Sofies header

MasterChef: Blåmögelost­­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 12.02.2018 | 1 Kommentarer

Finns de något bättre än matlagningsprogram för inspiration och för att få nya idéer? 

Det var mamma och pappa som fick mig att börja se på MasterChef Australia. Definitivt det bästa matlagningsprogrammet som finns! Dom som tävlar stöder varandra, domarna hjälper och ger tips, och efter att ha sett en episod är man sååå inspirerad. Och därför har jag valt att börja med en ny serie här på bloggen: Månadens MasterChef. Jag ska försöka att återskapa ett recept i månaden från programmet och har gjort valet att det blir min söndagssyssla :)  Det här kommer att bli kul. Orsaken till att gör det så sällan är att jag snart kommer att börja en ny utmaning (som jag är lite orolig för) och det här är en del av min morot att klara mig :)

Jag börjar med en dessert som kom ganska i början av säsong 9. Eftersom det verkligen är frågan om MasterChef så blir de så otroligt duktiga så fort, så jag måste ta ett steg tillbaka och börja med något relativt simpelt, även om simpelt på MasterChef nivå definitivt inte är lätt. 

Det jag hoppas få ut av det här experimentet är en bättre förståelse för smakkombinationer och kanske våga experimentera mera med olika rätter. Och ha roligt så klart. Obviously.

Gorgonzola glass main

First up: Min favorittävlares recept på en blåmögelostglass som domarna höjde till skyarna.

GORGONZOLAGLASS MED MANDLAR OCH GRAPEFRUKT

4 portioner

GORGONZOLAGLASS

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

6 stjälkar färsk timjan

50 g gorgonzola dolce

2 äggulor

50 g socker

Mät upp mjölk, grädde och timjan i en kastrull. Hetta upp tills blandningen sjuder och ta därefter bort från värmen. Rör ner gorgonzola.

Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en hushållsassistent. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle medan maskinen vispar. Vispa tills allt är blandat och häll sedan över i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda tills den nått 80 grader. Ta bort från värmen och lägg i ett kallt vattenbad tills blandningen svalnat.

Sila bort timjan och häll över den svala blandningen i en glassmaskin. Kör tills det bildats en jämn och fin glass, cirka 20 minuter. För över glassen i en låda och ställ i frysen tills allt annat är färdigt.

 

INLAGDA MANDLAR

1 dl grapefruktsaft

40 g mandlar

Koka upp grapefruktsaften och häll över mandlarna. Låt mandlarna dra sig i 40 minuter.

 

GRAPEFRUKT OCH TIMJANSIRAP

3 dl grapefruktsaft

100 g socker

6 stjälkar färsk timjan

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, hetta upp och låt sjuda på medelvärme i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, sila av  och låt svalna.

 

MANDELPRALIN TUILE

55 g socker

25 g mandlar

1 krm salt

Värm ugnen till 160 grader.

Smält sockret i en kastrull, var nog med att inte bränna sockret eftersom det ger en bitter bismak. Sockret är färdigt då det är cirka 155 grader varmt. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och häll det smälta sockret över mandlarna. Strö saltet över pralinen och låt det hela stelna i frysen under cirka 15 minuter.

Bryt den stelnade pralinen i bitar och placera i en matberedare. Kör sönder pralinbitarna till en smulig blandning.

Ta fram en bakplåt och placera ett bakplåtspapper på plåten. Se till att pappret ligger jämnt.

Häll pralinkrosset i en sil och sila ett tunt lager av pralinsmulorna över en rund kakform/pepparkakform med 12 cm diameter (eller mindre ifall du har). Upprepa tills allt kross är använd. Spara smulorna som blir kvar i silen till dekoration.

Borsta bort så mycket som möjligt av det extra pralinkrosset  som inte är i cirklarna. 

Grädda tuilen på ugnens mellersta fals i 9-10 minuter (lite beroende på hur effektiv din ugn är). Ta ut tuilen ur ugnen då den är vackert gyllene, ställ åt sidan och låt tuile cirklarna svalna. 

 

TILL SERVERING

2 grapefrukter skurna i klyftor

Färska timjanblad

Skala grapfrukterna och skär loss klyftorna så att hinnan runt klyftorna skalas bort. Fördela klyftorna jämnt mellan serveringsskålarna. 

Ta fram den färdiga glassen ur frysen och skopa upp två quenell (ovala glassbollar) per servering. Placera glassen på grapeklyftorna.

Ringla över av timjansirapen, placera tuile-kexen på och toppa med timjanblad och lite av pralinmassan som blivit över från kexen. Strö de marinerade mandlarna runt glassen och voilà - färdiga glassportioner!

 Gorgonzola glass

 

Kommentarer

  • Fia 12/02/2018 9:04pm (3 månader sen)

    Alltså guuuuud va detta låter gott!!

Skriv en kommentar