Sofies header

Banan och jordnötssmörs våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 12.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Våfflor är vår lördagstradition som lite fått lida under de senaste veckorna på grund av julen etc. Men nu önska sig Erik igen våfflor till frukost och jag tyckte det var en utmärkt idé. Bloggen har varit tyst alldeles för länge. Det vi hade hemma fick bli bra, och nu råkade det finnas banan och jordnötssmör - en match made in heaven.

 Banan och jordnotssmorsvafflor

BANAN OCH JORDNÖTSSMÖRS VÅFFLOR

8 portioner

2.5 dl havremjöl

1 dl grahamsmjöl

1 tsk bakpulver

1.5 mosad banan (ekologiska smakar bäst)

2 msk farinsocker

1 ägg

2 msk jordnötssmör

4 dl mjölk (vanlig eller cashew-/mandelmjölk)

25 g smält smör

skivad banan, jordnötssmör och lönnsirap till servering

 

Blanda ihop havremjöl och grahamsmjöl med bakpulver. 

Mosa bananen i en skild skål och rör ner farinsocker, ägg, jordnötssmör och mjölk. Blanda ihop de våta ingredienserna med de torra och rör om till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret och rör ner blåbären.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med skivad banan, jordnötssmör och lönnsirap. 

Tips: Nice cream med chokladsmak passar också bra!


Nytt år, nya möjligheter

Skrivet av Sofie Sergelius 05.01.2019 | 1 kommentar(er)

Taggar:

Det här är ett inlägg jag tänkt skriva sedan november men har helt enkelt bara inte fått det gjort. Jag vet, jag har varit lite frånvarande från bloggen de senaste månaderna och det finns två orsaker till det, den första och mera tyngande tänkte jag ta upp i dag. Nej det är inget dramatiskt, det har bara ändrat om lite i min vardag. Men vi tar det från början. 

Foodly.fi har från första början varit ett projekt som jag anställdes för att leda i oktober 2016. Vi började med webbsidan och utvidga sedan till printen. Efter första året var det dags att diskutera fortsättningen, och som det märks så fortsatte projektet även 2018. I år var det igen dags att diskutera framtiden och det jag hade tänkt var att jag vid mån om möjlighet gärna fortsätter med Foodly. Men sen fick jag ett annat erbjudande inom företaget. 

De som läser Vasabladet har säkert märkt att vi satsar allt mera på nya digitala lösningar. Alla våra tidningar har gått över till att arbeta webben först. På våren anställdes en person som arbetar heltid med digital marknadsföring. HSS Media satsar just nu stort på digitalisering. All hands on deck.

Okay, så vilket erbjudande fick jag? I oktober 2018 bad vår dåvarande VD Anna-Mari (som tyvärr slutade nu vid årsskiftet) att jag kommer in till hennes rum för att diskutera mitt kontrakt. På plats var också en konsult från Sverige som HSS Media arbetat i lite över ett år med just angående vår digitalisering. Och dom blindside mig helt totalt. Inte ett ord om Foodly! Istället tyckte dom att jag skulle passa bra att dra ett digitaliserings projekt för försäljning- och marknadsföringsdelen för företagets B2C marknad. Jag har aldrig arbetat med liknande uppgifter, men jag har lätt för att lära mig. Digital Marketing Automation är helt sjukt intressant och verkligen i tiden. Ja och även om det är frågan om ett projekt så är tjänsten en fastanställning, något jag inte hittills haft. Klart att jag tacka ja.

Det fina med det här uppdraget är att det inte finns någon att följa, det finns ingen plan eller mall. Vi måste luska ut saker. Nu jobbar jag i en arbetsgrupp med Anna Granér (från utvecklingsavdelningen) och Johanna Sandqvist (från redaktionen). Och det är sjukt roligt! Jag har varit ensam i två år men nu även om jag jobbar mycket ensam så finns det ett helt annat stöd på plats. Om jag får problem finns det folk jag kan tala med och fundera tillsammans på saker med.

Det som jag så klart redan då jag tackade ja till den nya tjänsten börja tänka på vad "hur går det nu med Foodly?" Som Foodlys enda anställda kommer sajten att lida. Tur nog råka Foodly/Sevenday ha en praktikant från 21.10-21.12, och då så fort jag börja med mitt nya jobb (officiellt den 1.11) så tog Sara (praktikanten) över det dagliga arbetet på Foodly (uppdatering av sajten, sociala medier etc.) Recepten fortsatte jag ännu med eftersom jag planerat allt färdigt fram till januari. Sen blev det bara att försöka få fram en ny lösning. Hur gör vi i framtiden och hur blir det med 2019?

