Sofies header

Tonfiskpasta

Skrivet av Sofie Sergelius 03.04.2018 | 1 kommentar(er)

Jag har en ny favorit - den här pastan! Helt insane god, och täcker alla mina behov! Det här är alltså en snabb middag eller lunch som passar just den dieten jag är på nu - det vill säga "äta gott i rätt mängd". Det jag vill visa med alla dessa olika rätter jag nu publicerar är att det inte är så svårt att äta varierande och hälsosamt. Som jag sagt minst hundra gånger är att jag har svårt för att äta samma sak varje dag, vilket är orsaken till att jag nu gjort så många olika recept och rätter, för att inte tala om näringstabeller. 

Tillbaka till pastan. Den är fullproppad med kolhydrater (såsom pasta brukar vara), mängder med protein (som jag behöver a. för att inte vara jävligt hungrig hela tiden, och b. för att kunna bygga muskler), och bara lite fett (awesome!).

 Tonfiskpasta main

TONFISKPASTA

4 portioner

290 g tonfisk i vatten (105.6 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

5 klyftor vitlök (3 g kolhydrater, 0.5 g fett, 1.5 g protein, 22.5 kcal)

skalet från en citron

6 msk citronsaft (1.2 g kolhydrater, 4.8 kcal)

60 g finhackade soltorkade tomater (10.4 g kolhydrater, 8.4 g fett, 3.2 g protein, 130 kcal)

1 knippe färsk persilja

1.33 msk olivolja (18 g fett, 162 kcal)

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

580 g kokt spagetti (105.5 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

50 g spenat (0.2 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.8 g protein, 4.9 kcal)

100 g körsbärstomater (3.5 g kolhydrater, 0.3 g fett, 0.6 g protein, 19.1 kcal)

 

Summa per portion: 61.95 g kolhydrater, 16.5 g fett, 42.55 g protein, 563.35 kcal

 

Koka pastan och kolla att du har 580 gram färdigt kokad pasta.

Häll av vattnet från tonfisken och sätt över i en beredningsskål.

Skala och finhacka vitlöken. Riv skalet på ena citronen och pressa saften ur båda citronerna.

Finhacka persiljan.

Rör ihop tonfisken med olivoljan, citronsaft, vitlök, hälften av persiljan, finhackade soltorkade tomater, salt och peppar.

Skölj spenaten och körsbärstomaterna. Skär ännu tomaterna på hälft.

Blanda ihop den smaksatta tonfisken med pastan, spenaten och tomaterna. Servera med extra svartpeppar och persilja. 

 Tonfiskpasta halsa

 

 


Lamm­pasta med ärtpesto

Skrivet av Sofie Sergelius 07.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Påsken närmar sig och jag har haft fullt upp med att förbereda påskrecept till tidningen och inte alls hunnit tänka på påskrecept till bloggen. Men en grej har jag gjort -  en läcker lammpasta med ärtpesto. Man kan liksom inte gå fel med lamm, ärter och myntta. 

Jag börja med att tillreda lammet genom att koka resterna av en lammfiol i fyra timmar tillsammans med en lök, två morötter, två lagerblad och en matsked med salt i cirka 1.5 liter vatten. Det går även att göra pulled lamm i ugnen eller i en Crock Pot genom att placera en lammstek i en slow cookern, tillsätta salt och peppar, häll i två deciliter vatten och krydda med lite lökpulver och vitlökspulver. Du gör som du vill, jag tyckte bara att det var ett utmärkt tillfälle att ta vara på lammkött som fastnat på lammets ben, samtidigt som det blir en extremt smaklig buljong av vätskan. Ta vara på buljongen genom att sila av alla bitar och häll upp i steriliserade glasflaskor.

Ärtpesto är ett enkelt alternativ till vanlig pesto - en trevlig variation på det traditionella som dessutom passar super bra med lamm. 

Lammpasta med artpesto

LAMMPASTA MED ÄRTPESTO OCH MYNTTA

100 g pulled lamm

20 riven pecorino

25 g färsk ruccola

10 g färsk myntta

2 krm grovmalen svartpeppar

120 g spagetti

 

Ärtpesto

250 g ärter

50 g riven pecorino

1 dl olivolja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

25 g ruccola

0.5 kruka basilika

3 msk färsk myntta

3 msk pinjenötter

 

Börja med att riva sönder lammet och smaka av med salt och peppar.

Tillred ärtpeston genom att placera samtliga ingredienser i en blender och kör i ett par minuter.

Koka pastan i lätt saltat vatten, spara ett par matskedar av kokvattnet.

Rör ihop peston med pastan och tillsätt lite av kokvattnet. 

Servera pastan med det rivna lammet, riven pecorino, ruccola, myntta och grovmalen svartpeppar.

 


Spaghetti with meatballs

Skrivet av Sofie Sergelius 25.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Mamma Mia vilken pasta! Köttbullar i tomatsås, Lady and the Tramp flashbacks anyone? Det har säkert tidigare kommit på tal, eller synats här på bloggen, men jag har en svaghet för pasta. Jag har någon gång provat på frikadeller (köttbullar kokade i tomatsås) och då saknade jag stekytan på köttbullarna. I den här varianten är köttbullarna tillredda i ugnen tills dom är klara, sedan snabbt stekta i smör innan de rörs ner i tomatsåsen - perfetto!

Spaghetti med kottbullar hel

Det är allt för sällan som vi sist och slutligen provar på gamla klassikers i vårt kök. Det blir mest "allt eller inget", dvs. nytt och okänt eller favoriter. Allt för sällan blir det en rätt som redan är testad av mången annan under flera generationer, just som spaghetti med köttbullar.  

Receptmängden är ganska stor eftersom det är så behändigt att tillreda en större sats och sedan ha pasta i lunchlådan.

Spaghetti med kottbullar nara

SPAGHETTI MED KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

6 portioner

KÖTTBULLAR

500 g köttfärs

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk dijonsenap

75 g crème fraiche

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad rosmarin

2 msk smör

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta.  Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.

 

TOMATSÅS

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2 msk tomatpuré

2 krm grovmalen svartpeppar

800 g tomatkross

1 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

3 timjankvistar

1 rosmarinkvist

2 tsk honung

0,5 dl rödvin

0,5 dl portvin

1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut. 

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.

 

TILL SERVERING

100 g riven parmesan

1 kruka färsk basilika

400 g spagetti

Koka spagettin i lätt saltat vatten i 8-10 minuter.

Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

 

Spaghetti med kottbullar snurr

 Buon appetito


Pappas Spaghetti Bolognese

Skrivet av Sofie Sergelius 28.08.2017

Bolognese

Idag är det Game of Thrones FINAL!!! Och festligheten till ära blir det en härlig Bolognese och ett glas rödvin som vi avnjuter framför TVn. 

Min pappa lagar alldeles härliga, om otraditionella spaghetti bolognese-såser. Det här receptet är det jag oftast alltid gör, även om mängden kryddor brukar variera beroende på vad jag har. Ofta tillsätter jag även en burk tomatpuré, men nu hade jag ingen i skåpet. Jag använder även alltid ekologiska grönsaksbuljongtärningar. Prova själv så förstår du, det går inte att jämföra mot dom billiga ihop packade hårda bitarna som annars finns att välja mellan.

Det bästa med en bolognese är att den är så underbart lätt att göra, och blir bara bättre av att få stå och puttra en längre stund. Medan såsen kokar hinner man i lugn och ro koka pastan, duka, diska undan allt extra och lugna ner sig efter en lång arbetsdag. Och nu när det börjar bli höst är en värmande pastasås med tabasco just det man behöver. 

 

Spaghetti Bolognese

SPAGHETTI BOLOGNESE

6 portioner

  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 2 morötter
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • 750 g nötköttfärs
  • 400 g tomatkross
  • 2 msk kalvfond
  • 1.5 msk dijonsenap
  • 1.5 msk ketchup
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1.5 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl rödvin
  • 2 krm tabasco
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1.5 dl grädde

 

  • 400 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk riven parmesanost
  • 2 msk färsk finhackad basilika

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten.
  2. Klicka smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i ett par minuter.
  3. Tillsätt moroten och fräs i ett par minuter till. 
  4. Rör ner en grönsaksbuljongtärning och tillsätt köttfärsen. Söndra köttet med en stekgaffel och rör om.
  5. Bryn köttfärsen tills den är genomstekt och tillsätt därefter tomatkross, kalvfond, senap, ketchup och peppar. Rör om och låt småputtra i 5 minuter. Smaksätt med timjan och oregano.
  6. Tillsätt rödvinet och tabascon och rör om. Låt såsen sjuda på medelvärme i minst 20 minuter innan du tillsätter den turkiska yoghurten och grädden.
  7. Låt såsen puttra på låg värme tills spaghettin är klar. Smaka ännu av med salt och grovmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta mera tabasco i det här skedet.
  8. Koka spaghettin i lätt saltat vatten. Dränera i ett durkslag och ringla över olivolja så att spaghettin inte börjar klibba.
  9. Servera spaghettin med bolognese, parmesan och finhackad basilika.

 


Färgglad kyckling­penne med avokado

Skrivet av Sofie Sergelius 02.08.2017

Om vi börjar med lite serious business här i mellan, innan ni hittar receptet som inlägget nu centrerar kring. Jag har inte varit vidare aktiv med bloggen den senaste tiden - and I'm sorry about that. Efter att ha varit på lunch med Nathalie så kom jag fram till att jag bloggar av egen vilja, och delvis så att mamma och pappa ska veta vad jag syssla med här uppe i norr :) Så, även om man kanske inte varje dag har något att komma med så kan det vara trevligt för de få personer som följer med att veta vad som händer. Därmed är det dags att sätta sig ner och börja blogga aktivare igen. Har även funderat på att följa i Sevendays fotspår och börja skapa "veckans blogglista" som bloggarna vid mån om möjlighet kan svara på. Ske se vad bloggarna för Foodly tycker om det hela :)

.....meeen nu går vi tillbaka till receptet - prego!

Kyckling och avokadopenne main

Finns det något godare än en pasta mot hunger? Jag äter helt galna mängder med pasta och skulle nog aldrig klara av att lämna bort kolhydrater ur min kost, typ LCHF. Jag har provat. Klarade mig typ fem dagar tills jag var av den åsikten att jag är värd en rejäl Carbonara. Nu hade jag varken grädde eller pancetta hemma så det fick bli en mycket färgglad kyckling- och avokadopasta istället. Avokadon tillför ett krämigt element till pastan, utan att man måste tillsätta grädde.

Vill du göra en vegetarisk variant är det bara att lämna bort kycklingen och istället fylla på med stekta kikärter.

 

FÄRGGLAD KYCKLING­PENNE MED AVOKADO

2 portioner

120 g glutenfri pennepasta

2 msk olivolja

0.5 st rödlök

3 vitlöksklyftor

1 msk smör

4 st kyckling innerfiléer

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

2 msk finriven parmesanost

1 avokado

1 tsk citronsaft

10 st körsbärstomater

1 msk finhackad basilika

  1. Koka pastan i 10-12 minuter med ett kryddmått salt. Stek kycklingen medan pastan kokar för att spara tid. Ringa hälften av olivolja över den kokta pennen så att den inte börjar klibba.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kycklingfiléerna i ca 10 minuter, ca 5 per sida. Smaksätt med salt, peppar och chili. Häll på två matskedar med vatten och låt småputtra på låg värme medan du tillreder övriga delar av maträtten.
  3. Finhacka rödlök och vitlök. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och fräs löken ca 3 minuter. häll över i en tallrik och ställ åt sidan.
  4. Skala och skär avokadon i små tärningar och halvera körsbärstomaterna.
  5. Ta bort kycklingen från värmen och skär filéerna i bitar. 
  6. Blanda ihop samtliga ingredienser och citronsaft i en beredningsskål och rör om. Fördela pastan mellan två tallrikar och strö över extra parmesan och basilika enligt egen smak.

