Sofies header

Pulla­vanukas - Bull­pudding

Skrivet av Sofie Sergelius 15.07.2017 | 0 Kommentarer

Mustikkapullavanukas

Använd upp gamla bullar genom att göra en "puddning" i ugnen av dem. Det låter nog bättre på finska: pullavanukas. Bullpudding låter nog lite odd. Kanske bread pudding låter bekant? Men hur som haver så ville jag prova på en ny typ av dessert som jag kan använda lite rester i. Har både bulla, mjölk och en hel mängd med ägg som borde använda så småningom. Kryddor valde jag enligt det som fanns hemma. Jag ha alltid kanel, ingefära och kardemumma hemma eftersom vi (jag lagar, Erik äter) tycker om indiskt. Nejlika skulle säkert också göra sig bra här.

Jag använde mig här av en blåbärsbulla som jag gjorde till tidningen (publiceras i VBL den 3 augusti). Men till det här receptet kan man även använda en vanlig bullängd som blivit över från kaffet, gamla örfilar som glömts i frysen, eller som i mitt fall, det som blev över från lördagens testsats. Min första sats av blåbärsbullan blev alldeles för syrlig så jag måste göra om den. Bullan som blev över använder jag därmed här istället. Man lyckas inte alltid på första försöket, ibland måste man göra något om. Blåbärsbullans första sats blev nog egentligen riktigt god, men för att den ska få en bättre smakbalans så gör jag om den, troligen i slutet av denna vecka. Jag vill vara 100 % nöjd. Dessutom är det alltid roligt att föra bakverk till jobbet, folk blir så glada :)

MUSTIKKAPULLAVANUKAS - BULLPUDDING PÅ BLÅBÄRSBULLA

 

  • 400 g blåbärsbulla (eller annan bulla/bullalängd/örfil)
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 dl blåbär

 

 ATT STRÖ ÖVER

  • 1 msk smör
  • 1 msk socker

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär blåbärsbullan i små tärningar.
  3. Vispa ihop mjölk, ägg, socker och kryddor i en beredningsskål. Doppa bullbitarna i äggmjölken så att de hinner suga i sig av vätskan.
  4. Lägg bitarna i en smord ugnsform och häll över hälften av överlopps mjölkblandning.
  5. Strö över små smörklickar och lite socker över ytan.
  6. Grädda puddingen på mellersta falsen i 30 minuter.
  7. Servera bullpuddningen varm med extra blåbär.
Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar