Äppel- och palsternackssoppa
Regn och rusk stör inte ifall man har en härlig purésoppa hemma och väntar. Även om det kanske känns otippat så är äpple och palsternacka en riktigt bra kombination, speciellt i en soppa. Det syrliga äpplet och den milda palsternackan komplimenterar varandra väl. Soppan är vegetarisk, men ifall du vill göra en veganvariant rekommenderar jag att du byter ut grädden mot havregrädde istället. Tycker du soppan behöver extra protein? Stek bacon knaprigt och strö över före servering.
ÄPPEL- OCH PALSTERNACKSSOPPA
2 portioner huvudrätt / 4 portioner förrätt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
15 g smör
200 g Granny Smith äpple, skalad och skuren i bitar
250 g palsternacka, skalad och skuren i bitar
1 liter vatten
2 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1 krm vitpeppar
1,5 dl grädde
bladpersilja till servering
Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken, äpplet och palsternackan och fräs i cirka 5 minuter.
Häll på vatten, smula ner grönsaksbuljongtärningen och låt sjuda under lock i 20 minuter, eller tills allting blivit mjukt. Tillsätt 0,5 deciliter av grädden och vitpepparn och koka i ytterligare ett par minuter.
Häll över i en blender och kör till en jämn purésoppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör ner resten av grädden. Koka upp och servera därefter soppan med bladpersilja.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar