Sofies header

Spirulina Nice Cream

Skrivet av Sofie Sergelius 30.09.2018

Kategorier:

Nice cream med spirulina, need I say more. Söndagar är speciellt bra att  börja med en lyxig nice cream eftersom du ofta har lite extra tid på morgonen. Det behöver inte kännas överväldigande att laga en snygg frukost. Släng skivad fryst banan i en blender och toppa med färsk och fryst frukt, plus en massa annat smått och gott du hittar hemma. 

Jag absolut älskar färgen på spirulinan! Spirulinapulvret medför även en bra mineralboost, som behövs speciellt under dessa flunssatider. Spirulina, en blå-grön mikroalg som härstammar från Central-Amerika och Afrika, är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Cool inte sant? Dessutom innehåller spirulina rikligt med protein och klorofyll och fungerar därmed bra som ett kosttillskått till veganer och vegetarianer. Den rekommenderade dagliga dosen spirulina är mellan 0,5 tsk och 1 msk. Spirulina har en ganska stark smak så det räcker bra med att använda en lite mindre mängd, speciellt till en början. Jag använde en ganska liten mängd spirulina här, men det går bra att lägga till mera enligt egen smak. Prova dig fram helt enkelt.

Spirulina smoothiebowl forsta

SPIRULINA NICE CREAM BOWL

2 frysta bananer

0,5 tsk spirulina

1 tsk lönnsirap

kokoschips, mandelsmör, kiwi, skivad banan, blåbär och hallon till dekoration 

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt matcha och spirulina och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med kiwi, frysta hallon och blåbär, mandelsmör och kokoschips.

 

Spirulina smoothiebowl


Matcha Nice Cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.09.2018

Kategorier:

En snygg och krämig nice cream höjer humöret då flunssan slår. Min sista semestervecka har jag, såklart, haft flunssa och bara legat på soffan. Typiskt. Men att laga en nice cream är så enkelt att du orkar laga en även om du som jag ligger hemma och håller på att "dö". På måndag är det business as usual och troligen kommer jag inte att hinna blogga lika aktivt som jag gjort under de senaste veckorna. Synd egentligen, fick just upp farten och fiilisien för det här med att blogg ordentligt :) We'll se hur det går. Recept på lyxig matchaglass finns under bilder. Enjoy ♥

Matcha nice cream simple

MATCHA NICE CREAM BOWL

2 frysta bananer

0,5 tsk matchapulver

2 krm spirulina

Matchachoklad, kitkat med matchasmak, kiwi, skivad banan, blåbär och hallon till dekoration 

 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt matcha och spirulina och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med kiwi, frysta hallon och blåbär, choklad och kitkat.


Jordgubbs nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2018

Kategorier:

I dag har det varit en lite annorlunda dag på jobbet - vi ska ha en bloggarträff för både Foodly och Sevendays på kvällen! dagen har gått åt till att jag och Julia (som jobbar på Sevendays)förberett inför det. Presentationer ska lagas, arbetsrummet städas och snacks ska handlas. Men det är ju bara roliga grejer :) Julia har dessutom dokumenterat typ hela arbetsdagen på Sevendays insta stories - gå in och kolla innan det försvinner.

Kvällens program med bloggarna handlar om hur man skriver bra blogginlägg (som Julia drar), sökmotoroptimering och Google Analytics (som jag går igenom). Det här kommer att bli kul, och vi hoppas att det blir en del diskussion eftersom det säkert finns en hel del vi inte tänkt på. 

För att jag sku orka hela kvällen så åt jag lite nice cream till mellanmål, rekommenderar verkligen det! Jag gjorde den här egentligen redan på måndag kväll, men eftersom det blev en stor sats kunde jag frysa ner över hälften som jag nu kunnat mumsa på i hela tre dagar. Men nu är det slut, och jag ska planera en annan smak att tillreda tills imorgon kväll. 

Jordgubbs nicecream main

JORDGUBBS NICE CREAM

3 frysta bananer

1 dl jordgubbar

 

Toppings

10 g granola

frysta blåbär

färska jordgubbar

 

Mixa de frysta bananerna i en blender tills de bildats en krämig med tjock glass. Ta bort hälften av glassen och placera i en skål.

Tillsätt rensade jordgubbar i mixen som blivit kvar i blendern och mixa till en jämn glass.

Toppa med allt smått och gott såsom färska jordgubbar och frysta blåbär.

 

 

 


Nektarin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 10.08.2018

Kategorier:

Nektariner är äntligen i säsong! Jag bruka älskar nektariner och persika då jag var yngre, men av någon underlig anledning är jag nuförtiden allergisk mot skalet på stenfrukter. Tyvärr leder det till att jag sällan köper dem. Men nu då nektarinerna dominerar fruktavdelningarna i butikerna och doftar så gudomligt kunde jag inte motstå frestelsen. Och ifall jag vill äta dem råa så tycker jag de passar bäst just i en smoothie.

Nektarinsmoothie 1

NEKTARINSMOOTHIE

2 nektariner

1 banan

1 dl frysta apelsinisbitar

0,5 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

frysta hallon till servering

Gör apelsinisbitarna genom att hälla apelsinsaft i isbitsformar och vänta till de stelnat i frysen.

Skala nektarinen och skär i klyftor. Placera samtliga ingredienser i en blender och kör till en slät smoothie.

Häll frysta hallon i ett glass och häll över smoothien. Servera kall.

 

 Nektarinsmoothie 2

BTW: Flow here we come! Jag och Erik sitter faktiskt nu i tåget på väg till Helsingfors eftersom vi har biljetter till kvällens Flow festival. I can't wait! Vi KAN INTE missa Bonobo! Vi va på deras keikka senast dom va på Flow och det var awesome, men tyvärr missa vi en stor del av konserten. I år tänker jag inte missa en sekund. Flow har även helt super utbud av mat och dryck. Jag tror det ska bli något från Grön åtminstone.


Croissant med sikröra

Skrivet av Sofie Sergelius 14.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Hav, sol och utekök- så har mina dagar den här veckan sett ut. Jag har varit en vecka på sommarstugan och laga recept till tidningen, och det börjar komma fisk (och hamburgare) ut genom öronen. Men det blev lite rester, och på dem har jag försökt trolla ihop något trevligt till bloggen, som nog nu fått lida. First out - fyllda croissanter.

Fyllda croissanter är ett extralyxigt sätt att börja dagen. I det här receptet går det bra att även använda andra fiskar än sik, såsom lax eller böckling.

Sik croissant main

SIKFYLLDA CROISSANTER

2 croissanter

100 g stekt eller ugnsbakad sik (går även bra med rökt sik)

2 msk crème fraiche

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm citronsaft

1 msk finhackad persilja

0,5 dl babyspenat

 

Rör ihop siken med crème fraiche, salt, peppar, citronsaft och persilja.

Skär croissanterna på hälft och fyll dem med sikröra och babyspenat.

 Sik croissant


Batat­franskis­skål med ägg och bacon

Skrivet av Sofie Sergelius 02.06.2018

Kategorier:

Batater älskar verkligen bacon! För ett tag sedan hittade jag ett alldeles härligt recept med batat, bacon och ägg - en rätt som smakar frukost men fungerar som middag! Nu har det blivit litet av en ny favorit hemma hos oss eftersom rätten innehåller flera av våra favoritsmaker - just sötpotatis, bacon, ägg och guacamole. Perfection. Så bestäm själv när du serverar härligheten ;)

Batatskal med bacon close

BATATSKÅL MED BACON

Batatfranskisar

2 batater

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk rökt paprikapulver

0.5 tsk spiskummin

1 tsk salt

3 msk olivolja

 

Guacamole

2 avokadon

0,5 lime

2 vitlöksklyftor

1 krm chiliflingor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar 

 

Tillbehör

2 ägg

150 g bacon

4 vårlöksstjälkar

2 msk créme fraiche

 

Värm ugnen till 200 grader.

Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager.

Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter.

Stek baconet knaprigt och placera på ett hushållspapper så extra fett rinner av. Stek ett ägg i  taget i samma stekpanna som baconet stektes i. Gulan får gärna vara rinnande.

Finhacka vårlöken.

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Lägg franskisarna i en skål, klicka över av guacamolen, créme fraiche, smula över av det knapriga baconet och placera det stekta ägget överst. Strö över av den finhackade vårlöken och servera.

 Batatskal med bacon close second

 


Syrén nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 29.05.2018

Syrén, syrén, syrén - doften av försommar. Det blommar överallt och vår gård doftar helt ljuvligt. Och en så här vacker dag kan man inte annat än laga en vacker frukost. En nice cream är enkel och god, och ett lätt sätt att prova på nya ingredienser. Jag har inte använd syrén överdrivet mycket tidigare men tänker definitivt ta chansen nu då det finns så mycket av dem. Den lätta parfymdoftande nice cream skålen är inte bara snygg utan även mättande och svalkande.

Syren nice cream skal main

SYRÉN NICE CREAM BOWL

3 frysta bananer

2 msk blåbär

1 aprikos

0,5 dl syrénblommor

1 tsk citronsaft

mango, aprikos, syrénblommor, blåbär, hallon och chiafrön till dekoration 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt blåbär, aprikos, syrénblommor och citronsaft och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med mangoskivor, frysta hallon och blåbär, chiafrön och syrénblommor.

Syren nice cream nara


Mango­ Smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 14.03.2018

Kategorier:

Step aside våfflor - nu är det smoothie bowls som gäller! Efter söndagens smoothie bowl blev jag frälst - det här är ju världens bästa grej! Varför har ingen sagt åt mig hur roligt det är att laga en smoothie bowl?? Bättre sent än aldrig att hoppa på det här trendtåget :) Nu blir bara problemet det att när ska jag hinna göra alla dom här härligheterna? I och med min "diet" kan jag inte avvika allt för mycket, så de facto var det Erik som åt hela den här härligheten - jag hade bara roligt då jag laga den. Klart jag smaka på att det var OK, men med alla toppings så är det här inte den bästa frukosten för mig just nu. Jag kommer ändå fortsätta laga av dem eftersom Erik också tycker om dem. Dessutom hinner jag då fila lite på smaker etc. fram tills att jag kan börja njuta av dom här typ varje dag. 

Smoothiebowl mango

MANGO SMOOTHIE BOWL

2 mangon (en färsk och en fryst skuren i bitar)

2 frysta bananer

1,5 dl kokosmjölk

 

Dekoration

frysta hallon och blåbär

mangobollar

skivad banan

granola

kokosflingor

citronmeliss

passionsfrukt

persika

frystorkade jordgubbar

 

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria toppings såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl mango jag nara


Kiwi smoothie­bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 11.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Smoothiebowls som blev helt galet pop ett par år sedan slank mig förbi. Jag hade inte tålamodet att på morgonen sitta och fiffla med en skål med smoothie som jag bara kunde dricka i farten. Nu har jag lärt mig att för det första njuta av veckosluten, och att ta det lite lugnt. Så nu har jag tid på lördag och söndag morgnar att fixa till något lite extra. Här är alltså nu mitt första försök på en Smoothiebowl, och jag är ganska säker på att det inte är den sista :)

Smoothiebowl kiwi singel

Det bästa med en smoothiebowl, som jag upptäckt först nu, är den otroliga mängden smått och gott man ska toppa skålen med! Granola, kokosflingor, frukter, bär, örter - you name it! Här använde jag lite av allt som råka finnas hemma, men more is more! Släng dit allt du tycker är gott och tror kommer att passa ihop. Det här är en smoothiebowl där smaken kommer först och allt annat släpar efter.

 Smoothiebowl kiwi tva

SMOOTHIEBOWL MED KIWI OCH BANAN

2 frysta bananer

1 fryst kiwi

1 färsk kiwi

1 dl färsk spenat

0.5 avokado

1,5 dl osötad mandelmjölk

1 tsk lönnsirap

 

Dekoration

chiafrön

granola eller mysli

frysta hallon och blåbär

mango och kiwi bollar och hjärtan

skivad banan

vitchoklad eller raw-choklad

kokosflingor

färsk myntta eller citronmeliss

frystorkade hallon eller jordgubbar

 

Skala kiwi och skala och ta bort kärnan på avokadon. Skölj spenaten.

Placera samtliga smoothie ingredienser i en blender och kör till en tjock smet. Toppa smoothien med valfria topping såsom ingredienser nämnda i listan ovanför.

Smoothiebowl kiwi tva horn


Spenatvåfflor med pocherade ägg

Skrivet av Sofie Sergelius 10.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Älskade våfflor, jag får inte nog av er, men jag kan helt enkelt inte äta söta våfflor varje lördag och söndag. I ett skede hade jag super sug för spenatplättar så jag tänkte att varför inte prova på salta spenatvåfflor? I det här receptet serverar jag våfflorna med pocherat ägg, men en annan dag provade jag på en varmrökt laxröra och det fungera lika bra. Det blev även gott en en klick dijonsenap under skinkan om man så vill. Jag använder mig av Snellmans Superiore skinka - den är definitivt den godaste frukostskinkan som finns! Super mör och nami :) Jag brukar inte nämna märken, men  här gör jag ett undantag eftersom den är så god :).

Jag har nu börjar få Erik med-lurad som modell alternativt fotograf - och det är super kul! Nu kan vi spendera våra lördagar tillsammans med att laga mat hit till bloggen :) 

Spenatvafflor

SPENAT- OCH BOVETEVÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

2 tsk bakpulver

3 st ägg

150 g fryst upptinad spenat

4 dl mjölk

20 g smält smör

8 st ägg

2 msk ättikssprit

1 tsk salt

50 g skinka

20 g färsk spenat

1 msk färsk gräslök

 

Blanda ihop vetemjöl, majsmjöl, salt, chiliflingor, svartpeppar och bakpulver en beredningsskål.

Tillsätt ägg, tinad spenat och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. 

Pochera äggen medan våfflorna grillas genom att fylla en stor kastrull med vatten. Lägg till salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar riktigt svagt.

Knäck ett ägg i en riktigt liten skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder för bästa resultat.

Lyft upp det pocherade ägget med en hålslev och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Upprepa med alla ägg.

Servera våfflorna sedan med skinka, pocherade ägg, gräslök och lite färsk spenat. Strö över lite flingsalt och voilà.

Spenatvafflor main