Sofies header

Hallon och vitchoklad glasskex

Skrivet av Sofie Sergelius 24.08.2018

Kategorier:

Ice cream sandwiches är helt insane goda, men i det här receptet är kexen helt vanliga chocolate chip cookies som jag bara fyllt med vaniljglass och doppat i vitchoklad. 

I kexen använde jag vitchoklad och tillsatte hallon i smeten. Jag använde frysta hallon, men det går lika bra med färska eller frystorkade. har du hemgjord glass blir det ännu bättre, men helt vanlig vaniljglass fungerar även fint. Eller varför inte prova på en vitchokladglass?

Hallon sandwich main

HALLON- VITCHOKLAD GLASSKEX

15 stycken

3,5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
1 dl socker
120 g mjukt smör
1 ägg
75 g vitchoklad
1 dl färska hallon, skurna på hälft

100 g hackad vitchoklad
1 tsk kokosolja
Vaniljglass (avlångt paket)
Violer till dekoration

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna. Vänd försiktigt ner hallonen.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen sprids ut medan de gräddas. Platta till toppen på kexen med en sked.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna.

Smält den hackad vitchokladen i en liten kastrull över vattenbad, eller i 30 sekunders etapper i mikron. Rör ner kokosoljan.

Skiva vaniljglassen i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Använd en pepparkaksform eller liknande för att skära runda bitar ur glassen. Placera en skiva glass mellan två kex. Doppa sandwicharna i vitchokladen och låt stelna på ett fat i frysen. Servera efter ett par minuter då chokladen stelnat. Dekorera med violer.


Tiramisu Pannacotta

Skrivet av Sofie Sergelius 30.09.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Tiramisu pannacotta forstaIdag har vi tjejkväll och jag står för desserten. Jag fick ett önskemål om att laga en Tiramisu, men en i sällskapet har celiaki så hon kan inte äta det. För att det inte ska vara orättvist tänkte jag nu laga någonting liknande, men utan gluten. Vad gör man då? Jo man gör en super enkel pannacotta! En pannacotta med mascarpone, cointreau och kaffe ger Christine samma stil av smakupplevelse som vi andra får av den klassiska Tiramisun. Och rätt ska vara rätt. Att alla andra äter något hemgjort och en blir utan eller får typ en bit choklad är ju oacceptablet. 

Pannacotta hör nog till de absolut lättaste desserterna man kan bjuda på. Alltid gott, och svår att misslyckas med. Det är bara att välja vilken smak man vill ha :) 

Tiramisu pannacotta andra

Jag blev rätt nöjd med den jag svängde ihop igår och tänkte att det kanske finns andra i samma situation. Ni som inte kan äta Tiramisu kan nu istället njuta av tiramisu pannacotta :) Enjoy!

 

TIRAMISU PANNACOTTA

  • 3 gelatinblad
  • 2 dl mjölk
  • 3,5 dl grädde
  • 1 dl mascarpone
  • 1 dl socker
  • 3 msk Cointreau
  • 2 msk snabbkaffe

 

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Kramar ur.
  2. Hetta upp mjölken i en liten kastrull, häll över i en skål och tillsätt de urkramade gelatinbladen.
  3. Koka upp grädde i en liten kastrull, rör ner mascarpone  och tillsätt socker. Rör om tills sockret smält.
  4. Tillsätt cointreau och snabbkaffe. Rör om i en minut tills snabbkaffet löst upp och häll därefter i mjölken med gelatinet.
  5. Häll över i önskvärda former och ställ i kallt för minst fyra timmar. 
  6. Ta fram den stelnade pannacottan och pudra över mörkt kakaopulver. Servera med en kopp starkt kaffe.

Tiramisu pannacotta tredje