Sofies header

Viini & Ruoka messut 2017

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2017

Kategorier:
Taggar:

På lördag var jag med Fia (Fia har bloggen I köket med Sofia btw) och Hanne på matmässan i Helsingfors, något vi hoppas på att ska bli en tradition. Det var super roligt att spendera ett helt veckoslut med att bara tala om mat, planera vad man ska äta och dricka, och sedan äta allt man planerat äta (och lite till)

Jag brukar nästa varje år gå på matmässan med mina föräldrar men i år bestämde vi oss för att Fia och Hanne crashar hos mina föräldrar och vi tar en heldag på matmässan :) Mat från morgon till kväll: helt bäst ever. Flickorna kom hit (till Helsingfors) på fredag kväll och sedan efter att ha ätit en lyxig brunch på lördag så drog vi iväg till Viini & Ruoka 2017.  från 12 till 17 trivdes vi som fisken i vattnet och fick lite bråttom mot slutet med att köpa all den ost och olivolja vi ville.

IMG 20171028 104918

Brunch med Keisaris Levain och kardemumma bulle, pistachnötsbulle och pain au chocolat.

Matmässan (Viini & Ruoka) ordnades i Messukeskus, och konceptet som introducerades förra året är helt super: mat och vin på samma område! Så istället för att måsta gå skilt på ett vinområde så kan man nu gå omkring med glaset i hand. Nu var det bara att hyra ett glas, köpa drinkbiljetter och gå omkring och smaka på viner och äta de smakprov som bjöds på. Vi började med att gå ett varv runt området för att se vad mässan hade att erbjuda varefter vi sedan gick och smakade på nyheter, och provade viner. Jag hitta ett helt super vitt vin (Riesling) från Oregon som hette Kings Ridge, och ett suveränt rödvin från Chile som hette Küdaw. Rekommenderar båda två :).  

Efter att ha ätit en massa smakprov så tänkte vi att vi nu ändå måste ta en lunch, och då blev det en risotto som var gjord i ett parmesanhjul som skurits på hälft. Så först kokades risotton al dente, varefter den hälldes över i ett lite urgröpt parmesanhjul, det hälldes mera buljong över och sedan skrapades risotton ihop med den varma buljongen och risotto. Slutresultatet var en risotto med mera ost än ris :) tyvärr var ju riset i den här kokad på förhand så den blev snabbt för mjuk, och den vi fick hade inget tuggmotstånd kvar. Här måste man ha lite förståelse, smakerna var bra även om riset var över. Om jag skulle ha ett parmesanhjul är det definitivt en risotto jag skulle prova på in a minute!

IMG 20171028 131950

Saldon för årets mässa blev:

  • 1 Olivolja
  • 1 Körsbärssylt
  • 1 Chèvre (Hanne och Fia köpte 5 ostar var :) )
  • 2 paket Bresaola
  • 5 olika tapaskorvar (som min lillebror fick i "tuliainen")
  • 10 lakusnören (helt bästa godiset som existerar! Men det måste vara Porvoon lakritsi)

Den som inte besökt matmässan ska nog ta och göra det, åtminstone en gång :) Nu ser jag fram emot att kunna gå på Stockholms matmässa nästa år (hoppas jag :))

IMG 20171028 164703

Litet sidospår: De var samtidigt även bokmässan och Dan Brown kom ända till Finland för att ha en föreläsning! Jag hade bokat plats tillfället och slapp och lyssna på honom berätta om sin barndom, hur han tänker bakom böckerna och varför han skriver om just vetenskap och religion. Tillfället var gratis, man sku bara boka i god tid. Så klockan 14-15 satt jag och 200 andra och lyssnade på Dan Brown. Skulle det här vara en bokblogg (eller annat än en matblogg) så skulle jag säkert kunna skriva tusen ord om hur awesome det vara tt se Dan Brown, höra honom dra skämt om Trump, och berätta om teknologins framfart och dess roll i hans nyaste bok. Om någon inte ännu läst hans tidigare böcker (Ängla och Demoner, Da Vinci Koden, och Inferno för att nämna ett par) så lönar det sig definitivt att göra det ifall man vill hamna i en situation där man hellre ger upp sin nattsömn än lägger ner boken. Den nya boken är ännu mera up my alley eftersom den handlar om A.I. så cool!

IMG 20171028 134038

Så fangirl moment att det inte är något hej på det hela.

 

IMG 20171028 141150

Dörrarna öppnades 13.30, och jag gick in i salen 13.35 och hamna nästan längst bak. Så fanin är vi Finländare :)

 


Skaldjurs­paella

Skrivet av Sofie Sergelius 07.06.2017

Skaldjurspaella 2

Paella är en rätt som alla kopplar till Spanien. Det är bara hälften rätt. Valencia - en provins i sydöstra Spanien - är känd som Paellans ursprungsort. Det sägs att paellan kommer från Valencia och Alicante vid medelhavets kust.  Här om någonstans ska man både laga och äta paella. Men lita inte på turistfällorna, för då kan du få en dålig paella som får dig att tappa smaken för denna delikata risrätt.

Sonja (en av kompisarna vi hade med oss hit) fick en dålig Paella upplevelse då vi var ute och äta i Alicante så måste jag rädda situationen. Hemska saker om paella sku vara förstört för henne i all framtid. Den hon fick i Alicante var faktiskt paha: så salt att det inte gick att äta. Så för att hon inte ska förbli traumatiserad så blev det en skaldjurspaella.

Till en paella ska man använda en traditionell paella-panna, inte en vanlig stekpanna. Förra året köpte jag en Paella-panna hit till huset så att jag alltid kan laga egen paella på färska råvaror. Nu när vi är fyra så måste jag dra ett varv till butiken för att köpa en större panna. Det betyder att två-personers pannan kommer med mig hem i år :)

Här är receptet på en ganska klassisk paella med musslor, calamares och jätteräkor. Ganska lätt att laga, och super god att äta. Naturligtvis.

 

MUSSLOR I VITT VIN

  • 0.5 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter vitt vin
  • 1 kg musslor
  • 1 msk persilja
  • 2 krm salt
  1. Tvätta musslornas och ta bort skägget på dem. Släng alla söndriga musslor.
  2. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull. Häll på vittvin och koka upp.
  3. Lägg musslorna i det kokande vinet och koka i dem under lock i ca 3-5 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen. Spara spadet för paellan. Kontrollera att alla musslor öppnat sig men släng alla som förblivit stängda (då har musslan varit död då den kokats och är nu giftig).
  5. Spara musslorna i en skål och spadet i kastrullen.

 

Vinkokta musslor

Kokade musslor.

 

SKALDJURS PAELLA

  • 1 tsk olivolja
  • 1 stor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 4 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 500 g calamare-ringar
  • 4.5 dl ris
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vittvin (ta av spadet som blivit över från musslorna)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 500 g gambas (jätteräkor)
  • 0.5 st citron
  • 2 msk finhackad färsk persilja

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaten i små kuber.
  2. Mät upp en tesked olivolja i en paella-panna (32 cm ∅) och fräs lök och vitlök.
  3. Tillsätt tomater, 2 matskedar olivolja, paprikapulver, saffran och salt och stekt tills tomaterna bildat en tjock sås.
  4. Blanda ner calamares och stek i ett par minuter.
  5. Tillsätt ris och blanda tills riset är täckt av tomatsåsen.
  6. Mät upp vatten och vitt vin i en kastrull tillsammans med            kycklingbuljongtärningarna.
  7. Koka upp buljongen och häll därefter nästan all buljong på riset.        Blanda om så att riset är i ett jämnt lager i paella-pannan.
  8. Låt paella koka på medelvärme i 20 minuter. Rör inte om riset, men rotera pannan då och då så att det säkert blir jämnt tillrett i pannan.
  9. Placera jätteräkorna på paella efter att den fått koka i 10 minuter. Sväng på räkorna efter någon minut då det blivit rosa till färgen.
  10. Häll på ännu en halv deciliter vitt vin efter att du svängt på räkorna.
  11. Toppa paellan med musslor och persilja.

Servera Paellan med persilja och citronklyftor.

Erik med paella

 En lycklig Erik får Paella.

 


Fyra gånger Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2017

Gran Vista, home away from home (om man inte räknar Drumsö och Kalvskata). Eriks familj har en lägenhet i Spanien så det är naturligt att vi åker dit då vi får chansen. Det känns som ett hem, och hans fammo och faffa är världens snällaste människor som alltid låter oss komma hit. This time with friends.

Det första vi gör då vi kommer hit: matbutik. Min absoluta favoritsyssla är att gå i matbutiken utomlands. Jag ÄLSKAR att gå i matbutiken, det finns så mycket nytt och roligt att smaka på! Och mitt rökta paprikapulver lider mot sitt slut så jag behöver mera. Tillbaka till poängen: matbutiken. Vi börjar med att köpa Sangria ingredienser, det är prioritet nummer ett. 

Sangria hör till Spanien och är ett måste så fort man kommit fram. Det fina är att du bra kan använda billiga 1 euros vin till det, och bara tillsätta dina favorit frukter och örter.

Här har jag samlat ihop de Sangria recept jag väntat flera veckor på att prova på! Och kommentarerna som de andra gav :)

 

SANGRIA CAVA

Med äpple, körsbär och mynta

 Cavasangria

2 dl körsbär

0.5 grönt äpple

färsk mynta

1 flaska Cava

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy
 

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva äpplet.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

Kommentarer

E: Saftig, mild, men bra!

M: Söt men lätt. Drickbar.

S: Sku inte ändra någonting. Jag tycker inte att den är söt, socker är ju jätte gott!

 

 

SANGRIA ROSADO

Med jordgubbar, vit persika och basilika

Rosesangria

2 dl jordgubbar

1 vit persika

färsk basilika

1 tsk socker

1 flaska rosévin

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy

 

  1. Tvätta jordgubbarna och persikan. Skär jordgubbarna i klyftor och persikan i skivor.
  2. Stöt basilikan i en mortel tillsammans med sockret. Spara ett par blad till dekoration.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Den här var smaskig.

M: Bäst by far! Den stötta basilikan ger en härlig smak.

S: Definitivt godast. Sick shit you know. Den har liksom sting.

 

SANGRIA BLANCO

Med mynta, blåbär, lime och mango

Vittvinssangria

färsk mynta

2 dl blåbär

1 lime

1 mango

1 flaska torrt vitt vin

2.5 dl sprite

1.5 dl limoncello

 

  1. Riv skalet av limen och skiva därefter frukten.
  2. Skala och skär mangon i kuber. Skölj blåbären.
  3. Mosa ett par blåbär och två matskedar mango.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna. Låt Sangrian dra sig i 1-2 timmar minuter innan du serverar Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Sweet and sour. Mera limoncello behövs (här tog jag och öka mängden till det som nu finns i receptet)

M: Vitt vin smaken kommer igenom. Bäst att låta den dra åt sig blåbärs- och mangosmak en stund innan den serveras (här låt vi den sedan stå i en timme, vilket definitivt förbättrade smaken). Den ser bra ut, utseendemässigt lyckad som man säger.

S: Kiva och fräsch, men är kanske inte minnesvärd in the end. Utseendet mega nice och den är god, men är rätt neutral. Alla kan nog gilla den.

 

SANGRIA TINTO

Med jordgubbar, nektarin, apelsin och lime

 Rodvinssangria

2 dl jordgubbar

1 nektarin

1 apelsin

0.5 dl apelsinsaft

1 lime

1 flaska rödvin

2 dl sprite

1 dl vatten
 

  1. Tvätta jordgubbarna och nektarinen. Skär jordgubbarna i klyftor och nektarinen i skivor.
  2. Skiva apelsin och lime.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

 

Kommentarer

E: Klassiska Sangria, kan inte säga mycket annat.

M: Lättdrucken version där vinets tanniner kändes igenom, och inte på ett dåligt sätt.

