Sofies header

Fikon- och vanilj­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2018

Kategorier:

Fikon är i säsong och speciellt höstfikon är värda att smaka på! Fikon härstammar från Asien och hör till en av de äldsta frukterna i världen. Den lökformade frukten har ofta ett lila, brunt eller grönaktigt skal medan fruktköttet är rubinrött då frukten är mogen. 

Fikon och vanilj är en härlig kombination som fungerar utmärkt bland annat i olika bakverk och desserter. Jag valde att koka en krämig vaniljgröt med kardemumma som jag toppa med fikon. Det är länge sen jag publicerat ett grötrecept, och det känns nästan som att gå tillbaka till sina rötter genom skriva ner recept på en av mina favoritfrukostar. Jag koka gröten i dag då jag vaknade och hann just fota den innan jag skulle sätta mig vid datorn och lyssna på ett seminarium om Digimarkinoinnin trendit-taidetta vai tiedettä. Meltwater har en del bra material  såsom olika webinarium ifall du är intresserad av sånt. Tips tips.

Tillbaka till gröten. Hur gör du gröten krämig? Jo genom att vispa ner ett helt ägg då gröten kokat klart så får du en mycket mjukare och lenare konsistens på din frukost. 

Fikon och vaniljgrot

FIKON- OCH VANILJGRÖT

1 dl havregryn

2,5 dl vatten

1 ägg

1 krm vaniljpulver 

1 krm kardemumma

1 msk honung

1 msk fikonsylt

1 färskt fikon

kiwi, blåbär och hallon till servering

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Rör i vaniljpulver, kardemumma och honung.

Ta bort gröten från plattan och vispa ner ägget. Lägg tillbaka gröten på plattan och vispa gröten på lång värme i en minut.

Toppa med fikonsylt, skivat fikon, blåbär och hallon.


Choklad­gröt med nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.04.2018

Gårdagens nice cream frukost blev helt enkelt för god, så jag fortsatt med samma linje i dag. Gårdagens glassats var stor och det blev ganska mycket över, så varför inte använda det i dag tillsammans med min vanliga frukost: gröt med chokladsmak. Gröten är alltså samma som jag brukar äta under min Abs are made in the kitchen utmaning, men med lite mindre banan.

Chokladgrot med nicecream second

Eftersom det är söndag så tänkte jag unna mig en lite större frukost/brunch, så det här med att kombinera nice cream med gröt är ändå inte en helt galen idé. Ska vi vara ärliga så ser det ju inte vidare hälsosamt ut, men trust me on this one - det här är gott utan att smaken fått lida. Crazy right?

Bästa resultatet på gröt med nice cream får du av att tillreda glassen kvällen innan eftersom den då hinner stelna i frysen. Gröten kommer att vara lite varm då den serveras och ifall man inte vill ha helt rinnande glass är det därmed bra att ta fram den frysta glassen så sent som möjligt. I dag började jag med att koka gröten, sen förberedde jag alla toppings, sen tog jag fram glassen och gjorde tre bollar. Efter det var det bara att sammanställa det hela. 

Chokladgrot med nicecream

CHOKLADGRÖT MED NICE CREAM

1 portion

En halv sats choklad-jordnötssmörs nice cream

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

50 g skivad banan (0.2 g fett, 6.75 g kolhydrater,  30 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa (gröt): 32.30 g kolhydrater, 10.5 g fett, 22.1 g protein, 315 kcal

Summa (nice cream): 34.87 g kolhydrater, 11.94 g fett, 12.55 g protein, 297.25 kcal

 

Summa (totalt per portion): 67.17 g kolhydrater, 22.44 g fett, 34.65 g protein, 612.25 kcal

 

Börja med att tillreda glassen. Häll över i en burk och ställ i frysen för minst 20 minuter. 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Låt gröten svalna eftersom den ska serveras med glassen.

Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär, lite kiwi och övrigt smått och gott. Kolla på nice cream receptet för att få lite inspiration.

Chokladgrot med nicecream main

 


Blåbärsgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 21.03.2018

Den tredje, eller tekniskt sett den fjärde, gröten i mitt repertoar under utmaningen Abs are made in the kitchen: en gröt med blåbär och mango. I den första planen jag gjorde hade jag tänkt ha chiafrön i den här gröten men sen ändra jag mig. Jag måste få i mig mera kolhydrater och mindre fett så jag bytte chian mot mango. Bra val :)

Blabarsgrot andra

GRÖT MED BLÅBÄR OCH MANGO

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g blåbär (0.8 g fett, 4.8 g kolhydrater, 7 kcal)

25 g havtorn (1.2 g fett, 1.4 g kolhydrater, 16.4 kcal)

0.5 dl vaniljsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

100 g mango (0.4 g fett, 14.10 g kolhydrater, 0.8 g protein, 63.2 kcal)

Summa: 7.1 g fett, 43.05 g kolhydrater, 20.4 g protein, 317.7 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan, rör i proteinpulver och nästan alla blåbär - spara ett par till dekoration. Gör bollar av mangon med ett bolljärn och placera på gröten. Toppa med lite havtorn och myntta.

Blabarsgrot

 

Tips: Klicka i lite yoghurt för en snyggare gröt :)


Gröt med banan och jordnötssmör

Skrivet av Sofie Sergelius 20.03.2018

Next up är en av mina favorit kombinationer, en gröt som verkligen får morgonen att börja bra, banan- och jordnötssmör! Mums! Det här är även den gröt som kommer närmast med alla näringsämnen. På tal om det, ska försöka få klart min excel med alla näringsämnen tills ikväll. Sen blir det lättare att hänga med, och för mig att verkligen se till att jag gör allt rätt och inte bar gissar mig fram :) Men här är receptet på gröt med alla näringsämnen.

Banan jordnotssmor grot

BANAN- OCH JORDNÖTSSMÖRSGRÖT

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g skivad banan (0.4 g fett, 13.5 g kolhydrater,  60 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa: 10.7 g fett, 39.45 g kolhydrater, 22.1 g protein, 345 kcal

 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär och eventuellt lite lite lite frystorkade jordgubbar. Man kan även toppa gröten nu som då med lite rostade jordnötter (10 g = 4.3 g fett, 1.2 g kolhydrater, 2.6 g protein)


Gröt med mango och vanilj

Skrivet av Sofie Sergelius 18.03.2018

Kategorier:

För att göra det lättare att hitta bland recepten så skapar jag även alla recept skilt i egna inlägg. Jag håller just nu och sammanställer en Excel tabell jag matar in alla recept i så att det blir lätt att orientera sig i denna energilabyrint. Ska försöka få den klar till nästa vecka. Men nu: här är det skilda receptet på första gröten. 

Mangogrot

GRÖT MED MANGO OCH VANILJ

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

100 g mangobitar (0.4 g fett, 14.1 g kolhydrater, 0.8 g protein, 63.2 kcal)

70 g kiwi (0.6 g fett, 5 g kolhydrater, 0.6 g protein, 27.8 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

0.5 dl vaniljsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

9 g cashewnötter (4.2 g fett, 1.7 g kolhydrater, 1.8 g protein, 52 kcal)

Summa: 10.1 g fett, 44.7 g kolhydrater, 22.8 g protein 363.5 kcal

 

TILLREDNING

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan, rör i proteinpulver. Använd ett bolljärn för att göra små och stora mango- och kiwibollar. Toppa med frysta blåbär, cashewnötter och eventuellt lite citronmeliss.


Saint Patrick's Day spenatgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 17.03.2018

Kategorier:
Taggar:

I dag är det Saint Patrick's Day - when everyone is a little bit Irish. I och med alla Foodly festligheter hade jag helt glömt bort dagen. Jag är alltså en person som tycker om alla orsaker att ha lite fest, och Saint Patrick's Day brukar vara riktigt kul. I vanliga fall skulle jag ha bakat något trevligt grönt, men eftersom jag inte får äta sötsaker så har jag istället gjort en festlig gröt som passar både dagen och min kost.

Spenatgrot main

SPENATGRÖT MED POCHERAT ÄGG

 

50 g spenat (0.1 g fett, 0.2 g kolhydrater, 0.8 g protein)

2 dl mandelmjölk (2.2 g fett, 0.8 g protein)

0.5 dl vatten

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein)

1 krm salt och peppar

1 ägg (5.1 g fett, 0.2 g kolhydrater, 6.9 g protein)

1 tsk ättika

10 g feta (2.5 g fett, 0.1 g kolhydrater, 1.8 g protein)

0.25 avokado (4.8 fett, 0.4 g kolhydrater, 0.6 g protein)

Ett par ruccolablad

Summa: 17,9 g fett, 22.9 g kolhydrater, 16.5 g protein, 318.7 kcal

Mixa ihop spenat med mandelmjölken och vattnet i en blender.

Häll havregryn i en kastrull och häll på spenatmjölken. Koka gröten  på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Pochera äggen medan gröten puttar genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till ättika.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. 

Gröp bollar ur en halv avokado med hjälp av ett boll järn. Smula sönder fetan.

Servera gröten med det pocherade ägget, avokadobollar, ruccola och fetasmulor. Strö över lite flingsalt och servera medan allting ännu är varmt.


Den här frukosten har lite väl mycket fett, så jag justerar under dagen med en lättare lunch och middag.

 


Kokos­gröt med blodapelsin

Skrivet av Sofie Sergelius 18.02.2018

Kategorier:

Som jag sagt hundra gånger tidigare: jag älskar gröt. Och just nu är alla (inklusive jag) galna i blodapelsin, så naturligtvis ska jag ha blodapelsin på min gröt :) Jag ska även försöka mig på ett par andra blodapelsinrecept, men jag börjar enkelt. Blodapelsin är crazy gott bara som sådan, så det är naturligt att börja med att toppa gröten med den vackra frukten som nu är i säsong. Long story short - här är mitt första recept med blodapelsin. Många fler på kommande.

Grot med blodapelsin

 KOKOSGRÖT MED BLODAPELSIN

1 dl havregryn

1 dl kokosmjölk

1,5 dl vatten

0,5 dl vaniljproteinpulver

1 krm vaniljpulver

0,5 banan

1 blodapelsin

1 msk lönnsirap

1 tsk kokosflingor

frysta hallon

 

Mät upp havregryn, kokosmjölk och vatten i en kastrull. Koka upp och rör om tills gröten är klar.

Rör ner proteinpulvret och vaniljpulvret.

Skiva bananen och filea blodapelsinen (skär bort skalet, och använd en kniv för att skära loss klyftorna  från hinnorna).

Servera gröten med skivad banan, blodapelsin, hallon och lönnsirap.

 


Pepparkaks­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 04.01.2018

Kategorier:

Pepparkakskallgrot

Blev det pepparkakor över från julfirandet? Använd upp smulorna i en kallgröt såklart! Receptet har även äppelmos i sig men det går bra att byta ut mot päronmos (frukten såklart). Har du mos som blivit över från julen är det bara att röra det istället för att koka ny. Använd din fantasi helt enkelt :).

Även om min familj inte firade jul i år så har jag en hel del lillajulsgrejjer kvar här hemma. Bland annat en konfektask och pepparkakor. Och pepparkakor passar alldeles utmärkt på eller i gröten!

Pepparkakskallgrot main

PEPPARKAKSKALLGRÖT MED ÄPPELMOS

1 portion

 

ÄPPELMOS

1 kg skalade och urkärnade äpplen

1 dl vatten

1,5 dl socker

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

1 krm malen nejlika

2 krm malen ingefära

 

KALLGRÖT

1 dl havregryn

0,5 dl turkisk yoghurt

0,5 dl äppelmos

0,5 dl kokosmjölk

0,5 dl smulade pepparkakor

1-2 pepparkakor till dekoration

 

 

  1. Skala och kärna äpplena, och dela i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och tillsätt alla kryddor. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 min.
  2. Häll över det kokade moset i en matberedare och kör till en slät smet. Häll sedan upp i steriliserade burkar.  Du behöver bara 0,5 dl av moset till det hör receptet - men man kan aldrig laga för mycket mos.
  3. Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos, kokosmjölk och hälften de smulade pepparkakorna i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.
  4. Färdigställ gröten på morgonen genom att toppa gröten med resten av de smulade pepparkakorna och en hel pepparkaka. 

Kallgröt med hallon och timjan

Skrivet av Sofie Sergelius 30.12.2017

Kategorier:

Hallontimjankallgrot close

Kallgröt verkar lite ha blivit min grej i år visst. Jag kan bara inte understryka hur enkelt det är, och hur mycket tid det spara mig på morgonen att bara kunna nappa med min en burk från kylskåpet. 

Den här kallgröten var lite av en "töm kyl- och frys" variant. Jag hade frysta hallon som tinats upp, en kruka timjan som höll på att bli gammal, samt färska hallon som använts som dekoration till en annan rätt. De färska hallonen ställde jag i frysen kvällen innan, men så att de var separata, inte fastklibbade i varandra. På kan man toppa gröten med vackra frysta hallon på morgonen :)

Hallontimjankallgrot

 

KALLGRÖT MED HALLON OCH TIMJAN

1 portion

1 dl havregryn

1 dl mosade frysta hallon

2 färska timjanstjälkar, finhackat

0.5 dl turkisk yoghurt

0.5 dl vaniljfärskost

1 tsk honung

1 dl mjölk

2 msk hela hallon

 

  1. Häll havregryn i en liten burk.
  2. Rör ner mosade hallon, timjan, yoghurt, färskost och honung.
  3. Häll mjölken över hela alltihopa.
  4. Ställ i kallt över natten.
  5. Smula sönder två av de hela hallonen och toppa med resterande hela. Avnjut till frukost, mellanmål eller kvällsmål.
     

 


Persimon­­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 16.11.2017

Kategorier:

Persimonkallgrot

Det börjar bli ett skämt hur mycket kallgröt jag äter, men det är ju så enkelt. Man har inte tid på veckodagar att sätta sig ner och njuta av en frukost, lättare bara att slänga ner en burk i väskan och äta framför datorn. I och för sig har jag varit hos mina föräldrar i ett par dagar. Men eftersom jag då arbetar hemifrån (deras kök) så glömmer jag att sätta mig ner och äta. I princip kan jag göra det när som helst, så man skjuter upp det. Nej, lättast är att göra kallgröten på kvällen och sen äta den medan jag står vid köksön och jobbar. No muss, no fuss.

 Persimonkallgrot vinkel

PERSIMONKALLGRÖT MED INGEFÄRA OCH KANEL

1 portion

 

0,5 persimon (eller kaki, eller sharon)

1 dl havregryn

1 dl mjölk (går även att använda mandelmjölk)

1 tsk kanel

1 krm riven ingefära

 

  1. Skär persimonen i små tärningar.
  2. Häll havregryn i en liten burk, rör ner kryddor och toppa med persimonbitarna.
  3. Häll mjölken över hela alltihopa.
  4. Ställ i kallt över natten och avnjut till frukost.

 


Äppel­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 04.11.2017

Kategorier:
Taggar:

Appelkallgrot fram

Kallgröt är verkligen världens bästa grejj! Enkelt, otaliga möjligheter och så super gott! Jag städade frysen här om dagen och kom på en massa skatter som jag glömt att jag hade där: innerfilé, hjortron och världens godaste äppelmos.. Jag har faktiskt gjort det här moset redan förra hösten och har haft det i frysen sedan dess, och det fungerar fortfarande lika bra :) Och bästa sättet att njuta av det är att äta det med sked ur burken, njaa eller blanda i en gröt :)

Receptet var lite svårare att gräva fram med voliá - here it is. 

ÄPPELKALLGRÖT

ÄPPELMOS

1 kg skalade och urkärnade äpplen

1 dl vatten

1,5 dl socker

1,5 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

1 krm malen ingefära

 

KALLGRÖT

1 dl havregryn

0,5 dl turkisk yoghurt

0,5 dl äppelmos

0,5 dl mjölk

0,5 äpple

1 tsk lönnsirap

1 msk hackade cashewnötter

1 krm kanel och kardemumma (blandat)


Skala och kärna äpplena, och dela i bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och tillsätt alla kryddor. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 min.

Häll över det kokade moset i en matberedare och kör till en slät smet. Häll sedan upp i steriliserade burkar.  Du behöver bara 0,5 dl av moset till det hör receptet - men man kan aldrig laga för mycket mos.

Gör kallgröten genom att blanda ihop havregryn, turkisk yoghurt, äppelmos och mjölk i en glasburk. Ställ i kylskåp över natten.

Färdigställ gröten på morgonen genom att tärna äpplet fint. Toppa gröten med äppeltärningarna, lönnsirap, cashew och kanel/kardemumma.

 

Appelkallgrot

 


Äppelpaj­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 22.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Appelpajgrot 1

Jag har säkert tidigare nämnt att jag är galen i gröt. Nu då det är äppelsäsong så blir det äppelinslag i nästan all min gröt, då jag har tid vill säga. På veckoslut har man alltid ett par timmar extra på morgonen och då passar det att slänga ihop en smakrik och kryddig äppelpajgröt. Morgonen börjar perfekt då man sitter med en stor skål med gröt och en kopp kaffe, och ser på MasterChef Australia. 

Appelpajgrot 3

 

ÄPPELPAJGRÖT

2 personer

KRYDDIGA ÄPPELTÄRNINGAR

2 små äppel

0,5 tsk kanel

1 krm malen ingefära

 

GRÖT

2 dl havregryn

3 dl vatten

1 krm vaniljpulver

0,5 tsk kanel

1 krm nejlika

1 krm muskotnöt

2 krm ingefära

1 msk honung

1 msk hackade valnötter

1 msk tärnade torkade tranbär

 

  1. Skala och skär äpplena i små tärningar. Klicka smöret i en stekpanna, hetta upp och tillsätt äppel. Rör om i ett par minuter tills äpplena börjar bli gyllene. 
  2. Kombinera kanel och ingefära i en liten skål och rör ner i de stekta äppelbitarna. Häll över på en tallrik och låt stå medan du tillreder gröten.
  3. Mät upp havregryn, vatten, vanilj och kanel i en samma kastrull som äpplen stektes i. Koka på medelvärme i ett par minuter tills gröten är klar. Rör ner övriga kryddor och tillsätt sist ett rått ägg. Vispa gröten ordentligt på låg värme i en minut. Ta bort gröten från värmen och häll över i portionsskålar.
  4. Toppa gröten med det stekta kryddiga äppelbitarna, hackade valnötter och tranbär och ringla över honungen.

Appelpajgrot 2


Pumpa­pajgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 20.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Pumpapajgrot 3

I oktober brukar jag överäta mig på pumpa, men det är inget fel med det. Här är ett basrecept på hemgjord pumpkin spice (det som amerikaner blir tokiga över just i oktober) och en enkel pumpapuré. Kombinera dessa till en super smakrik puré som passar både i salta och söta rätter. Först ut: gröt naturligtvis!

 

PUMPAPAJGRÖT

2 portioner

 

HEMGJORD PUMPKIN SPICE

  • 2 tsk kanel
  • 2 krm malen ingefära
  • 2 krm malen nejlika
  • 2 krm malen muskotnöt

 

Blanda ihop alla kryddor i en liten glasburk. Du kan använda pumpkin spice till alla möjliga pumparätter.

 

PUMPAPURÈ

  • 200 g pumpa

 

Värm ugnen till 225 grader. 

Skär en myskpumpa på hälft, gröp ur kärnorna och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda på mellersta falsen i 60 minuter.

Använd en sked för att gröpa ur pumpaköttet, lägg i en blender och kör till en slät pumpasmet.

Använd av pumpapurén till exempel i en risotto, pasta eller soppa.

 

PUMPAPAJGRÖT

  • 2 dl havgregryn
  • 5 dl vatten
  • 1 dl pumpapuré
  • 1 ägg
  • 2 tsk pumpkin spice
  • 1 skivad banan
  • 1 msk valnötter
  • 1 msk lönnsirap

 

Koka upp havregryn med vatten och låt sjuda i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen.

Tillsätt pumpapuré och vispa ner ägget. Rör om konstant så att äggvitan inte bildar klumpar i gröten. Rör ner pumpkin spice och häll över i portionsskålar.

Placera den skivade bananen i skålarna. Grovhacka nötterna och strö över gröten. Ringla över lönnsirap.

Pumpapajgrot 2