Sofies header

Amerikansk pumpapaj

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2018

Kategorier:

Pumpapaj är verkligen ett måste till Halloween, och du hinner ännu baka en till ikväll eller till inkommande veckosluts fest. Det här är en riktigt klassisk variant på en Amerikansk pumpapaj. Okay det är inte den snabbaste pajen att baka, men tro mig den är mödan värd.

Notera även dom gulliga fladdermössen jag dekorerat pajkanterna med :) Dom är inte ett måste, bara fun to have.

Pumpapaj andra

AMERIKANSK PUMPAPAJ

Pajbotten

3.5 dl vetemjöl

1 msk socker

0.5 tsk salt

1 krm bakpulver

140 g kallt smör, skuret i tärningar

4 msk kallt vatten

Fyllning

3 dl pumpapuré

1 stort ägg

3 äggulor

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 msk vetemjöl

0.5 tsk salt

 3 tsk pumpkin spice

300 g naturell färskost

 

Mät upp mjöl, socker, salt och bakpulver i en matberedare. Kör på Pulse tills allting blandats ihop. Tillsätt smörtärningar och kör på låg tills det bildats en smulig deg. Tillsätt hälften av vattnet och kör tills det bildats en grynig smet. Tillsätt resten av vattnet i en tunn stråle och kör till en smidig deg, cirka 20 sekunder. Häll ut degen på ett bakbord, tryck ihop till en boll och linda in i färskfolie. Platta ut till en cirka 10 centimeter bred disk och ställ i kall i minst 20 minuter.

Ta fram pajbotten och placera på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rund skiva med cirka 30 cm ∅. Ta fram en pajform med 23 cm ∅ och smörj formen. Lyft över pajdegen i formen och tryck ända upp längs med kanterna. Klipp bort överlopps pajdeg och jämna till kanterna. Lyft över i kylskåpet medan ugnen värms upp till 190 grader. Använd överlopps pajdeg som blivit över från kanterna till att dekorera pajen. Jag kavla ut degen, använde en fladdermusform och placera dem runt kanterna. 

Ta fram pajen från kylskåpet och placera ett bakplåtspapper på pajen. Fyll formen med torkade ärter eller liknande och förgrädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut pajen och ta bort bakplåtspappret med ärterna. Täck kanterna med folie så att de inte blir för mörka, och fortsätt förgrädda pajen i ytterligare 20 minuter. Ta ut pajdegen ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnens temperatur till 160 grader.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop samtliga ingredienser. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda hela pajen i 50-60 minuter, lite beroende på ugn. Kanterna ska ha stelnat medan mitten ännu ska vara lite dallrig. Täck pajkanterna med folie ifall de börjar se för mörka ut medan pajen gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Servera till exempel med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

Pumpapaj forsta


Marängspöken

Skrivet av Sofie Sergelius 29.10.2018

Kategorier:

Maräng är säkert de enklaste du kan göra till Halloween. Och i år blev det super söta spöken för min del. Idén fick jag från Emma Ivane som gjort enkla marängspöken till sin blogg, som by the way är helt härlig. Rekommenderar att du tar en titt ifall du gillar att baka. Anyway så råka jag ha exakt 3 äggvitor över från en pumpapaj jag lagat, så det passa verkligen perfekt att laga. Det var öde. 

Marangspoken

Dom blev så otroligt gulliga att jag till och med har lite svårt att äta dem. Fick fiilis att baka en tårta jag kunde placera dem på. Ska se om jag hinner fixa något i den stilen. Titta nu på det feta spöket som sitter på min pumpa. Alltså jag döör :) 

SUPER SÖTA MARÄNGSPÖKEN

3 äggvitor

2 dl fint strösocker

100 g mörk choklad

 

Värm ugnen till 90 °C.

Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt därefter det fina strösockret lite i taget tills det bildats en tjock och glansig maräng.

Häll över i marängen i en spritspåse.

Placera små högar av den mörka chokladen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Spritsa små torn av marängen på chokladhögen.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i en timme. Stäng av ugnen och låt marängerna torka i eftervärme i ett par timmar.

Smält lite mörk chokladen och använd en tandpetare för att rita ögon på marängerna. 

Marangspoken svart

Tips: Ifall du inte har lust eller chans att göra spöken till Halloween kan du prova på att laga dem till jul. Smält lite vitchoklad, rör i röd karamellfärg och doppa marängen i den röda chokladen så att det blir en tomteluva. Sen är det bara att rita in ögonen på samma sätt. Piece of cake.


Peanutbutter cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 20.10.2018

Kategorier:

Jordnötssmör plus Reese's Pieces kan ju inte bli annat än en succé. Mjuka och lite knäckiga jordnötssmörskex med härliga godisbitar är den perfekta höst/Halloween treaten.

Peanutbutter Cookies

Min favorit helg, Halloween, är bakom hörnet. Vi brukar dekorera kämppän och ha fest, men i år ska vi på en 30-års födisfest istället. Så jag har fått nöja mig med att laga lite Halloween treats bara åt mig och Erik istället. Jag gjorde Halloween recept till tidningen två veckor sedan och det blev en hel hög med godisögon kvar så jag tänkte använda upp dem. 

Peanutbutter cookies Halloween

Erik älskar mina Chocolate Chip Cookies men vi hade ingen mörk choklad. Däremot råka det finnas lite jordnötssmör kvar så istället för chokladkex blev det jordnötssmörs kex. Jackpot. Ska definitivt göra dom här på nytt. Erik är av samma åsikt. Tur för mig eftersom jag annars skulle sitta fast med 30 kex där jag inte sparat på smör, socker eller jordnötssmör. 

Vill du göra en Halloween versionen av kexen? Placera godisögon på kexen genast efter att de kommit ut ur ugnen :)

PEANUTBUTTER  COOKIES

a.k.a Halloween Monster Cookies med Reese's Pieces


5 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1,5 dl farinsocker

1,5 dl socker

175 g mjukt smör

1 ägg

3 msk jordnötssmör

1 dl Reese's Pieces

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägg och jordnötssmör. Vispa ordentligt.

Vispa i mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner Reese's Pieces.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna på galler. 

 Peanutbutter cookeis Halloween


Fyra ingrediensers blåbärspaj

Skrivet av Sofie Sergelius 10.09.2018

Kategorier:

Blåbärspaj på enbart fyra ingredienser är min pappas favoritpaj. Pajdegen är hård och knäckig, och kanterna som är lite brända är de bästa bitarna :) Fyllningen består bara av blåbär med lite socker på. Nej en lättare paj är nog svår att hitta.

Det här är ett av de enklaste recepten någonsin, och en paj som passar bra att tillreda tillsammans men barn. Den här bruka jag och pappa göra när jag var liten. Ingenting ska vispas. Det är bara att röra ihop tre av fyra ingredienser och toppa pajen med den fjärde ingrediensen. 

En annan bra sak med den här pajen är att den lätt går att justera just till din pajform! 1/5 smör + 2/5 socker + 2/5 mjöl! Fyll med passlig mängd blåbär, eller hallon om du känner för det. Ifall du anser att det här inte är tillräckligt tydliga instruktioner så finns receptet i exakta mått här nedan.

Blabarspaj

PAPPAS BLÅBÄRSPAJ

75 g mjukt smör

105 g socker

105 g vetemjöl

250 g blåbär

1 msk socker

 

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.

Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.

Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.

Servera pajen med vaniljglass.

TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Blabarspaj pappas andra


Pulla­vanukas - Bull­pudding

Skrivet av Sofie Sergelius 15.07.2017

Använd upp gamla bullar genom att göra en "puddning" i ugnen av dem. Det låter nog bättre på finska: pullavanukas. Bullpudding låter nog lite odd. Kanske bread pudding låter bekant? Men hur som haver så ville jag prova på en ny typ av dessert som jag kan använda lite rester i. Har både bulla, mjölk och en hel mängd med ägg som borde använda så småningom. Kryddor valde jag enligt det som fanns hemma. Jag ha alltid kanel, ingefära och kardemumma hemma eftersom vi (jag lagar, Erik äter) tycker om indiskt. Nejlika skulle säkert också göra sig bra här.

Mustikkapullavanukas

Jag använde mig här av en blåbärsbulla som jag gjorde till tidningen (publiceras i VBL den 3 augusti). Men till det här receptet kan man även använda en vanlig bullängd som blivit över från kaffet, gamla örfilar som glömts i frysen, eller som i mitt fall, det som blev över från lördagens testsats. Min första sats av blåbärsbullan blev alldeles för syrlig så jag måste göra om den. Bullan som blev över använder jag därmed här istället. Man lyckas inte alltid på första försöket, ibland måste man göra något om. Blåbärsbullans första sats blev nog egentligen riktigt god, men för att den ska få en bättre smakbalans så gör jag om den, troligen i slutet av denna vecka. Jag vill vara 100 % nöjd. Dessutom är det alltid roligt att föra bakverk till jobbet, folk blir så glada :)

MUSTIKKAPULLAVANUKAS - BULLPUDDING PÅ BLÅBÄRSBULLA

 

400 g blåbärsbulla (eller annan bulla/bullalängd/örfil)

1.5 dl mjölk

1 ägg

1 msk socker

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

1 krm malen ingefära

1 dl blåbär

 

 Strö över

1 msk smör

1 msk socker

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär blåbärsbullan i små tärningar.
  3. Vispa ihop mjölk, ägg, socker och kryddor i en beredningsskål. Doppa bullbitarna i äggmjölken så att de hinner suga i sig av vätskan.
  4. Lägg bitarna i en smord ugnsform och häll över hälften av överlopps mjölkblandning.
  5. Strö över små smörklickar och lite socker över ytan.
  6. Grädda puddingen på mellersta falsen i 30 minuter.
  7. Servera bullpuddningen varm med extra blåbär.

Snabba frukost­semlor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.07.2017

Vilken lyx det är att kunna arbeta på distans. Jag har sedan måndag kväll varit på vårt lande i Kimito skärgård och gjort innehåll till tidningen och Foodly. Här kan jag fota ute i naturen och använda alla fina kärl som mina föräldrar har här. Det enda knepiga är att ifall jag glömt köpa någon ingrediens så är närmaste butiken i Dalsbruk, ca 15 minuter med båt härifrån. 

Snabba frukostsemlor2Laga degen kvällen innan, grädda på morgonen och njut av färska semlor dagligen!

Mamma fick för sig igår att hon vill ha färska semlor till frukost. Hennes kompis Rantasen Tiina (som man säger på finska), som har bloggen Himahella, hade berättat om Sikke Sumaris recept på enkla frukostsemlor där degen görs kvällen innan, ställs i kallt och på morgonen bara med sked klickas på en plåt. Så vi testade dem. Och det var definitivt en succé. Receptet är alltså från Sikke Sumaris aamiaissämpylät som du hittar här på finska.

 

SNABBA FRUKOSTSEMLOR

7,5 dl vatten

25 g färsk jäst

1 msk salt

1,5 dl  rågmjöl

2 dl  fullkornsmjöl (graham, spelt eller dylikt)

ca. 10 dl vetemjöl

 

  1. Blanda ihop fingervarmt vatten med jäst och salt. Ta hjälp av en träslev och rör ner rågmjöl och fullkornsmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl under ständig omrörning tills det bildats en tjock men smidig deg. Knåda inte degen utan rör bara ihop den med träsleven.
  2. Täck beredningsskålen med ett bakplåtspapper och en bakduk. Ställ degen i kylskåpet över natten.
  3. Värm ugnen på morgonen till 220 grader.
  4. Använd en stor sked för att klicka kylskåpskall deg på bakplåtspapper, stör över en nypa mjöl och grädda semlorna i 35 minuter på mellersta falsen.
  5. Servera semlorna varma! Det fina med degen är att du kan grädda en valfri mängd åt gången, och spara resten av degen till följande morgon!

 

Snabba frukostsemlor sylt


Apple Monkey Bread

Skrivet av Sofie Sergelius 08.05.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Idag har Erik födelsedag!! Och då ska det bakas. Problemet brukar bara vara vad jag ska baka. Hur jag än ber så brukar han aldrig önska sig något speciellt att äta på sin födis (det jag mest är intresserad av naturligtvis), så varje år jag hittar på något nytt. Förra året fick han en äppel-galette, i år blir det Monkey Bread! Monkey bread med äppel naturligtvis, eftersom det äppel i bakelser är hans absoluta favorit.

Monkey bread 2

Det fina med äppel är att det går att använda på tiotals olika sätt i hundratals olika bakverk. Så jag kan (får) inte skylla på att mina idéer tar slut. Ända tills den dag han säger att någon viss bakelse är hans favorit så kommer jag att variera på bakandet och han får nu säga bu eller bä. Äppelpaj brukar han önska sig till dessert nu och då, men det överäter vi oss på under sensommaren och hösten. På våren måste jag få prova på något annat.

Monkey bread är små degbitar som doppats i rikligt med smör, snurrats i farinsocker och kryddor och staplats i en ugnsform. Idag använder jag färdig croissantdeg, med ifall man har gott om tid så kan man laga egen smördeg eller croissantdeg. Croissantdegen gör att det är mjukt på insidan, men härligt frasigt på kanterna. Även fyllningen går bra att variera. Idag använder jag mig av pekannötter (som redan finns hemma) och äppel (som jag måste springa och köpa). 

 

Monkey bread

Min variant på Monkey bread toppas med en salted caramel sauce, eller salt tjinuskisås som det även heter. Det går även att ringla över smält choklad, vaniljsås eller en florsockerglasyr.

Be warned, man äter lätt för mycket av den här :)

 

APPLE MONKEY BREAD

 

2 burkar färdig croissantdeg

2 tärnade granny smith äppel

60 g farinsocker

2 msk kanel

1 krm nejlika

2 krm malen ingefära

2 krm kardemumma

1 krm salt

50 g smält smör

50 g pekan- och cashewnötter

 

Salted caramel sauce

100 g socker

50 g smör

0.5 dl grädde

0.5 tsk flingsalt

 

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda ihop farinsocker med kanel, nejlika, ingefära, kardemumma och salt.

