Sofies header

Sherry­abborre

Skrivet av Sofie Sergelius 16.09.2018

Sherryabborre, det vill säga stekt abborre i en krämig sherrysås, hör definitivt till mina favoriträtter. Det här är ett recept mina föräldrar lärt sig från våra grannar på lande (sommarstugan). Under första veckan av min semester var jag på lande med mamma och pappa och då gjorde vi naturligtvis sherryabborre.

Det här är förstå gången vi skrivit ner receptet, i vanliga fall går vi alltid bara enligt ögonmått och smak. Sist och slutligen blir det alltid bäst då du med jämna mellanrum smakar på såsen, slänger i mera grädde och sherry enligt egen smak. Men ifall det känns bättre att ha exakta mått så finns nu det väl beprövade receptet på såsen här. Enjoy.

Sherryabborre stekpanna

SHERRYABBORRE

4 portioner

455 g abborrsfilé, saltad

50 g smör

0,5 krm svartpeppar

4,5 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 dl sherry

2 msk vitt vin

 

Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek abborrsfileerna i ett par minuter per sida. Klicka mera smör i pannan enligt behov. Flytta över den stekta fisken på ett tallrik. Fisken behöver inte vara genomstekt eftersom den ännu ska ner i sherrysåsen. 

Mal svartpeppar i stekpannan och fräs i ett par sekunder. Häll på hälften av grädden och smula ner fiskbuljongtärningen. Låt såsen koka ihop i ett par minuter. Tillsätt resten av grädden, sherryn och det vita vinet. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter tills den tjocknat. Smaka eventuellt av med mera grädde och sherry enligt eget behov.

Placera den stekta abborren i den varma sherrysåsen.

Servera sherryabborren med kokt potatis och grönsaker, såsom ugnsbakade rödbets- /gulbets- / och polkabetsklyftor.

 

 Sherryabborre bord tredjeSherryabborre bord

PS. Till sherryabborren serverades det potatis från eget grönsaksland, bästa potatisen jag någonsin ätit! Lyckans alla som ofta får potatis från eget land, jag är helt såld! 


Att äta kräfta

Skrivet av Sofie Sergelius 18.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är egentligen ingen konst att äta kräftor, men jag tänkte det kunde vara roligt att publicera en liten steg-för-steg guide. Det är fy och skam ifall ens en liten del av den utsökta kräfta går till spillo!

Vi köpte kräftor då vi fira pappas födelsedag förra onsdag. Våra kom färdigt kokade från Gräsvikens Citymarket. Ifall du som vi i princip bara äter kräftor en gång om året lönar det sig definitivt att satsa på krabater av god kvalitet. Kräftorna på bilden är signalkräftor, ganska stora sådana dessutom. Då räcker det med 10 per man mer än väl. Och sedan så finns det ingen annan mat än kräftor, rostbröd, smör och dill på bordet. Just som det ska vara. Ja akvavit ska det finnas, och gott öl som passar till. Jag prova nu på en Franziskaner Hefe-Weissbier, och den fungera ytterst väl. Resten av familjen körde med Sandels.

Krafta pappa

Glad pappa med fin haklapp

 

Vi börjar med lite kort etikett inför en kräftskiva:

Nummer 1: Första kräftan du rör, ska du ta. Börja inte söka efter kräftan med bredaste stjärten eller största klorna. Det är inte snällt. Ta den första bara, det jämnar ut sig mot slutet ändå.

Nummer 2: Se till att du och din bordsdam/herre har glasen fulla förrän du börjar äta kräftorna. Ingen tycker om ett tomt glas då man ska börja sjunga.

Nummer 3: Du får suga, sörpla och äta med fingrarna. Vanlig etikett går ut genom fönstret under en kräftskiva, men håll det ändå smakligt.

Krafta hog

Det första du kanske noterar i den här bilden är den otroliga storleksskillnaden mellan klorna på de olika kräftorna. Det finns en enkel förklaring till det: olika kön på djuren. Männen har allt som oftast större klor.

 Krafta bredvid hon hane

Här ser du en hona och en hane bredvid varandra. Notera storleken på klorna samt bredden på stjärten. Man ser väldigt tydligt hurdan skillnad det är mellan en hon- och en hankräfta då man har dem bredvid varandra och jämför stjärten. Honan har en bredare stjärt som ser ut att lite spridas ut mot sidorna, medan hanen har en plattare och jämnare stjärt.

 

Hur äter man då denna delikatess? Det första du gör är naturligtvis att du suger på kräftans mage. Efter att du sugit på magen lyfte du av huvudet som sitter fast i stjärten. 

 

Kraftssmor

Här ser du både gallan och kräftsmöret. Gallan, det svarta där i mitten av huvudet ska du undvika som pesten! Smöret, som syns som en ljusgul fläck där mot själva skrovet, är super gott och det ska du ta vara på. Använd kräftkniven för att skrapa ut allt smör och bred det på smörgåsen. Akta gallan hela tiden, den smakar fruktansvärt.

 

Krafta rom bredvid

Sen är det dags att flytta fokus mot kroppen. Allt utom det vita på sidorna är ätbart. På den högra bilden ser du även den otroligt läcka rommen (som nästan är det absolut bästa på en kräfta!) Skrapa ut rommen, och allt det goda bruna och bred på din smörgås. Och sen ska du suga på kroppen som bara den! 

 

Krafta stjart

Sedan är det dags att ta en titt på den fina stjärten. Se så vacker och bred. Nu ska du få ut köttet i en hel bit. Och därför har du den snygga kräftkniven.

 

Krafta stjart kniv

Använd kräftkniven för att sprätta upp skalet på undersidan. Ta i det vita köttet och dra försiktigt så att du får en hel och snygg stjärt i handen.

 

Krafta fardig stjart

Ingen vill ju äta avförsröret - det ska alltså bort. Använd kräftkniv eller naglar för att försiktigt riva bort en översta delen av stjärten, som det syns på bilden.

 

Krafta klo

Vi går över till klorna. Börja med att bryta loss klon från kräftan och sug på delen som blev kvar på kräftan, och sedan på själva klon. Där finns massvis med spad! Bryt därefter loss den lilla delen av klon tills du har det som syns på bilden i handen. Använd kräftkniv eller en nötknäckare (eller baktänder som jag gör) för att krossa klon på den bredaste delen. Lyft försiktigt ut köttet och placera på smörgåsen. Gräv som sist ännu in i klon efter kräftsmör som ibland gömmer sig på insidan.

 

Krafta smorgas forsta

Så här snyggt är det sedan. Upprepa med en till två kräftor till tills du har en hel hop med kräfta på din smörgås. Och ifall du är som min farfar, och försiktigt fått bort gallan från huvudet, kan du även skära upp huvudet och suga ut hjärnan. Tyvärr är jag lite av en amatör och får inte alltid bort gallan snyggt, utan lämnar den i huvudet, och tar därför inte mig tiden att suga ut hjärnan, men alla gör som de vill.

 

Krafta smorgas

Sen är kräftsmörgåsen klar att avnjutas! Upprepa med resten av kräftorna på nya skivor rostbröd.

 

Krafta tallrik klar

Ordnung muss sein. För att det sedan ska vara enkelt att hålla koll på hur många kräftor man ätit ska man naturligtvis placera huvuden i en snygg cirkel. 

 

Och man får naturligtvis inte glömma att sjunga! Här kommer mina favoritvisor som måste sjungas, annars känns det inte som en kräftis!

 

1. Helan går. Melodi & text: Helan

En liten fågel satt en gång

och sjöng i furuskog.

Han hade sjungit dagen lång

men dock ej sjungit nog.

Vad sjöng den lilla fågeln då?

Joo!

Helan går, sjung hopp fadderallan lallan lej
Helan går, sjung hopp fadderallan lej
Och den som inte helan tar,
han heller inte halvan får
Helan går! (drick snapsen)
Sjung hopp fadderallan lallan lej!

 

2. Mera brännvin. Melodi: Internationalen

Mera brännvin i glasen,
mera glas på vårt bord,
mera bord på kalasen,
mer kalas på vår jord.

Mera jordar med måne,
mera månar i mars,
mera marscher till Skåne,
mera Skåne, Gud bevars, bevars, bevars!

 

3. Minne. Melodi: Memory


Minne, jag har tappat mitt minne.
Är jag svensk eller finne?
Kommer inte ihåg.
Inne, är jag ut' eller inne?
Jag har luckor i minne',
sån' där små alkohol.
Men besinn' er,
man tätar med det brännvin man får,
fastän minne' och helan går.


Minne? Muisti hävis, mutt' minne?
Juhlista selvisimme
- muistikatkoja on.
Minne, lähtisin vaikka minne,
kunhan selvittäisimme
mitä tapahtunut on.
Mutta tiedän
mä keinon mikä auttaapi tuo:
Ota ryyppy, ja muistis juo!

 


Poke med lax och avokado

Skrivet av Sofie Sergelius 27.08.2017

Kategorier:
Taggar:

Pokeskalar lax

Poke, den hawaianska fisk/skaldjursskålen hör till en av mina absoluta favoriter, både att äta och tillreda. Det finns otaliga varianter att välja mellan, men en med lax och avokado är min favorit. Den som kom på att kombinera lax med avokado borde få ett pris för "ingenuity" . Lång story short, här är ett bas recept på en Poke skål.

  

POKE MED LAX OCH AVOKADO

4 portioner

  • 400 g benad laxfilé
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk srirascha

Chiligurka

  • 1 gurka
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vatten
  • 1.5 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflingor

Chilisås

  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 2 tsk srirascha

Tillbehör

  • 400 g kokt och smaksatt sushiris
  • 2 avokadon
  • 2 msk riven nori
  • 1 msk furikake sesammix
  • 2 tsk sojasås

 

  1. Börja med att koka och smaksätta sushiriset. Ifall du inte vet hur man gör så hittar du receptet här. Se till att riset är kallt innan du bygger ihop skålen.
  2. Skär laxen i ca 1x1 cm stora tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och rör ner laxen. Låt stå i kallt i minst 30 minuter.
  3. Skär gurkan i tunna skivor. Blanda ihop alla övriga ingredienser och rör ner gurkan. Låt gurkan marineras i kallt.
  4. Halvera avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i skivor.
  5. Lägg ris i en skål tillsammans med den marinerade laxen, gurkan, avokado och riven nori. Strö över nori,  furikake och chilisås.

Pokeskal lax