Sofies header

Julens tidtabell

Skrivet av Sofie Sergelius 15.12.2017

Kategorier:
Taggar:

Varje år verkar julen komma som en överraskning. Allt som skulle göras är på hälft och dagen innan julafton är det panik i köket. Hur gör man då för att planera sin tid rätt? 

Det (enda) som krävs är en konkret tidsplan. Vad ska göras och när för att vara säker på att allt är färdigt i tid. Arbeta mot ditt mål - att inte behöva stå i köket då gästerna anländer på julafton!

julbord

Steg 1. Börja med en konkret plan. Vad ska serveras? Finns det allergier eller intoleranser som måste tas i beaktan?

Steg 2. Rita upp ett schema för att optimera din tidsanvändning. 

Steg 3. Godkänn att tidtabellen inte kommer att hålla, hur mycket du än försöker. Prioritera det viktigaste och lär dig göra som Elsa i Frozen och Let It Go

Här är ett enkelt schema för att hinna med allt innan jul:

Julens plan3

EN VECKA INNAN

  • Skriv en meny för julbordet och använd den som utgångspunkt för inköpslistan - då undviker du att köpa en massa onödigt. Skriv modigt om menyn ifall du inte hinner tillreda allt du planerat i slutändan.
  • Gör en inköpslista. Tänk på att julhandlandet även kan omfatta julaftons afton,  juldagen och annandag jul.
  • Storhandla och lägg in de sista special beställningarna till Saluhallen eller motsvarande instans.

 

FEM DAGAR INNAN

  • Tillred julens dessert ifall den går att frysa ner. Bra desserter som går att tillreda på förhand är till exempel en parfait.
  • Tillred lådorna och frys ner - alternativt kan du tillreda dem två dagar innan och förvara i kylskåp.
  • Baka pepparkakorna ifall de görs från grunden.
  • Gör julgodis. Prova till exempel på årets julgodis- Fudge.

 

TRE DAGAR INNAN

  • Inhandla det du glömde - det finns alltid något.
  • Grava fisken. Enkla fiskrecept är bland annat gingravad sik och apelsingravad lax.
  • Smaksätt sillen och koka grönsakerna till rosollen.
  • Ta fram julskinkan (så den hinner tina ifall den är djupfryst). Recept på skinka hittar du här.
  • Baka jullimpan och torrkakor såsom dadelkaka eller tigerkaka.
  • Dekorera pepparkakorna med kristyr.

 

DAGEN INNAN

  • Skiva den gravade fisken och placera färdigt på serveringsfat som ryms i kylskåpet.
  • Grädda julskinkan på morgonen (det tar ganska länge lite beroende på hur stor skinkan är).
  • Tillred rosollen och ställ i serveringsskålen.
  • Ska det finnas köttbullar på julbordet? Gör dem idag.
  • Laga såserna till skinkan (efter att skinka gräddat klart). Lägg såserna i askar i kylskåpet. Kom ihåg att markera vad burken innehåller, annars kanske den glöms bort i all hast. Prova till exempel på en gräddsås med lakrits eller en rödvinssås med plommon i år.
  • Tillred desserten ifall den inte gick att frysa ner tidigare. Hur skulle det vara med en avig ostkaka som bra kan tillredas dagen innan?

 

JULAFTONS MORGON

  • Baka jultårtorna.
  • Ta fram osten så den hinner bli rumstempererad innan servering. 
  • Koka potatisen.
  • Duka julbordet.
  • Lägg allt som ska fram på bordet i serveringsskålar eller på serveringsfat.

 

DÅ GÄSTERNA ANLÄNDER

  • Lägg lådorna i ugnen och ugnen på 50 grader en timme innan.
  • Häll upp fördrinken 5 minuter innan gästerna ska anlända. Tips: häll upp halva glas och fyll på då gästerna ringer på.
  • Värm upp såsen medan alla minglar.

 

Kom ihåg att njuta av processen! Att planera sin tid tar inte länge och allting går smidigare då man gjort det.