Sofies header

Croissant med sikröra

Skrivet av Sofie Sergelius 14.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Hav, sol och utekök- så har mina dagar den här veckan sett ut. Jag har varit en vecka på sommarstugan och laga recept till tidningen, och det börjar komma fisk (och hamburgare) ut genom öronen. Men det blev lite rester, och på dem har jag försökt trolla ihop något trevligt till bloggen, som nog nu fått lida. First out - fyllda croissanter.

Fyllda croissanter är ett extralyxigt sätt att börja dagen. I det här receptet går det bra att även använda andra fiskar än sik, såsom lax eller böckling.

Sik croissant main

SIKFYLLDA CROISSANTER

2 croissanter

100 g stekt eller ugnsbakad sik (går även bra med rökt sik)

2 msk crème fraiche

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm citronsaft

1 msk finhackad persilja

0,5 dl babyspenat

 

Rör ihop siken med crème fraiche, salt, peppar, citronsaft och persilja.

Skär croissanterna på hälft och fyll dem med sikröra och babyspenat.

 Sik croissant


Batat­franskis­skål med ägg och bacon

Skrivet av Sofie Sergelius 02.06.2018

Kategorier:

Batater älskar verkligen bacon! För ett tag sedan hittade jag ett alldeles härligt recept med batat, bacon och ägg - en rätt som smakar frukost men fungerar som middag! Nu har det blivit litet av en ny favorit hemma hos oss eftersom rätten innehåller flera av våra favoritsmaker - just sötpotatis, bacon, ägg och guacamole. Perfection. Så bestäm själv när du serverar härligheten ;)

Batatskal med bacon close

BATATSKÅL MED BACON

Batatfranskisar

2 batater

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk rökt paprikapulver

0.5 tsk spiskummin

1 tsk salt

3 msk olivolja

 

Guacamole

2 avokadon

0,5 lime

2 vitlöksklyftor

1 krm chiliflingor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar 

 

Tillbehör

2 ägg

150 g bacon

4 vårlöksstjälkar

2 msk créme fraiche

 

Värm ugnen till 200 grader.

Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager.

Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter.

Stek baconet knaprigt och placera på ett hushållspapper så extra fett rinner av. Stek ett ägg i  taget i samma stekpanna som baconet stektes i. Gulan får gärna vara rinnande.

Finhacka vårlöken.

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Lägg franskisarna i en skål, klicka över av guacamolen, créme fraiche, smula över av det knapriga baconet och placera det stekta ägget överst. Strö över av den finhackade vårlöken och servera.

 Batatskal med bacon close second

 


Syrén nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 29.05.2018

Syrén, syrén, syrén - doften av försommar. Det blommar överallt och vår gård doftar helt ljuvligt. Och en så här vacker dag kan man inte annat än laga en vacker frukost. En nice cream är enkel och god, och ett lätt sätt att prova på nya ingredienser. Jag har inte använd syrén överdrivet mycket tidigare men tänker definitivt ta chansen nu då det finns så mycket av dem. Den lätta parfymdoftande nice cream skålen är inte bara snygg utan även mättande och svalkande.

Syren nice cream skal main

SYRÉN NICE CREAM BOWL

3 frysta bananer

2 msk blåbär

1 aprikos

0,5 dl syrénblommor

1 tsk citronsaft

mango, aprikos, syrénblommor, blåbär, hallon och chiafrön till dekoration 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt blåbär, aprikos, syrénblommor och citronsaft och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med mangoskivor, frysta hallon och blåbär, chiafrön och syrénblommor.

Syren nice cream nara


Mango­ Smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.03.2018

Kategorier:

Step aside våfflor - nu är det smoothie bowls som gäller! Efter söndagens smoothie bowl blev jag frälst - det här är ju världens bästa grej! Varför har ingen sagt åt mig hur roligt det är att laga en smoothie bowl?? Bättre sent än aldrig att hoppa på det här trendtåget :) Nu blir bara problemet det att när ska jag hinna göra alla dom här härligheterna? I och med min "diet" kan jag inte avvika allt för mycket, så de facto var det Erik som åt hela den här härligheten - jag hade bara roligt då jag laga den. Klart jag smaka på att det var OK, men med alla toppings så är det här inte den bästa frukosten för mig just nu. Jag kommer ändå fortsätta laga av dem eftersom Erik också tycker om dem. Dessutom hinner jag då fila lite på smaker etc. fram tills att jag kan börja njuta av dom här typ varje dag. 

Smoothiebowl mango

MANGO SMOOTHIE BOWL

2 mangon (en färsk och en fryst skuren i bitar)

2 frysta bananer

1,5 dl kokosmjölk

 

Dekoration

frysta hallon och blåbär

mangobollar

skivad banan

granola

kokosflingor

citronmeliss

passionsfrukt

persika

frystorkade jordgubbar

 

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria toppings såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl mango jag nara


Kiwi smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Smoothiebowls som blev helt galet pop ett par år sedan slank mig förbi. Jag hade inte tålamodet att på morgonen sitta och fiffla med en skål med smoothie som jag bara kunde dricka i farten. Nu har jag lärt mig att för det första njuta av veckosluten, och att ta det lite lugnt. Så nu har jag tid på lördag och söndag morgnar att fixa till något lite extra. Här är alltså nu mitt första försök på en Smoothiebowl, och jag är ganska säker på att det inte är den sista :)

Smoothiebowl kiwi singel

Det bästa med en smoothiebowl, som jag upptäckt först nu, är den otroliga mängden smått och gott man ska toppa skålen med! Granola, kokosflingor, frukter, bär, örter - you name it! Här använde jag lite av allt som råka finnas hemma, men more is more! Släng dit allt du tycker är gott och tror kommer att passa ihop. Det här är en smoothiebowl där smaken kommer först och allt annat släpar efter.

 Smoothiebowl kiwi tva

SMOOTHIEBOWL MED KIWI OCH BANAN

2 frysta bananer

1 fryst kiwi

1 färsk kiwi

1 dl färsk spenat

0.5 avokado

1,5 dl osötad mandelmjölk

1 tsk lönnsirap

 

Dekoration

chiafrön

granola eller mysli

frysta hallon och blåbär

mango och kiwi bollar och hjärtan

skivad banan

vitchoklad eller raw-choklad

kokosflingor

färsk myntta eller citronmeliss

frystorkade hallon eller jordgubbar

 

Skala kiwi och skala och ta bort kärnan på avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria topping såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl kiwi tva horn


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main


Krämig grön smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 06.03.2018

Smoothies är enkla, näringsrika och goda. Med hälsosamma fetter från avokadon, kolhydrater från bananen och äpplet samt järn från spenaten gör att det här är en ypperlig smoothie för dig som tränar. Den här smoothien blir ganska tjock så ifall man vill kan man även servera den som en smoothie bowl och toppa med skivad banan, nötter och äpple.

Smoothies brun gron

KRÄMIG GRÖN SMOOTHIE

1 Granny Smith äpple

2 dl färsk spenat

0.5 avokado

1.5 dl kokosmjölk

1 tsk lönnsirap

0.5 fryst banan

 

Skala och tärna äpplet. Skär en avokado på hälft och skala ena halvan. 

Placera samtliga ingredienser i en blender och kör slät.

Servera smoothien kall.

Kramig avokadosmoothie


Glutenfria vegan­pannkakor med kardemumma

Skrivet av Sofie Sergelius 25.11.2017

Vegan kardemummapannkakor

Efter en lång arbetsvecka känns det bra att njuta av morgonmål i lugn och ro. Har julfiilisen ännu på så det fick bli pannkakor med kardemumma. Då jag skulle börja laga degen märkte jag att vi varken har mjölk eller ägg. Nå inga problem, då blir det veganpannkakor. Banan fungerar som substitut mot ett ägg, och kokos-mandelmjölk (som Erik använder i sina smoothies) fungerar naturligtvis istället för vanlig mjölk. Medan jag nu var inne på den här linjen så tänkte jag att why not även använda havremjöl och mandelmjöl istället för vetemjöl? Och det blev super gott :) Enkelt, relativt snabbt och ett super sätt att börja morgonen. Största problemet är bara att orka fota på morgonen då man är super hungrig.

Vegan kardemummapannkakor med persimon

GLUTENFRIA VEGANPANNKAKOR MED KARDEMUMMA

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

2,5 tsk bakpulver

1 msk farinsocker

2 krm vaniljpulver

1 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

2,5 dl kokos-mandelmjölk 

1 msk lönnsirap

0,5 mosad banan

Kokosolja att steka i

 

Att servera med

0,5 banan skuren i skivor

2 msk pekannötter

1 msk lönnsirap

0,5 persimon skuren i tärningar

 

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ner mjölk, lönnsirap och banan. Låt smeten stå och dra sig cirka 5 minuter.
  2. Hetta upp en plättpanna och klicka i lite kokosolja. Klicka en matsked av smeten i plättpannan och stek 3 till 4 minuter per sida.
  3. Servera pannkakorna med skivad banan, pekannötter, persimon och lönnsirap.

Granola

Skrivet av Sofie Sergelius 10.07.2017

Kategorier:

Granola a la Sergelius

Börja dagen med hemgjord granola - utan tillsatt socker! Det fina med att tillreda egen granola att du själv kontrollerar vad du har i den! Favorit frukter och bär, bara de godaste nötterna och din favorit olja - kokos, ryps eller varför inte hasselnöt.

Granola är ingen konst att laga själv! Min mamma lagar ofta granola och den här gången gjorde vi den tillsammans. Man ska aldrig ta dom här stunderna förgivet; att stå i köket med mamma och senare fiska med pappa. Plötsligt tar tiden slut.

Granola ra

I denna variant har vi allt möjligt trevligt. Receptet är ett klassiskt basrecept som lätt går att modifiera enligt smak. Vill du göra en glutenfri variant kan du lämna bort vetekli och köpta garanterat glutenfria havreflingor. Gör en vegan variant genom att byta ut honung mot agave- eller lönnsirap. 

 

Granola i skal

BASRECEPT PÅ GRANOLA

  • 3 dl havreflingor
  • 2 dl vetekli
  • 2 dl hackade blandade nötter
  • 0.5 dl kokosflarn
  • 0.5 dl pinjefrön
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 0.75 dl osötad äppelmos (vill du ha sötare kan du använda äppelsylt)
  • 0.25 dl honung
  • 1 msk kokosolja
  • rivet skal från en apelsin
  • 2 dl torkade frukter och bär (jag använde russin och torkade tranbär)

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda ihop äppelsylt och honung.
  3. Häll alla ingredienser förutom kokosolja och torkade frukter och bär i en beredningsskål.
  4. Rör ihop äppelsylten med ingredienserna i skålen. Smält kokosoljan och rör ner i blandningen.
  5. Sprid ut granolan på ett bakplåtspapper på en ugns plåt och grädda på mellersta falsen i 10 minuter. ta ut granolan och vänd på allting (försiktigt i etapper). Grädda ytterligare i 10 minuter och repetera processen med att vänta på granolan. Grädda ännu i 10 minuter.
  6. Ta ut granolan ur ugnen och rör ner frukt och bär. Låt svalna.
  7. Häll över granolan i en lufttät burk. Granolan håller i ett par veckor i burken. Servera den till exempel med turkisk yoghurt och färska frukter.

 

 


Snabba frukost­semlor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.07.2017

Kategorier:

Snabba frukostsemlor2

Laga degen kvällen innan, grädda på morgonen och njut av färska semlor dagligen!

Vilken lyx det är att kunna arbeta på distans. Jag har sedan måndag kväll varit på vårt lande i Kimito skärgård och gjort innehåll till tidningen och Foodly. Här kan jag fota ute i naturen och använda alla fina kärl som mina föräldrar har här. Det enda knepiga är att ifall jag glömt köpa någon ingrediens så är närmaste butiken i Dalsbruk, ca 15 minuter med båt härifrån. 

Mamma fick för sig igår att hon vill ha färska semlor till frukost. Hennes kompis Rantasen Tiina (som man säger på finska), som har bloggen Himahella, hade berättat om Sikke Sumaris recept på enkla frukostsemlor där degen görs kvällen innan, ställs i kallt och på morgonen bara med sked klickas på en plåt. Så vi testade dem. Och det var definitivt en succé. Receptet är alltså från Sikke Sumaris aamiaissämpylät som du hittar här på finska.

 

SNABBA FRUKOSTSEMLOR

  • 7,5 dl vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl  rågmjöl
  • 2 dl  fullkornsmjöl (graham, spelt eller dylikt)
  • ca. 10 dl vetemjöl

 

  1. Blanda ihop fingervarmt vatten med jäst och salt. Ta hjälp av en träslev och rör ner rågmjöl och fullkornsmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl under ständig omrörning tills det bildats en tjock men smidig deg. Knåda inte degen utan rör bara ihop den med träsleven.
  2. Täck beredningsskålen med ett bakplåtspapper och en bakduk. Ställ degen i kylskåpet över natten.
  3. Värm ugnen på morgonen till 220 grader.
  4. Använd en stor sked för att klicka kylskåpskall deg på bakplåtspapper, stör över en nypa mjöl och grädda semlorna i 35 minuter på mellersta falsen.
  5. Servera semlorna varma! Det fina med degen är att du kan grädda en valfri mängd åt gången, och spara resten av degen till följande morgon!

 

Snabba frukostsemlor sylt