Sofies header

Kanelbullar med äpple

Skrivet av Sofie Sergelius 28.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Den 4 oktober är det kanelbullens dag, och då rekommenderar jag att du bakar kanelbullar med mandelmassa och äpple! Börja med att tillreda en helt vanlig bulladeg för örfilar, men satsa lite extra på fyllningen :) Bullarna håller dessutom i flera veckor i frysen, så det stör inte att det blir en lite större sats. Det kan inte skada att ha lite extra bulla på lager som du se kan bjuda på då det kommer oväntat besök. 

 Appelorfil hoger

KANELBULLAR MED ÄPPLE

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färskjäst

1 ägg

2 dl socker

1 msk malen kardemumma

1,5 tsk salt

15-16 dl vetemjöl

Fyllning

300 g mjukt smör

0,5 dl kanel

1,5 dl socker

150 g mandelmassa

200 g skalade tärnade äppelbitar

1 ägg

1 msk grädde

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll över smörblandningen i en beredningsskål och smula ner jästen. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det bildats en smidig deg som lossnar från skålens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.

Blanda ihop det mjuka smöret med kanel och socker. Använd en slickepott och bre ut hälften av fyllningen på degen. Smula över av mandelmassan och strö över äppelbitarna jämnt.

Rulla ihop degen från långsidan och skär i 14 bitar. Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och använd pekfinger för att trycka ner en fåra i mitten av bullen.

Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakdukar i 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp ägget och tillsätt grädden. Pensla bullarna och grädda dem på ugnens mellersta fals i 12-15 minuter.

Servera bullarna varma med ett glas mjölk.

Appelorfil bred 


Mjuka äpple- och toscabullar

Skrivet av Sofie Sergelius 25.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ett par veckor sedan såg jag ett recept på facebook som Maku lyfte. Jag insåg genast att det här är ett recept för mig! Jag klickade inte genast på länken, men glömde inte att jag skulle kolla upp det. Förra onsdag då jag låg hemma med flunssa kom jag ihåg att det fanns ett recept som behövde min uppmärksamhet, vad annat fanns det dessutom att göra än se på Netflix och googla recept?

Apple och toscabullar mitten

Äpple, mycket smör och socker, alltså wow vilket recept. Helt perfekt! Blir så glad då jag hittar ett recept som genast faller mig i smaken. Sen såg jag vem som skivit det. Klart att det var Elina. Hon var verkligen one of a kind, och nu som då får jag riktigt ont över hur mycket jag saknar henne. Jag hann känna henne en allt för kort tid, men är glad att jag fick ens det. Och jag vet att alla som kände henne tycker likadant. Men hennes minne lever kvar, bland annat i alla de fantastiska recept hon skapat.

Apple och toscabullar hoger

Här är nu Ellus recept, helt oförändrat. Jag ska inte försöka ändra på en klassiker. Enda jag gjort är översatt. Originalet på finska finns HÄR.

MJUKA ÄPPEL- OCH TOSCABULLAR

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färskjäst

1 ägg

2 dl socker

1 msk malen kardemumma

1,5 tsk salt

15-16 dl vetemjöl

Fyllning

3-4 dl äpple, skuren i små tärningar

Havretosca

100 g smör

2 dl farinsocker

2 dl havregryn

1 msk kanel

1 tsk malen kardemumma

Pensling

1 ägg

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader. Häll över smörblandningen i en beredningsskål och smula ner jästen. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det bildats en smidig deg som lossnar från skålens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka en timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Knåda degen på ett mjölat bakbord till två långa stänger och skär därefter båda stängerna i 15 bitar, sammanlagt 30 bullar. placera bullarna på bakplåtspapper på ugnsplåtar och täck med dukar. Låt jäsa i 30 minuter.

Tillred havretoscan genom att noppa ihop samtliga ingredienser i en liten skål.

Använd botten av ett glas/shotglas för att trycka en grop i alla bullar. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och fyll groparna med det tärnade äpplet.

Strö av toscablandningen över äpplet och tryck försiktigt fyllningen djupare i gropen med handflatan, så att toscan inte faller av bullen under gräddningen.

Grädda bullarna i en 225 gradig ugn på den mellersta falsen tills de fått en vackert gyllene färg, cirka 12-15 minuter.

Apple och toscabullar main


Pulla­vanukas - Bull­pudding

Skrivet av Sofie Sergelius 15.07.2017

Kategorier:

Använd upp gamla bullar genom att göra en "puddning" i ugnen av dem. Det låter nog bättre på finska: pullavanukas. Bullpudding låter nog lite odd. Kanske bread pudding låter bekant? Men hur som haver så ville jag prova på en ny typ av dessert som jag kan använda lite rester i. Har både bulla, mjölk och en hel mängd med ägg som borde använda så småningom. Kryddor valde jag enligt det som fanns hemma. Jag ha alltid kanel, ingefära och kardemumma hemma eftersom vi (jag lagar, Erik äter) tycker om indiskt. Nejlika skulle säkert också göra sig bra här.

Mustikkapullavanukas

Jag använde mig här av en blåbärsbulla som jag gjorde till tidningen (publiceras i VBL den 3 augusti). Men till det här receptet kan man även använda en vanlig bullängd som blivit över från kaffet, gamla örfilar som glömts i frysen, eller som i mitt fall, det som blev över från lördagens testsats. Min första sats av blåbärsbullan blev alldeles för syrlig så jag måste göra om den. Bullan som blev över använder jag därmed här istället. Man lyckas inte alltid på första försöket, ibland måste man göra något om. Blåbärsbullans första sats blev nog egentligen riktigt god, men för att den ska få en bättre smakbalans så gör jag om den, troligen i slutet av denna vecka. Jag vill vara 100 % nöjd. Dessutom är det alltid roligt att föra bakverk till jobbet, folk blir så glada :)

MUSTIKKAPULLAVANUKAS - BULLPUDDING PÅ BLÅBÄRSBULLA

 

400 g blåbärsbulla (eller annan bulla/bullalängd/örfil)

1.5 dl mjölk

1 ägg

1 msk socker

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

1 krm malen ingefära

1 dl blåbär

 

 Strö över

1 msk smör

1 msk socker

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär blåbärsbullan i små tärningar.
  3. Vispa ihop mjölk, ägg, socker och kryddor i en beredningsskål. Doppa bullbitarna i äggmjölken så att de hinner suga i sig av vätskan.
  4. Lägg bitarna i en smord ugnsform och häll över hälften av överlopps mjölkblandning.
  5. Strö över små smörklickar och lite socker över ytan.
  6. Grädda puddingen på mellersta falsen i 30 minuter.
  7. Servera bullpuddningen varm med extra blåbär.