Sofies header

Sergelius tartar

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som det säkert märkts så går min "diet" inte så bra. Nope, älskar bara mat way too much så jag gav up. That's right. Gav upp. Livet går vidare. Och nu kan jag fokusera på att planera mina dagar kring mat igen :) Yey! Och det jag länge velat ha är en ordentlig tartar! Pappa gör världens godaste tartar, så är det bara. Och nu, som en special treat, delar han med sig sitt recept här :)

Tartar forsta

TARTAR -RÅBIFF

6 portioner

670 g nötstek av god kvalité (vi brukar använda Hereford eller liknande)

1 halv gul lök

1 schalottenlök

2 msk kapris

4 msk finhackad inlagd rödbeta

3 msk dijonsenap

6 msk majonnäs

1.5 tsk salt

1 äggula per portion

1 ättiksgurka

2 krm grovmalen svartpeppar

1 rödlök

Surdegsbröd till servering

 

Skär köttet i tärningar och skala den gula löken.

Mal köttet fint i en köttkvarn. Kör köttet genom kvarnen minst två varv så att färsen är riktigt fin. Använd ena halvan av den gula löken för att rengöra köttkvarnen (löken knuffar ut det mesta av köttet som fastnat inne i kvarnen). Släng det som fastnat.

Skala och finhacka schalottenlöken, finhacka kaprisen och rödbetan. 

Rör ner schalottenlöken, kaprisen, rödbetan, senapen, majonnäsen och saltet i den finmalda köttfärsen. Rör ihop till en jämn smet.

Rosta surdegsbrödet. Skala och finhacka rödlöken och finhacka ättiksgurkan.

Severa tartarbiffen med en rå äggula, rödlök, ättiksgurka, svartpeppar och surdegsbröd.

Tartar andra


Dr Pepper tacitos

Skrivet av Sofie Sergelius 10.11.2017

Kategorier:

DR Pepper tacitos2

På vår första date bjöd Erik på tortillas. Han var super stolt. Sedan dess har tortillas, nachos och tacos varit ganska vanligt hemma hos oss. Vem skulle nu inte gilla mexikanska smaker?

I vårt hushåll är det jag som bestämmer över maten, obviously. Men ibland kommer Erik med önskemål. Hans senaste önskemål kom genom att han skicka en Buzzfeed video åt mig. Det var en Tastemade video på skirt steak i Dr Pepper marinad, som man sedan gjorde tacitos på. 

Tacitos är en mexikansk maträtt som består av en liten tortilla fylld med kött och ost som sedan friterats. I en tacito använder man sig traditionellt av en majstortilla men det går även att göra dem med en helt vanliga vetetortillan. Vi hade aldrig prövat tacitos tidigare so why not try them now? Jag prova receptet och kom snabbt fram till att även om det är gott, så kunde vi göra den bättre. Originalreceptet var lite väl syrligt och saknade hetta tyckte vi. Så vi gjorde tacitos igen..och igen. Nu är vi ganska nöjda så jag kan dela med mig receptet :) Här är alltså min variant på nötköttsfyllda tacitos.

DR Pepper tacitos orullade

 

DR PEPPER TACITOS

MARINAD

1 dl Dr Pepper

0,75 dl sojasås

1 saften av en lime

2  pressade vitlöksklyftor

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk srirasha 

 

400 g tunn nötkötts innerstek

 

TACITOS

8 st majstortillas

2 avokadon

150 g fetaost

1 lök

3 dl rypsolja

100 crème fraiche

0,5 dl salsa

1 msk jalapenos

2 msk finhackad vårlök

 

  1. Gör marinaden genom att blanda ihop ingredienserna i en minigrip påse. Tillsätt de tunna innerstekbitarna och låt köttet dra åt sig smak i 4 timmar eller över natten i kylskåpet.
  2. Grilla de marinerade köttbitarna i en het grill en minut per sida (lite beroende på hur tjocka bitar du har) och ställ på en tallrik för att vila i 10 minuter. Skär köttet i 2x2 cm kuber.
  3. Skala och skiva avokadon och smula sönder fetan. Skala och finhacka löken.
  4. Placera köttbitar, avokado och feta i mitten av en tortilla och rulla ihop till en spänd rulle. Upprepa med alla tortillas.
  5. Hetta upp oljan i en traktörpanna och fritera tortillarullarna 1 minut per sida i den heta oljan- Lyft över på hushållspapper så att extra olja rinner av.
  6. Placera tacitos på en tallrik och toppa med crème fraiche, hackad lök, salsa, jalapenos och vårlök.

 

 Ps. Blir tokig på att det är så mörkt om kvällarna! Min stackars kamera klarar inte av ljuset :(