Sofies header

Kylskåps­tömming

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2017 | 0 Kommentarer

Jag är en hamster och kan inte tåla att slänga mat, det går emot mina grundprinciper. Ibland måste jag slänga något som möglat, gått illa eller annars bara är oätbart. Och jag hatar det. Så en gång i veckan går jag igenom alla skåp. 

Ibland finns det helt för mycket random ingredienser kvar i kylskåpet, frysen och torrskåpet. Då blir det restmatlagning. Igår hitta jag två lökhalvor, fryst skinka, en öppnad tetra med grädde, en literflaska med ketchup (med en matsked sås kvar på botten) och en skvätt soja. Dessa ingredienser blir naturligtvis en pasta! Då kan jag använda upp både pappardellen och tagliatellen som ligger och skräpar i torrskåpet. Då det bara finns en portion kvar av båda sorterna blir de lätt och ligga. De sorter jag hade i skåpet hade samma koktid, så ner i samma kastrull bara. 

Nu då jag jobbar med Foodly så är det ännu viktigare för mig att se till att jag inte slänger bort det som blivit kvar efter fotoandet. Bäste sättet är att föra rester till kontoret eller att bjuda kaverin och äta. Sötsaker tar jag ofta till jobbet medan salta rätter lättare går att bjuda på åt middagssällskap. Dagen då jag slängde en halv kaka var hemsk! Never again! Numera går jag och min kakform tillsammans till jobbet. 

Tillbaka till pastan. Här är ett enkelt recept jag koka ihop på alla rester plus lite västerbottenost jag tror funnits närmare 4 månader i mitt kylskåp.

SKINKPASTA PÅ RESTER

 

250 g skinka

0.5 gul lök

0.5 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 tsk olivolja

2.5 dl grädde

1.5 msk dijonsenap

1 msk ketchup

1 msk sojasås

1 tsk färsk timjan

2 krm grovmalen svartpeppar

80 g pappardelle

70 g tagliatelle

20 g riven västerbottenost

 

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Finhacka lök och vitlök. Tärna skinkan.
  3. Häll olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Rör ner den tärnade skinkan.
  4. Rör ner hälften av grädden, dijonsenap, ketchup och sojasås.
  5. Smaka av såsen med timjan och svartpeppar.
  6. Låt såsen puttra medan du kokar pastan i 8 minuter. Tillsätt resten av grädden strax innan pastan kokat klart.
  7. Häll av vattnet från pastan och häll över i stekpannan med såsen. Blanda så att såsen täcker pastan.
  8. Servera skinkpastan med extra timjan och riven västerbottenost.

 

Restpasta 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar