Sofies header

Gudomlig butter chicken

Skrivet av Sofie Sergelius 10.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som jag tidigare nämnt gör vi en hel del butter chicken hemma hos oss, men det här var förstå gången jag verkligen skrev ner receptet. Det var verkligen på tiden, njaa egentligen gjorde jag det av en helt annan orsak.

Eriks farmor fyllde 80 och alla i släkten fixade en gemensam present åt henne. Marjo älskar att laga mat, I get that, så barnbarnen (nåh Eriks kusin Erika) kom på den bästa möjliga presenten man kan ge åt någon som redan har allting: en kokbok med allas favorit recept. Världens. bästa. idé. 

Tanken var att vi skulle dela med oss av våra favoritrecept - ett recept per skojjare. Allt som allt har Marjo 9 barnbarn, varav 8 har flickvän/pojkvän, tre barn med maka/make. Allt som allt blev det alltså en bok med 21 recept (Eriks faster och farbror gjorde en Paella tillsammans). Vi skulle välja något som vi tycker om och brukar laga, så Eriks receptval låg mellan tortillas, butterchicken eller cookies (hans tre favoriter). Vi ville välja något som passar de flesta, en rätt där det går att byta ut proteinet (det finns en del vegetarianer i familjen). Valet föll då på butterchicken, eftersom hans kusin Valter valde att göra burritos. Anyhoo: I Eriks butter chicken är koriander förbjudet. Galning. Jag måste alltså köpa extra koriander att dekorera min portion med sen. Men det här receptet är en korianderfri butter chicken serverad med vårlök istället. Är man som jag och älskar koriander, ska man tillsätta 0.5 tsk korianderpulver med resten av kryddorna, och sen ännu dekorera med massor av koriander. Nice.

Butterchicken

 ERIKS KORIANDERFRIA BUTTER CHICKEN

2 stora lökar

3 vitlöksklyftor

8 g färsk ingefära

700 g kycklingbröst

25 gram cashewnötter

1 msk kokosolja

50 g smör

0.5 tsk chili pulver

1 tsk mald kardemumma

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 krm malen nejlika

0.5 tsk kanel

1 tsk salt

2 msk vatten

200 g tomatkross

4 dl kokosmjölk

 

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Skär kycklingen i grytstora bitar (cirka 2x2 cm)
  3. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och placera därefter i en matberedare och kör till ett fint mjöl.
  4. Fräs löken på medelvärme, tillsätt vitlök och ingefära och fräs i ett par minuter till.
  5. Klicka i smöret och lägg i alla torra kryddor. Rör tills det ser ut som om  allt fett absorberats.
  6. Häll över lökröran i en skål och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt vattnet och deglacera grytan genom att skrapa i botten så allt som fastnat lossnar.
  7. Rör ner kycklingbitarna och stek tills de fått en gyllene yta - kycklingen behöver inte vara genomstekt vid det här skedet.
  8. Lägg tillbaka den stekta löken och kryddor. Häll på tomatkrosset och låt koka under lock i 10 minuter och rör ibland. 
  9. Häll till sist i kokosmjölk och cashewmjöl. Sänk värmen och koka under lock i fem minuter tills kycklingen är klar.
  10. Servera till basmati eller Naan bröd med raita.

Vegansk linscurry

Skrivet av Sofie Sergelius 25.07.2017

"Det finns ingenting att äta! Kylskåpet är heeeelt tomt"! Låter det bekant? Den frasen utropade jag idag. Sen kom jag på att kylskåpet inte enda stället med mat. I torrskåpet hittade jag två burkar med bönor, en burk tomatkross och voilá; vegansk linscurry! Som jag tidigare nämnt så flödar mitt kryddskåp över så det finns alltid ingredienser till en curry. Det råka till och med finnas lite gammal vårlök och chili som jag kunde använda. 

Vegansk linscurry

En curry hör till det lättaste du kan göra. Det finns otaliga varianter och det fina är att du alltid kan hitta en som passar dig och dina behov. Har du inga bönor? använd linser! Ingen tomatkross? koka morötter och mosa dem! Tillsätt dina favoritkryddor och örter, och välj den vätska som passar just dig. Kokos-, mandel-eller cashewmjölk, eller kanske grönsaksbuljong, valet är ditt. Samma gäller grönsaker du vill tillsätta, vare sig det är frågan om morot, batat eller kål. En curry kan du planera på förhand, eller göra som jag gjorde och slänga ihop de ingredienser som råka finnas hemma idag. 

Alltid nu och då (Erik skrattar alltid åt det uttrycket) känns det skönt att bara kunna slänga ihop något utan att måsta dra sig till butiken. Bara för att en ingrediens saknas. Nej, man kan improvisera. Matlagning handlar mycket om kemi, men när man kan reglerna så kan man även bryta dem. Jag tror jag ska ta och skriva en grejj om kemi i köket, blev riktigt inspirerad nu. 

 

VEGANSK LINSCURRY

1 tsk sesamolja

3 vitlöksklyftor

1 lök

1 tsk chili

1 tsk gurkmeja

1 krm salt

1 tsk spiskummin

0.5 tsk ingefära

1 krm  malen nejlika

0.5 tsk grönsaksbuljong

400 g krossade tomater

200 g röda linser

150 g blandade bönor

0.5 dl hackad grönkål

1 tsk lönnsirap

0,5 dl cashewmjölk

1 dl kokt basmatiris

1 msk hackade cashewnötter

1 finhackad vårlök

 

  1. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Häll sesamolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt chili, alla kryddor och grönsaksbuljong. Fräs i ett par minuter.
  3. Häll över tomatkross och blanda. Tillsätt linser och bönor och koka i ca 15 minuter. Rör i lönnsirap och smaka av med extra salt vid behov.
  4. Hacka grönkålen och blanda ner i curryn.
  5. Tillsätt cashewmjölk och rör om. Låt curryn koka ytterligare 5 minuter innan servering.
  6. Servera linscurryn med basmatiris, hackade cashewnötter och finhackad vårlök