S: Den är jätte god, men tyvärr jämför jag den mot rosé-varianten som bara var så super. Den här är bra, men sämre än rosén.

 

Då var alla mina Pinterest Sangrior provade och finslipade. Dags att hitta på egna varianter. Nästa variant kanske ska ha lite grillad persika och timjan? 

Jag tackar mina kommentatorer om vad dom ansåg om Sangriorna. Men dom kan inte klaga på att jag mixat Sangria åt dem och tvingat dem att dricka. Sacrifices must be made in the name of science. 


Upstate Chili

Skrivet av Sofie Sergelius 11.05.2017

Det bästa som smög med i väskan hem från New York var Chelsea Market kokboken. Idag gjorde jag (äntligen) mitt första recept ur boken. Upstate Chili var en av de första rätterna jag fastnade för då jag läste igenom boken. Hemgjord chili, helt som i gamla Wild West filmer. Eller okay jag såg det i The Parent Trap med Lindsey Lohan och har sedan dess (typ 1998) velat ha en äkta chili med majsbröd. Anyhoo. Tyvärr är det så att jag inte bara kan följa ett färdigt recept, eller hur? Jag tar inspiration, ser vad som finns i butiken, och gör min variant.  Det gör jag mest för att jag gärna använder ingredienser jag redan har, inte för att jag inte skulle lita på ett recept.

Upstate chili2

En Chili, American style, betyder en gryta med mycket smak, hetta och  vanligtvis kött. Vi är vana vid att kalla en rätt som denna Chili con carne. Det hävdas att Chili (con carne) är en amerikansk rätt med mexikanska rötter. Mexikaner tycker däremot att de inte har något med saken att göra och att vi ska lämna dem utanför diskussionen. Även om chilin har lååånga rötter åt ett eller annat håll, så är det klart att det på 1920-talet slog igenom för massan av konsumenter i Amerika. Det sägs att chili låg mellan svält och överlevnad eftersom chilifrukten var billig. Chilin på den tiden innehåll lika mycket chilifrukt som kött, varav även fattiga kunde ha råd med denna läckerhet. 

Största problemet är naturligtvis själva chilifrukten då denna rätt lagas i Finland. Ifall man inte odlar själv i det här landet kan det vara svårt att få tag på de special chilin som används i Chelsea Markets original recept. Jag använde helt vanlig röd chili jag hitta i butiken. Dessutom råkade jag ha en skvätt sriracha kvar så istället för att köpa något nytt så använde jag den. Det går även bra att använda sambal oelek, harissa eller en annan chilipasta som finns hemma.

 

Upstate Chili à la Sergelius

4 portioner

Kött

  • 800 g köttfärs
  • 2 tsk flingsalt
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 3 tsk srirachasås
  • 0.5 tsk torkade chiliflingor

 

Chili

  • 1 burk (350 g) kidneybönor
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 hela chilifrukter (med frön)
  • 1 burk (400 g) tomatkross
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk kummin
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk salt (plus mera enligt egen smak)

 

Tillbehör 

  • 4 msk crème fraiche
  • 2 msk Jalapeño
  • 1 avokado
  • ca 20 tortillachips
  • 1 dl riven cheddar

 

  1. Blanda ihop köttet med kryddorna i en beredningsskål. Täck över med färskfolie åt låt köttet marinera 12-24 timmar i kylskåp.
  2. Bryn det kryddade köttet i en gjutjärnsgryta i  5 minuter, häll över i en skål men lämna fettet i grytan.
  3. Finhacka lök och vitlök i och fräs ca 5 minuter i en samma gryta i fettet som blev kvar efter köttet.
  4. Häll tillbaka det stekta köttet och tillsätt tomatkross, chili, oregano, timjan, kummin och peppar. Rör om och låt sjuda på låg värme i minst en timme. Tillsätt bönorna under de sista 15 minuterna. Smaka av med mera kryddor.
  5.  Servera chilin med crème fraiche, jalapeño, avokado, tortillachips och riven cheddar.

Upstate chili 2