Sofies header

Pumpapaj kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 28.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Kallgröt med smak av pumpapaj, inte alls så illa if I do say so myself. Halloween, min favorit helg (som jag säkert nämnt redan tusen gånger), är om ett par dagar och jag laddar upp med en massa olika roliga Halloween recept. Oktober har bara gått så galet fort att jag inte riktigt hunnit med i svängarna. Det känns typ fortfarande som september! Hur som haver - här är ett super enkelt recept på kallgröt du lagar kvällen innan och till exempel kan ta med till kontoret (vilket jag brukar göra). Enjoy ♥

Pumpapaj kallgrot med pumpapure

PUMPAPAJ KALLGRÖT

Pumpkin Spice

2 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk malen kryddpeppar
0.5 tsk malen muskotnöt
0.5 tsk malen nejlika

Spara resten av kryddblandningen till en paj. Trust med, det går nog åt till en eller annan rätt.

Kallgröt:

1.5 dl havregryn
1 dl pumpapuré
1 dl mandelmjölk
1.5 tsk pumpkin spice
1 tsk lönnsirap
0.5 dl gräddfil

Topping:

0.5 banan
1 tsk pekannötter
1.5 tsk pumpapuré
1.5 tsk mandelsmör
färsk myntta

Blanda samtliga ingredienser i en burk. Skaka om och ställ i kallt i under natten.

Toppa kallgröten med skivad banan, pekannötter, pumpapuré, mandelsmör och myntta. Ringla eventuellt lite lönnsirap över gröten enligt smak.

Pumpapaj kallgrot


Ugnsgröt med plommon

Skrivet av Sofie Sergelius 22.10.2018

Kategorier:

Gröt som smakar som en paj - det var första kommentaren jag fick. Och ja det finns en del liknelser mellan en ugnsgröt och en havrepaj. Inget dåligt sätt att börja morgonen :) Prova även på att byta ut plommon mot äpple eller aprikoser, lite beroende på säsong. 

 Plommon ugnsgrot

UGNSGRÖT MED PLOMMON

1 dl mandlar 

5 dl havregryn

2 tsk kanel

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 krm vaniljpulver

5 dl mjölk

1 ägg

0,5 dl honung

75 g svalt smält smör

5 plommon, urkärnade och skurna i klyftor

 

Rosta mandlarna i en torr stekpanna i ett par minuter tills de fått en gyllene yta. Ta bort från värmen och grovhacka de rostade mandlarna.

Värm ugnen till 175 grader. Pensla lite smält smör i en ugnsform (20x30 cm).

Rör ihop havregryn med kanel, bakpulver, salt, vaniljpulver, och en fjärdedel av de hackade mandlarna.

Vispa ihop mjölk, ägg och honung i en skål. Rör ihop mjölkblandningen med havreblandningen och tillsätt det smälta smöret. Häll hälften av blandningen i ugnsformen, placera hälften av de skivade plommonen på blandningen och strö över hälften av alla mandlar som finns kvar.

Häll resten av havreblandningen på och toppa med resten av plommonen och mandlarna.

Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Ringla över extra honung före servering.

 Ugnsgrot plommon


Vaniljgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 24.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Vanilj + kardemumma= Back to basics.. Kan inte gå fel, alltid gott, vad mera behöver jag säga? Vaniljgröt passar att laga året om, byt bara ut frukten enligt säsong. Nu då fikon är i säsong försöker jag använda dem så mycket som möjligt, mest blir det nog ändå bara skivat som färsk just på gröten. Man ska inte överkomplicera det goda.

In other news: jag idag ska tillbaka på jobb. Helt sjukt hur det redan gått tre veckor. Det här är första gången jag verkligen på riktigt haft en så här lång semester. Inga planer, bara chill. Känns lite ledsamt att inte mera ha lika mycket tid att sätta på bloggen, men ska nog försöka uppdatera lite oftare än tidigare. Får se hur det sen blir :) Vi har mycket nytt på gång, så jag ser fram emot en ganska hektisk första dag tillbaka. I'll keep you posted ;) 

Vaniljgrot main

VANILJGRÖT

1 dl havregryn

1,5 dl vatten

1 dl mjölk

1 krm salt

2 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk lönnsirap

0,5 färskt fikon

limezest, kokoschips, mandelsmör gjort på skalade mandlar, skalade mandlar blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn, vatten och mjölk i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i salt, vaniljpulver, kardemumma och lönnsirap. Koka tills gröten är färdig.

Toppa med skivat fikon, mandelsmör, limezest, mandlar blåbär och hallon.

Vaniljgrot


Fikon- och vanilj­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2018

Kategorier:

Fikon är i säsong och speciellt höstfikon är värda att smaka på! Fikon härstammar från Asien och hör till en av de äldsta frukterna i världen. Den lökformade frukten har ofta ett lila, brunt eller grönaktigt skal medan fruktköttet är rubinrött då frukten är mogen. 

