Sofies header

Amerikansk pumpapaj

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2018

Kategorier:

Pumpapaj är verkligen ett måste till Halloween, och du hinner ännu baka en till ikväll eller till inkommande veckosluts fest. Det här är en riktigt klassisk variant på en Amerikansk pumpapaj. Okay det är inte den snabbaste pajen att baka, men tro mig den är mödan värd.

Notera även dom gulliga fladdermössen jag dekorerat pajkanterna med :) Dom är inte ett måste, bara fun to have.

Pumpapaj andra

AMERIKANSK PUMPAPAJ

Pajbotten

3.5 dl vetemjöl

1 msk socker

0.5 tsk salt

1 krm bakpulver

140 g kallt smör, skuret i tärningar

4 msk kallt vatten

Fyllning

3 dl pumpapuré

1 stort ägg

3 äggulor

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 msk vetemjöl

0.5 tsk salt

 3 tsk pumpkin spice

300 g naturell färskost

 

Mät upp mjöl, socker, salt och bakpulver i en matberedare. Kör på Pulse tills allting blandats ihop. Tillsätt smörtärningar och kör på låg tills det bildats en smulig deg. Tillsätt hälften av vattnet och kör tills det bildats en grynig smet. Tillsätt resten av vattnet i en tunn stråle och kör till en smidig deg, cirka 20 sekunder. Häll ut degen på ett bakbord, tryck ihop till en boll och linda in i färskfolie. Platta ut till en cirka 10 centimeter bred disk och ställ i kall i minst 20 minuter.

Ta fram pajbotten och placera på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rund skiva med cirka 30 cm ∅. Ta fram en pajform med 23 cm ∅ och smörj formen. Lyft över pajdegen i formen och tryck ända upp längs med kanterna. Klipp bort överlopps pajdeg och jämna till kanterna. Lyft över i kylskåpet medan ugnen värms upp till 190 grader. Använd överlopps pajdeg som blivit över från kanterna till att dekorera pajen. Jag kavla ut degen, använde en fladdermusform och placera dem runt kanterna. 

Ta fram pajen från kylskåpet och placera ett bakplåtspapper på pajen. Fyll formen med torkade ärter eller liknande och förgrädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut pajen och ta bort bakplåtspappret med ärterna. Täck kanterna med folie så att de inte blir för mörka, och fortsätt förgrädda pajen i ytterligare 20 minuter. Ta ut pajdegen ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnens temperatur till 160 grader.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop samtliga ingredienser. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda hela pajen i 50-60 minuter, lite beroende på ugn. Kanterna ska ha stelnat medan mitten ännu ska vara lite dallrig. Täck pajkanterna med folie ifall de börjar se för mörka ut medan pajen gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Servera till exempel med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

Pumpapaj forsta


Marängspöken

Skrivet av Sofie Sergelius 29.10.2018

Kategorier:

Maräng är säkert de enklaste du kan göra till Halloween. Och i år blev det super söta spöken för min del. Idén fick jag från Emma Ivane som gjort enkla marängspöken till sin blogg, som by the way är helt härlig. Rekommenderar att du tar en titt ifall du gillar att baka. Anyway så råka jag ha exakt 3 äggvitor över från en pumpapaj jag lagat, så det passa verkligen perfekt att laga. Det var öde. 

Marangspoken

Dom blev så otroligt gulliga att jag till och med har lite svårt att äta dem. Fick fiilis att baka en tårta jag kunde placera dem på. Ska se om jag hinner fixa något i den stilen. Titta nu på det feta spöket som sitter på min pumpa. Alltså jag döör :) 

SUPER SÖTA MARÄNGSPÖKEN

3 äggvitor

2 dl fint strösocker

100 g mörk choklad

 

Värm ugnen till 90 °C.

Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt därefter det fina strösockret lite i taget tills det bildats en tjock och glansig maräng.

Häll över i marängen i en spritspåse.

Placera små högar av den mörka chokladen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Spritsa små torn av marängen på chokladhögen.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i en timme. Stäng av ugnen och låt marängerna torka i eftervärme i ett par timmar.

Smält lite mörk chokladen och använd en tandpetare för att rita ögon på marängerna. 

Marangspoken svart

Tips: Ifall du inte har lust eller chans att göra spöken till Halloween kan du prova på att laga dem till jul. Smält lite vitchoklad, rör i röd karamellfärg och doppa marängen i den röda chokladen så att det blir en tomteluva. Sen är det bara att rita in ögonen på samma sätt. Piece of cake.


Peanutbutter cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 20.10.2018

Kategorier:

Jordnötssmör plus Reese's Pieces kan ju inte bli annat än en succé. Mjuka och lite knäckiga jordnötssmörskex med härliga godisbitar är den perfekta höst/Halloween treaten.

Peanutbutter Cookies

Min favorit helg, Halloween, är bakom hörnet. Vi brukar dekorera kämppän och ha fest, men i år ska vi på en 30-års födisfest istället. Så jag har fått nöja mig med att laga lite Halloween treats bara åt mig och Erik istället. Jag gjorde Halloween recept till tidningen två veckor sedan och det blev en hel hög med godisögon kvar så jag tänkte använda upp dem. 

Peanutbutter cookies Halloween

Erik älskar mina Chocolate Chip Cookies men vi hade ingen mörk choklad. Däremot råka det finnas lite jordnötssmör kvar så istället för chokladkex blev det jordnötssmörs kex. Jackpot. Ska definitivt göra dom här på nytt. Erik är av samma åsikt. Tur för mig eftersom jag annars skulle sitta fast med 30 kex där jag inte sparat på smör, socker eller jordnötssmör. 

Vill du göra en Halloween versionen av kexen? Placera godisögon på kexen genast efter att de kommit ut ur ugnen :)

PEANUTBUTTER  COOKIES

a.k.a Halloween Monster Cookies med Reese's Pieces


5 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1,5 dl farinsocker

1,5 dl socker

175 g mjukt smör

1 ägg

3 msk jordnötssmör

1 dl Reese's Pieces

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt ägg och jordnötssmör. Vispa ordentligt.

Vispa i mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner Reese's Pieces.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas.

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna på galler. 

 Peanutbutter cookeis Halloween


Fyra ingrediensers blåbärspaj

Skrivet av Sofie Sergelius 10.09.2018

Kategorier:

Blåbärspaj på enbart fyra ingredienser är min pappas favoritpaj. Pajdegen är hård och knäckig, och kanterna som är lite brända är de bästa bitarna :) Fyllningen består bara av blåbär med lite socker på. Nej en lättare paj är nog svår att hitta.

Det här är ett av de enklaste recepten någonsin, och en paj som passar bra att tillreda tillsammans men barn. Den här bruka jag och pappa göra när jag var liten. Ingenting ska vispas. Det är bara att röra ihop tre av fyra ingredienser och toppa pajen med den fjärde ingrediensen. 

En annan bra sak med den här pajen är att den lätt går att justera just till din pajform! 1/5 smör + 2/5 socker + 2/5 mjöl! Fyll med passlig mängd blåbär, eller hallon om du känner för det. Ifall du anser att det här inte är tillräckligt tydliga instruktioner så finns receptet i exakta mått här nedan.

Blabarspaj

PAPPAS BLÅBÄRSPAJ

75 g mjukt smör

105 g socker

105 g vetemjöl

250 g blåbär

1 msk socker

 

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop med mjuka smöret (inte smält) med socker och vetemjöl.

Tryck ut i en pajform (formen jag använde var 25 x 25 cm). Häll blåbären på pajbotten och strö över lite socker.

Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills kanterna blivit mörkbruna.

Servera pajen med vaniljglass.

TIPS: Vill du att pajen är lite mjukare vid servering lönar det sig att låta pajen dra sig i kylskåp i 12 timmar.

Blabarspaj pappas andra


Alla hjärtans kex

Skrivet av Sofie Sergelius 14.02.2018

I dag firar vi alla hjärtans dag, och vi tar det här mycket seriöst på kontoret :) Nu ska vi skåla med hallonsaft och äta söta rosa cookies ♥ Här är samma basrecept på chocolate chip cookies som jag redan tidigare publicerade här, men nu är mängden aningen mindre :) Hur tänkte du fira alla hjärtans dag?

Cookies

ROSA ALLA HJÄRTANS DAG COOKIES

3,3 dl vetemjöl

0,5 krm vaniljpulver

0,75 tsk bakpulver

1 dl farinsocker

1 dl socker

120 g mjukt smör

1 ägg

100 g vitchoklad

röd karamellfärg

 

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget. Droppa i av den röda karamellfärg tills degen är rosa och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum eftersom kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

Hallonsaft


Glutenfri päron-mintchoklad tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 13.02.2018

Alla hjärtans dag är inget som brukar firas hemma hos oss. Men i år, för att fira minnet av en vän som gått bort, bara måste jag prova ett recept hon skapat - originalet hittar du här. Jag ville egentligen inte ändra på något, men förstås var vetemjölet slut. Så jag använde av de mjöl jag hade i skåpet och ändå blev det riktigt bra :)

Värna om dina vänner och din familj oavsett vilken dag det är. Det är nog även det som är huvudsaken med alla hjärtans dag skulle jag säga. Presenttips: ifall du tycker om att laga mat eller baka är en hemgjord måltid nog den bästa presenten :).
Mintchoklad tarta hel

GLUTENFRI PÄRON-MINTCHOKLADTÅRTA

BOTTEN

100 g kallt smör

1,25 dl mandelmjöl

1,25 dl havremjöl

1,5 msk kakaopulver

0,5 krm salt

1 äggula

Skär smöret i små tärningar och noppa ihop med alla de torra ingredienserna i en skål till en smulig massa. Rör ner äggulan och blanda ihop till en jämn deg. Linda in degbollen i färskfolie och låt stå  i kallt minst ett par timmar.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en 15 cm ∅ springform och tryck ner degen i formen och upp längs kanterna. Ta bort extra deg som tryckts ut över kanterna.

Placera ett folieark över degen och strö över torkade ärter eller kikärter som tyngd. Grädda pajbotten på ugnens mellersta fals i 20 minuter.

Ta bort folien och låt pajbotten svalna.

 

FYLLNING

100 g Marabou 70% mintchoklad

1 dl grädde

2 rumstempererade ägg

1 dl farinsocker

1,5 msk majsmjöl

1 litet päron

Grovhacka chokladen och placera i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp på låg värme under omrörning tills chokladen och grädden bildat en jämn smet. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ägg och farinsocker pösigt, rör ner majsmjölet och chokladsmeten och vispa till en jämn blandning.

Häll den färdiga smeten över tårtbotten som nu borde vara sval.

Skiva päronet i skivor.

Grädda pajen på mellersta falsen i 20 minuter.

Servera mintchokladtårtan tillsammans med färska mynttablad.

Mintchoklad tarta bit

 


Chocolate Chip Cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 10.02.2018

Kategorier:

Nu är det dags för mig att dela med mig receptet på världens godaste chokladkex! De är mjuka, knäckiga och oh so delicious. Det här är mitt "hemliga" recept som garanterar att jag alltid lyckas med basic kex. Om jag någon dag får barn kommer dom att vara feta. Stackrana. Jag kommer att vara mutsin som bjuder på kex då barnen kommer hem med kompisar. Oh well, framtidens problem.

Be warned - det här receptet är för en massiv mängd kex (host60host). But on the plus side: super mycket kex! Och don't worry, man kan frysa in extra deg (som färdiga bollar - för enkel gräddning).

Chocolate chip cookie main

CHOCOLATE CHIP COOKIES

10 dl vetemjöl

2 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

3 dl farinsocker

3 dl socker

350 g mjukt smör

3 ägg

200 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 -180 grader.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.

Hacka chokladen i små bitar.

Vispa ihop socker och smör till en luftig smet med en elvisp. Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt. Rör ner mjölblandningen lite i taget och rör därefter ner chokladbitarna.

Ta en matsked av kexdegen i taget och rulla till jämna bollar.

Placera bakplåtspapper på en plåt. Placera kexbollarna på pappret med cirka 5 centimeters mellanrum efterspm kexen lite sprids ut medan de gräddas

Grädda kexen på ugnens mellersta fals i 10-12 minuter. Låt svalna och servera genast. 

 

Chocolate chip cookie


Lebkuchen

Skrivet av Sofie Sergelius 27.11.2017

Kategorier:

Lebkuchen 1

Pepparkakor är nog de bakverk jag mest associerar med julen. Och jag har en hemlighet - jag har aldrig bakat pepparkakor från scratch. Så det är dags. Och inte kan jag ju börja med traditionella finska inte. Det får bli tyska lebkuchen. Receptet hittade jag på pinterest, på bloggen Leelelicious. Det var roligt att prova. Jag bruka älska lebkuchen som min tyskalärare Tina på lågstadiet alltid hade med sig just före jul. Lebkuchen kommer i många olika former, så det här var bara första receptet jag prova. Min tyska är lite krasslig men före jul ska jag nog ännu klara av att använda ett äkta tyskt recept på mjuka lebkuchen.

LEBKUCHEN - TYSKA PEPPARKAKOR

 

4 dl farinsocker

1 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 dl vatten

100 g smör

8 dl vetemjöl

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

0,5 tsk malen ingefära

1 krm malen nejlika

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 äggvita

2 msk rom

 

Pensling

2 äggulor

1 msk vatten

 

Florsocker

 

  1. Skär smöret i tärningar. Hetta upp farinsocker, mjölk, grädde, vatten och smör i en kastrull tills smöret smält och smeten börjat bubbla.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och sikta ner vetemjöl och alla kryddor under ständig omrörning. Rör om med en träslev tills degen har en jämn konsistens. Hetta upp igen och rör om tills smeten tjocknat och lossnar från kanterna på kastrullen, vilket tar cirka 30 sekunder. Rör hela tiden om med träsleven eftersom degen lätt brinner i botten. Se till att det inte bildas hårda bitar på ytan (deg som gräddats i den varma kastrullen). Plocka bort ifall såna kommit till.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och kyl ner smeten. Den får inte bli för hård, men kall nog för att kunna röra ner äggvitan utan att den steks.
  4. Vispa äggvitan hård medan degen svalnar. Knåda in den hårt vispade vitan, bakpulver och rom då degen är tillräckligt sval. Jag använde hushållsassistent och körde den i 5 minuter tills degen såg jämn ut.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Strö mjöl över ett bakbord och kavla ut en fjärdedel av degen åt gången. Tillsätt mera mjöl vid behov (degen ska inte klibba fast vid bordet). Kavla tills degplattan är cirka 4-5 millimeter tjock.
  7. Tryck ut önskvärda former med hjälp av vanliga pepparkaksformer, placera på ett bakplåtspapper och dekorera med torkad frukt eller nötter 
  8. Grädda på ugnens mellersta fals i 15 minuter.
  9. Vispa ihop äggula och vatten i en liten skål. Ta ut lebkuchen ur ugnen och pensla genast ett tunt lager av äggblandningen på alla kex.
  10. Låt svalna innan servering. Pudra över lite florsocker innan servering.

 

 


M&M's cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 11.11.2017

Kategorier:

MMs cookies

I dag har jag lågstadie klassträff - femton år sedan jag gick ut sexan. Herregud.  

Jag har gått Drumsö lågstadie varmed träffen naturligtvis är på Drumsö. Mina föräldrar bor ännu här så det är super smidigt för mig att nu bara gå till andra sidan gatan där en av mina klasskaverin har sin studio och där vi ska ses. För att inte dyka upp tomhänt har jag valt att istället för att gå ut i det här äckliga höstvädret baka kex.  M&M ger i alla fall mig lite lågstadie flashbacks så det passar perfekt att ta med. Kan inte fatta att det är 15 år sedan... helt sjukt! Då trodde vi att det sku vara helt crazy att se alla efter alla år som gått. Nu är vän med alla på FB och följer alla på insta så chocken att träffa någon är ju inte precis stor. Men roligt blir det i alla fall att lite catch up. Folk har gift sig och skaffat barn. Jag blev just färdig från skolan, you know same same but different. Anyhoo vill höra vad folk sysslar med nuförtiden, vem jobbar var, var bor alla? Det ska bli kul.