Julia (som jobbar på Sevendays) kom tillbaka från Amerika i mitten av oktober och först då kunde vi börja fundera på hur vi nu ska göra. Det kommer att bli en del ändringar på Foodly och Sevendays eftersom det nu är Julia som sköter båda. Men hur gör vi nu med recepten till tidningen? Det kändes som det största problemet, vi har ju etablerat ett koncept som fungerar. Inte vill ju jag att Foodly som jag skapat och tagit hand om ska försvinna.

För att printen inte ska bli utan recept, och för att vi levererar material även till Åbo Underrättelser, så lova jag att fortsätta skapa recept en till två gånger i månaden och fixa fram någon/några som kan ta hand om resten. Lyckligtvis ville både Jessica Nybacka (som tidigare bloggat under Made from scratch) och Nathalie Aurén (som bloggat under Flow Kitchen) skapa recept. Så nu är den mest pressande situationen löst, och de flesta teman inplanerade fram till midsommar. 

Jag har haft helt sjukt roligt och verkligen älskat att arbeta med Foodly, men det kändes också som helt rätt val att gå vidare i arbetslivet och utmana mig själv lite mera. Som med Foodly så har jag ganska fria arbetstider (lite striktare eftersom jag nu har ganska många möten varje vecka) och får helt själv planera min arbetsdag. Jag har otroligt mycket att lära mig om bland annat om Marketing Automation, men det är så intressant och roligt att det igen inte känns som om det skulle vara en del av mitt verkliga arbete. Jag har haft bra med tur i mitt jobb hittills och alltid tyckt om det jag gör. Jag ser verkligen fram emot våren och allt det nya vi har på gång.

Så först nu då allt har löst sig så tänkte jag att jag med gott samvete kan skriva hit att jag inte längre kommer att ansvara för Foodly. Julia kommer att göra ett bra jobb, det är jag helt säker på :) Samma gäller naturligtvis Nathalie och Jessica.  Det här känns bra, det kommer att bli ett fint år!

Och den andra orsaken till att jag inte bloggat? Äsch det tar jag i ett annat inlägg, det här blir annars allt för långt att läsa :) Och jag lovar att det snart ska komma lite recept igen, jag har bara inte haft tid på samma sätt som förr då min fritid ganska mycket gått åt till läsande och studerande. Men det löser nog sig snart.

Until next time - ciao!


Glutenfria blåbärsvåfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 10.11.2018

Kategorier:

Blåbärsvåfflor gjorda på bovetemjöl och majsmjöl, den perfekta helgfrukosten som dessutom råkar vara glutenfri för den som har celiaki eller annars bara har valt bort gluten ur sin kost. Jag hör mest till accidental gruppen, ibland blir det glutenfritt utan att jag tänkt på saken och då är det lika bra att bara säga att receptet är glutenfritt. You know.

Glutenfria blabarsvafflor main

Den här gången blev det glutenfritt helt enkelt eftersom jag hade lust att använda upp majsmjölet som stått i skåpet en stund. Blandat med lite bovetemjöl blev våfflor verkligen riktigt goda, lite rustika liksom. Mitt bakpulver var dessutom slut så det blev våfflor utan bakpulver. Så kan det gå. Okej det brukar inte fungera riktigt så i all bakning att man bara kan lämna bort en ingrediens, men i våfflor fungerar det faktiskt. Utan bakpulver blir våfflorna frasigare. 

Glutenfria blabarsvafflor hjarta

Vad ska man då servera till sina våfflor? Jag valde busksblåbär, vispad vaniljsås, granatäppelkärnor, hallon och timjan, men det går lika bra att bara skiva över lite banan och ringla över mandelsmör. 

Glutenfria blabarsvafflor

GLUTENFRIA BLÅBÄRSVÅFFLOR 

1.5 dl majsmjöl

2 dl bovetemjöl

2 msk lönnsirap

1 ägg

4 dl mjölk

2 krm vaniljpulver

2 krm kardemumma

1 krm salt

50 g smält smör

1.5 dl blåbär

vaniljvisp, blåbär, hallon och lönnsirap till servering

 

Blanda ihop majsmjöl och bovetemjöl. 

Tillsätt lönnsirap, ägg, mjölk, vaniljpulver, kardemumma och salt. Vispa till en jämn smet. Tillsätt smör och rör ner blåbären.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med vispad vaniljsås, blåbär, hallon och lönnsirap.

Glutenfria blabarsvafflor nara


Pumpasoppa

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2018

Pumpasoppa är den ultimata oktober-november soppan. Då är pumpa är i säsong och de kalla kvällarna kräver värmande maträtter för att du ska orka med vardagen. Eller så ser i alla fall jag på saken.

Pumpasoppa main

Under slutet av oktober gick Erik igenom våra finanser och påpekade att vi igen sätter allt för mycket pengar på mat eftersom det är en tid sedan vi storhandlat och nu nästan dagligen antingen går till butiken och köper en massa onödigt, eller beställer take-away via Wolt (awesome att de kommit till Vasa btw). Hur som helst använder vi alldeles för mycket pengar på mat, och det måste vi ändra på.

I januari hade vi en utmaning som gick ut på att vi tillsammans skulle äta för 100€ i månaden (du kan läsa mera om det HÄR) och det gick hur bra som helst. Så extrema kanske vi inte behöver vara nu, men 200€ i månaden på mat borde vi gott och väl klara av. Vilket ledde till att vi nu ska börja äta mera vegetariskt (billigt och bra, speciellt just nu) och börja ta med hemgjord lunch till kontoret (under den senaste månaden har jag nästan dagligen både köpt frukost och lunch, inte alls hållbart). Bara med att börja ta med lunchlåda kan vi spara upp till 300€ per person i månaden, om vi räknar med att vi i genomsnitt spenderar 10€ per dag bara på frukost och lunch. Herregud vilken summa! Och nu talar jag om 300€ PER PERSON! Vilket slöseri alltså!

Nu blir det en förändring! Vilket leder mig till dagens recept - pumpasoppa. Billigt då det är i säsong, och enkelt att koka en större sats på. Får lov att börja ha storkok på gång under söndagar igen. För att det inte ska bli tråkigt måste jag se på det som en utmaning (älskar utmaningar). I december ska jag alltså ha 300€ mera på kontot än i oktober. Punkt slut. 

Dessutom är det här andra receptet på pumpasoppa här på bloggen. Ifall du hellre provar på en pumpasoppa med äpple hittar du receptet HÄR.

Pumpasoppa sked

KRÄMIG PUMPASOPPA

1 kg pumpa, skalad och rostad i ugnen (cirka 1.5 kg hel oskalad pumpa)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

200 g mjölig potatis

2 grönsaksbuljongtärningar

1 l vatten

2 dl grädde

pumpafrön, auraost och färsk timjan till servering

 

Börja med att rosta pumpan, vilket du gör genom att först värma ugnen till 225 °C.

Skär pumpan på hälft, ta bort kärnorna, och skär pumpahalvorna i klyftor. Placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.

Skala och skiva lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Fräs samtliga i oljan i en tjockbottnad kastrull. 

Ta bort pumpan ur ugnen då den är klar och filea bort skalet. Placera pumpabitarna i kastrullen med den frästa löken, vitlöken och potatisen. Smula över buljongtärningarna och tillsätt vatten.

Koka soppan på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen har kokats till mos.

Häll soppan i en blender och kör till en riktigt slät puré.

Vispa upp grädden tills den blivit lite luftig och vänd därefter ner den i soppan.

Servera pumpasoppan med rostade pumpafrön, smulad auraost och timjan.

 Pumpasoppa

Soppor överlag är en essentiell del av vår (min och Eriks) kost under vinterhalvåret. Under hösten blir det mycket pumpa-, rödbets-, och morotssoppa, medan vi under vintern äter Minestrone, köttfärssoppa och kålsoppa. Borstjsoppa och Tom Kha äter vi året om. Har du förslag på andra soppor jag borde prova på?


Äppel- och skumppadrink

Skrivet av Sofie Sergelius 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Höstens mysigaste (kalla) drink är gjord med skumppa, äppelcider och whisklikör med kanelsmak. Det kanske känns som att det här är en trio som inte gifter sig väl, men då jag hittade ett liknande recept via Pinterest måste jag bara prova. Originalreceptet använde kanellikör, men Erik hade nyligen köpt en flaska Fireball som jag tänkte skulle fungera fint här. Fireball är nämligen en dricka jag annars inte skulle röra, not my cup of tea som man säger :) .

Jag hade lite problem med att få en ordentlig bild eftersom det börjar vara så mörkt på kvällarna då jag kommer hem. Inte råkar någon ha bra tips på hur jag ska fota i mörker? Eller kanske jag bara borde lära mig använda min kamera? Förslag?

Appelskumppa nara

ÄPPEL- OCH SKUMPPADRINK

4 cl fireboll (eller punch med kanelsmak)

12 cl skumppa

äppelcider

1 msk fint strösocker

0.5 tsk kanel

äpple att dekorera med

 

Blanda ihop strösocker och kanel på en tallrik. Fukta kanterna på ett vinglas och doppa därefter i sockerblandningen.

Börja med att mäta upp fireball i ett vinglass. Häll över skumppan och toppa med äppelcider tills glaset är fullt.  Dekorera med en äppelskiva.


Amerikansk pumpapaj

Skrivet av Sofie Sergelius 30.10.2018

Kategorier:

Pumpapaj är verkligen ett måste till Halloween, och du hinner ännu baka en till ikväll eller till inkommande veckosluts fest. Det här är en riktigt klassisk variant på en Amerikansk pumpapaj. Okay det är inte den snabbaste pajen att baka, men tro mig den är mödan värd.

Notera även dom gulliga fladdermössen jag dekorerat pajkanterna med :) Dom är inte ett måste, bara fun to have.

Pumpapaj andra

AMERIKANSK PUMPAPAJ

Pajbotten

3.5 dl vetemjöl

1 msk socker

0.5 tsk salt

1 krm bakpulver

140 g kallt smör, skuret i tärningar

4 msk kallt vatten

Fyllning

3 dl pumpapuré

1 stort ägg

3 äggulor

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 msk vetemjöl

0.5 tsk salt

 3 tsk pumpkin spice

300 g naturell färskost

 

Mät upp mjöl, socker, salt och bakpulver i en matberedare. Kör på Pulse tills allting blandats ihop. Tillsätt smörtärningar och kör på låg tills det bildats en smulig deg. Tillsätt hälften av vattnet och kör tills det bildats en grynig smet. Tillsätt resten av vattnet i en tunn stråle och kör till en smidig deg, cirka 20 sekunder. Häll ut degen på ett bakbord, tryck ihop till en boll och linda in i färskfolie. Platta ut till en cirka 10 centimeter bred disk och ställ i kall i minst 20 minuter.

Ta fram pajbotten och placera på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rund skiva med cirka 30 cm ∅. Ta fram en pajform med 23 cm ∅ och smörj formen. Lyft över pajdegen i formen och tryck ända upp längs med kanterna. Klipp bort överlopps pajdeg och jämna till kanterna. Lyft över i kylskåpet medan ugnen värms upp till 190 grader. Använd överlopps pajdeg som blivit över från kanterna till att dekorera pajen. Jag kavla ut degen, använde en fladdermusform och placera dem runt kanterna. 

Ta fram pajen från kylskåpet och placera ett bakplåtspapper på pajen. Fyll formen med torkade ärter eller liknande och förgrädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut pajen och ta bort bakplåtspappret med ärterna. Täck kanterna med folie så att de inte blir för mörka, och fortsätt förgrädda pajen i ytterligare 20 minuter. Ta ut pajdegen ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnens temperatur till 160 grader.

Tillred fyllningen genom att vispa ihop samtliga ingredienser. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda hela pajen i 50-60 minuter, lite beroende på ugn. Kanterna ska ha stelnat medan mitten ännu ska vara lite dallrig. Täck pajkanterna med folie ifall de börjar se för mörka ut medan pajen gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Servera till exempel med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

Pumpapaj forsta


Marängspöken

Skrivet av Sofie Sergelius 29.10.2018

Kategorier:

Maräng är säkert de enklaste du kan göra till Halloween. Och i år blev det super söta spöken för min del. Idén fick jag från Emma Ivane som gjort enkla marängspöken till sin blogg, som by the way är helt härlig. Rekommenderar att du tar en titt ifall du gillar att baka. Anyway så råka jag ha exakt 3 äggvitor över från en pumpapaj jag lagat, så det passa verkligen perfekt att laga. Det var öde. 

Marangspoken

Dom blev så otroligt gulliga att jag till och med har lite svårt att äta dem. Fick fiilis att baka en tårta jag kunde placera dem på. Ska se om jag hinner fixa något i den stilen. Titta nu på det feta spöket som sitter på min pumpa. Alltså jag döör :) 

SUPER SÖTA MARÄNGSPÖKEN

3 äggvitor

2 dl fint strösocker

100 g mörk choklad

 

Värm ugnen till 90 °C.

Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt därefter det fina strösockret lite i taget tills det bildats en tjock och glansig maräng.

Häll över i marängen i en spritspåse.

Placera små högar av den mörka chokladen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Spritsa små torn av marängen på chokladhögen.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i en timme. Stäng av ugnen och låt marängerna torka i eftervärme i ett par timmar.

Smält lite mörk chokladen och använd en tandpetare för att rita ögon på marängerna. 

Marangspoken svart

Tips: Ifall du inte har lust eller chans att göra spöken till Halloween kan du prova på att laga dem till jul. Smält lite vitchoklad, rör i röd karamellfärg och doppa marängen i den röda chokladen så att det blir en tomteluva. Sen är det bara att rita in ögonen på samma sätt. Piece of cake.


Pumpapaj kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 28.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Kallgröt med smak av pumpapaj, inte alls så illa if I do say so myself. Halloween, min favorit helg (som jag säkert nämnt redan tusen gånger), är om ett par dagar och jag laddar upp med en massa olika roliga Halloween recept. Oktober har bara gått så galet fort att jag inte riktigt hunnit med i svängarna. Det känns typ fortfarande som september! Hur som haver - här är ett super enkelt recept på kallgröt du lagar kvällen innan och till exempel kan ta med till kontoret (vilket jag brukar göra). Enjoy ♥

Pumpapaj kallgrot med pumpapure

PUMPAPAJ KALLGRÖT

Pumpkin Spice

2 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk malen kryddpeppar
0.5 tsk malen muskotnöt
0.5 tsk malen nejlika

Spara resten av kryddblandningen till en paj. Trust med, det går nog åt till en eller annan rätt.

Kallgröt:

1.5 dl havregryn
1 dl pumpapuré
1 dl mandelmjölk
1.5 tsk pumpkin spice
1 tsk lönnsirap
0.5 dl gräddfil

Topping:

0.5 banan
1 tsk pekannötter
1.5 tsk pumpapuré
1.5 tsk mandelsmör
färsk myntta

Blanda samtliga ingredienser i en burk. Skaka om och ställ i kallt i under natten.

Toppa kallgröten med skivad banan, pekannötter, pumpapuré, mandelsmör och myntta. Ringla eventuellt lite lönnsirap över gröten enligt smak.

Pumpapaj kallgrot


Halloween blogglista 2018

Skrivet av Sofie Sergelius 27.10.2018

Dags att fylla i en veckolista som är som gjord för mig - Halloween! Min favorithelg som definitivt får mig att önska att jag skulle bo i Nordamerika. Är så avis på Julia som just nu är där! Hon får lova att uppdatera massor därifrån så får jag helt enkelt bara leva genom henne. Någon dag ska jag dit bara för att uppleva Halloween for real.

Jag brukar fira Halloween så här: Dekorera kämppän med spindelnät, pappersskelettet Ferdinand, och ljusstakar i form av spindlar. Sen brukar jag baka spooky treats och helt enkelt go nuts över allt med pumpa.

Halloween Sofie Erik


I år kommer jag: Att baka pumpapaj och annat gott. Annars firar vi inte Halloween i år eftersom vi i dag ska på en 30-års födelsedagsfest. Det blir roligt, men samtidigt är det synd att vi missar Halloween.


Det har ska/skulle jag vilja klä ut mig till: Kunde bra dra round 2 med Saw. Hade super roligt senast (en flicka på en fest skrek till då jag gick in genom dörren :) det var en bra kväll) Det är 10 år sedan. OMG. Kay men det syns ju nog både på mig och min bror om man ser på bilden. 

SawSaw 2 Bahahah min lillebror är ung :D Som det syns hade jag en kasettspelare fasttejpad i handen som spela både musiken från filmen, och upprepa frasen "I want to play a game".


Den ultimata Halloween-maten: Pumpapaj utan tvekan! 


Det här tycker jag om "bus-eller-godis"-traditionen: Önskar att jag skulle vara född i ett land där man har trick-or-treat. Är så avis på alla som får uppleva det.


Tips på Halloween-pyssel: Klipp ut fladdermöss ur svart kartong och tejpa fast på väggarna. Enkelt och roligt :) Samma gäller naturligtvis med att karva en pumpa. Det gör jag varje år, och har nu också två stycken pumpor här hemma som väntar på att bli karvade.

Pumpa2


Den hemskaste film jag sett: Hmm.. kommer inte på rak arm på en film. Tror inte jag skulle tycka lika bra om Saw nu som jag gjorde då. jag och min lillebror köa faktiskt till att se Saw 7 på leffa. Vi fick T-shirts och allt. Men värsta (och bästa) serien är ny för i år: The Haunting of Hill House. Om du vill se en serie som är otroligt bra gjord, har en fantastisk story och är vacker filmad, samtidigt som känner att du faktisk inte någonsin behöver sova mera, så rekommenderar jag den starkt. 

The haunting of hill house

 

Annars rekommenderar jag även Stranger Things (duh...), 28 days later, Warm Bodies, [REC] och Zombieland. Good stuff.

Det bästa med Halloween: Maten, känslan av att få mysa i soffan med en skräckis, baka olika roliga Halloween bakelser och allmänt vara njuta av hösten.

Lakrits nice cream andra

Det sämsta med Halloween: Finns inget dåligt. Bara det att så få firar Halloween :(

Så mycket tid lägger jag på kostym/sminkning: Ifall jag är på väg på maskerad, vilket jag tyvärr inte är i år, så brukar det ta ett par timmar. Lite beroende på temat.

Mitt starkaste Halloween-minne: Har så många att det är svårt att välja. Men ett av dom starkaste är från typ 2002, då mina föräldrar fixat Halloweenfest. Dit kom flera av våra familjebekanta och deras barn, alla i min och min lillebrors ålder. Mamma och Pappa var utklädda till skelett och hade duka upp en buffé som såg ut att vara en människa. Det fanns tarmar (vet inte vad de var gjorda av), ögon, ben, kött.. allt möjligt. Dessutom hade dom kokat en vitlökssoppa som serverades ur en kastrull med en splitter ny diskborste. Det såg helt ut som diskvatten! Och sen hade som köpt en barnpotta i plast som dom servera svart spaghetti ur. Ingen av oss barn klara av att äta det, det var a bit too much. Här är ett par bilder jag hitta från den festen. Tyvärr hade ingen fotat maten :(

Gamla datorns filer och foton 3700Gamla datorns filer och foton 3663Gamla datorns filer och foton 3667

Jag hade verkligen en fantastisk barndom. Vi hade så roligt på våra Halloween fester att jag enda sedan jag flyttat hemifrån  varje år försökt ha en Halloween fest. Tyvärr har det bara inte varit så populärt. Folk har annat för sig. Men sen nån dag om jag skaffar barn så ska vi ställa till med likadana fester mina föräldrar fixade då jag var liten!

Finns det någon annan här som älskar Halloween som jag gör?


Pumpapuré

Skrivet av Sofie Sergelius 26.10.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

Hemgjord pumpapuré är så mycket lättare att laga än du kanske tror. En ingrediens, det är allt som krävs. Och för dig som älskar olika pumparecept är det här ett absolut måste! 

Det är under en vecka till Halloween och jag är riktigt stressad över hur lite jag hunnit baka och laga temaenliga recept. I morgon ska vi på en 30-års fest till Kokkola (ja ja det heter Karleby på svenska, men ingen kallar det för Karleby), så veckoslutet då jag tänkt satsa på Halloween blir inte av. Ska försöka baka lite extra på söndag. Med temat pumpa. Mihihii.

De flesta Nordamerikanska höstrecept kräver pumpapuré, men i Jenkkina kan man köpa det på burk. Vi kan inte göra det, och även om det finns att köpa så har jag inte hittat en butik som säljer naturell pumpapuré, utan tillsatt socker. Då är enda möjligheten att göra purén själv. Och det är löjligt lätt. 

Pumpapure pumpa bok

VÄRLDENS ENKLASTE PUMPAPURÉ

1 pumpa, that's all you need.

Värm ugnen till 175 grader.

Skär bort en bit av toppen och botten på pumpan. Skär pumpan på hälft och ta ut kärnorna. Skär därefter pumpan i klyftor och placera klyftorna på ett bakplåtspapper på en ugns plåt. Rosta pumpaklyftorna i mitten av ugnen i 45 minuter.

 

Pumpaklyftor

Ugnsbakad pumpa bred

 

Ta ut pumpan och skär loss köttet ur skalet. Tänk på det som att filea pumpan. 

Placera pumpaköttet i en matberedare och kör till en slät smet. Så enkelt är det!

 

Pumpapure omosad

Pumpapure mosad

 

Purén håller därefter i en steriliserad burk, förvarad i kylskåp, i cirka en vecka. Purén går även att frysa ner. Använd pumpapurén till exempel i en pumpapaj, pumpagröt eller pumpamuffins.

Pumpapure ljus