Fikon och vanilj är en härlig kombination som fungerar utmärkt bland annat i olika bakverk och desserter. Jag valde att koka en krämig vaniljgröt med kardemumma som jag toppa med fikon. Det är länge sen jag publicerat ett grötrecept, och det känns nästan som att gå tillbaka till sina rötter genom skriva ner recept på en av mina favoritfrukostar. Jag koka gröten i dag då jag vaknade och hann just fota den innan jag skulle sätta mig vid datorn och lyssna på ett seminarium om Digimarkinoinnin trendit-taidetta vai tiedettä. Meltwater har en del bra material  såsom olika webinarium ifall du är intresserad av sånt. Tips tips.

Tillbaka till gröten. Hur gör du gröten krämig? Jo genom att vispa ner ett helt ägg då gröten kokat klart så får du en mycket mjukare och lenare konsistens på din frukost. 

Fikon och vaniljgrot

FIKON- OCH VANILJGRÖT

1 dl havregryn

2,5 dl vatten

1 ägg

1 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk honung

1 msk fikonsylt

1 färskt fikon

kiwi, blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i vaniljpulver, kardemumma och honung.

Ta bort gröten från plattan och vispa ner ägget. Lägg tillbaka gröten på plattan och vispa gröten på lång värme i en minut.

Toppa med fikonsylt, skivat fikon, blåbär och hallon.


Choklad­gröt med nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.04.2018

Gårdagens nice cream frukost blev helt enkelt för god, så jag fortsatt med samma linje i dag. Gårdagens glassats var stor och det blev ganska mycket över, så varför inte använda det i dag tillsammans med min vanliga frukost: gröt med chokladsmak. Gröten är alltså samma som jag brukar äta under min Abs are made in the kitchen utmaning, men med lite mindre banan.

Chokladgrot med nicecream second

Eftersom det är söndag så tänkte jag unna mig en lite större frukost/brunch, så det här med att kombinera nice cream med gröt är ändå inte en helt galen idé. Ska vi vara ärliga så ser det ju inte vidare hälsosamt ut, men trust me on this one - det här är gott utan att smaken fått lida. Crazy right?

Bästa resultatet på gröt med nice cream får du av att tillreda glassen kvällen innan eftersom den då hinner stelna i frysen. Gröten kommer att vara lite varm då den serveras och ifall man inte vill ha helt rinnande glass är det därmed bra att ta fram den frysta glassen så sent som möjligt. I dag började jag med att koka gröten, sen förberedde jag alla toppings, sen tog jag fram glassen och gjorde tre bollar. Efter det var det bara att sammanställa det hela. 

Chokladgrot med nicecream

CHOKLADGRÖT MED NICE CREAM

1 portion

En halv sats choklad-jordnötssmörs nice cream

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

50 g skivad banan (0.2 g fett, 6.75 g kolhydrater,  30 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa (gröt): 32.30 g kolhydrater, 10.5 g fett, 22.1 g protein, 315 kcal

Summa (nice cream): 34.87 g kolhydrater, 11.94 g fett, 12.55 g protein, 297.25 kcal

 

Summa (totalt per portion): 67.17 g kolhydrater, 22.44 g fett, 34.65 g protein, 612.25 kcal

 

Börja med att tillreda glassen. Häll över i en burk och ställ i frysen för minst 20 minuter. 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Låt gröten svalna eftersom den ska serveras med glassen.

Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär, lite kiwi och övrigt smått och gott. Kolla på nice cream receptet för att få lite inspiration.

Chokladgrot med nicecream main

 


Blåbärsgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 21.03.2018

Den tredje, eller tekniskt sett den fjärde, gröten i mitt repertoar under utmaningen Abs are made in the kitchen: en gröt med blåbär och mango. I den första planen jag gjorde hade jag tänkt ha chiafrön i den här gröten men sen ändra jag mig. Jag måste få i mig mera kolhydrater och mindre fett så jag bytte chian mot mango. Bra val :)

Blabarsgrot andra

GRÖT MED BLÅBÄR OCH MANGO

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g blåbär (0.8 g fett, 4.8 g kolhydrater, 7 kcal)

25 g havtorn (1.2 g fett, 1.4 g kolhydrater, 16.4 kcal)

0.5 dl vaniljsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

100 g mango (0.4 g fett, 14.10 g kolhydrater, 0.8 g protein, 63.2 kcal)

Summa: 7.1 g fett, 43.05 g kolhydrater, 20.4 g protein, 317.7 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan, rör i proteinpulver och nästan alla blåbär - spara ett par till dekoration. Gör bollar av mangon med ett bolljärn och placera på gröten. Toppa med lite havtorn och myntta.

Blabarsgrot

 

Tips: Klicka i lite yoghurt för en snyggare gröt :)