Sofies header

Persisk kyckling­gryta

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2017 | 0 Kommentarer

Persisk kyckling

Grytor är helt fantastiska så här på höstkvisten. Värmande, mättande och läckra. Jag söker ständigt efter ny inspiration på grytor eftersom de är så otroligt enkla och oftast super goda.  Jag hade inte tidigare gjort den här men eftersom jag älskar välkryddad mat så tänkte jag att jag måste prova på något nytt, och vem skulle nu inte tycka om Persiskt? Varma kryddor och läskande frukt, en fantastisk kombination. Inspiration till receptet har jag tagit från bloggen Kitchen Sanctuary, som överlag har super bra recept på mat från Mellanöstern. Rekommenderar varmt ett besök!

Om ett par veckor kommer jag  att göra en grej om grytor till tidningen, så det är bra att jag nu har gott om tid att lite pröva mig fram till olika smakkombinationer. Kyckling, gurkmeja och kanel är ju nog i och för sig alltid en bra kombination. Den här grytan är dessutom glutenfri eftersom såsen inte reds av med vetemjöl, utan tjocknar till med hjälp av malda valnötter och mandelmjöl istället.

Persisk kyckling sida

PERSISK KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLSRIS

4 personer

Marinerad kyckling
  • 300 g kyckling
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm kanel
  • 0.5 tsk chiliflingor
  • 0.5 tsk spiskummin
  1. Börja med att skära kycklingen i tärningar och lägg i en beredningsskål. Häll över olivoljan.
  2. Blanda ihop alla kryddor och strö över kycklingtärningarna. Rör om ordentligt, täck med färskfolie och ställ i kallt medan du förbereder resten av ingredienserna.
Gryta
  • 1 lök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 aubergine
  • 90 g valnötter
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g mandelmjöl
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kanel
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • skalet från en lime
  • 5 dl ekologisk kycklingbuljong
  • 1 dl blåbärssaft koncentrat
  1. Skala och hacka löken. Skär båda paprikorna i strimlor och tärna auberginen.
  2. Lägg valnötterna i en matbredare och kör till en smulig massa. Skala och hacka vitlöken
  3. Hetta upp smöret i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt den hackade löken. Fräs i ett par minuter
  4. Ta fram kycklingen från kylskåpet och häll över i kastrullen. Stek tillsammans med löken i ett par minuter.
  5. Häll över paprikan och auberginen och stek ytterligare ett par minuter.
  6. Rör de malda valnötterna, vitlöken och mandelmjölet i kastrullen. Fräs i ett par minuter och tillsätt därefter alla kryddor och det rivna limeskalet. Rör om ordentligt
  7. Tillsätt kycklingbuljongen (1 kycklingbuljongtärning och 5 dl vatten) och blåbärssaften. Låt grytan puttra på låg värme i 15 minuter. Tillred riset under tiden.
Blomkålsris
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  1. Gör blomkålsriset genom att skära blomkålen i buketter och lägg i en matberedare. Kör på låg hastighet i cirka 20 sekunder.
  2. Hetta upp en kastrull med vatten och tillsätt saltet. Koka blomkålsriset i cirka 5 minuter, dränera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Lägg kastrullen tillbaka på den avstända plattan som ännu borde vara varm och ånga bort överlopps vätska.
Tillbehör
  • 1 granatäpple
  • 1 röd lök
  • 4 msk bladpersilja
  • 1 msk grovhackade valnötter
  1. Ta vara på kärnorna från granatäpplet, skala och skiva rödlöken tunnt.

Servera kycklinggrytan med blomkålsriset och strö över av granatäppelkärnorna, den skivade rödlöken, bladpersiljan och de hackade valnötterna.

 

Persisk kyckling bred

 

Kategorier:
0

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar