Sofies header

Pepparkaks­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 04.01.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Pepparkakskallgrot

Blev det pepparkakor över från julfirandet? Använd upp smulorna i en kallgröt såklart! Receptet har även äppelmos i sig men det går bra att byta ut mot päronmos (frukten såklart). Har du mos som blivit över från julen är det bara att röra det istället för att koka ny. Använd din fantasi helt enkelt :).

Även om min familj inte firade jul i år så har jag en hel del lillajulsgrejjer kvar här hemma. Bland annat en konfektask och pepparkakor. Och pepparkakor passar alldeles utmärkt på eller i gröten!

Pepparkakskallgrot main

PEPPARKAKSKALLGRÖT MED ÄPPELMOS

1 portion

 

ÄPPELMOS

1 kg skalade och urkärnade äpplen

1 dl vatten

1,5 dl socker

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

1 krm malen nejlika

2 krm malen ingefära

 

KALLGRÖT

1 dl havregryn

0,5 dl turkisk yoghurt

0,5 dl äppelmos

0,5 dl kokosmjölk

0,5 dl smulade pepparkakor

1-2 pepparkakor till dekoration

 

 

  1. Skala och kärna äpplena, och dela i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och tillsätt alla kryddor. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 min.
  2. Häll över det kokade moset i en matberedare och kör till en slät smet. Häll sedan upp i steriliserade burkar.  Du behöver bara 0,5 dl av moset till det hör receptet - men man kan aldrig laga för mycket mos.
  3. Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos, kokosmjölk och hälften de smulade pepparkakorna i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.
  4. Färdigställ gröten på morgonen genom att toppa gröten med resten av de smulade pepparkakorna och en hel pepparkaka. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar