Sofies header

Hallon och vitchoklad glasskex

Skrivet av Sofie Sergelius 24.08.2018

Kategorier:

Ice cream sandwiches är helt insane goda, men i det här receptet är kexen helt vanliga chocolate chip cookies som jag bara fyllt med vaniljglass och doppat i vitchoklad. 

I kexen använde jag vitchoklad och tillsatte hallon i smeten. Jag använde frysta hallon, men det går lika bra med färska eller frystorkade. har du hemgjord glass blir det ännu bättre, men helt vanlig vaniljglass fungerar även fint. Eller varför inte prova på en vitchokladglass?

Hallon sandwich main

HALLON- VITCHOKLAD GLASSKEX

15 stycken

3,5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
1 dl socker
120 g mjukt smör
1 ägg
75 g vitchoklad
1 dl färska hallon, skurna på hälft

100 g hackad vitchoklad
1 tsk kokosolja
Vaniljglass (avlångt paket)
Violer till dekoration

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna. Vänd försiktigt ner hallonen.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen sprids ut medan de gräddas. Platta till toppen på kexen med en sked.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna.

Smält den hackad vitchokladen i en liten kastrull över vattenbad, eller i 30 sekunders etapper i mikron. Rör ner kokosoljan.

Skiva vaniljglassen i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Använd en pepparkaksform eller liknande för att skära runda bitar ur glassen. Placera en skiva glass mellan två kex. Doppa sandwicharna i vitchokladen och låt stelna på ett fat i frysen. Servera efter ett par minuter då chokladen stelnat. Dekorera med violer.


Alla hjärtans kex

Skrivet av Sofie Sergelius 14.02.2018

I dag firar vi alla hjärtans dag, och vi tar det här mycket seriöst på kontoret :) Nu ska vi skåla med hallonsaft och äta söta rosa cookies ♥ Här är samma basrecept på chocolate chip cookies som jag redan tidigare publicerade här, men nu är mängden aningen mindre :) Hur tänkte du fira alla hjärtans dag?

Cookies

ROSA ALLA HJÄRTANS DAG COOKIES

3,3 dl vetemjöl

0,5 krm vaniljpulver

0,75 tsk bakpulver

1 dl farinsocker

1 dl socker

120 g mjukt smör

1 ägg

100 g vitchoklad

röd karamellfärg

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget. Droppa i av den röda karamellfärg tills degen är rosa och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

Hallonsaft


Glutenfri päron-mintchoklad tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 13.02.2018

Alla hjärtans dag är inget som brukar firas hemma hos oss. Men i år, för att fira minnet av en vän som gått bort, bara måste jag prova ett recept hon skapat - originalet hittar du här. Jag ville egentligen inte ändra på något, men förstås var vetemjölet slut. Så jag använde av de mjöl jag hade i skåpet och ändå blev det riktigt bra :)

Värna om dina vänner och din familj oavsett vilken dag det är. Det är nog även det som är huvudsaken med alla hjärtans dag skulle jag säga. Presenttips: ifall du tycker om att laga mat eller baka är en hemgjord måltid nog den bästa presenten :).
Mintchoklad tarta hel

GLUTENFRI PÄRON-MINTCHOKLADTÅRTA

BOTTEN

100 g kallt smör

1,25 dl mandelmjöl

1,25 dl havremjöl

1,5 msk kakaopulver

0,5 krm salt

1 äggula

Skär smöret i små tärningar och noppa ihop med alla de torra ingredienserna i en skål till en smulig massa. Rör ner äggulan och blanda ihop till en jämn deg. Linda in degbollen i färskfolie och låt stå  i kallt minst ett par timmar.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en 15 cm ∅ springform och tryck ner degen i formen och upp längs kanterna. Ta bort extra deg som tryckts ut över kanterna.

Placera ett folieark över degen och strö över torkade ärter eller kikärter som tyngd. Grädda pajbotten på ugnens mellersta fals i 20 minuter.

Ta bort folien och låt pajbotten svalna.

 

FYLLNING

100 g Marabou 70% mintchoklad

1 dl grädde

2 rumstempererade ägg

1 dl farinsocker

1,5 msk majsmjöl

1 litet päron

Grovhacka chokladen och placera i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp på låg värme under omrörning tills chokladen och grädden bildat en jämn smet. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ägg och farinsocker pösigt, rör ner majsmjölet och chokladsmeten och vispa till en jämn blandning.

Häll den färdiga smeten över tårtbotten som nu borde vara sval.

Skiva päronet i skivor.

Grädda pajen på mellersta falsen i 20 minuter.

Servera mintchokladtårtan tillsammans med färska mynttablad.

Mintchoklad tarta bit

 


MasterChef: Blåmögelost­­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Finns de något bättre än matlagningsprogram för inspiration och för att få nya idéer? 

Det var mamma och pappa som fick mig att börja se på MasterChef Australia. Definitivt det bästa matlagningsprogrammet som finns! Dom som tävlar stöder varandra, domarna hjälper och ger tips, och efter att ha sett en episod är man sååå inspirerad. Och därför har jag valt att börja med en ny serie här på bloggen: Månadens MasterChef. Jag ska försöka att återskapa ett recept i månaden från programmet och har gjort valet att det blir min söndagssyssla :)  Det här kommer att bli kul. Orsaken till att gör det så sällan är att jag snart kommer att börja en ny utmaning (som jag är lite orolig för) och det här är en del av min morot att klara mig :)

Jag börjar med en dessert som kom ganska i början av säsong 9. Eftersom det verkligen är frågan om MasterChef så blir de så otroligt duktiga så fort, så jag måste ta ett steg tillbaka och börja med något relativt simpelt, även om simpelt på MasterChef nivå definitivt inte är lätt. 

Det jag hoppas få ut av det här experimentet är en bättre förståelse för smakkombinationer och kanske våga experimentera mera med olika rätter. Och ha roligt så klart. Obviously.

Gorgonzola glass main

First up: Min favorittävlares recept på en blåmögelostglass som domarna höjde till skyarna.

GORGONZOLAGLASS MED MANDLAR OCH GRAPEFRUKT

4 portioner

GORGONZOLAGLASS

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

6 stjälkar färsk timjan

50 g gorgonzola dolce

2 äggulor

50 g socker

Mät upp mjölk, grädde och timjan i en kastrull. Hetta upp tills blandningen sjuder och ta därefter bort från värmen. Rör ner gorgonzola.

Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en hushållsassistent. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle medan maskinen vispar. Vispa tills allt är blandat och häll sedan över i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda tills den nått 80 grader. Ta bort från värmen och lägg i ett kallt vattenbad tills blandningen svalnat.

Sila bort timjan och häll över den svala blandningen i en glassmaskin. Kör tills det bildats en jämn och fin glass, cirka 20 minuter. För över glassen i en låda och ställ i frysen tills allt annat är färdigt.

 

INLAGDA MANDLAR

1 dl grapefruktsaft

40 g mandlar

Koka upp grapefruktsaften och häll över mandlarna. Låt mandlarna dra sig i 40 minuter.

 

GRAPEFRUKT OCH TIMJANSIRAP

3 dl grapefruktsaft

100 g socker

6 stjälkar färsk timjan

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, hetta upp och låt sjuda på medelvärme i 30 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, sila av  och låt svalna.

 

MANDELPRALIN TUILE

55 g socker

25 g mandlar

1 krm salt

Värm ugnen till 160 grader.

Smält sockret i en kastrull, var nog med att inte bränna sockret eftersom det ger en bitter bismak. Sockret är färdigt då det är cirka 155 grader varmt. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och häll det smälta sockret över mandlarna. Strö saltet över pralinen och låt det hela stelna i frysen under cirka 15 minuter.

Bryt den stelnade pralinen i bitar och placera i en matberedare. Kör sönder pralinbitarna till en smulig blandning.

Ta fram en bakplåt och placera ett bakplåtspapper på plåten. Se till att pappret ligger jämnt.

Häll pralinkrosset i en sil och sila ett tunt lager av pralinsmulorna över en rund kakform/pepparkakform med 12 cm diameter (eller mindre ifall du har). Upprepa tills allt kross är använd. Spara smulorna som blir kvar i silen till dekoration.

Borsta bort så mycket som möjligt av det extra pralinkrosset  som inte är i cirklarna. 

Grädda tuilen på ugnens mellersta fals i 9-10 minuter (lite beroende på hur effektiv din ugn är). Ta ut tuilen ur ugnen då den är vackert gyllene, ställ åt sidan och låt tuile cirklarna svalna. 

 

TILL SERVERING

2 grapefrukter skurna i klyftor

Färska timjanblad

Skala grapfrukterna och skär loss klyftorna så att hinnan runt klyftorna skalas bort. Fördela klyftorna jämnt mellan serveringsskålarna. 

Ta fram den färdiga glassen ur frysen och skopa upp två quenell (ovala glassbollar) per servering. Placera glassen på grapeklyftorna.

Ringla över av timjansirapen, placera tuile-kexen på och toppa med timjanblad och lite av pralinmassan som blivit över från kexen. Strö de marinerade mandlarna runt glassen och voilà - färdiga glassportioner!

 Gorgonzola glass

 


Chocolate Chip Cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 10.02.2018

Kategorier:

Nu är det dags för mig att dela med mig receptet på världens godaste chokladkex! De är mjuka, knäckiga och oh so delicious. Det här är mitt "hemliga" recept som garanterar att jag alltid lyckas med basic kex. Om jag någon dag får barn kommer dom att vara feta. Stackrana. Jag kommer att vara mutsin som bjuder på kex då barnen kommer hem med kompisar. Oh well, framtidens problem.

Be warned - det här receptet är för en massiv mängd kex (host60host). But on the plus side: super mycket kex! Och don't worry, man kan frysa in extra deg (som färdiga bollar - för enkel gräddning).

Chocolate chip cookie main

CHOCOLATE CHIP COOKIES

10 dl vetemjöl

2 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

3 dl farinsocker

3 dl socker

350 g mjukt smör

3 ägg

200 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum efterspm kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

 

Chocolate chip cookie


Lebkuchen

Skrivet av Sofie Sergelius 27.11.2017

Lebkuchen 1

Pepparkakor är nog de bakverk jag mest associerar med julen. Och jag har en hemlighet - jag har aldrig bakat pepparkakor från scratch. Så det är dags. Och inte kan jag ju börja med traditionella finska inte. Det får bli tyska lebkuchen. Receptet hittade jag på pinterest, på bloggen Leelelicious. Det var roligt att prova. Jag bruka älska lebkuchen som min tyskalärare Tina på lågstadiet alltid hade med sig just före jul. Lebkuchen kommer i många olika former, så det här var bara första receptet jag prova. Min tyska är lite krasslig men före jul ska jag nog ännu klara av att använda ett äkta tyskt recept på mjuka lebkuchen.

LEBKUCHEN - TYSKA PEPPARKAKOR

 

4 dl farinsocker

1 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 dl vatten

100 g smör

8 dl vetemjöl

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

0,5 tsk malen ingefära

1 krm malen nejlika

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 äggvita

2 msk rom

 

Pensling

2 äggulor

1 msk vatten

 

Florsocker

 

  1. Skär smöret i tärningar. Hetta upp farinsocker, mjölk, grädde, vatten och smör i en kastrull tills smöret smält och smeten börjat bubbla.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och sikta ner vetemjöl och alla kryddor under ständig omrörning. Rör om med en träslev tills degen har en jämn konsistens. Hetta upp igen och rör om tills smeten tjocknat och lossnar från kanterna på kastrullen, vilket tar cirka 30 sekunder. Rör hela tiden om med träsleven eftersom degen lätt brinner i botten. Se till att det inte bildas hårda bitar på ytan (deg som gräddats i den varma kastrullen). Plocka bort ifall såna kommit till.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och kyl ner smeten. Den får inte bli för hård, men kall nog för att kunna röra ner äggvitan utan att den steks.
  4. Vispa äggvitan hård medan degen svalnar. Knåda in den hårt vispade vitan, bakpulver och rom då degen är tillräckligt sval. Jag använde hushållsassistent och körde den i 5 minuter tills degen såg jämn ut.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Strö mjöl över ett bakbord och kavla ut en fjärdedel av degen åt gången. Tillsätt mera mjöl vid behov (degen ska inte klibba fast vid bordet). Kavla tills degplattan är cirka 4-5 millimeter tjock.
  7. Tryck ut önskvärda former med hjälp av vanliga pepparkaksformer, placera på ett bakplåtspapper och dekorera med torkad frukt eller nötter 
  8. Grädda på ugnens mellersta fals i 15 minuter.
  9. Vispa ihop äggula och vatten i en liten skål. Ta ut lebkuchen ur ugnen och pensla genast ett tunt lager av äggblandningen på alla kex.
  10. Låt svalna innan servering. Pudra över lite florsocker innan servering.

 

 


M&M's cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 11.11.2017

Kategorier:

MMs cookies

I dag har jag lågstadie klassträff - femton år sedan jag gick ut sexan. Herregud.  

Jag har gått Drumsö lågstadie varmed träffen naturligtvis är på Drumsö. Mina föräldrar bor ännu här så det är super smidigt för mig att nu bara gå till andra sidan gatan där en av mina klasskaverin har sin studio och där vi ska ses. För att inte dyka upp tomhänt har jag valt att istället för att gå ut i det här äckliga höstvädret baka kex.  M&M ger i alla fall mig lite lågstadie flashbacks så det passar perfekt att ta med. Kan inte fatta att det är 15 år sedan... helt sjukt! Då trodde vi att det sku vara helt crazy att se alla efter alla år som gått. Nu är vän med alla på FB och följer alla på insta så chocken att träffa någon är ju inte precis stor. Men roligt blir det i alla fall att lite catch up. Folk har gift sig och skaffat barn. Jag blev just färdig från skolan, you know same same but different. Anyhoo vill höra vad folk sysslar med nuförtiden, vem jobbar var, var bor alla? Det ska bli kul.

M&M's ger som sagt lite flashbacks till mig eftersom pappa bruka köpa av dem. M&M's fanns väll inte helt i Finland? Vi hade Smarties här och på båten (Finland-Sverige kryssningsbåtarna menar jag) och då sku man alltid köpa dem. Men Smarties var ju mycket större så jag tänkte i alla fall inte på att använda dem i bakning. M&M's är så mycket mindre så dom passar i ganska mycket. Jag har aldrig tidigare bakat kex med M&M's så det var definitivt på tiden nu. När jag kolla runt på Pinterest så hitta jag ganska mycket recept på kex utan kakao, men jag tycker att det blev bättre med kakao i degen. Nu ser dom mera ut som stora M&M's, och inte bara kex.

MMs cookie

Tillbaka till receptet: här är ett super enkelt kexrecept med M&M's som garanterat ger dig dagens energibehov. Du kan även byta ut m&m's mot reeses pieces eller liknande chokladgodis.

 

M&M'S COOKIES

25 stycken

200 g mjukt smör

2 dl socker 

2 dl farinsocker

2 ägg  

2 tsk vaniljpulver

3,5 dl vetemjöl

3 dl kakaopulver

2 tsk matsoda

1 tsk salt  

2 dl M&M's

2 dl grovhackad choklad eller små chokladknappar

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Vispa det mjuka smöret luftigt med en elvisp, tillsätt sockret och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills en lös smet. Rör ner vaniljpulver.
  3. Kombinera alla torra ingredienser i en skild beredningsskål och sikta ner i de blöta ingredienserna. Rör om tills det bildats en jämna deg. Rör försiktigt ner chokladen och nästan alla m&m's. 
  4. Använd en tesked för att klicka upp kexen på en plåt med bakplåtspapper på. Lämna rejält med mellanrum mellan kexen eftersom dom blir större i ugnen. Vill du göra jumbo kex kan du använda en matsked för att klicka deg på pappret (men grädda då kexen 4 minuter längre).
  5. Tryck m&m's på degklumparna och grädda på mellersta falsen i 12-14 minuter.

 

MMs cookies blomma


Tiramisu Pannacotta

Skrivet av Sofie Sergelius 30.09.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Pannacotta hör nog till de absolut lättaste desserterna man kan bjuda på. Alltid gott, och svår att misslyckas med. Det är bara att välja vilken smak man vill ha :) 

Tiramisu pannacotta forstaIdag har vi tjejkväll och jag står för desserten. Jag fick ett önskemål om att laga en Tiramisu, men en i sällskapet har celiaki så hon kan inte äta det. För att det inte ska vara orättvist tänkte jag nu laga någonting liknande, men utan gluten. Vad gör man då? Jo man gör en super enkel pannacotta! En pannacotta med mascarpone, cointreau och kaffe ger Christine samma stil av smakupplevelse som vi andra får av den klassiska Tiramisun. Och rätt ska vara rätt. Att alla andra äter något hemgjort och en blir utan eller får typ en bit choklad är ju oacceptablet. 

Tiramisu pannacotta andra

Jag blev rätt nöjd med den jag svängde ihop igår och tänkte att det kanske finns andra i samma situation. Ni som inte kan äta Tiramisu kan nu istället njuta av tiramisu pannacotta :) Enjoy!

 

TIRAMISU PANNACOTTA

  • 3 gelatinblad
  • 2 dl mjölk
  • 3,5 dl grädde
  • 1 dl mascarpone
  • 1 dl socker
  • 3 msk Cointreau
  • 2 msk snabbkaffe

 

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Kramar ur.
  2. Hetta upp mjölken i en liten kastrull, häll över i en skål och tillsätt de urkramade gelatinbladen.
  3. Koka upp grädde i en liten kastrull, rör ner mascarpone  och tillsätt socker. Rör om tills sockret smält.
  4. Tillsätt cointreau och snabbkaffe. Rör om i en minut tills snabbkaffet löst upp och häll därefter i mjölken med gelatinet.
  5. Häll över i önskvärda former och ställ i kallt för minst fyra timmar. 
  6. Ta fram den stelnade pannacottan och pudra över mörkt kakaopulver. Servera med en kopp starkt kaffe.

Tiramisu pannacotta tredje

 


Dubbel­chokladmousse­tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 04.07.2017

På lördag hade jag en lite cateringkeikka  (Nathalies kompis hade polttarin) och jag fick önskemål av gästerna att publicera receptet på desserten jag servera: en dubbelchokladmoussetårta med chokladdoppade jordgubbar.

SuklaamoussekakkuFoto: Laura Riihelä ©SOK

Det är egentligen flera år sedan jag caterat (utom nu när jag fixa lite gravad lax och gravad sik till en kollegas sons studentfest), och jag glömde att det både är roligt och stressande. Man tycker aldrig att det man gjort är tillräckligt bra. I det här fallet så moka jag köttet. Kände inte grillen och den var varmare än jag trodde så köttet blev genomstekt. Det är sacrilege! Men det fanns inget jag kunde göra annat än servera den med en sås som hoppeligen räddade rätten. Men kakan var bra. Så då bjuder jag på receptet på svenska :)

Receptet har jag ursprungligen skapat förra året då jag assisterade Taina Salovaara (en frilance innehållsproducent) med novemberupplagan av S-ryhmäs Yhteishyvä-sidor. Det var min första keikka med eget företag men jag hann inte skaffa mera arbete innan jag fick jobb på HSS Media. Men under två dagar förra augusti var jag i en söt liten studio i Meilans och fota bulla och tårta till Yhteishyvä. Bästa dagarna på hela förra sommaren. Taina är så otroligt begåvad och det var ett sant nöje att få assistera henne. Vi träffades på Maku förra året och på sommaren då jag bad henne om tips på hur jag kommer in i branchen så gav hon mig genast ett jobb. Jag har haft tur som träffat så härliga människor inom matvärlden. 

Det är frågan om en rätt maffig tårta som har Brownie-botten, ett lager apelsinchokladmousse och ett lager vitchokladmousse. Men god är den utan tvekan.  Denna version editera jag lite och använde lite mera apelsinsaft till mjölkchokladmoussen och en skvätt fläderbärssaft till vitchokladmoussen. Bara så att den ännu skulle vara snäppet festligare. Dessutom gjorde jag en extra saltad karamellsås, just for funsies.

 

GLUTENFRI DUBBELCHOKLADMOUSSETÅRTA

Brownie-botten

1 dl mandelmjöl

0.75 dl kakaopulver

0.25 tsk salt

6 st glutenfria digestivkex

60 g smör

1.75 dl socker

1 ägg

 

Apelsinchokladmousse

200 g mjölkchoklad

3.5 dl vispgrädde

1 krm salt

skal av en apelsin

1 tsk skal av en citron

2 gelatinblad

3 msk apelsinsaft

2 gelatinblad

 

Vitchokladmousse

200 g vitchoklad

3.5 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 msk fläderbärssaft

 

Saltad karamellsås

1 dl socker

1 dl grädde

100 g smör

1 tsk salt

 

Chokladdoppade jordgubbar

200 g jordgubbar

200 g choklad

1 tsk smält kokosolja

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker. Hetta upp tills sockret smält, men se till att det inte kokar. Ställ smörblandningen åt sidan för att svalna. Rör ner ett rumsvarmt ägg då smöret svalnat.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser till botten i en beredningsskål.
  5. Smula kexen fint och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna. Rör ner smörblandningen och rör om tills det bildats en slät smet.
  6. Häll smeten i ugnsformen och grädda på mellersta falsen i 20 minuter.
  7. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna i kallt. Tillred därefter en mousse i taget.
  8. Tillred mjölkchokladmoussen genom att finhacka chokladen. Lägg chokladen i en mikrotålig skål och häll över 1 dl vispgrädde, salt, rivet apelsinskal och rivet citronskal. Hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  9. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  10. Hetta upp apelsinsaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  11. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  12. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  13. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  14. Häll moussen på brownie-botten och jämna till ytan. Ställ i kylskåp för minst 45 minuter.
  15. Tillred vitchokladmoussen genom att finhacka chokladen och lägga den i en mikrotålig skål. Häll över 1 dl vispgrädde och hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  16. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  17. Hetta upp fläderblomssaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  18. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  19. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  20. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  21. Häll vitchokladmoussen försiktigt över mjölkchokladmoussen och jämna till ytan. Ställ den färdiga tårtan i kallt i minst 4 timmar, men gärna övernatten.
  22. Tillred den saltade karamellsåsen genom att smälta socker i en kastrull. Tillsätt grädde så sockret smält och blanda väl. Det kan hända att smeten lite stelnar vid det här skedet med hetta bara upp tills den blivit rinnande igen. Tillsätt smör och salt och rör om. Låt såsen stelna ca 30 minuter innan du ringlar den över kakan.
  23. Gör de chokladdoppade jordgubbarna genom att smälta chokladen tillsammans med kokosoljan i en liten kastrull. Ta hjälp av en tandpetare för att doppa jordgubbarna en i taget i chokladen. Lägg de färdiga jordgubbarna på ett bakplåtspapper och ställ i frysen för att stela i ca 10 minuter. Toppa kakan med jordgubbarna.

 

Original receptet (på finska) hittar ni här.

Bilden här är inte min eftersom jag inte tog en bild på kakan jag gjorde till polttarina. Nästa gång tar jag bild, i promise.


Granskotts­glass

Skrivet av Sofie Sergelius 20.06.2017

Kategorier:

Såhär inför midsommar är det dags att tänka på vad man ska avnjuta under långhelgen. Glass ligger definitivt högt på listan. 

Nu är granskotten som bäst och det lönar sig att plocka dem medan man har chansen. Det lönar sig att plocka granskott medan de är små och ljusa, innan de får en allt för stark smak och blir hårda. Granskott är ljusgröna utväxter (skott) på granar som innehåller rikligt med A- och C-vitamin, antioxidanter och mineraler. De går att knappra på som så, eller att ha som tillbehör i en sallad, koka upp till en sirap eller göra som jag gjort här: tillreda glass.

Det man ska komma ihåg är att man inte får plocka granskott utan markägarens lov. Granskott hör inte under allemansrätten såsom svampar och bär gör eftersom granskott fortsätter att växa och inte lider av att man låter bli att plocka dem.

nya granskott

Nara granskott

 

I södra Finland kom granskotten fram redan någon vecka sedan så min mamma passade på. Mamma hade just koka sirap på granskott då vi kom hem från Spanien så vi fick smaka. Det smakade gudomligt! Det smaka som kåda doftar. Loved it - och måste genast prova på något med granskott. På onsdag gick jag ut och gå längs stranden i Vasa och plockade fickorna fulla. Enda kriteriet är att inte plocka alla skott från samma träd, och bara plocka från träd som är minst 100 meter från en väg. Man vill ju inte äta avgaser precis. 

Efter att ha googlat runt lite så hitta jag en hel del finska recept på granskotts sirap så jag tänkte att jag istället gör glass. Det riskabla med att laga glass på granskott är att smaken lätt blir stark. Min första variant var alldeles för stark och då var det bara att prova på nytt. Man ska aldrig vara rädd för att göra misstag, det är ju så man lär sig. Till den andra varianten jag gjorde använde jag en mindre mängd granskott och lät dem inte ligga i mjölken efter att mjölken och grädden kokat ihop.

Granskott bord

 GRANSKOTTSGLASS

150 g granskott

2 dl mjölk

2 dl grädde

1 krm vaniljpulver

1 dl socker

2 äggulor

 

  1. Börja med att skölja granskotten från småkryp.
  2. Lägg granskott, mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen. 
  3. Vispa äggulorna med sockret.
  4. Sila bort granskotten från mjölken.
  5. Rör ner de vispade äggulorna i mjölken och hetta upp. Se till att blandningen inte kokar. Rör om tills massan tjocknat och ta bort från värmen. Häll glassmassan i en skål och ställ i kylskåp i 12 timmar.
  6. Ta fram den kalla glassmassan och kör genom en glassmaskin.

 

 Granskottsglass

 

Servera glassen tillsammans med färska björnbär

Granskott

 På ett såhär fint ställe hittar man granskott i Vasa.