? Jag sku säkert gå mera än en gång i året på teater ifall jag fick ta ett glas vin med. På halvleken köpte jag DVD versionen av originalet jag ännu har på VHS. Det kändes som en bra investering :) Min VHS kommer inte att hålla för evigt, och jag är den sortens flicka att ifall jag tycker om en film så ser jag den om och om igen.

Taiyaki NYC


Min absoluta Must See varTaiyaki NYC, som jag redan länge följt på Instagram och dreglat över. Och det var nästan värt att flyga i 9 h för att äta glassen! Taiyaki betyder egentligen stekt fisk. Tai (havsruda) är en fisk som japanerna ofta anser är kungen av fiskar, medan yaki betyder att steka eller grilla. Traditionell Taiyaki är en våffla med en fyllning gjord på röda azuki bönor. Jag tog den glassen jag sneglat på i närmare 2 månader: Matcha- black sesame. Våfflan hade en azuki fyllning vilket verkligen var pricken på i:et efter att ha ätit en söt glass.

 taiyaki

Taiyaki var väl värt ett besök. Och så som med flera saker på min lista så vill jag definitivt tillbaka. Och ta en till glass. Eller fem.

China Town


China Town var på "must see" listan av den orsaken att Taiyaki NYC fanns där. Men medan vi nu var där passa vi på att gå in i en restaurang som inte hade en enda turist, grillade ankor som hängde i fönstret och absolut ingen inredning. Det är dom ställena som brukar ha den bästa maten. Stället var fullt, med vad jag antar var kineser, och det dofta gudomligt. Jag tog en nudelsoppa med anka för hela 6 dollar, min mamma tog anka med ris och mammas kompis tog fried rice. Allting kostade under 20 dollar, och ingen av oss kunde äta tillslut. Portionsstorlekarna i Amerika är liiite större än vad vi är vana med. 

 chinatown

Det här var vår sista dag och en lördag, och förstå gången som jag upplevde NYC som en storstad. Fram tills lördagen hade det varit relativt lite människor på gatorna och ganska lugns. Med boy o'boy så det ändra som en blixt. Chinatown krylla verkligen av människor, och det gjorde nog resten av Manhattan tydligen också. Nästa gång ska jag stanna längre än 5 dagar, jag hann inte alls äta allt jag hade planerat!

Jag rekommenderar verkligen NYC, ett ställe som till en början kan verka smutsigt och fullt med otrevliga människor, men som sedan mycket snabbt blir ett ställe du inte vill lämna och redan planerar nästa resa till. Nästa gång ska jag ännu äta Bagels (annat än till morgonmål och bara med cream cheese..) och besöka Katz delicatessen som säga ha stans bästa pastrami smörgåsar!