Sofies header

Dubbel­chokladmousse­tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 04.07.2017 | 0 Kommentarer

På lördag hade jag en lite cateringkeikka  (Nathalies kompis hade polttarin) och jag fick önskemål av gästerna att publicera receptet på desserten jag servera: en dubbelchokladmoussetårta med chokladdoppade jordgubbar.

SuklaamoussekakkuFoto: Laura Riihelä ©SOK

Det är egentligen flera år sedan jag caterat (utom nu när jag fixa lite gravad lax och gravad sik till en kollegas sons studentfest), och jag glömde att det både är roligt och stressande. Man tycker aldrig att det man gjort är tillräckligt bra. I det här fallet så moka jag köttet. Kände inte grillen och den var varmare än jag trodde så köttet blev genomstekt. Det är sacrilege! Men det fanns inget jag kunde göra annat än servera den med en sås som hoppeligen räddade rätten. Men kakan var bra. Så då bjuder jag på receptet på svenska :)

Receptet har jag ursprungligen skapat förra året då jag assisterade Taina Salovaara (en frilance innehållsproducent) med novemberupplagan av S-ryhmäs Yhteishyvä-sidor. Det var min första keikka med eget företag men jag hann inte skaffa mera arbete innan jag fick jobb på HSS Media. Men under två dagar förra augusti var jag i en söt liten studio i Meilans och fota bulla och tårta till Yhteishyvä. Bästa dagarna på hela förra sommaren. Taina är så otroligt begåvad och det var ett sant nöje att få assistera henne. Vi träffades på Maku förra året och på sommaren då jag bad henne om tips på hur jag kommer in i branchen så gav hon mig genast ett jobb. Jag har haft tur som träffat så härliga människor inom matvärlden. 

Det är frågan om en rätt maffig tårta som har Brownie-botten, ett lager apelsinchokladmousse och ett lager vitchokladmousse. Men god är den utan tvekan.  Denna version editera jag lite och använde lite mera apelsinsaft till mjölkchokladmoussen och en skvätt fläderbärssaft till vitchokladmoussen. Bara så att den ännu skulle vara snäppet festligare. Dessutom gjorde jag en extra saltad karamellsås, just for funsies.

 

GLUTENFRI DUBBELCHOKLADMOUSSETÅRTA

Brownie-botten

1 dl mandelmjöl

0.75 dl kakaopulver

0.25 tsk salt

6 st glutenfria digestivkex

60 g smör

1.75 dl socker

1 ägg

 

Apelsinchokladmousse

200 g mjölkchoklad

3.5 dl vispgrädde

1 krm salt

skal av en apelsin

1 tsk skal av en citron

2 gelatinblad

3 msk apelsinsaft

2 gelatinblad

 

Vitchokladmousse

200 g vitchoklad

3.5 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 msk fläderbärssaft

 

Saltad karamellsås

1 dl socker

1 dl grädde

100 g smör

1 tsk salt

 

Chokladdoppade jordgubbar

200 g jordgubbar

200 g choklad

1 tsk smält kokosolja

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker. Hetta upp tills sockret smält, men se till att det inte kokar. Ställ smörblandningen åt sidan för att svalna. Rör ner ett rumsvarmt ägg då smöret svalnat.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser till botten i en beredningsskål.
  5. Smula kexen fint och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna. Rör ner smörblandningen och rör om tills det bildats en slät smet.
  6. Häll smeten i ugnsformen och grädda på mellersta falsen i 20 minuter.
  7. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna i kallt. Tillred därefter en mousse i taget.
  8. Tillred mjölkchokladmoussen genom att finhacka chokladen. Lägg chokladen i en mikrotålig skål och häll över 1 dl vispgrädde, salt, rivet apelsinskal och rivet citronskal. Hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  9. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  10. Hetta upp apelsinsaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  11. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  12. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  13. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  14. Häll moussen på brownie-botten och jämna till ytan. Ställ i kylskåp för minst 45 minuter.
  15. Tillred vitchokladmoussen genom att finhacka chokladen och lägga den i en mikrotålig skål. Häll över 1 dl vispgrädde och hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  16. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  17. Hetta upp fläderblomssaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  18. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  19. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  20. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  21. Häll vitchokladmoussen försiktigt över mjölkchokladmoussen och jämna till ytan. Ställ den färdiga tårtan i kallt i minst 4 timmar, men gärna övernatten.
  22. Tillred den saltade karamellsåsen genom att smälta socker i en kastrull. Tillsätt grädde så sockret smält och blanda väl. Det kan hända att smeten lite stelnar vid det här skedet med hetta bara upp tills den blivit rinnande igen. Tillsätt smör och salt och rör om. Låt såsen stelna ca 30 minuter innan du ringlar den över kakan.
  23. Gör de chokladdoppade jordgubbarna genom att smälta chokladen tillsammans med kokosoljan i en liten kastrull. Ta hjälp av en tandpetare för att doppa jordgubbarna en i taget i chokladen. Lägg de färdiga jordgubbarna på ett bakplåtspapper och ställ i frysen för att stela i ca 10 minuter. Toppa kakan med jordgubbarna.

 

Original receptet (på finska) hittar ni här.

Bilden här är inte min eftersom jag inte tog en bild på kakan jag gjorde till polttarina. Nästa gång tar jag bild, i promise.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar