Sofies header

Glutenfri päron-mintchoklad tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 13.02.2018 | 0 Kommentarer

Alla hjärtans dag är inget som brukar firas hemma hos oss. Men i år, för att fira minnet av en vän som gått bort, bara måste jag prova ett recept hon skapat - originalet hittar du här. Jag ville egentligen inte ändra på något, men förstås var vetemjölet slut. Så jag använde av de mjöl jag hade i skåpet och ändå blev det riktigt bra :)

Värna om dina vänner och din familj oavsett vilken dag det är. Det är nog även det som är huvudsaken med alla hjärtans dag skulle jag säga. Presenttips: ifall du tycker om att laga mat eller baka är en hemgjord måltid nog den bästa presenten :).
Mintchoklad tarta hel

GLUTENFRI PÄRON-MINTCHOKLADTÅRTA

BOTTEN

100 g kallt smör

1,25 dl mandelmjöl

1,25 dl havremjöl

1,5 msk kakaopulver

0,5 krm salt

1 äggula

Skär smöret i små tärningar och noppa ihop med alla de torra ingredienserna i en skål till en smulig massa. Rör ner äggulan och blanda ihop till en jämn deg. Linda in degbollen i färskfolie och låt stå  i kallt minst ett par timmar.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en 15 cm ∅ springform och tryck ner degen i formen och upp längs kanterna. Ta bort extra deg som tryckts ut över kanterna.

Placera ett folieark över degen och strö över torkade ärter eller kikärter som tyngd. Grädda pajbotten på ugnens mellersta fals i 20 minuter.

Ta bort folien och låt pajbotten svalna.

 

FYLLNING

100 g Marabou 70% mintchoklad

1 dl grädde

2 rumstempererade ägg

1 dl farinsocker

1,5 msk majsmjöl

1 litet päron

Grovhacka chokladen och placera i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp på låg värme under omrörning tills chokladen och grädden bildat en jämn smet. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ägg och farinsocker pösigt, rör ner majsmjölet och chokladsmeten och vispa till en jämn blandning.

Häll den färdiga smeten över tårtbotten som nu borde vara sval.

Skiva päronet i skivor.

Grädda pajen på mellersta falsen i 20 minuter.

Servera mintchokladtårtan tillsammans med färska mynttablad.

Mintchoklad tarta bit

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar