Sofies header

Magiska Mellanöstern kurs på Arbis

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2018

Kategorier:

Spännande saker på gång igen - jag ska dra min första kurs på Arbis! I april blev jag kontaktad av Arbis rektor Fredrik Kullberg som hade sett min text om mat från Mellanöstern som jag skrev för Vasabladet i slutet av mars. Han undra ifall jag var intresserad av att dra en kurs i ämnet. Why not, det lät ju riktigt kul. Och sen är det ju exakt det jag är utbildad till. Vi kom överens om att vi gör en kurs i samarbete mellan Foodly.fi och Arbis som går av stapeln i oktober 2018. Temat är Magiska Mellanöstern med fokus på Persiska råvaror och maträtter. 

Kofta webbKofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Kursen går två gånger, den 2.10 och den 9.10 och det finns 14 platser. Det som är extra roligt är att kursen ordnas i Övis hussakök, där jag gjort alla mina praktiker medan jag studerade till pedagogie magister. Det blir roligt att vara tillbaka på en bekant plats. För att inte tala om att det är roligt att hålla kurs igen. 

Baklava main2Baklava är bakelse gjord på filodeg i lager med en söt nötfyllning som hålls ihop med hjälp av en söt sockersirap. 

Jag ska så småningom börja spika fast programmet, och det blir definitivt en kycklingrätt och en dessert med massvis med honung. Vi kommer att använda nötter, granatäpple och en helt hop med kryddor. Längre än så har jag inte kommit, men ser fram emot att börja planera menyn noggrannare. Råkar någon ha förslag på maträtter som skulle intressera?

Registrering för kursen börjar den 16.8, och mera info om kursen hittar du HÄR. 


Blogglista om mat - summer edition

Skrivet av Sofie Sergelius 02.07.2018

Kategorier:
Taggar:

I'm back! Tar en mjukstart med bloggandet genom att fylla i en somrig bloggslista. På onsdag åker jag till Kimito för att fixa recept för resten av sommaren, så att jag kan ta resten av min semester i augusti. Men före det har jag fyllt i en rolig liten matbloggslista med sommarens favoriter. Synd nog har jag inte flera bilder på mina favorit sommarrätter, har inte hunnit tillreda så mycket ännu. Men håll ögonen öppna, det kommer nog mera strax.

SOMRIG MATLISTA

Bästa sommarfrukosten: Alla sorters smoothies och smoothiebowl - jag får helt enkelt inte nog av dem! 

Jordgubbssmoothiebowl fjarde

Bästa sommarlunchen: På sommaren tycker jag om att äta antingen en sallad med lax, sushi, eller en mättande smoothie.

Smoothies brun gronLäcker grön smoothie

Bästa sommarrestaurangen: Det beror lite på. Portside i Dalsbruk assossierar jag starkt med sommaren, och samma gäller ju nog Skiffer i Helsingfors. I Vasa är det nog nästan bara Strampen jag tänker på då någon frågar var man kan äta ute i solen en vacker sommarkväll.

Bästa mellanmålet under varma dagar: Definitivt iskall vattenmelon! Vattenmelon går äta som sådan, i en sallad till exempel med feta, eller pressad som saft.

VattenmelonsalladVattenmelonsallad för alla tillfällen.

Favorit livsmedel under sommarmånaderna: Under sommaren älskar jag zucchini, champinjoner och tomater i alla storlekar och färger.

Zoodles med avokadopesto webbZoodles med en avokadopesto

Favorit drycken/drinken: Kommer nog aldrig att tröttna på Sangria. Sangria gjord på vitt vin, rött, rosé eller skumppa. Allt fungerar. Och gott är det också då man byter ut skumppan mot alkoholfri skumppa. Det finns verkligen super goda alkoholfria skumppan nuförtiden - ska ta och laga en lista i något skede :)

CavasangriaSnygg Cavasangria

Mitt bästa sommarrecept: Sherryabborrre, hamburgare och grönsaksknyten med chilisås. Det behöver inte vara komplicerat på sommaren.

RacletthamburgareEnkel hamburgare med racletteost

Kycklingburgare brieKycklingburgare med djävulssylt

Sommarens guilty pleasure: GLASS! Ylläri. Jag är garanterat inte den enda som har just glass som "kan inte leva utan"-rätten under sommaren.  Recept på den här gudomligt goda (och enkla) glassen kommer i Vasabladet, Åbo Underrättelser och Österbottnens Tidning inkommande torsdag.

Dulce de leche glass bred

Det var kort och koncist min somriga matlista. 

PS. Jag kommer nog att skriva en uppdatering om bröllopet, men väntar ännu på bilderna från fotograferna :) Stay tuned, inlägget kommer att vara lite annat än de flesta kanske tänkt sig.


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Ny vecka, ny lista. Fick en rolig utmaning av Nathalie ett par veckor sedan: att fylla i en "tre bra saker" lista! Det är en tid sedan vi haft listor på Foodly (my bad) så jag tänkte att det här kunde ju vara kul. Och som Nathalie skrev - ett sätt att få tummen ur, och skriva ett blogginlägg. Jag har också bloggat lite dåligt den senaste tiden, känns som att tiden bara rinner iväg med allt bröllopsplanerade och kvällarna går helt enkelt åt till allt möjligt annat. 

Tre bra saker med mina dagar

* Jag väljer själv var och när jag jobbar - Det är en av de bästa fördelarna med mitt jobb, att kunna välja var och när jag jobbar. Ett par veckor sedan då björkarna plötsligt börja blomma för fullt hade jag jätte svårt att andas

* Mitt hem - Jag älskar vår lägenhet. Den är varm, ljus och har karaktär. Eftersom vi har fönster åt tre håll lyser solen nästan oavbrutet hemma hos oss. Det är alltid så härligt att komma hem, till en lägenhet man verkligen tycker om.

* Spotify - the love of my life. Typ. Jag skulle inte klara mig en dag utan musik, är helt beroende, och det fina just nu är att jag oavbrutet i princip kan lyssna på musik på kontoret. Om inte annat så blir mina dagar i alla fall mycket bättre av musik.

 Spotify

Tre bra saker med mig

* Min kreativitet - en orsak till att ingenjörsyrket aldrig riktigt var något för mig. Jag tycker om att laga mat, att fota och skriva. Det jag gör nu ger mig ett utlopp, och har fått mig att inse hur viktigt det är för mig att kunna arbeta med något kreativt.

* Min ambition - jag är väldigt ambitiös av mig, och har stora planer. I'll tell you about them one day.

* Min nyfikenhet - jag ser nyfikenhet som en bra grej hos mig, speciellt med tanke på mitt jobb. Jag måste vara nyfiken för att komma på nya saker bland annat i köket

 Jordgubbssmoothiebowl main På grund av bloggen satsar jag lite extra på maten - och det är ju roligt.

Tre bra saker i mitt liv

* Mina vänner - jag har den otroliga turen att ha många, och alldeles fantastiska vänner. Love them more than life.

* Min familj - jag har den otroliga turen att ha en fantastisk familj. Hela min familj är härlig, men jag önskar att jag sku träffa dem oftare.

På senaste tiden har jag bara blivit orolig över hur min mormor och morfar och farfar har det. Alla är rejält över 80, och eftersom jag bor så långt borta från dem, som alla bor i Helsingfors, känner jag ångest över att jag inte spenderar mera tid med dem.

* Erik - hur cliché det än låter så är det nog så att Erik är det bästa i mitt liv.

 Erik med paella Erik i Spanien med en enorm Paella - receptet hittar du här.

Tre bra saker det här året

* Nya vindar på jobbet - det händer en hel del på jobbet, och har gjort det redan under en tid. 

* Bröllop - helt galet det här med bröllopsplanerande! Vi ska ju bara ha det litet och chill, bara närmaste familjen, men ändå har det blivit en stor sak att fixa. Blommor, fotografer, klänning, mat.... såååå mycket att fixa! Nu börjar så småningom allting vara på det klara, och tur det. Bröllopet är på lördag. Inkommande lördag. Och idag är min sista arbetsdag före semestern :) Mihihihi. Polttarin hör säkert hit :) Det var en awesome dag indeed.

* Vädret. Nej, det är inte ett tråkigt svar. Just nu har våren aldrig varit finare, eller kanske det här redan räknas som sommar. Hur som haver har det hittills varit ett mycket fint år. Kallt då det ska vara kallt, och nu den här härliga värmen. Jag ser verkligen fram emot att njuta av min semester, den första riktiga semestern i mitt liv.

 IMG 20180407 154333Harry Potter polttarin i april. Mina vänner känner verkligen mig.

Tre bra saker med bloggandet

* En digital kokbok med alla favoriter - i bloggen har jag samlat mina favoritrecept, så även om jag skulle sluta blogga någon dag skulle jag ha kvar en massa bra minnen. Bloggen har gjort det att jag för första gången verkligen skrivit ner ett recept istället för att varje gång jag gör en av mina favoriträtter provar och smakar mig fram.

* Utmanar - bloggen utmanar mig i köket. Jag täcks inte skriva om helt vad som helst mera, det känns som om man borde uppehålla en viss standard, så jag försöker satsa lite extra varje gång jag bloggar.

* Inspirerar - bloggen inspirerar mig dagligen. 

 Gulbets och getostgrot 4

Det var hela listan :) Nu är det min tur att utmana följande bloggare. 

Jag utmanar:

Fia, Hanne och Anna


Foodlys 1-årsdag

Skrivet av Sofie Sergelius 16.03.2018

Kategorier:

Vilken dag! Foodly fyllde 1-år idag och vi har verkligen haft fest. Nu har jag nästan samma känsla som dagen efter att vi lanserade Foodly.fi: utmattad, lycklig och rörd. Vilken fantastiskt dag alltså! Jag kunde inte ha önskat mig varken bättre väder eller bättre känsla på kontoret. Allt bara funkka.

Hela veckan har egentligen varit ganska hektisk med alla förberedelser - jag har gjort banners, reklamer på sociala medier och fixat till på sajten. Ja dessutom har jag inhandlat allt som behövs till en 1-års fest och blåst upp Gud vet hur många ballonger. Ja det låter ju hur roligt som helst det jag gjort - och det har det verkligen varit också. 

forberedelser

Jag hade stressat så mycket under veckan och jobbat långa dagar att jag idag kunde ta det någorlunda lugnt. Jag hade till och med tid för en långlunch med Anna, Sofia, Anna-Lena (som ju numera är på Lokal Tapiola men ändå part of our crew) och Linn (som snart ska komma tillbaka på jobb efter mammaledigheten!!) Vi satt och skvallra över en bit sushi. Det är nog så skönt att efter en stressig vecka bara kunna chilla och njuta av festligheterna.

jag och anna

Klockan 14.00 hade vi kaffe och tårta, a.k.a. Foodlys 1-års födelsedagsfest, för hela personalen på HSS Medias Vasa-kontor. Jag dekorera med banderoller, Anna blåste serpentin överallt och vi duka upp till ett riktigt barnkalas. Fyra olika kakor, mängder med godis, glasstrutar och slickepinnar. Total sockerchock. Sen höll vår VD Anna-Mari tal, och jag tänkte börja gråta, blev så jätte rörd. Det är verkligen en härlig känsla att få höra hur ens arbetsinsatser uppskattas. Sen kom ännu  redaktionen med en flaska skumppa och ett kort och då var loppet nästan kört. Jag öppna nämligen påsen med presenten först efter barnkalaset och blev riktigt tårögd. 

skumppa

Jag är otroligt tacksam över att jag har det jobb jag har. Varje dag är rolig även om det ibland kan kännas som om jag gör minst 5 personers jobb. Dagar som denna är de bästa. I dag var jag verkligen stolt mamma till en ettåring. Och tusen tack till alla som inte bara besöker sajten, utan även läser min och de andra bloggarnas bloggar. Sidan skulle ju verkligen inte vara något utan dem ♥ Alla som jobbar med Foodly (redaktionen, bloggarna, krönikörerna, annonsproducenterna, försäljarna och kundtjänsten) - jag får helt enkelt inte min tacksamhet i ord. Jag har definitivt världens bästa jobb.

Grattis sista ratt 1

PS. Hur duktig är inte jag då var inte rörde en enda tårta, eller ens smaka på en bit choklad eller tog lite godis? Det här med att komma i skick till bröllopet tas på allvar här. Nu bestämde jag mig ändå för att unna mig ett glas torrt vitt vin :) Det vill säga just nu. Over and out. 


Min älskade ettåring: Foodly.fi

Skrivet av Sofie Sergelius 15.03.2018

Kategorier:
Taggar:

I morgon fyller Foodly ett år! Vart har tiden riktigt gått? Mitt först inlägg (som ni kan läsa här) var skriven ett par dagar innan vi lanserade sajten. Ibland känns det som om det skulle vara en livstid sedan, och andra dagar blir jag riktigt förvånad över hur det kommer sig att jag redan jobbat med Foodly under 1,5 år! Jag började ganska försiktigt med bloggen eftersom jag hade lite svårt att separera arbete från min fritid - men efter ett tag fick jag klart för mig hur jag ska göra för :) Nu känns bloggen som en självklar del av min vardag. Och jag vill verkligen börja satsa mera på bloggen samtidigt som vi nu gör en del ändringar här på sajten (mera om det senare darling). Men nu handlar inlägget om bloggarna. Jag vill börja med att tacka alla bloggare som gör ett helt galet bra jobb här på sajten ♥  

Missa inte morgondagens tidning där vi upptar förstasidan - och gå in på vår Facebook sida eftersom vi kommer att ha en super kul tävling! 

matsajt sedan 2017

Här är svaren på veckans blogglista - Foodlys 1-årsdag

1. Mitt bästa inlägg: Själv tycker jag om mina helt nyaste inlägg, så som Mango eller Kiwi Smoothie Bowlsen. Sen var ju min Utmaning ganska omtyckt så jag räknar även den med här.


2. Ett recept jag provat: Utöver de recept jag skapat hit så har jag faktisk (nolo) inte provat på så mycket. Men jag har flera jag väntar på att prova - bland annat Kyckling dumplings som fanns under Fias blogg, Mintchokladsmoothien från Flow Kitchen och raviolin från Hallon & Praliner. Det finns säkert flera till jag borde testa på, men dom här är på min "must" lista :)


3. Mitt favoritrecept på dryck:

Jag måste säga att jag är partisk till Jessicas Moscow Mule - läskande och spännande drink som får en att chilla efter arbetsveckan. Och sen tackar jag aldrig nej till en Sangria.


4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

Definitivt jordgubb-marängtårtan jag gjorde förra sommaren! Söt, fräsch och snygg!


5. En annan grym bloggare på Foodly:

Gud vad svårt! Jag har ju haft turen att kunna välja bloggarna hit, och sett något speciellt i dem alla. Alla har sin egna vinkling på vad det betyder att blogga om mat och sajten skulle inte klara sig utan dem ♥ Men om jag måste välja bara en så faller valet på (min goda vän) Fia som bloggar under I köket med Sofia. Hon är en helt lika stor matnörd som jag och testar ständigt nya och spännande grejjer. Fia ställer dessutom gärna upp som smakdomare då jag provar nya recept till tidningen och kommer med avsevärt mycket bättre feedback än Erik (vars standardsvar är "det var gott").


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

One Pot Pastan, den har blivit en riktig vardagsräddare i nöden. Jag är även glad för alla poke skålar - nu behöver jag inte varje gång fundera alla mängder på nytt - jag bara plockar åt mig ett jag reda publicerat och sen varierar med toppingarna.

 


Om att blogga om mat

Skrivet av Sofie Sergelius 09.03.2018

Kategorier:
Taggar:

20180309 162442 0001

I dagens Pohjalainen fanns en artikel om hur matbloggandet blir allt populärare och hur flera finländare redan kan livnära sig som bloggare. Knife to the heart liksom. Don't get me wrong, jag har den otroliga lyckan att verkligen arbeta med något jag älskar, och om jag får säga så själv, är rätt bra på. Men once again har jag fått komma till den slutsatsen att jag inte är en ledare utan en följare. Jag måste se någon göra något innan jag vågar ta steget. Jag jobbar på det och blir bättre på att lita på min instinkter allt mera. Ibland går det bra och ibland dåligt.

Då jag var på utbyte sex år sedan sa min mamma att jag borde blogga om mat i Indonesien, men jag tyckte inte det var en bra idé - ingen blogga ju om mat! Jaa exakt just därför, dom flesta som nu klarar sig bra som matbloggare började blogga just en fem-sex år sedan och har jobbat upp sig. Inte för att jag säger att jag skulle kunna livnära mig som bloggare även om jag börjat då tanken slog mig första gången. Men jag kunde inte ta steget då eftersom jag inte trodde på konceptet som jag gör idag. Om man är tillräckligt duktig, ambitiös och villig kan man klara sig i allt man verkligen älskar, det tror jag stenhårt på. 

I nuläge bloggar jag ju om mat på min fritid, men jobbar med allt annat som har med mat att göra på dagarna - lucky me :) Tanken bara slog mig då jag läste artikeln att jag kunde ha trott på mig själv och börjat blogga redan då eftersom jag verkligen njuter av processen. Nu är jag äldre och klokare (isch) och vet vad jag vill i livet. Och tänker även i fortsättningen jobba hårt för att nå mina mål. I slutändan handlar det om kärleken för mat och matlagning. Nåja, det här var nu bara lite fredagstankar - carry on.

20180309 162816 0001


Bakom kulisserna. Del 4: En givande vecka

Skrivet av Sofie Sergelius 26.11.2017

Kategorier:

Bakom kulisserna 4

Vilken vecka! Eller närmare bestämt vilken månad! Och lugnare blir det inte precis. Mycket att göra, men det är det som är roligt :) Har inte gjort en "Behind the scenes" på en tid så tänkte nu göra en uppdatering om vad som skett tidigare under veckan.

Vi börjar enkelt: Jag räkna lite hur mycket jag ska få gjort innan jag med gott samvete kan gå på en väl behövd semester. Det var ganska mycket som dök upp, alla med hög priorité. Närmare 30 recept ska vara klappade och klara, ett nytt projekt ska redovisas, årsplaner ska skrivas och bilagor utformas. I'm in trouble (rent tidsmässigt). Jag har idag 20 dagar på mig att få allting gjort (14 arbetsdagar). Så det är bara att kavla upp ärmarna och börja på. On the positive side: Men det fina är att bloggarna nu (äntligen) alla kan vara med i tidningen eftersom jag helt enkelt inte har tid att skapa allt material all by my lonesome. Och dom har verkligen levererat fina grejjer! Nu när vi gör nästa års planer hoppas jag att dom sku kunna ha en ännu större roll. Håll utkik över recept i torsdagens tidningar (både Vasabladet och Österbottens Tidning).

Då går vi över till en kort beskrivning om hur mina dagar såg ut förra veckan. Ta en kopp kaffe, det är ganska mycket text här.

 

MÅNDAG

Måndag började alldeles fantastiskt med ett besök till Keppo bryggeri. Vi har nya grejjer på gång, men mera om det vid ett senare skede :). Klockan 11.30 körde jag vidare till Jeppis för att besöka kock-, bagar/konditor- och servitörstuderande vid Optima. Vi hade ett super roligt samarbete med Optima på våren då deras studeranden lämna in recept på rätter dom gjort i skolan, och som jag sedan publicera under deras namn på Foodly. Nu kör vi samma grej. Dom ska som en del av kursen både fota och skriva ut recept på maträtter dom gjort, som jag sedan publicerar under deras namn på Foodly. Roligt för dem, roligt för oss :)

 Keppobryggeri

Inside Keppo-bryggeri. Dit ska vi igen på torsdag.

 

TISDAG

Tisdagens agenda var inmatning av recept, genomgång av olika presentationer som ska skötas under december månad, samt genomgång av årsplanen (2018) för Foodly. Mycket spännande grejjer på gång inför nästa år. Jag och Anna (Riska - arbetskaveri) har haft helt sjukt roligt dom senaste veckorna med att planera nya projekt. Can't wait! 

Sen måste allting preppas inför onsdagen. Maten ska handlas, julskinkan tina och och recepten kollas. Jag gick iväg från kontoret först 18-tiden, och var hemma närmare 19 eftersom jag måste gå via butiken och handla en skinka. Skinkan ska tina i minst 24 timmar innan den går att lägga in i ugnen. Innertemperaturen ska vara kring 10-grader innan skinkan kan stekas. Så den måste jag köpa nu för att hinna tillreda skinkan på torsdag.

 

ONSDAG

För att hinna med alla recept så boka jag in både onsdag och torsdag som "studio" dagar. Under en "studio" dag lagar jag all mat och fotar det jag planerat. Den här veckan har det varit julmat på menyn. Julens bakverk och ätbara presenter var onsdagens tema. Jag började med de ätbara julklapparna och medan chokladen stelna åkte jag och handla.

Studiodagar är ganska tunga eftersom mycket måste göras på en kort tid. Så här på vintern är det extra jobbigt eftersom ljuset tar slut redan klockan 15.00. En annan rolig grejj är all rekvisita som behövs. Jag har börjat samla på mig en del, men ofta tycker jag att det inte räcker. 

Idag blev det ätbara presenter som gjordes och fotades, men ganska mycket annat måste jag förbereda idag för att sedan på torsdag kunna fota allting. 

BK4 rekvisitabank

Rekvisitabänken. Det viktiga på ytan, allt annat inne i bänken. Hela är full

 

Det sista för dagen var att kl.19 slänga in julskinkan i ugnen. Liten moka av mig. Borde ha satt in den myyyycket tidigare, men jag glömde...hups. Det ledde till att jag måste stiga upp 2 på natten för att ta ut skinkan ur ugnen. Oma moka. 

 

TORSDAG

Torsdagens meny: traditionell julmat och allt jag inte hann med igår. Julskinkan hade jag ju fixat under natten, så den var done, men batatlådan och såserna skulle lagas och allt som gjordes igår skulle fotas. Jag hade en bra dag: allting lyckades och ingenting blev ogjort. Det enda jag inte hann med var restmatlagningen, så den måste jag ta på veckoslutet för att inte falla efter i tidtabellen. Men allt är fixbart. 

Först gjorde jag klart allt jag kunde och före kl. 13 måste jag börja fota för att hinna medan det ännu var "ljust". Det var ju en sådan snöstorm ute att det var lite mörkare hela dagen. Det gick, men två saker lämna till helgen på grund av ljuset. Synd bara.

 BK4 torrkaka

Fotande av en annorlunda torrkaka - receptet kommer i tidningen två veckor före jul :)

Ett annat problem jag har är att allting inte ryms in i kylskåpet. Nu på vintern har jag löst det genom att använda vår trappuppgång som andra kylskåp. Det är det cirka 5 grader varmare än ute, så just nu är den perfekt kylskåpstemperatur. Men man måste akta sig med mycket minus eller mycket plus - då kan maten gå illa.

BK4 andra kylskapet

Här är "andra kylskåpet". Vi har en egen oisolerad ingång som på sommaren är Eriks arbetsrum - på vintern mitt kylskåp.

 

Den andra dagen börjar även disken samla sig. Klart att man alltid diskar undan det största, men fat som den färdiga maten står på och tömning av diskmaskin brukar ofta bli till följande dag.

BK4 smutsigt kok

Lite disk. Jobbigt. Att diska är inte min grejj liksom.

 

FREDAG

I går hade vi workshop med hela annonsmarknaden från kontoret. Workshops är great, men jag måste se till att jag hinner med allt administrativt före det (dvs. facebook- och instagram inlägg, nya snabblänkar till första sidan, lyft av veckans vin och inmatning av recept till veckoslutet). Jag började alltså jobba 7.30 hemifrån eftersom jag hade en del saker att lyfta på Facebook, men eftersom jag även hade en del saker att fixa på lördag så orkade jag inte springa av och an med min dator. Medan jag satt och åt morgonmål så plinga det till i kalendern. Vi skulle starta 8.00 från kontoret mot Oravais, nu var klockan 7.59 och jag satt hemma. vid datorn. shit. Jag nappa åt mig väskan (som jag tur nog redan packat), tog nycklarna och sprang. Ringde Anna på vägen om att jag kommer sent, så dom valde att plocka upp mig istället. När jag anfådd sedan satt mig i bilen kom jag på att jag inte hann göra allt jag skulle till Foodly, och hade nu ingen dator med. Tur nog så finns Julia, så efter ett meddelande åt henne så fixa hon det jag missat.  Vilken panik-början på morgonen.

I Oravais spenderade vi sedan dagen på Ädelbragd, en furirbostad från 1700-talet. Long story short: slagfältet där svenskarna förlorade Finland till Ryssland 1809 är där bredvid. Men i alla fall, där var vi från 8.30-20.30. Vi hade en super lärorik workshop om hur vi ska utveckla företaget och hur vi kan börja erbjuda kunderna mera lösningar. Mera om det här i ett senare skede igen :). Det jag kan berätta om var både lunchen och middagen som vi åt där på plats: mat som serverades  för högt uppsatta befälhavare såsom greven och generalen Adlercreutz. Fancy. Det blev skinka med pepparkaka, en öl- och päronsås (nej inte "pärun" som folk här kallar potatis, utan helt frukten päron), rotmos och pepparrotsgrädde till lunchen, och till middag fick vi kyckling, krusbärssås, potatis med champinjoner och gravad gädda. Den gravade gäddan var fantastisk den ska jag definitivt komma ihåg att prova på hemma.

BK4 lunch

Dagens lunch i 1700-tals stil.

 

BK4 kaffe

Eftermiddagskaffe med bulla (från stället) och kex samt choklad som jag gjort under veckan och behövde bli av med.

 

BK4 uffeochanna

Uffe och Anna lyssnar på kocken berätta om middagsetiketten under 1800-talet. Han som satt med saltet var kung, och bestämde ifall dom andra fick äta. Tur nog var det Kaj som fick saltet så allt fick något att äta. Under middagens lopp samlade sig allt mat sedan hos vår VD Anna-Mari, vilket var en rolig symbol över hur det nu är hon som tar över.

 

SUMMA SUMMARUM

Överlag har veckan varit hektisk, men otroligt givande. Lördag kväll sitter jag och Erik och ser på Iron Man, och jag har svårt att förstå att veckan är över. Har bara en sak att göra idag på söndag, så är jag back on track. Nästa vecka blir minst lika hektisk - men destu roligare :) Det finns vissa saker jag självfallet inte ännu kan tala om här, men tro mig då jag säger att nästa år blir händelserikt!


Foodlys höstmys-lista

Skrivet av Sofie Sergelius 11.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Här i Vasa har det varit regn och rusk i ett par dagar, så vad passar då bättre än en höstlista men temat mat :)

På hösten bakar/lagar jag: Pumpapaj. Håller just nu på med ett recept på en salt pumpapaj. Hade hoppats på att få den klar före den här listan, men har inte haft tid att göra den. Den publiceras alltså troligen under slutet av nästa vecka :)

Pumpapajtryfflar

Pumpapajtryfflar från förra Halloween


Favorit höstråvara: Pumpa, no dout. Men nog är jag även ett fan av Brysselkål. All kål. Kål är gott.


På hösten måste man tillreda: Svampsås, pumpapaj, värmande grytor och äppelpaj med vaniljsås.

Persisk kyckling

Persisk kycklingryta

 

Amerikansk appelpaj webb

Amerikansk äppelpaj


Jag brukar ta vara på följande från naturen: Jag älskar att gå i svampskogen! Vi har fina skogsområden på vårt lande och jag önskar att jag kunde spendera mycket mera tid där. Jag och Erik tycker även om att plocka bär. Nu är det dags för lingon men i år är frysen alldeles för full för att vi sku ha utrymme med mera.


Då det regnar och ruskar äter/dricker jag helst: Te med honung och mjölk. Det värmer och känns super mysig att sjunka ner i soffan men en kopp te och se på höstens bästa serier (The Walking Dead, American Horror Story, The Last Man on Earth). Ifall man bara måste gå ut genom dörren så ska man i alla fall klä sig stiligt. Helst i gula regnkläder, sydvest och crocs. Muy muy stylish.

Regn

Mitt bästa hösttips: Tänd massor med ljus, baka en pumpapaj och parkera dig i soffan med en bra bok. 


Det bästa med hösten (matmässigt): Alla fina råvaror. Och Halloween!!! Då ska man laga all möjlig scary mat och det finns ingenting bättre! Jag har varje år lika roligt då jag ska göra Halloween man, och en av orsakerna att jag vill ha fest varje år. Det finns så mycket mat som ska ätas upp :) Men i år är det matmässan på Halloween så jag får nöja mig med den :). Men bara i år! Nästa år ska det definitivt vara party igen.

Halloween kex


Bakom kulisserna. Del 3: Fula bakverk och misslyckade recept

Skrivet av Sofie Sergelius 06.10.2017

Kategorier:

Misslyckade halloweenkex

Jaa..aa gott folk. Det finns en orsak till att alla recept ska provas innan de är klara för publicering. Case Halloween cookies. Goda, med helt insane fula.

Johanna på kontoret gjorde ett roligt instagram inlägg då jag kom med kexen till jobbet idag:

Misslyckade halloweenkex Johanna

Man borde bara skratta då man misslyckas, eftersom det i detta fall definitivt inte är något farligt. Men jag måste säga att jag inte hade vidare bra humor torsdag kväll efter att ha bakat fem plåtar med fula kex, som var så äckligt goda att jag dessutom åt typ 10. Ska baka en ny sats ikväll och hoppas på att det går bättre. Och att det finns frivilliga att äta upp dem efteråt. Kan inte äta så här mycket kex. Kommer att se ut som en luftballong vid jul.

Men grejjen är ju den att alla måste kunna misslyckas ibland. Att skapa ett recept är ändå inte världens lättaste grej, speciellt inte om det ska publiceras och vara användbart. Jag godkänner ingenting till sajten som inte provats, och det är ännu viktigare då det kommer till recept som publiceras i print.

Ett exempel på ett misslyckat recept däremot är ett som jag inte till en början tyckte var vidare misslyckat, bara lite smaklöst kanske. Och då kan det ju naturligtvis inte heller publiceras. Fick även det som hemläxa till helgen (jag ger läxor åt mig för att alltid hinna till mina deadlines).

Lakudonits

Här var problemet nog smaken. Det var inte så wau-pau som jag hoppades. Och igen: ingen idé att publicera något som inte når ribban. Receptet var mediokert (usch vilket hemskt ord), och då är det bara att prova på nytt. 

På tal om recept så fick mail idag av en privatperson som lagat äppeldonitsarna jag hade gjort till veckans tidning. Hon undra över mängden bakpulver i receptet eftersom hon tyckte det lämna en bismak i munnen. Hon har rätt, och det är extremt tacksamt att någon skickar och berättar. Orsaken till den enorma mängden bakpulver var det rivna äpplet som tynger ner degen. Jag var osäker på ifall en mindre mängd skulle ge platta bakverk. Jag ska nu i helgen prova på en variant med mindre bakpulver och se ifall det skulle vara bättre så. Men jag skulle själv inte ha tänkt på saken ifall hon inte skickat mail om det. Konstruktiv kritik är så otroligt uppskattat, hur skulle man annars göra det bättre nästa gång? Men skillnaden mot lakritsdonitsarna är här att jag inte var missnöjd med äppeldonitsarna, de höll måttet. Men de kunde så klart ha varit ännu bättre :)

Skicka alltså mycket gärna feedback på recept ni provat: bra/dålig. Om jag lärde mig ens en sak från ÅA är att konstruktiv kritik är guld värd. 


Foodlys baknings­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 04.10.2017

Kategorier:
Taggar:

Kanelbullens dag till ära har Foodlys veckans lista temat bakning. Jag har tidigare påpekat att jag inte är en bakningsmänniska, men det är bara för att jag föredrar salt mat. Men troligen bakar jag ändå mera än helt vanliga människor. Mycket på grund av jobbet :) Ska just idag handla inför Halloween, och då ska det bakas en del smått och gott.

 

FOODLYS BAKNINGSLISTA

Mitt första bakningsminne: Baka örfilar och Bostonkaka med mamma <3

Mitt favoritbakverk/ min favoritbakelse: Gud vad svårt att svara på. Mammas Bostonkaka är fantastisk, men måste säga att Café Esplanads örfilar nog var en favorit hur länge som helst. Där bruka vi sitta efter skolan och äta bulla och dricka kaffe. Nostalgiskt.

Jag bakar helst tillsammans med: Ensam. Är lite av en kontrollfreak och har svårt att låta någon annan göra något i köket. 

Min bravur: Hmm...Det är nog kanske ändå helt vanlig bulla. Det tycker jag om och kan. Blåbärspaj är nog också kiva, men mera av en säsongs grejj.

På bageri/konditori köper jag: Något jag inte skulle göra hemma eftersom det är för tidskrävande. Brukar även köpa det som är en specialité för just det bageriet/landet. 

vienna

Apfelstrudel i Wien

 

Paris

Tarte tatin i Paris

 

Bästa bakelsen/bakverket jag någonsin ätit: Matcha- black sesame soft serve Taiyaki i New York. Det var nästan en av orsakerna varför jag skulle dit över huvud taget :) 

taiyaki

Ett recept jag totalt misslyckat med: Brownies. Eriks föräldrar skulle komma till oss och jag sku imponera på dem. Degen skar sig eftersom jag använde varmt smör och ett kylskåpskallt ägg. Det blev en bränd smulig klump i ugnen. Fick bjuda dem på köpta kex. Nolo. Och sen har jag mokat en Pasteis de Nata. Provade en gång men det gick så åt skogen att jag inte provat efter det mera. Ska definitivt ta tag i det snart. Sufflé har jag ju nog också misslyckats med. I skolan. Då alla såg på och blev utan efterrätt för att jag moka. Hups.

Bakverk jag helst bjuder på då jag vill imponera på någon: I wish: èclairs. Påriktigt: Snickersbiscotti.

Bakelse/bakverk jag velat testa men inte haft tid till: Croissanter från scratch. Har så långe tänkt prova men det blir bara aldrig av.

Ett bakningstips: Läs receptet :) Bakning handlar om kemi så det lönar sig att åtminstone kolla på de kritiska stegen innan man börjar wing it.

Top 5 baknings Bucket list: Någon vacker dag ska jag laga:

  1. Perfekta Macarones
  2. Levain bröd på egen surdeg
  3. Croissant from scratch
  4. Siciliansk Cannoli
  5. Choklad sufflé