3. Skär croissantdegen (som finns att få på burk) i ca 2 cm breda strimlor.

4. Smält smöret och pensla en kakform med smör på alla kanter.

5. Blanda ihop resten av smöret med kryddblandningen.

6. Skala och tärna äpplet och grovhacka nötterna.

7. Lägg en äppeltärning in i en croissantstrimla och rulla ihop till en boll. Upprepa med alla croissantstrimlor.

8. Lägg 1/3 av nötterna och äpplet som blev över på botten av formen.

Monkey bread form 2

9. Doppa croissantbollarna i smör- kryddblandningen och lägg hälften in i formen. Häll på ett till lager med nötter och äppeltärningar och toppa med resterande degbollar.

Monkey bread form 4

10. Grädda på mellersta falsen i 40 minuter.

11. Ta ut Monkey bread ur ugnen och låt stå i 10 minuter. Gör salted caramel såsen under tiden.

12. Smält sockret till såsen i en liten kastrull. Rör om tills sockret smält och ta bort kastrullen från värmen. Häll i smör och blanda. Var försiktig: det kokar lätt över.

13. Häll i grädden i en tunn stråle under ständig omrörning. Smaksätt med salt.

14. Ta bort Monkey bread ur formen genom att vända upp och ner på formen på en tallrik.

Monkey bread 3

15. Ringa över salted caramel sauce och servera.

 

Smaklig måltid!

 

Ps. Han åt halva kakan så jag antar att den var godkänd :)


Två gånger Bostonkaka

Skrivet av Sofie Sergelius 15.04.2017

Kategorier:

Hipp hipp hurra! Min lillebror Sebastian fyller år idag! Att min lillebror fyller 26 är inget att skoja om... det betyder att jag är ännu äldre! I mitt hjärta är jag 25, så varifrån dom sista tre åren kommit på har jag ingen aning om. 

 Chokladboston

Chokladboston


Bostonkaka är en kaka som är gjord på bulladeg och har i stil med örfilar en fyllning bestående av socker, smör och kanel. Det vi alltid tillsätter är dessutom mandelmassa. Bostonkakan är något min bror alltid önskar, och hur jag än försöker erbjuda Sachertårta, Pavlova och Cheesecake så skakar han på huvudet. Det ska vara Boston. Nå det är ju hans födelsedag, kanske jag inte ska bråka om saken ;) 

 Bostonkaka

Vanlig Bostonkaka med mandelmassa


Jag lärde mig något nytt idag. Något jag inte kan förstå att jag verkligen missat. Min pappa inte kan tåla kardemumma. Mamma som alltid ansvarat för bulla baket i vårt hushåll, har helt enkelt alltid lämnat bort kardemumman ur allt. Och jag har aldrig tyckt att det var något konstigt. För att vara ärlig så har jag aldrig märkt att bullan och Bostonkakan saknat kardemumma. Hups. De som alltså tycker om kardemumma kan naturligtvis tillsätta en matsked samtidigt som sockret ska i degen. Jag dömer ingen för det.

Två sorters Bostonkaka


Deg

50 g färsk jäst

5 dl mjölk

2 dl socker

1 ägg

1 tsk salt

15 dl vetemjöl

200 g smält smör

 

Mandelfyllning

100 g smält smör

75 g mandelmassa

1.5 dl socker

1 msk kanel

 

Chokladfyllning

100 g smält smör

2 msk nutella

100 g grovhackad choklad

1.5 dl socker

0.5 msk kanel

75 g mandelmassa

 

Pensling

1 ägg

 

Tillredning

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.
    Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Tillsätt socker, ägg och salt. Vispa ihop så att allting blandar sig.
    Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.
  3. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.
  4. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
  5. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.
  6. Pensla över smöret och strö på socker och kanel i ett jämnt lager. Riv över mandelmassan.
  7. Rulla ihop degen från långsidan. Dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  8. Kavla ut den andra degbiten till 40 x50 cm.
  9. Blanda ihop nutella med det smälta smöret och pensla över degen. Grovhacka chokladen.
  10. Strö över socker, kanel, riven mandelmassa och choklad. Rulla ihop längs långsidan och dela degen i 8 delar ifall du använder en 23 cm springform, och i 12 delar ifall du använder en 26 cm springform.
  11. Värm ugnen till 175 grader.
  12. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i springformen. Låt jäsa i 30 minuter.
  13. Pensla Bostonkakorna med ett uppvispat ägg.
  14. Grädda Bostonkakan i 40 minuter på mellersta falsen.