Sofies header

Lakritsinlagd blomkål

Skrivet av Sofie Sergelius 24.09.2017 | 1 Kommentarer

Lakritsinlagd blomkal first

Nu är tiden inne för inläggningar! Årets första står nu i kylskåpet i väntan på att få sällskap. Det fina med inläggningar är att man i princip kan pickla vad som helst! Jag intervjuade Anita Storm vid Martha-förbundet förra veckan, och fick inspiration av henne att börja göra mera inläggningar hemma. Men först tänkte jag ta upp något jag noterat angående bloggandet.

Min Facebook feed består numera nästan bara av recept, blogginlägg om mat, olika mattidningars nyaste artiklar etc. Måste erkänna här att jag är extremt dålig på att läsa andra människors blogginlägg eftersom jag ofta bara skrollar förbi tills jag kommer till receptet. Men jag har märkt att jag kanske är en minoritet här. Dom flesta jag nu talat med läser hela inlägg, och tycker om att se annat än bara recept i en matblogg.

Säkert är vi alla olika. Vissa vill läsa om det som Erik kallar för "hömppää" medan andra som jag läser bara det jag är ute efter. Oftast recept eftersom mitt liv bara cirkulerar kring mat. Och jo det är en annan sak att skriva själv. Jag förväntar mig inte att folk ska verkligen läsa allt jag skriver, jag ser det mera som en dagbok. Det känns lugnande att skriva såhär. Förr var det dagböcker, sedan kalendrar, nu blogginlägg. 

För att komma till poängen: lakritsinlagd blomkål. Ett recept jag hittade på bloggen Vaimomatskuu. Hon skriver mycket och länge innan receptet kommer emot och det fick mig att fundera på saken. Och vad annat har jag att göra en söndag kväll än dricka vin och fundera samtidigt som jag ser på Fear the Walking Dead. Ska jag ändra min egen stil och börja skriva mera like I care, eller ska jag köra mitt eget race?

Lakritsinlagd blomkal second

Juulias (bloggaren på Vaimomatskuu) recept såg bara så delicious ut att jag måste prova det med blomkålen som blivit kvar i kylskåpet från förra veckan. Jag är inget fan av kryddpeppar varmed jag lite gjorde om receptet som hon hade. Man tager vad man haver, och i detta hushåll haver vi definitivt inte kryddpeppar. Det fina med en inläggning är att så länge som man följer den klassiska 123-metoden (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) så kan man variera smaksättningen. 

Lakritsinlagd blomkål passar utmärkt tillsammans med bland annat gravad lax. Jag tror jag även kommer att spara en burk till julen.

LAKRITSINLAGD BLOMKÅL

400 g blomkål

 

3 dl vatten

2 dl farinsocker

1 dl starkspritsvinäger

1 msk lakritspulver

3 hela nejlikor

5 st stjärnanis

2 cm bit ingefära

1 mild chili

 

  1. Sterilisera ett par glasburkar genom att värma dem i 10 minuter i en 100 grader varm ugn.
  2. Skär chilin på hälft på längden, och skiva ingefäran tunt. Fördela jämnt i de steriliserade glasburkarna.
  3. Tvätta blomkålen och skär i buketter. Koka blomkålen i cirka 10 minuter tills den blivit lite mjuk. Den kommer att fortsätta mjukna i det heta laget, så den behöver inte vara färdig i det här skedet. Fördela blomkålen i burkarna.
  4. Tillred lakritslagen genom att blanda ihop vatten, socker, lakritspulver, nejlikor och stjärnanis. Koka upp under ständig omrörning, och ta bort från plattan då sockret smält. Rör ner ättikan.
  5. Häll lagen i burkarna så att den täcker all blomkål och kommer ända upp till kanten på burken. Försegla burken och låt stå i rumstemperatur tills lagen svalnat.
  6. Låt blomkålen dra sig fem dagar i lagen innan servering. 

 

Lakritsinlagd blomkal third

 

Taggar:
Kategorier:
1

Kommentarer

  • Marita 24/09/2017 9:03pm (58 dagar sen)

    Kör ditt eget race.Just därför läser jag dina recept. Marita

    • Sofie Sergelius 27/09/2017 9:20am (56 dagar sen)

      Tack Marita :) Härligt att höra att jag ändå inte är ensam om att snabbt villa komma till poängen, dvs. receptet. Ha en trevlig fortsättning på veckan!

Skriv en kommentar