Sofies header

Piffa upp nudlarna

Skrivet av Sofie Sergelius 06.02.2018

Kategorier:
Taggar:

Jag har en svaghet för nudlar. Jo jag vet, snabbnudlar e sååå anno 2000, men jag kan inte låta bli. Jag helt enkelt älskar dem. Enda skillnaden är att jag nuförtiden oftast piffar upp dem i ramen stil istället för att som på högstadiet äta dem rå direkt ur förpackningen. Mat utvecklas you know.

Det är super enkelt att piffa upp snabbnudlarna, lite kött och grönsaker och voilà har du en fantastisk måltid. Prova med stekt kyckling, wokat strimlat nötkött, ägg (stekt, kokt), eller räkor, plus lite fräscha grönsaker. Jag använde mig nu av ägg, spenat, broccoli och vitlök - alla smaker som passar väl ihop (och jag inhandlat till vår billiga månad). Och det tror jag ingen tvivlar på: nudlar är verkligen billig mat. 

Tip: Ifall du inte har chiliolja kan du bra använda färsk chili och rypsolja (0,5 chili finhackad + 2 msk olja).

 Ramen broccoli hand

SNABB RAMEN MED BROCCOLI OCH VÅRLÖK

2 portioner

 

2  ägg

1 dl sojasås

1 msk sesamolja

2 msk chiliolja

4 vitlöksklyftor

100 g broccolifloretter

1 msk sesamolja

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

180 g ramen nudlar (Mama's eller liknande)

20 g vårlök

50 färsk babyspenat

 

Börja med att koka äggen tills de är löskokta (4 minuter).

Blanda ihop sojasås, sesamolja och chiliolja i en skål. Skala de löskokta äggen och placera dem i sojamarinaden. Låt äggen marineras i minst 20 minuter.

Skala och skiva vitlöken och stek i en het stekpanna tillsammans med neutral olja till vitlöksskivorna blivit gyllenbruna. Häll över på ett hushållspapper.

Skär broccolin i floretter och hetta upp stekpannan igen, nu med sesamolja. Stek broccolin tillsammans med lökpulver och vitlökspulver.

Koka nudlarna i 5 dl vatten. Rör ner smakpåsarna då nudlarna nästan är klara.

Skiva vårlöken tunt och skölj babyspenaten.

Häll upp nudlarna i två skålar, toppa med ett halverat löskokt ägg, broccoli, vitlök, spenat och vårlök. Ringla över extra chiliolja och servera nudlarna varma.

Ramen broccoli

 


Feta och spenat­omelett

Skrivet av Sofie Sergelius 05.02.2018

Spenat och feta är en utmärkt kombination - även i en omelett. Omelett är överlag en enkel och mättande måltid som passar både till frukost, lunch och middag. Det går bra att använde både fryst eller färsk spenat, ta helt enkelt det du har :)

En omelett är super att tillreda då du inte har energi att satsa på matlagningen, men ändå vill äta gott. Välj dina favorit smakkombinationer för salta maträtter och kombinera dem i omelettform. Ifall feta och spenat inte faller dig i smaken  kan du prova på lök och tomat, rödbeta och getost, köttfärs och cheddar, eller varför inte rökt lax och färskost?

Feta spenatomelett2

FETA OCH SPENATOMELETT

1 gul lök

1 tsk olivolja

5 ägg

5 msk mjölk

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

150 g finhackad fryst spenat (upptinad)

100 g fetaost

50 g färsk spenat

1 tsk balsamico

5 körsbärstomater

 

  1. Skala och finhacka löken. Fräs i olivoljan i ett par minuter.
  2. Smula sönder fetaosten.
  3. Vispa upp äggen och rör ner mjölk, salt, peppar, det tinade frysta spenathacket, samt hälften av fetaosten. Rör ner den frästa löken och rör om ordentligt.
  4. Häll lite till olja i stekpannan, sänk temperaturen och häll äggsmeten i pannan. Skaka försiktigt om stekpannan med jämna mellanrum så att ägget som inte stelnat i mitten lite rinner över mot kanterna. Du kan även lyfta lite på omeletten med en stekspade så att äggsmeten rinner in under den färdigt gräddade omeletten.
  5. Placera ett lock på och grädda omeletten på låg värme under locket cirka 7 minuter.
  6. Servera omeletten med färsk spenat, balsamico och halverade körsbärstomater.

Feta spenatomelett andra


Vegetarisk Okonomiyaki

Skrivet av Sofie Sergelius 17.01.2018

Okonomiyaki vege

En Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka som traditionellt innehåller bacon, räkor eller pilgrimsmusslor. Men eftersom budgeten är strikt så gjorde jag denna gång en vegetarisk (eller ovo-vegetarisk) variant. En Okonomiyaki är fullpackad med både smak och protein, och dessutom är den super snabb att tillreda! Det tar cirka 20 minuter från början (med att riva kålen) till att servera en varm japansk pannkaka  för fyra personer. Enkelt, gott och dessutom billigt. Om du vill kan du servera Okonomiyakin med lite räkor, rökt eller rå lax eller göra en traditionell variant med bacon, valet är ditt.  Jag ska definitivt dela med mig ett recept på en vanlig Okonomiyaki snart.

Såsen som en Okonomiyaki serveras med går även att köpa från närmaste asiatiska butik (i Vasa bl.a. från Asia Market eller Hot Curry Market/ i Helsingfors bl.a. från Tokyokan), men den är lätt att göra själv, som då är den billigare i längden ifall man blir ett fan :). Ifall man inte har hemma av de ingredienserna jag använder här (det som jag alltså inte handlat till denna utmaning) så kan man bra lämna bort dem. Skippa bulldogsåsen, lämna bort wasabin ur majonnäsen, och lämna bort garin ur smeten. 

VEGETARISK OKONOMIYAKI

 

"BULLDOG SAUCE"

0,5 tsk malen ingefära

0,5 dl worcestershiresås

0,5 dl sojasås

0,5 dl vatten

2 msk vinäger (äppel-, risvins- eller vittvins-)

2 msk socker

1 tsk majsstärkelse

 

  1. Gör såsen genom att blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull och hetta upp.
  2. Låt såsen koka på medelvärme tills den tjocknar. Ta bort från värmen och låt svalna.

 

SNABB WASABI-MAJONNÄS

2 dl rypsolja

1 tsk dijonsenap

2 tsk wasabi

0,5 tsk salt

1 msk vinäger

1 ägg

 

  1. Se till att alla ingredienser är samma temperatur (dvs. kylskåpskalla eller rumstempererade). 
  2. Mät upp allt utom ägget i en hög skål (en skål man kan sänka ner en stavmixer i). Kläck ner ägget sist.
  3. Placera stavmixer på botten av skålen, kör igår och lyft sakta stavmixern uppåt tills det bildats en tjock majonnäs. Smaka eventuellt av med mera vinäger eller wasabi efter egen smak.

 

OKONOMIYAKI

450 g vitkål

75 g purjo

1 morot

2 msk gari

2 tsk salt

2,5 dl vatten

4 dl vetemjöl

4 ägg

3 msk rypsolja

 

TILL SERVERING

2 msk rostade sesamfrön

50 g tunt skivad purjolök

4 msk wasabi-majonnäs

(torkade skivade alger)

 

  1. Riv eller strimla kålen tunt. Skala och riv moroten. Finhacka purjolöken och garin.
  2. Blanda ihop kål, lök, morot och gari i en beredningsskål.
  3. Vispa ihop vatten, mjöl, ägg och salt i en annan beredningsskål och rör sedan ner i kålblandningen.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna och häll ner smeten. Sänk temperaturen och stek pannkakan under ett lock i fem (5) minuter.
  5. Ta hjälp av en tallrik för att vända på pannkakan. Stek ytterligare fem minuter under lock.
  6. Servera Okonomiyakin med såsen, extra skivad purjo, rostade sesamfrön och majonnäs.

 Okonomiyaki vege del


Äggröra med lök

Skrivet av Sofie Sergelius 13.01.2018

Första veckoslutet med utmaning och det har gått riktigt bra hittills. Mycket nog på grund av de två lunch-undantagen jag hade på torsdag och fredag. Jag är inte van vid att äta så mycket av samma mat hela tiden. Imorgon tänkte jag publicera en första mellanrapport på exakt vad vi ätit hittills och hur vi hållit oss till budgeten. Men jag kom på att jag inte har skrivit ut recepten på all frukost, så här kommer nu ett super enkelt recept på äggröra med lök för två personer. På måndag publicerar jag recepten på gröten. To be continued.

Hemligheten bakom en saftig äggröra är mängden vätska. Ett ägg kan absorbera en matsked vätska, så man ska aldrig tillsätta mera än mängden äggen kan ta till sig. Jag brukar lägga aningen mindre eftersom jag föredrar konsistensen. Sen ska pannan vara het men inte så het att äggröran brinner. Det är en balans helt enkelt. Därför brukar jag flytta bort stekpannan från värmen mellan varven.

Aggrora

ÄGGRÖRA MED LÖK

1 lök

1 tsk smör

5 ägg

4 msk mjölk

1 krm salt (eller enligt egen smak)

0,5 krm grovmalen svartpeppar

1 krm chiliflingor

  1. Skala och finhacka löken. Klicka smöret i en stekpanna och fräs löken i ett par minuter.
  2. Vispa ihop äggen med mjölken, saltet och pepparn. 
  3. Häll de vispade äggen i kastrullen med löken och ta bort från värmen. Låt stå i cirka 10 sekunder och rör därefter som med en träslev längs med botten av stekpannan. Låt stå en stund igen och rör om. Lägg tillbaka kastrullen på den varma plattan om den börjar bli för kall.
  4. Häll över den färdiga äggröran, som fortfarande är lite lös, på en tallrik och strö över chiliflingor enligt smak.

Dragon egg

Skrivet av Sofie Sergelius 28.05.2017

Dragon egg 2

När Egg in Cloud börja dyka upp på alla möjliga sociala medier så börja jag tänka att wait a minute, såg jag inte något liknande två år sedan? En bild-delningssida som jag spenderar waaay to much time on hade en bild på en äggrätt som kallades "Dragon egg". Där hade någon vispa upp äggvitor, format till ett "bo" fyllt med ost, köttfärs och en äggula. Som en stor Game of Thrones fan älskade jag idén av att äta "drakägg". Super Cool.

Receptet skrev jag ihop baserat på den info jag fick från bilderna som fanns på nätet, och resultatet blev riktigt bra :) Äggulorna som blev över passar perfekta att göra en Hollandaisesås på. Till fyllningen använde jag lite av Taco-skillet rätten som jag gjorde för Foodly igår. 

 

DRAGON EGG

2 portioner

  • 6 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 2 krm salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 krm tabasco
  • 20 g parmesanflarn
  • 2 msk chili-con-carne (eller kryddad köttfärs)
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm chiliflingor

 

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Separera äggvitorna från gulorna. Spara två gulor till fyllningen och använd resten till en Hollandaisessås.

3. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt salt, peppar och tabasco och fortsätt vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

5. Ta hälften av äggviteskummet och forma två runda "bon" med en grop i mitten. Fyll gropen först med parmesanflarn, lägg på 1 matsked chili-con-carne och toppa med en äggula.Dragon egg fylld

6. Fördela resten av äggviteskummet på äggboet och forma till ett ägg med hjälp av en sked.

7. Strö rökt paprikapulver, spiskummin och chiliflingor på drakäggen.

Ograddad dragonagg

8. Grädda äggen på ugnens mellersta fals i 12 minuter.

 

Servera Dragon eggs varma

 

Ifall du inte tycker om en rinnande gula kan du grädda drakäggen först 10 minuter på 160 grader, och sedan höja temperaturen till 175 grader och grädde äggen i ytterligare 8 minuter.

Dragon egg
Dragon egg 3