M&M's ger som sagt lite flashbacks till mig eftersom pappa bruka köpa av dem. M&M's fanns väll inte helt i Finland? Vi hade Smarties här och på båten (Finland-Sverige kryssningsbåtarna menar jag) och då sku man alltid köpa dem. Men Smarties var ju mycket större så jag tänkte i alla fall inte på att använda dem i bakning. M&M's är så mycket mindre så dom passar i ganska mycket. Jag har aldrig tidigare bakat kex med M&M's så det var definitivt på tiden nu. När jag kolla runt på Pinterest så hitta jag ganska mycket recept på kex utan kakao, men jag tycker att det blev bättre med kakao i degen. Nu ser dom mera ut som stora M&M's, och inte bara kex.

MMs cookie

Tillbaka till receptet: här är ett super enkelt kexrecept med M&M's som garanterat ger dig dagens energibehov. Du kan även byta ut m&m's mot reeses pieces eller liknande chokladgodis.

 

M&M'S COOKIES

25 stycken

200 g mjukt smör

2 dl socker 

2 dl farinsocker

2 ägg  

2 tsk vaniljpulver

3,5 dl vetemjöl

3 dl kakaopulver

2 tsk matsoda

1 tsk salt  

2 dl M&M's

2 dl grovhackad choklad eller små chokladknappar

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Vispa det mjuka smöret luftigt med en elvisp, tillsätt sockret och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills en lös smet. Rör ner vaniljpulver.
  3. Kombinera alla torra ingredienser i en skild beredningsskål och sikta ner i de blöta ingredienserna. Rör om tills det bildats en jämna deg. Rör försiktigt ner chokladen och nästan alla m&m's. 
  4. Använd en tesked för att klicka upp kexen på en plåt med bakplåtspapper på. Lämna rejält med mellanrum mellan kexen eftersom dom blir större i ugnen. Vill du göra jumbo kex kan du använda en matsked för att klicka deg på pappret (men grädda då kexen 4 minuter längre).
  5. Tryck m&m's på degklumparna och grädda på mellersta falsen i 12-14 minuter.

 

MMs cookies blomma


Snabba frukost­semlor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.07.2017

Kategorier:

Vilken lyx det är att kunna arbeta på distans. Jag har sedan måndag kväll varit på vårt lande i Kimito skärgård och gjort innehåll till tidningen och Foodly. Här kan jag fota ute i naturen och använda alla fina kärl som mina föräldrar har här. Det enda knepiga är att ifall jag glömt köpa någon ingrediens så är närmaste butiken i Dalsbruk, ca 15 minuter med båt härifrån. 

Snabba frukostsemlor2Laga degen kvällen innan, grädda på morgonen och njut av färska semlor dagligen!

Mamma fick för sig igår att hon vill ha färska semlor till frukost. Hennes kompis Rantasen Tiina (som man säger på finska), som har bloggen Himahella, hade berättat om Sikke Sumaris recept på enkla frukostsemlor där degen görs kvällen innan, ställs i kallt och på morgonen bara med sked klickas på en plåt. Så vi testade dem. Och det var definitivt en succé. Receptet är alltså från Sikke Sumaris aamiaissämpylät som du hittar här på finska.

 

SNABBA FRUKOSTSEMLOR

7,5 dl vatten

25 g färsk jäst

1 msk salt

1,5 dl  rågmjöl

2 dl  fullkornsmjöl (graham, spelt eller dylikt)

ca. 10 dl vetemjöl

 

  1. Blanda ihop fingervarmt vatten med jäst och salt. Ta hjälp av en träslev och rör ner rågmjöl och fullkornsmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl under ständig omrörning tills det bildats en tjock men smidig deg. Knåda inte degen utan rör bara ihop den med träsleven.
  2. Täck beredningsskålen med ett bakplåtspapper och en bakduk. Ställ degen i kylskåpet över natten.
  3. Värm ugnen på morgonen till 220 grader.
  4. Använd en stor sked för att klicka kylskåpskall deg på bakplåtspapper, stör över en nypa mjöl och grädda semlorna i 35 minuter på mellersta falsen.
  5. Servera semlorna varma! Det fina med degen är att du kan grädda en valfri mängd åt gången, och spara resten av degen till följande morgon!

 

Snabba frukostsemlor sylt