Sofies header

Over the top nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2018

I dag kändes det som en bra dag att laga en helt crazy nicecream bowl med allt gott jag hittar hemma. Nicecream är en veganglass gjord på frysta bananer. Så enkelt, galet gott, och en överlag hälsosammare alternativ till glass. Dessutom går det bra att äta till frukost :)

Over the top nice cream

CHOCOLATE-PEANUTBUTTER NICECREAM

2 portioner

3 frysta bananer (40.5 g kolhydrater, 1.2 g fett)

0.5 dl proteinpulver med chokladsmak (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

2 msk mörk kakaopulver (1.4 g kolhydrater, 2.6 g fett, 2.2 g protein)

20 g jordnötssmör (4 g kolhydrater, 10.8 g fett, 5.2 g protein

Toppings

1 skivad banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

25 g blåbär (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

minimarshmallows

10 g jordnötssmör (2 g kolhydrater, 5.4 g fett, 2.6 g protein)

 

Summa: 69.75 g kolhydrater, 23.9 g fett, 25.1 g protein, 594.5 kcal

Mixa bananerna slätt i en blender i ett par minuter, rör ner övriga ingredienser och mixa i en minut till.

Toppa med allt smått och gott.

 


Blodapelsin­våfflor med nice­cream

Skrivet av Sofie Sergelius 04.03.2018

Kategorier:

Våfflor, våfflor, våfflor. Alltid lika gott, lika uppskattat och lika roligt.  Efter att ha sett hur andra gottar sig med våfflor på veckosluten kom jag på att jag vill vara en av dom människorna! Söndagar är till för att ligga i sängen, se på serier, och hädan framöver äta våfflor. 

Jag har aldrig haft ett våffeljärn, (crazy I know) så ett par dagar innan min födis fick jag nog - nu skulle ett våffeljärn inhandlas! Ett par veckor senare, det vill säga right now, så har vi ätit våfflor alla lördagar och söndagar sedan dess.  Medan det ännu finns blodapelsiner gjorde jag blodapelsinvåfflor, men det går bra att byta ut mot vanlig apelsin eller varför inte citron. Med citron ska man bara komma ihåg att minska på mängden saft. Men long story short - här är receptet på mina citrusvåfflor.

Blodapelsinvafflor ovan

BLODAPELSINVÅFFLOR

1,75 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk socker

1 dl blodapelsinsaft

1 dl mjölk

1 ägg

1 blodapelsin

50 g smält smör

2 msk lönnsirap.

 

Rör ihop vetemjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner blodapelsinsaft, mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt zest från en blodapelsin och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med nice cream, blodapelsinklyftor och lönnsirap.

 

VANILJ NICE CREAM

2  frysta skivade bananer

1 krm vaniljpulver

 

Mixa de frysta bananerna till en slät glass-aktig massa i en matberedare (det tar ett par minuter).

Smaksätt med vaniljpulver och servera med våfflorna.

Blodapelsinvafflor sang


MasterChef: Blåmögelost­­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Finns de något bättre än matlagningsprogram för inspiration och för att få nya idéer? 

Det var mamma och pappa som fick mig att börja se på MasterChef Australia. Definitivt det bästa matlagningsprogrammet som finns! Dom som tävlar stöder varandra, domarna hjälper och ger tips, och efter att ha sett en episod är man sååå inspirerad. Och därför har jag valt att börja med en ny serie här på bloggen: Månadens MasterChef. Jag ska försöka att återskapa ett recept i månaden från programmet och har gjort valet att det blir min söndagssyssla :)  Det här kommer att bli kul. Orsaken till att gör det så sällan är att jag snart kommer att börja en ny utmaning (som jag är lite orolig för) och det här är en del av min morot att klara mig :)

Jag börjar med en dessert som kom ganska i början av säsong 9. Eftersom det verkligen är frågan om MasterChef så blir de så otroligt duktiga så fort, så jag måste ta ett steg tillbaka och börja med något relativt simpelt, även om simpelt på MasterChef nivå definitivt inte är lätt. 

Det jag hoppas få ut av det här experimentet är en bättre förståelse för smakkombinationer och kanske våga experimentera mera med olika rätter. Och ha roligt så klart. Obviously.

Gorgonzola glass main

First up: Min favorittävlares recept på en blåmögelostglass som domarna höjde till skyarna.

GORGONZOLAGLASS MED MANDLAR OCH GRAPEFRUKT

4 portioner

GORGONZOLAGLASS

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

6 stjälkar färsk timjan

50 g gorgonzola dolce

2 äggulor

50 g socker

Mät upp mjölk, grädde och timjan i en kastrull. Hetta upp tills blandningen sjuder och ta därefter bort från värmen. Rör ner gorgonzola.

Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en hushållsassistent. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle medan maskinen vispar. Vispa tills allt är blandat och häll sedan över i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda tills den nått 80 grader. Ta bort från värmen och lägg i ett kallt vattenbad tills blandningen svalnat.

Sila bort timjan och häll över den svala blandningen i en glassmaskin. Kör tills det bildats en jämn och fin glass, cirka 20 minuter. För över glassen i en låda och ställ i frysen tills allt annat är färdigt.

 

INLAGDA MANDLAR

1 dl grapefruktsaft

40 g mandlar

Koka upp grapefruktsaften och häll över mandlarna. Låt mandlarna dra sig i 40 minuter.

 

GRAPEFRUKT OCH TIMJANSIRAP

3 dl grapefruktsaft

100 g socker

6 stjälkar färsk timjan

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, hetta upp och låt sjuda på medelvärme i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, sila av  och låt svalna.

 

MANDELPRALIN TUILE

55 g socker

25 g mandlar

1 krm salt

Värm ugnen till 160 grader.

Smält sockret i en kastrull, var nog med att inte bränna sockret eftersom det ger en bitter bismak. Sockret är färdigt då det är cirka 155 grader varmt. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och häll det smälta sockret över mandlarna. Strö saltet över pralinen och låt det hela stelna i frysen under cirka 15 minuter.

Bryt den stelnade pralinen i bitar och placera i en matberedare. Kör sönder pralinbitarna till en smulig blandning.

Ta fram en bakplåt och placera ett bakplåtspapper på plåten. Se till att pappret ligger jämnt.

Häll pralinkrosset i en sil och sila ett tunt lager av pralinsmulorna över en rund kakform/pepparkakform med 12 cm diameter (eller mindre ifall du har). Upprepa tills allt kross är använd. Spara smulorna som blir kvar i silen till dekoration.

Borsta bort så mycket som möjligt av det extra pralinkrosset  som inte är i cirklarna. 

Grädda tuilen på ugnens mellersta fals i 9-10 minuter (lite beroende på hur effektiv din ugn är). Ta ut tuilen ur ugnen då den är vackert gyllene, ställ åt sidan och låt tuile cirklarna svalna. 

 

TILL SERVERING

2 grapefrukter skurna i klyftor

Färska timjanblad

Skala grapfrukterna och skär loss klyftorna så att hinnan runt klyftorna skalas bort. Fördela klyftorna jämnt mellan serveringsskålarna. 

Ta fram den färdiga glassen ur frysen och skopa upp två quenell (ovala glassbollar) per servering. Placera glassen på grapeklyftorna.

Ringla över av timjansirapen, placera tuile-kexen på och toppa med timjanblad och lite av pralinmassan som blivit över från kexen. Strö de marinerade mandlarna runt glassen och voilà - färdiga glassportioner!

 Gorgonzola glass

 


Granskotts­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 20.06.2017

Kategorier:

Såhär inför midsommar är det dags att tänka på vad man ska avnjuta under långhelgen. Glass ligger definitivt högt på listan. 

Nu är granskotten som bäst och det lönar sig att plocka dem medan man har chansen. Det lönar sig att plocka granskott medan de är små och ljusa, innan de får en allt för stark smak och blir hårda. Granskott är ljusgröna utväxter (skott) på granar som innehåller rikligt med A- och C-vitamin, antioxidanter och mineraler. De går att knappra på som så, eller att ha som tillbehör i en sallad, koka upp till en sirap eller göra som jag gjort här: tillreda glass.

Det man ska komma ihåg är att man inte får plocka granskott utan markägarens lov. Granskott hör inte under allemansrätten såsom svampar och bär gör eftersom granskott fortsätter att växa och inte lider av att man låter bli att plocka dem.

nya granskott

Nara granskott

 

I södra Finland kom granskotten fram redan någon vecka sedan så min mamma passade på. Mamma hade just koka sirap på granskott då vi kom hem från Spanien så vi fick smaka. Det smakade gudomligt! Det smaka som kåda doftar. Loved it - och måste genast prova på något med granskott. På onsdag gick jag ut och gå längs stranden i Vasa och plockade fickorna fulla. Enda kriteriet är att inte plocka alla skott från samma träd, och bara plocka från träd som är minst 100 meter från en väg. Man vill ju inte äta avgaser precis. 

Efter att ha googlat runt lite så hitta jag en hel del finska recept på granskotts sirap så jag tänkte att jag istället gör glass. Det riskabla med att laga glass på granskott är att smaken lätt blir stark. Min första variant var alldeles för stark och då var det bara att prova på nytt. Man ska aldrig vara rädd för att göra misstag, det är ju så man lär sig. Till den andra varianten jag gjorde använde jag en mindre mängd granskott och lät dem inte ligga i mjölken efter att mjölken och grädden kokat ihop.

Granskott bord

 GRANSKOTTSGLASS

150 g granskott

2 dl mjölk

2 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1 dl socker

2 äggulor

 

  1. Börja med att skölja granskotten från småkryp.
  2. Lägg granskott, mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen. 
  3. Vispa äggulorna med sockret.
  4. Sila bort granskotten från mjölken.
  5. Rör ner de vispade äggulorna i mjölken och hetta upp. Se till att blandningen inte kokar. Rör om tills massan tjocknat och ta bort från värmen. Häll glassmassan i en skål och ställ i kylskåp i 12 timmar.
  6. Ta fram den kalla glassmassan och kör genom en glassmaskin.

 

 Granskottsglass

 

Servera glassen tillsammans med färska björnbär

Granskott

 På ett såhär fint ställe hittar man granskott i Vasa.