Sofies header

Äppel- och skumppadrink

Skrivet av Sofie Sergelius 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Höstens mysigaste (kalla) drink är gjord med skumppa, äppelcider och whisklikör med kanelsmak. Det kanske känns som att det här är en trio som inte gifter sig väl, men då jag hittade ett liknande recept via Pinterest måste jag bara prova. Originalreceptet använde kanellikör, men Erik hade nyligen köpt en flaska Fireball som jag tänkte skulle fungera fint här. Fireball är nämligen en dricka jag annars inte skulle röra, not my cup of tea som man säger :) .

Jag hade lite problem med att få en ordentlig bild eftersom det börjar vara så mörkt på kvällarna då jag kommer hem. Inte råkar någon ha bra tips på hur jag ska fota i mörker? Eller kanske jag bara borde lära mig använda min kamera? Förslag?

Appelskumppa nara

ÄPPEL- OCH SKUMPPADRINK

4 cl fireboll (eller punch med kanelsmak)

12 cl skumppa

äppelcider

1 msk fint strösocker

0.5 tsk kanel

äpple att dekorera med

 

Blanda ihop strösocker och kanel på en tallrik. Fukta kanterna på ett vinglas och doppa därefter i sockerblandningen.

Börja med att mäta upp fireball i ett vinglass. Häll över skumppan och toppa med äppelcider tills glaset är fullt.  Dekorera med en äppelskiva.


Ingefärste för flunssatider

Skrivet av Sofie Sergelius 29.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Känner du att en förkylning är på kommande? Sakta ner symptomen genom att dricka världens godaste och bästa ingefärste, som dessutom är super enkel att tillreda! Det enda du behöver är:

En bit färsk ingefära

Din favorithonung

Citron

Hett vatten

Skala ingefäran och skiva i tunna skivor. Skiva citronen och placera i en tekopp tillsammans med ingefärsbitar och honung. Koka vattnet och häll över i koppen. Låt stå cirka 2 minuter innan du dricker det. 

För en kopp ingefärste brukar jag ha 5 gram ingefära, en tesked honung och en citronskiva och cirka 3,5 dl kokande vatten.

Löjligt enkelt, och det fungerar faktiskt, i alla fall för mig :) Jag mår alltid bättre efter mitt ingefärste. Vanligt te har koffein som inte alls fungerar för mig då jag är förkyld och bara vill sova. Rekommenderar verkligen du testar det här nästa gång flunssan slår till.

Ingefarste


Hallonsaft

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Att koka egen saft är ingen vidare konst, speciellt om du väljer att göra som jag gjort och kokar upp ett koncentrat. Sen är det upp till var och en hur stark man vill ha saften. Jag tyckte det smaka bra med 1/3 saft mot 2/3 vatten. Prova dessutom att byta ut det vanliga vattnet mot bubbelvatten, ja eller varför inte skumppa?

Hallonsaft

HALLONSAFT

1 kg hallon
3 dl vatten
2 dl socker

Koka upp vattnet och tillsätt hallonen. Låt koka i 10 minuter.

Sila av saften genom en finmaskig sil, och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och fortsätt koka saften i 5 minuter tills sockret smält.

Häll över saften i en steriliserad glasflaska.


Syrén­sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 30.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Sangria hör till sommaren, och syréner hör till försommaren. En kombination av dessa kan alltså inte bli annat än en läskande dryck som får en att tänka på semester. 

Syrénen utanför vårt hus har aldrig varit vackrare, hela den här våren/sommaren känns som att Finland verkligen vill visa sin bästa sida. Nu lönar det sig att laga mat och dryck med syrén medan den ännu finns!

Syrensangria kanna

Syrensangria

 

SYRÉNSANGRIA

4 dl torrt vitt vin

4 dl sprite

2 dl mineralvatten

3 st syrénkvistar

5 färska hallon

Skölj syrénen och hallonen. Placera syrén och hallon i en karaff.

Häll vinet, sprite och mineralvatten i karaffen, rör om och ställ i kallt.

Låt sangrian dra sig i 30 minuter och servera sedan sangrian ur vinglas.

 

Syrensangria glas andra


Blodapelsin­mimosa

Skrivet av Sofie Sergelius 01.03.2018

Kan en dag få ett bättre slut än med ett glas Mimosa? I don't think so, ifall vi inte talar om hur en brunch kan börja bättre, då är svaret också "med en Mimosa".  Mimosa är en drink bestående av saft (oftast apelsin) och torr skumppa eller champage. Jag fortsätter med blodapelsintema så länge som dom är i säsong, det vill säga ett par veckor till, och därför består min after work drink av blodapelsin. 

Blodapelsinmimosa

BLODAPELSIN MIMOSA

1 flaska Prosecco

4 blodapelsiner 

Pressa blodapelsinerna, häll upp i glas och toppa med skumppan. Servera Mimosan kall.

 


Baileyskakao

Skrivet av Sofie Sergelius 24.02.2018

Snö och sol - den perfekta vinterkombinationen! Och hur vintrigt känns inte det att dricka en varm kakao efter en strapats ute i solskenet? Efter en trevlig promenad ute vid Saltkaret kom vi hem och kokade en värmande Baileyskakao. Det var verkligen receptet på en perfekt februarilördag.

Baileyskakao fram

Om jag ska vara helt ärlig är Baileysen mera till för Erik. Jag är de facto inte ett fan av gräddlikörer överlag, men i en kakao slinker den nog ner. En av orsakerna till vår exkursion ut till Björkö var att Facebook snällt påminde mig om att det är 10 år sedan jag satt på en uteterass och drack en öl i solskenet. Fick en liten panik om att "vi aldrig gör något kiva mera", så vi körde ut till naturskyddsområdet för att sedan vara värda en värmande dryck. Kanske det egentligen bara är bra att bli påmind om att man oftare ska göra roliga saker tillsammans?

VARM CHOKLAD MED BAILEYS

5 dl mjölk

0,75 dl mörkt kakaopulver

1 krm salt

1 tsk socker

3 msk Baileys

Minimarshmallows

 

Mät upp mjölken i en liten kastrull och sikta ner kakaon under ständig omrörning.

Smaka av med salt och socker tills drycken känns lite väl salt. likören kommer att balansera ut sötman.

Koka upp kakaon och tillsätt Baileys. Det går även att byta ut Baileysen mot en annan likör, eller varför inte en skvätt Stroh?

Häll upp i Muminmuggar och toppa med söta små minimarshmallows.

Baileyskakao main

Ha en härlig fortsättning på lördagkvällen ♥


Färgglad Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 16.06.2017

Efter sista kvällen vid Gran Vista så nu sammanställer jag de sista lite roligare Sangriorna vi provat på. Nu i pastellfärger. Dom här har alla ett speciellt ställe i mitt hjärta eftersom Erik fria medan vi efter middagen satt och smutta på den gula varianten. Den gröna varianten gjorde vi efter att vi varit och köpt ringarna och den röda gjorde vi för att fira vår sista kväll här. Alla goda och med en speciell fiilis. Dessutom kan man aldrig ha för många Sangria recept.

GUL SKUMPPASANGRIA

Ljusgul sangria

1 flaska cava

2 dl fanta citron

1 dl vischy

1 dl sprite

1 lime

0.5 dl blåbär

  1. Skiva lime och skölj blåbär.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

LJUSGRÖN VITVINSSANGRIA

Ljusgron sangria

 

1 flaska vitt vin

3 dl grönt iste

1 dl sprite

0.5 st grönt äpple

0.5 st lime

10 st myntablad 

  1. Skiva lime och äpple. Stöt myntan i en liten skål så att den släpper mera smak.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

LJUSRÖD ROSÉVINSSANGRIA

Ljusrod sangria

1 flaska rosévin

3 dl fanta citron

10 körsbär

0.5 citron

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva citronen.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

Fyra gånger Sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2017

Gran Vista, home away from home (om man inte räknar Drumsö och Kalvskata). Eriks familj har en lägenhet i Spanien så det är naturligt att vi åker dit då vi får chansen. Det känns som ett hem, och hans fammo och faffa är världens snällaste människor som alltid låter oss komma hit. This time with friends.

Det första vi gör då vi kommer hit: matbutik. Min absoluta favoritsyssla är att gå i matbutiken utomlands. Jag ÄLSKAR att gå i matbutiken, det finns så mycket nytt och roligt att smaka på! Och mitt rökta paprikapulver lider mot sitt slut så jag behöver mera. Tillbaka till poängen: matbutiken. Vi börjar med att köpa Sangria ingredienser, det är prioritet nummer ett. 

Sangria hör till Spanien och är ett måste så fort man kommit fram. Det fina är att du bra kan använda billiga 1 euros vin till det, och bara tillsätta dina favorit frukter och örter.

Här har jag samlat ihop de Sangria recept jag väntat flera veckor på att prova på! Och kommentarerna som de andra gav :)

 

SANGRIA CAVA

Med äpple, körsbär och mynta

 Cavasangria

2 dl körsbär

0.5 grönt äpple

färsk mynta

1 flaska Cava

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy
 

  1. Ta bort kärnorna ur körsbären och skiva äpplet.
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

Kommentarer

E: Saftig, mild, men bra!

M: Söt men lätt. Drickbar.

S: Sku inte ändra någonting. Jag tycker inte att den är söt, socker är ju jätte gott!

 

 

SANGRIA ROSADO

Med jordgubbar, vit persika och basilika

Rosesangria

2 dl jordgubbar

1 vit persika

färsk basilika

1 tsk socker

1 flaska rosévin

2.5 dl sprite

1.5 dl vischy

 

  1. Tvätta jordgubbarna och persikan. Skär jordgubbarna i klyftor och persikan i skivor.
  2. Stöt basilikan i en mortel tillsammans med sockret. Spara ett par blad till dekoration.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Den här var smaskig.

M: Bäst by far! Den stötta basilikan ger en härlig smak.

S: Definitivt godast. Sick shit you know. Den har liksom sting.

 

SANGRIA BLANCO

Med mynta, blåbär, lime och mango

Vittvinssangria

färsk mynta

2 dl blåbär

1 lime

1 mango

1 flaska torrt vitt vin

2.5 dl sprite

1.5 dl limoncello

 

  1. Riv skalet av limen och skiva därefter frukten.
  2. Skala och skär mangon i kuber. Skölj blåbären.
  3. Mosa ett par blåbär och två matskedar mango.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kanna. Låt Sangrian dra sig i 1-2 timmar minuter innan du serverar Sangrian kall.

 

Kommentarer

E: Sweet and sour. Mera limoncello behövs (här tog jag och öka mängden till det som nu finns i receptet)

M: Vitt vin smaken kommer igenom. Bäst att låta den dra åt sig blåbärs- och mangosmak en stund innan den serveras (här låt vi den sedan stå i en timme, vilket definitivt förbättrade smaken). Den ser bra ut, utseendemässigt lyckad som man säger.

S: Kiva och fräsch, men är kanske inte minnesvärd in the end. Utseendet mega nice och den är god, men är rätt neutral. Alla kan nog gilla den.

 

SANGRIA TINTO

Med jordgubbar, nektarin, apelsin och lime

 Rodvinssangria

2 dl jordgubbar

1 nektarin

1 apelsin

0.5 dl apelsinsaft

1 lime

1 flaska rödvin

2 dl sprite

1 dl vatten
 

  1. Tvätta jordgubbarna och nektarinen. Skär jordgubbarna i klyftor och nektarinen i skivor.
  2. Skiva apelsin och lime.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kanna och servera Sangrian kall.
     

 

Kommentarer

E: Klassiska Sangria, kan inte säga mycket annat.

M: Lättdrucken version där vinets tanniner kändes igenom, och inte på ett dåligt sätt.

S: Den är jätte god, men tyvärr jämför jag den mot rosé-varianten som bara var så super. Den här är bra, men sämre än rosén.

 

Då var alla mina Pinterest Sangrior provade och finslipade. Dags att hitta på egna varianter. Nästa variant kanske ska ha lite grillad persika och timjan? 

Jag tackar mina kommentatorer om vad dom ansåg om Sangriorna. Men dom kan inte klaga på att jag mixat Sangria åt dem och tvingat dem att dricka. Sacrifices must be made in the name of science.