Sofies header

Baileyskakao

Skrivet av Sofie Sergelius 24.02.2018

Kategorier:

Snö och sol - den perfekta vinterkombinationen! Och hur vintrigt känns inte det att dricka en varm kakao efter en strapats ute i solskenet? Efter en trevlig promenad ute vid Saltkaret kom vi hem och kokade en värmande Baileyskakao. Det var verkligen receptet på en perfekt februarilördag.

Baileyskakao fram

Om jag ska vara helt ärlig är Baileysen mera till för Erik. Jag är de facto inte ett fan av gräddlikörer överlag, men i en kakao slinker den nog ner. En av orsakerna till vår exkursion ut till Björkö var att Facebook snällt påminde mig om att det är 10 år sedan jag satt på en uteterass och drack en öl i solskenet. Fick en liten panik om att "vi aldrig gör något kiva mera", så vi körde ut till naturskyddsområdet för att sedan vara värda en värmande dryck. Kanske det egentligen bara är bra att bli påmind om att man oftare ska göra roliga saker tillsammans?

VARM CHOKLAD MED BAILEYS

5 dl mjölk

0,75 dl mörkt kakaopulver

1 krm salt

1 tsk socker

3 msk Baileys

Minimarshmallows

 

Mät upp mjölken i en liten kastrull och sikta ner kakaon under ständig omrörning.

Smaka av med salt och socker tills drycken känns lite väl salt. likören kommer att balansera ut sötman.

Koka upp kakaon och tillsätt Baileys. Det går även att byta ut Baileysen mot en annan likör, eller varför inte en skvätt Stroh?

Häll upp i Muminmuggar och toppa med söta små minimarshmallows.

Baileyskakao main

Ha en härlig fortsättning på lördagkvällen ♥


Alla hjärtans kex

Skrivet av Sofie Sergelius 14.02.2018

I dag firar vi alla hjärtans dag, och vi tar det här mycket seriöst på kontoret :) Nu ska vi skåla med hallonsaft och äta söta rosa cookies ♥ Här är samma basrecept på chocolate chip cookies som jag redan tidigare publicerade här, men nu är mängden aningen mindre :) Hur tänkte du fira alla hjärtans dag?

Cookies

ROSA ALLA HJÄRTANS DAG COOKIES

3,3 dl vetemjöl

0,5 krm vaniljpulver

0,75 tsk bakpulver

1 dl farinsocker

1 dl socker

120 g mjukt smör

1 ägg

100 g vitchoklad

röd karamellfärg

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget. Droppa i av den röda karamellfärg tills degen är rosa och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

Hallonsaft


Glutenfri päron-mintchoklad tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 13.02.2018

Alla hjärtans dag är inget som brukar firas hemma hos oss. Men i år, för att fira minnet av en vän som gått bort, bara måste jag prova ett recept hon skapat - originalet hittar du här. Jag ville egentligen inte ändra på något, men förstås var vetemjölet slut. Så jag använde av de mjöl jag hade i skåpet och ändå blev det riktigt bra :)

Värna om dina vänner och din familj oavsett vilken dag det är. Det är nog även det som är huvudsaken med alla hjärtans dag skulle jag säga. Presenttips: ifall du tycker om att laga mat eller baka är en hemgjord måltid nog den bästa presenten :).
Mintchoklad tarta hel

GLUTENFRI PÄRON-MINTCHOKLADTÅRTA

BOTTEN

100 g kallt smör

1,25 dl mandelmjöl

1,25 dl havremjöl

1,5 msk kakaopulver

0,5 krm salt

1 äggula

Skär smöret i små tärningar och noppa ihop med alla de torra ingredienserna i en skål till en smulig massa. Rör ner äggulan och blanda ihop till en jämn deg. Linda in degbollen i färskfolie och låt stå  i kallt minst ett par timmar.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en 15 cm ∅ springform och tryck ner degen i formen och upp längs kanterna. Ta bort extra deg som tryckts ut över kanterna.

Placera ett folieark över degen och strö över torkade ärter eller kikärter som tyngd. Grädda pajbotten på ugnens mellersta fals i 20 minuter.

Ta bort folien och låt pajbotten svalna.

 

FYLLNING

100 g Marabou 70% mintchoklad

1 dl grädde

2 rumstempererade ägg

1 dl farinsocker

1,5 msk majsmjöl

1 litet päron

Grovhacka chokladen och placera i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp på låg värme under omrörning tills chokladen och grädden bildat en jämn smet. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ägg och farinsocker pösigt, rör ner majsmjölet och chokladsmeten och vispa till en jämn blandning.

Häll den färdiga smeten över tårtbotten som nu borde vara sval.

Skiva päronet i skivor.

Grädda pajen på mellersta falsen i 20 minuter.

Servera mintchokladtårtan tillsammans med färska mynttablad.

Mintchoklad tarta bit

 


Chocolate Chip Cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 10.02.2018

Kategorier:

Nu är det dags för mig att dela med mig receptet på världens godaste chokladkex! De är mjuka, knäckiga och oh so delicious. Det här är mitt "hemliga" recept som garanterar att jag alltid lyckas med basic kex. Om jag någon dag får barn kommer dom att vara feta. Stackrana. Jag kommer att vara mutsin som bjuder på kex då barnen kommer hem med kompisar. Oh well, framtidens problem.

Be warned - det här receptet är för en massiv mängd kex (host60host). But on the plus side: super mycket kex! Och don't worry, man kan frysa in extra deg (som färdiga bollar - för enkel gräddning).

Chocolate chip cookie main

CHOCOLATE CHIP COOKIES

10 dl vetemjöl

2 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

3 dl farinsocker

3 dl socker

350 g mjukt smör

3 ägg

200 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum efterspm kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

 

Chocolate chip cookie


Dubbel­chokladmousse­tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 04.07.2017

På lördag hade jag en lite cateringkeikka  (Nathalies kompis hade polttarin) och jag fick önskemål av gästerna att publicera receptet på desserten jag servera: en dubbelchokladmoussetårta med chokladdoppade jordgubbar.

SuklaamoussekakkuFoto: Laura Riihelä ©SOK

Det är egentligen flera år sedan jag caterat (utom nu när jag fixa lite gravad lax och gravad sik till en kollegas sons studentfest), och jag glömde att det både är roligt och stressande. Man tycker aldrig att det man gjort är tillräckligt bra. I det här fallet så moka jag köttet. Kände inte grillen och den var varmare än jag trodde så köttet blev genomstekt. Det är sacrilege! Men det fanns inget jag kunde göra annat än servera den med en sås som hoppeligen räddade rätten. Men kakan var bra. Så då bjuder jag på receptet på svenska :)

Receptet har jag ursprungligen skapat förra året då jag assisterade Taina Salovaara (en frilance innehållsproducent) med novemberupplagan av S-ryhmäs Yhteishyvä-sidor. Det var min första keikka med eget företag men jag hann inte skaffa mera arbete innan jag fick jobb på HSS Media. Men under två dagar förra augusti var jag i en söt liten studio i Meilans och fota bulla och tårta till Yhteishyvä. Bästa dagarna på hela förra sommaren. Taina är så otroligt begåvad och det var ett sant nöje att få assistera henne. Vi träffades på Maku förra året och på sommaren då jag bad henne om tips på hur jag kommer in i branchen så gav hon mig genast ett jobb. Jag har haft tur som träffat så härliga människor inom matvärlden. 

Det är frågan om en rätt maffig tårta som har Brownie-botten, ett lager apelsinchokladmousse och ett lager vitchokladmousse. Men god är den utan tvekan.  Denna version editera jag lite och använde lite mera apelsinsaft till mjölkchokladmoussen och en skvätt fläderbärssaft till vitchokladmoussen. Bara så att den ännu skulle vara snäppet festligare. Dessutom gjorde jag en extra saltad karamellsås, just for funsies.

 

GLUTENFRI DUBBELCHOKLADMOUSSETÅRTA

Brownie-botten

1 dl mandelmjöl

0.75 dl kakaopulver

0.25 tsk salt

6 st glutenfria digestivkex

60 g smör

1.75 dl socker

1 ägg

 

Apelsinchokladmousse

200 g mjölkchoklad

3.5 dl vispgrädde

1 krm salt

skal av en apelsin

1 tsk skal av en citron

2 gelatinblad

3 msk apelsinsaft

2 gelatinblad

 

Vitchokladmousse

200 g vitchoklad

3.5 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 msk fläderbärssaft

 

Saltad karamellsås

1 dl socker

1 dl grädde

100 g smör

1 tsk salt

 

Chokladdoppade jordgubbar

200 g jordgubbar

200 g choklad

1 tsk smält kokosolja

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker. Hetta upp tills sockret smält, men se till att det inte kokar. Ställ smörblandningen åt sidan för att svalna. Rör ner ett rumsvarmt ägg då smöret svalnat.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser till botten i en beredningsskål.
  5. Smula kexen fint och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna. Rör ner smörblandningen och rör om tills det bildats en slät smet.
  6. Häll smeten i ugnsformen och grädda på mellersta falsen i 20 minuter.
  7. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna i kallt. Tillred därefter en mousse i taget.
  8. Tillred mjölkchokladmoussen genom att finhacka chokladen. Lägg chokladen i en mikrotålig skål och häll över 1 dl vispgrädde, salt, rivet apelsinskal och rivet citronskal. Hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  9. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  10. Hetta upp apelsinsaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  11. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  12. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  13. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  14. Häll moussen på brownie-botten och jämna till ytan. Ställ i kylskåp för minst 45 minuter.
  15. Tillred vitchokladmoussen genom att finhacka chokladen och lägga den i en mikrotålig skål. Häll över 1 dl vispgrädde och hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
  16. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
  17. Hetta upp fläderblomssaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
  18. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
  19. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
  20. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
  21. Häll vitchokladmoussen försiktigt över mjölkchokladmoussen och jämna till ytan. Ställ den färdiga tårtan i kallt i minst 4 timmar, men gärna övernatten.
  22. Tillred den saltade karamellsåsen genom att smälta socker i en kastrull. Tillsätt grädde så sockret smält och blanda väl. Det kan hända att smeten lite stelnar vid det här skedet med hetta bara upp tills den blivit rinnande igen. Tillsätt smör och salt och rör om. Låt såsen stelna ca 30 minuter innan du ringlar den över kakan.
  23. Gör de chokladdoppade jordgubbarna genom att smälta chokladen tillsammans med kokosoljan i en liten kastrull. Ta hjälp av en tandpetare för att doppa jordgubbarna en i taget i chokladen. Lägg de färdiga jordgubbarna på ett bakplåtspapper och ställ i frysen för att stela i ca 10 minuter. Toppa kakan med jordgubbarna.

 

Original receptet (på finska) hittar ni här.

Bilden här är inte min eftersom jag inte tog en bild på kakan jag gjorde till polttarina. Nästa gång tar jag bild, i promise.