Kyckling och avokadopenne


Pasta Carbonara

Skrivet av Sofie Sergelius 03.07.2017

Kategorier:

Pasta Carbonara, kolgruvearbetarens pasta,  är en av mina go-to recept eftersom ingredienserna nästan alltid finns i hemmet. Carbonara går enkelt att variera på genom att använda olika sorters proteiner, pastasorter och kryddor. Den traditionella varianten använder pancetta och har ingen grädde. Min variant har bacon (fanns i frysen), färska örter och mascarpone som blev över från tiramisuglasspinnarna (receptet finns här).

Carbonara orter gaffel

Ursprunget på Pasta Carbonara är lite osäkert eftersom vissa säger att den kommer från Rom, medan andra menar att namnet coal-worker's style tyder på att rätten ursprungligen härstammar från Abruzzo där männen som arbetade i gruvorna åt pastan till lunch. Mängden svartpeppar som maldes över rätten sägs representera kol. Oavsett varifrån Carbonaran kommer så är en sak säker: det är husmanskost i sin bästa form.

 

PASTA CARBONARA

2 portioner

75 g parmesan

130 g mascarpone

0.5 dl grädde

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm salt

2 äggulor

140 g bacon

160 g fettuccine

2 msk finhackad basilika

2 msk finhackad bladpersilja

 

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skölj bacon under kallt vatten för att undvika att den krymper i ugnen. Rada upp baconskivor på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter.
  3. Riv parmesanen riktigt fint.
  4. Blanda ihop mascarpone, äggulor, finriven parmesan, salt och grovmalen svartpeppar i en stor beredningsskål.
  5. Vispa grädden och vänd ner i mascarponeröran.
  6. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Fettuccine tar ungefär 7 minuter att koka.
  7. Häll bort pastavattnet och häll över pastan i skålen med mascarponeröran och blanda väl.
  8. Rör ner de hackade örterna och smula över bacon. Servera med extra svartpeppar vid behov.

Carbonara orter


VegeTexmex One Pot Pasta

Skrivet av Sofie Sergelius 19.06.2017

Kylskåpstömning igen! Den här veckan var lite annorlunda eftersom vi kom hem från Spanien på måndag, på fredag var jag på Alhambras pre-opening och på lördag var det FestiVilla. Det betyder att vi bara gjorde mat på tisdag, onsdag, torsdag och söndag. Vi handla ganska hastigt förra tisdag så idag på söndag var det naturligt att det blir rester av något slag. Inkommande vecka är det midsommar och jag har en innehållsproduktionsdag på onsdag, så att tömma kylskåp och torrskåp på förhand är logiskt. 

Den här gången hade vi en burk kikärter i torrskåpet, en öppnad påse med tacokrydda, en burk med majs, en påse ärter och lite lök. Min första plan var faktiskt fried rice, men jag hade använt våra sista ägg till att laga en glass :) Eftersom det är söndag så ville jag laga något snabbt, som det gärna blir rester över från så att vi har lunch tills imorgon. Hence the pasta. One Pot är min favorit eftersom det bara finns en kastrull att diska efteråt.

 

VEGE TEXMEX ONE POT

 

1 lök

3 vitlöksklyftor

100 g makaroni

200 g ärter

1 burk (265 g) kikärter

1 grönsaksbuljongtärning

0.5  påse tacokrydda

4 dl vatten

3 dl tomatkross

1 krm tabasco

1 krm salt

0.5 tsk rökt paprikapulver

1 burk (285 g) majs

1 msk koriander (som jag hittade i frysen)

 

  1.  Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Lägg lök, vitlök, makaroni, ärter, kikärter, grönsaksbuljong, tacokrydda, vatten, tomatkross, tabasco, salt och i en kastrull.
  3. Koka One Pot Pastan på medelvärme i 8 minuter. Rör om med jämna mellanrum för att undvika att det brinner i botten.
  4. Rör ner majskornen och koka i ytterligare 2 minuter.
  5. Servera pastan varm tillsammans med riven ost enligt egen smak. Toppa med koriander.

Vi hade även ett halvt paket bacon kvar från morgonmålet så jag stekte det ännu skilt så kunde vi toppa pastan med bacon. Baconet behövdes definitivt inte, men eftersom det nu var öppnat och för att vi inte äter bacon på vardagar så använde jag det också. Samma gäller en mozzarella som fanns i kylskåpet. Med bäst före datum idag. Jag brukar inte se på bäst före datum eftersom doft och utseende säger mycket mera. I det här fallet ville jag bara använda upp allt jag hitta. Nu är det tomt och fint i kylskåpet igen :) 

Texmex onepot bacon


Kylskåps­tömming

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2017

Jag är en hamster och kan inte tåla att slänga mat, det går emot mina grundprinciper. Ibland måste jag slänga något som möglat, gått illa eller annars bara är oätbart. Och jag hatar det. Så en gång i veckan går jag igenom alla skåp. 

Ibland finns det helt för mycket random ingredienser kvar i kylskåpet, frysen och torrskåpet. Då blir det restmatlagning. Igår hitta jag två lökhalvor, fryst skinka, en öppnad tetra med grädde, en literflaska med ketchup (med en matsked sås kvar på botten) och en skvätt soja. Dessa ingredienser blir naturligtvis en pasta! Då kan jag använda upp både pappardellen och tagliatellen som ligger och skräpar i torrskåpet. Då det bara finns en portion kvar av båda sorterna blir de lätt och ligga. De sorter jag hade i skåpet hade samma koktid, så ner i samma kastrull bara. 

Nu då jag jobbar med Foodly så är det ännu viktigare för mig att se till att jag inte slänger bort det som blivit kvar efter fotoandet. Bäste sättet är att föra rester till kontoret eller att bjuda kaverin och äta. Sötsaker tar jag ofta till jobbet medan salta rätter lättare går att bjuda på åt middagssällskap. Dagen då jag slängde en halv kaka var hemsk! Never again! Numera går jag och min kakform tillsammans till jobbet. 

Tillbaka till pastan. Här är ett enkelt recept jag koka ihop på alla rester plus lite västerbottenost jag tror funnits närmare 4 månader i mitt kylskåp.

SKINKPASTA PÅ RESTER

 

250 g skinka

0.5 gul lök

0.5 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2.5 dl grädde

1.5 msk dijonsenap

1 msk ketchup

1 msk sojasås

1 tsk färsk timjan

2 krm grovmalen svartpeppar

80 g pappardelle

70 g tagliatelle

20 g riven västerbottenost

 

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Finhacka lök och vitlök. Tärna skinkan.
  3. Häll olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Rör ner den tärnade skinkan.
  4. Rör ner hälften av grädden, dijonsenap, ketchup och sojasås.
  5. Smaka av såsen med timjan och svartpeppar.
  6. Låt såsen puttra medan du kokar pastan i 8 minuter. Tillsätt resten av grädden strax innan pastan kokat klart.
  7. Häll av vattnet från pastan och häll över i stekpannan med såsen. Blanda så att såsen täcker pastan.
  8. Servera skinkpastan med extra timjan och riven västerbottenost.

 

Restpasta 2