Sofies header

Pumpasoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2018 | 0 Kommentarer

Pumpasoppa är den ultimata oktober-november soppan. Då är pumpa är i säsong och de kalla kvällarna kräver värmande maträtter för att du ska orka med vardagen. Eller så ser i alla fall jag på saken.

Pumpasoppa main

Under slutet av oktober gick Erik igenom våra finanser och påpekade att vi igen sätter allt för mycket pengar på mat eftersom det är en tid sedan vi storhandlat och nu nästan dagligen antingen går till butiken och köper en massa onödigt, eller beställer take-away via Wolt (awesome att de kommit till Vasa btw). Hur som helst använder vi alldeles för mycket pengar på mat, och det måste vi ändra på.

I januari hade vi en utmaning som gick ut på att vi tillsammans skulle äta för 100€ i månaden (du kan läsa mera om det HÄR) och det gick hur bra som helst. Så extrema kanske vi inte behöver vara nu, men 200€ i månaden på mat borde vi gott och väl klara av. Vilket ledde till att vi nu ska börja äta mera vegetariskt (billigt och bra, speciellt just nu) och börja ta med hemgjord lunch till kontoret (under den senaste månaden har jag nästan dagligen både köpt frukost och lunch, inte alls hållbart). Bara med att börja ta med lunchlåda kan vi spara upp till 300€ per person i månaden, om vi räknar med att vi i genomsnitt spenderar 10€ per dag bara på frukost och lunch. Herregud vilken summa! Och nu talar jag om 300€ PER PERSON! Vilket slöseri alltså!

Nu blir det en förändring! Vilket leder mig till dagens recept - pumpasoppa. Billigt då det är i säsong, och enkelt att koka en större sats på. Får lov att börja ha storkok på gång under söndagar igen. För att det inte ska bli tråkigt måste jag se på det som en utmaning (älskar utmaningar). I december ska jag alltså ha 300€ mera på kontot än i oktober. Punkt slut. 

Dessutom är det här andra receptet på pumpasoppa här på bloggen. Ifall du hellre provar på en pumpasoppa med äpple hittar du receptet HÄR.

Pumpasoppa sked

KRÄMIG PUMPASOPPA

1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

200 g mjölig potatis

2 grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

2 dl grädde

pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering

 

Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.

Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull. 

Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.

Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.

Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.

Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.

Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.

 Pumpasoppa

Soppor överlag är en essentiell del av vår (min och Eriks) kost under vinterhalvåret. Under hösten blir det mycket pumpa-, rödbets-, och morotssoppa, medan vi under vintern äter Minestrone, köttfärssoppa och kålsoppa. Borstjsoppa och Tom Kha äter vi året om. Har du förslag på andra soppor jag borde prova på?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar