Sofies header

Fixa bröllopsmaten själv - ett annorlunda bröllop i Alicante

Skrivet av Sofie Sergelius 05.06.2018 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Bröllop är något rätt så många planerar under flera år. Väljer tema, färger, stil, decor, catering - you name it. Vi valde att göra saker lite annorlunda.

För det första började jag och Erik planera bröllopet typ i februari. Datumet råka bli vår förlovningsdag eftersom vi skulle vänta på att Eriks syster skulle presentera sitt examensarbete nu i slutet av maj, men inte så sent att de som arbetar under sommaren inte skulle hinna fixa ett sommarjobb. Början av juni lät perfekt, och sen kom vi på att ifall vi tar andra veckan i juni så är lördagen vår förlovningsdag. Nu behöver jag bara komma ihåg ett datum forever! Med tanke på att vi båda glömde vår 5-års dag två veckor sedan är det bara bra att vi inte behöver komma ihåg hundra olika datum.

Matlagning och måltid

Maten kommer att vara bröllopets huvudprogrampunkt. Det blir ingen dans, inga lekar, inga uppgifter. Vi ska laga mat hela familjen tillsammans, det är vårt program. Eriks farfar och pappa kommer att grilla lamm, min pappa fixar skaldjur, mammorna fixar tillbehör och dessert, och syskon + avecs har fått uppgiften att se till att alla har något att dricka. Enkel arbetsfördelning inte sant? Så här gör vi alla allting tillsammans och får garanterat njuta av god mat i bästa möjliga sällskap. 

Menyn kommer (hoppeligen) att se ut så här:

  • Tapasbricka med manchego, chorizo, serrano, frukter, marinerade oliver
  • Grillade lammkotletter, aioli, klyftpotatis
  • Grillade marinerade räkor (Carabinieris om vi hittar av dem), smörsås, örtris
  • Tomatsallad med manchego, serrano och örter
  • Glass med färska frukter, bär och maränger
  • Olika spanska ostar

Grillat lamm Lammkotletter. Ska försöka hitta såna med mera kött på benet :)

 

Dryckerna är lite flummigare, men jag har planerat att vi i alla fall ska ha följande tillhands:

  • Vitt vin (riesling och pinot grigio)
  • Rosé (no clue ännu)
  • Rött vin (merlot, pino noir?)
  • Cava - Marina Alta Bruit
  • Sangria (gjord med skumppa, färska frukter, en aprikoslikör och mineralvatten)
  • Öl - San Miguel

Marina Alta Den svarta flasken till höger är skumppan vi ska ha. Och eventuellt även vita vinet i mitten.

Som det märks är vinerna lite oklara ännu, men det har vi en lösning till. Mina och Eriks föräldrar har inte träffat varandra värst många gånger, eftersom Eriks föräldrar bor i Kokkola (Karleby) och mina i Helsingfors. Deras uppgift på torsdag får bli att välja rödvin och rosé som ska serveras på bröllopet. Tror att det kommer att bli en rolig liten get-to-know-oneanother övning för dem. Sen får syskonen välja det vita vinet. Jag och Erik har redan valt skumppan, men borde ännu välja ut en champagne som serveras då vi skålar. Sen är även drickorna fixade.

Vi kommer att grilla ute på gården och sedan äta vid ett långbord (alternativt tre små bord) någonstans där på gräsmattan. Och that's it. Enkelt men gott. Nu ska bara allt ännu gå enligt planerna :)

 

Lite mera om bröllopet, för den som är intresserad

Klänningen är efter måååånga om och men vald. Valet låg mellan två väldigt olika alternativ, varav båda hade sina positiva och negativa sidor. Ena var liiite liiite kort, medan den andra var liiite liiite för vardaglig. Då undra mamma ifall jag inte kunde föra den lite för korta klänningen och förlängas? Nåh det var ju igår på måndag, och nu sitter jag redan i tåget påväg till Helsingfors. Klart att de sku gå :) Jag vek in till Alexandra & Mia, en syateljé som är helt under Vasabladets kontor på gatunivå. Och herregud vilken service! Jag vet inte vem jag talade med, men hon kolla på klänningen, sa att det nog går att fixa ifall jag hittar en passande tygbit som vi kan lägga till. Jag och Linn gick till en affär som säljer spets och snören, typ lokalen bredvid, och hitta en helt perfekt spetsbit!  Och vips på en timme hade klänningen blivit helt perfekt! Nu är jag jäkligt nöjd med en klänning jag först var lite skeptisk till - alltså vilken skillnad ett par centimeter och en liten alterering kan göra.

Sminket och håret ska jag fixa själv. På mina polttarin hade mina kompisar fixat dit en make-up artist som fixa mitt hår innan vi gick ut och äta, och tanken var att hon lite sku tipsa om vad jag själv kan fixa till bröllopet. Det blir lockar och en fläta, antingen dutch braid eller waterfall. Men då vi satt där och tala kom jag fram till att damn jag behöver ju hjälp med mitt smink, kanske hon kunde lära mig göra en brudsminkning. Jag lär mig fort, behöver bara någon som kan visa hur jag ska göra. Vi kom överens om att hon går med mig och köper allt jag behöver, kollar att allt passar min hudton etc. och sen lär hon mig göra en komplett sminkning. Så det var jag och gjorde nu i maj. Janina Hassinen heter hon, och är jäkligt duktig. Hon gjorde först på ena halvan av mitt ansikte och sen sku jag kopiera. Efter det har jag övat mig hemma. Sminket är ljust, fräsch och jag ser ut som mig själv. En bättre variant av mig själv alltså. Sen kom Julia till mig igår och visa hur jag fixar lösfransar. Det gjorde verkligen en skillnad. Har aldrig haft lösfransar tidigare, så det att Julia orka se på då jag bara fumla med dom där små jävla fransarna är ett under. Att sätta fransar är nog inte min starkaste sida. Men I got this nu :) IMG 20180509 165125

Blommorna ser jag verkligen fram emot. Har beställt en stor bukett, blommor till håret, och tre centerpieces till bordet. Det blir säkert något i stilen med bilden här nedan.

Vulvuzela2 Vet inte vems bild det här är, men floristen skicka att den här stilen har dom lagat till andra bröllop. Så vi hoppas på det bästa :)

Vigseln är kl 18.00, vet inte var på området ännu, det får vi se då vi flyger dit imorgon på morgonen. Ingen panik liksom. Samma gäller vart vi ska duka upp till middag. Någonstans där på gräsmattan men vart vet jag inte. Får se imorgon då vi landat. Onsdagens program är att hitta alla ställen vi ska röra oss på. Ja och gå till matbutiken för att kolla råvaror vi har att jobba med.

Ska jag byta namn? Nope. Sergelius är en del av min identitet och jag känner ingen press på att måsta byta namn. Så jag håller mitt namn och Erik är okay med det.

Countdown T-minus 5 days. Det är bara ett par dagar kvar, och en hel del mat som ska handlas, ställen som ska tittas på, blommor som ska hämtas, fotografer att bekanta sig med och drickor som ska väljas. Jag tar en bloggpaus nu under resten av bröllopsveckan, men tänkte återkomma med recept på det bästa sedan under nästa vecka. Stay tuned for more.

Kommentarer

  • Sofia 05/06/2018 1:11pm (4 månader sen)

    Oj va de låter sådär härligt fritt! Och blombuketten är ju sååå fiin! Älskar pioner

    • Sofie Sergelius 29/06/2018 3:30pm (3 månader sen)

      Tack Fia <3 Jo och den jag sen fick var ännu snyggare!

  • Linda Vestman 05/06/2018 3:33pm (4 månader sen)

    Åh så härligt! Hoppas du får ett magiskt vackert bröllop <3

    Kram,

    Linda

    • Sofie Sergelius 29/06/2018 3:32pm (3 månader sen)

      Tack Linda <3

  • Sophia 05/06/2018 11:36pm (4 månader sen)

    Vad roligt med ett annorlunda upplägg (på ett sätt enkelt men ändå ambitiöst - väldigt kännetecknande för dig! :))! Vill se bilder sen!! :D

    • Sofie Sergelius 29/06/2018 3:31pm (3 månader sen)

      Tack :D jag trodde det sku vara lättare än de sedan sist och slutligen var. Bilder kommer så småningom, väntar på att få allt från fotograferna :)

  • Ida-Marie 06/06/2018 7:57pm (4 månader sen)

    Ååååh alltså så roligt och så mysigt, hoppas verkligen ni får en fantastisk dag :D Njut av semestern dessutom ;)

    • Sofie Sergelius 29/06/2018 3:30pm (3 månader sen)

      Tack så mycket vännen <3 Det var nog en fin upplevelse :)

Skriv en kommentar