Sofies header

Kållåda

Skrivet av Sofie Sergelius 09.01.2018 | 0 Kommentarer

Kallada main

Nåja, dags för andra receptet i serien "Hundra euro i  månaden": Kållåda. Kålen var som jag sa i inlägget om Kålsoppa bara 49 cent per kilo, så nu första veckan blir det en del kål att tugga sig igenom. Dessutom skulle vi ta vara på all köttfärs, och en kållåda behöver nog nästan köttfärs. Köttfärspaketet från Lidl hade 700 g kött, och vi använde 400 g till soppan så det fanns ännu 300 g köttfärs up for grabs.

Jag måste bara kommentera att jag tycket det är super roligt att så många läst och reagerat på mitt första inlägg i serien Hundra euro i månaden. Blev riktigt förvånad på morgonen över vilken trafik det var till inlägget. Helt sjukt roligt, och motiverande. Nu skulle jag inte ens våga sluta även om jag i något skede skulle villa göra det. I'll see this trough.

Men tillbaka till recept nummer 2. Fråga: blir man trött på att äta två så pass liknande rättar både till lunch och middag flera dagar i rad? Svar: hoppas inte. Personligen älskar jag kål och önskar verkligen att jag inte nu tröttnat på denna fantastiska råvara. Jag måst definitivt göra kåldolmar någon dag! Efter att vår utmaning är slut så klart. 

Kallada

KÅLLÅDA 

8 portioner

1,5 dl grötris

1 tsk salt

4 dl vatten

1 lök

300 g köttfärs

0,5 tsk salt

1,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk timjan

950 g vitkål

1 msk sirap

1 msk olja

4 dl kycklingbuljong

 

  1. Koka riset i saltat vatten och ställ åt sidan då det kokat klart.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen i en  traktörpanna tillsammans med den hackade löken. Smaksätt med kryddorna och häll över i en ugnsform (cirka 30x40 cm).
  4. Strimla kålen och fräs i samma traktörpanna cirka 10 minuter under lock tills kålen blivit mjuk. Ringla över sirapen och rör om.
  5. Blanda ihop det kokade riset, kålen och köttfärsen i ugnsformen och bred ut till ett jämnt lager.
  6. Koka upp vatten och tillsätt en kycklingbuljongtärning. Häll sedan buljongen över ugnsformen.
  7. Grädda kållåda på ugnens mellersta fals cirka 60 minuter. Ifall du tycker att den håller på och få för mycket färg kan du täcka formen med aluminiumfolie då det är kring 15 minuter kvar.
  8. Servera kållådan som sådan eller med antingen rårörda lingon eller tinade frysta lingon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar