Sofies header

Vegansk linscurry

Skrivet av Sofie Sergelius 25.07.2017

Vegansk linscurry

"Det finns ingenting att äta! Kylskåpet är heeeelt tomt"! Låter det bekant? Den frasen utropade jag idag. Sen kom jag på att kylskåpet inte enda stället med mat. I torrskåpet hittade jag två burkar med bönor, en burk tomatkross och voilá; vegansk linscurry! Som jag tidigare nämnt så flödar mitt kryddskåp över så det finns alltid ingredienser till en curry. Det råka till och med finnas lite gammal vårlök och chili som jag kunde använda. 

En curry hör till det lättaste du kan göra. Det finns otaliga varianter och det fina är att du alltid kan hitta en som passar dig och dina behov. Har du inga bönor? använd linser! Ingen tomatkross? koka morötter och mosa dem! Tillsätt dina favoritkryddor och örter, och välj den vätska som passar just dig. Kokos-, mandel-eller cashewmjölk, eller kanske grönsaksbuljong, valet är ditt. Samma gäller grönsaker du vill tillsätta, vare sig det är frågan om morot, batat eller kål. En curry kan du planera på förhand, eller göra som jag gjorde och slänga ihop de ingredienser som råka finnas hemma idag. 

Alltid nu och då (Erik skrattar alltid åt det uttrycket) känns det skönt att bara kunna slänga ihop något utan att måsta dra sig till butiken. Bara för att en ingrediens saknas. Nej, man kan improvisera. Matlagning handlar mycket om kemi, men när man kan reglerna så kan man även bryta dem. Jag tror jag ska ta och skriva en grejj om kemi i köket, blev riktigt inspirerad nu. 

 

VEGANSK LINSCURRY

 • 1 tsk sesamolja
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 lök
 • 1 tsk chili
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 krm salt
 • 1 tsk spiskummin
 • 0.5 tsk ingefära
 • 1 krm  malen nejlika
 • 0.5 tsk grönsaksbuljong
 • 400 g krossade tomater
 • 200 g röda linser
 • 150 g blandade bönor
 • 0.5 dl hackad grönkål
 • 1 tsk lönnsirap
 • 0,5 dl cashewmjölk
 • 1 dl kokt basmatiris
 • 1 msk hackade cashewnötter
 • 1 finhackad vårlök

 

 1. Finhacka lök, vitlök och chili.
 2. Häll sesamolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt chili, alla kryddor och grönsaksbuljong. Fräs i ett par minuter.
 3. Häll över tomatkross och blanda. Tillsätt linser och bönor och koka i ca 15 minuter. Rör i lönnsirap och smaka av med extra salt vid behov.
 4. Hacka grönkålen och blanda ner i curryn.
 5. Tillsätt cashewmjölk och rör om. Låt curryn koka ytterligare 5 minuter innan servering.
 6. Servera linscurryn med basmatiris, hackade cashewnötter och finhackad vårlök

Kvällen innan Jakobs Dagar

Skrivet av Sofie Sergelius 19.07.2017 | 1 kommentar(er)

Foodly mattorg

Wow dom senaste veckorna har varit tunga. Har ringt flera samtal i timmen (nästan) , skaffat tillstånd, ritat kartor, fixat program etc. Och det har verkligen varit stressande, men nu ser jag ljuset i tunneln. Imorgon kl. 12 börjar Foodlys mattorg med program för barn. Det kommer hästar, kaniner, en åsna och får till torget, och kl 13.00 kommer HSS Medias super fina maskot Lofus att hålla en liten mellanmålskurs för barn. Tanken är att visa barn hur de gör ett eget mellanmål efter skolan utan att de behöver använda knivar, ugn eller spis. Och kl. 16 kommer årets kock Mattis Åhman att jag laga mat på råvaror han hittar på Reko (som har torg mellan 12-19). Imorgon kommer att bli så super rolig!! Kan inte vänta! Hur det än går så är jag all in imorgon! Och håller till från 9-22 på torget ifall någon vill komma och säga hej :)

Idag har varit lite annorlunda. Jag och Julia har köpt det vi behöver till morgondagens mellanmålskurs, satt upp ett tält som tänkte flyga iväg, och kört en paku fylld med olivträd.  Dagens höjdpunkt liksom!

IMG 20170719 144427

Olivträd i bakluckan, awesome.

Att ordna allt det här har varit lätt jämfört med hur det har varit att fixa alkoholtillstånd. Dessutom är det ju nog Ida-Marie som fixat det mesta, jag har bara hjälp på ett hörn, men har varit stressad nog för två.  Men på måndag fick vi alkoholtillståndet!!!! Wohoo!!!!! Så fyra bryggerier är på plats! De öppnar dörrarna kl. 15.00, men det finns bara 20 kundplatser så det lönar sig att vara tidigt ute :)

Nu har vi alla tillstånd i skick, tältet är på plats (ifall det inte blåst iväg), och blommorna är skaffade. Jag kom till och med ihåg att sätta iZettlen i laddning. The countdown starts NOW! Ses i Jeppis imorgon kl 12! 


Pulla­vanukas - Bull­pudding

Skrivet av Sofie Sergelius 15.07.2017

Mustikkapullavanukas

Använd upp gamla bullar genom att göra en "puddning" i ugnen av dem. Det låter nog bättre på finska: pullavanukas. Bullpudding låter nog lite odd. Kanske bread pudding låter bekant? Men hur som haver så ville jag prova på en ny typ av dessert som jag kan använda lite rester i. Har både bulla, mjölk och en hel mängd med ägg som borde använda så småningom. Kryddor valde jag enligt det som fanns hemma. Jag ha alltid kanel, ingefära och kardemumma hemma eftersom vi (jag lagar, Erik äter) tycker om indiskt. Nejlika skulle säkert också göra sig bra här.

Jag använde mig här av en blåbärsbulla som jag gjorde till tidningen (publiceras i VBL den 3 augusti). Men till det här receptet kan man även använda en vanlig bullängd som blivit över från kaffet, gamla örfilar som glömts i frysen, eller som i mitt fall, det som blev över från lördagens testsats. Min första sats av blåbärsbullan blev alldeles för syrlig så jag måste göra om den. Bullan som blev över använder jag därmed här istället. Man lyckas inte alltid på första försöket, ibland måste man göra något om. Blåbärsbullans första sats blev nog egentligen riktigt god, men för att den ska få en bättre smakbalans så gör jag om den, troligen i slutet av denna vecka. Jag vill vara 100 % nöjd. Dessutom är det alltid roligt att föra bakverk till jobbet, folk blir så glada :)

MUSTIKKAPULLAVANUKAS - BULLPUDDING PÅ BLÅBÄRSBULLA

 

 • 400 g blåbärsbulla (eller annan bulla/bullalängd/örfil)
 • 1.5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1 msk socker
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 krm kardemumma
 • 1 krm malen ingefära
 • 1 dl blåbär

 

 ATT STRÖ ÖVER

 • 1 msk smör
 • 1 msk socker

 

 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Skär blåbärsbullan i små tärningar.
 3. Vispa ihop mjölk, ägg, socker och kryddor i en beredningsskål. Doppa bullbitarna i äggmjölken så att de hinner suga i sig av vätskan.
 4. Lägg bitarna i en smord ugnsform och häll över hälften av överlopps mjölkblandning.
 5. Strö över små smörklickar och lite socker över ytan.
 6. Grädda puddingen på mellersta falsen i 30 minuter.
 7. Servera bullpuddningen varm med extra blåbär.

Foodly på Jakobs Dagar

Skrivet av Sofie Sergelius 14.07.2017 | 1 kommentar(er)

40888331 l

Under flera veckors tid har jag arbetat tillsammans med Ida-Marie Jungell vid Finn Jakobstad för att organisera ett lokalt mattorg under torsdagen den 20 juli. Jag har redan flera gånger tänk skriva om det men eftersom ingenting var fastslaget kändes det onödigt att gå ut med info som sedan slutligen inte stämmer. Men nu börjar allt vara klappat och klart och jag kan gladeligen berätta att Foodly tar över Rådhustorget i Jakobstad! Vi kommer att ha stor-Reko, bryggerier från nejden och en caféhörna med bland annat Aroma bageri.

Alla har varit så hjälpsamma med att organisera torget så att det ska bli en trevlig tillställning för hela familjen. Thomas Snellman och Kiti Lindén vid Reko har organiserat så att det kommer lokala livsmedelsproducenter på plats. Stefan Westergård har lockat med fyra bryggerier (Bock's Corner Brewerie, NP-Brewerie, Jacobstads och Kvarken) som kommer och säljer tasting-glas med öl och berättar om sin verksamhet. Storstara Gård och Bubblans ponnystall kommer med djur så att barnen kan bekanta sig med bonddjur och hästar. Vi kommer även att ha årets kock Mattias Åhman på plats och tillreda lite snittar på råvaror han väljer ut bland Reko-produkterna. Sunds lånar blommor åt oss och cateringfirman Smak & Form kommer med bord och bänkar. Igår blev det klart att det även kommer traktorer, får och höns. Reko bekräfta att dom blir minst 13 stycken! Det kommer alltså att finnas bland annat  kött, ägg och grönsaker till salu. Direkt från producent till konsument.

Men vet ni vilket jobb det är att organisera ett evenemang av denna kaliber? Inte jag heller, jag har ju bara ansvar för en dag. Jag förstår inte hur Ida-Marie klarar av att organisera hela veckan! Supermänniska liksom. Bara att fixa fram alkoholförsäljningstillstånd har gett mig gråa hår, och då är det Ida-Marie som gjort allting. 

Hon är nog en power-women denhär Ida-Marie. Som vi (hon) kämpat med att få igenom vårt alkohol tillstånd skulle ha gett mig magsår att fixa själv. Det verkar som om dom inte ens vill att man ska kunna ordna något av denna kaliber. Vi skicka in vår ansökan över en månad på förhand, men först då jag ringde dem två veckor senare så kom det fram att dom tappat en del av våra bilagor, att ansökan vi skickat in var  bristfällig och att det saknades en hel del bilagor. Like what! Varför meddelar man inte, så att vi sku kunna fixa problemet? Sedan skicka vi in allt igen, och en vecka senare (veckan innan evenemanget) kom det fram att det inte ännu heller är okay. Och vi fick eld i rumpan om att fixa allt, eftersom vi plötsligt fick en absolut deadline på när allt ska vara inne. Tre timmar senare. Och att gräva fram en massa alkopass på tre timmar är ingen lätt uppgift. Alltså argh!! Först på måndag får vi vårt beslut men jag hoppas nu verkligen att allting löser sig på ett eller annat sätt.

Nu kan jag bara hoppas att det blir en succé. Foodly har inte riktigt ännu börja synas på marknaden och det måste vi ändra på nu. Tanken har sedan vi starta projektet varit att bli störst inom mat på svenska i Finland. Vi har en helt del att göra för att nå det målet, men att organisera evenemang är en ypperlig början. Kanske vi även nån dag kan anställa en till person till Foodly så att vi sku hinna med mera. Som ensam är det ganska overwhelming att ta hand om allting. Den det går ju nog, jag är bara ivrig över att få sidan att växa. Don't get me wrong, jag älskar mitt jobb, men ibland är det tungt att jobba dygnet runt :) Nog för att jag är van vid det, men jag börjar ju ha ett bröllop att planera. 

Här kan du läsa mera om Foodly på Jakobs Dagar och vem som kommer att vara på plats.


Granola

Skrivet av Sofie Sergelius 10.07.2017

Granola a la Sergelius

Börja dagen med hemgjord granola - utan tillsatt socker! Det fina med att tillreda egen granola att du själv kontrollerar vad du har i den! Favorit frukter och bär, bara de godaste nötterna och din favorit olja - kokos, ryps eller varför inte hasselnöt.

Granola är ingen konst att laga själv! Min mamma lagar ofta granola och den här gången gjorde vi den tillsammans. Man ska aldrig ta dom här stunderna förgivet; att stå i köket med mamma och senare fiska med pappa. Plötsligt tar tiden slut.

Granola ra

I denna variant har vi allt möjligt trevligt. Receptet är ett klassiskt basrecept som lätt går att modifiera enligt smak. Vill du göra en glutenfri variant kan du lämna bort vetekli och köpta garanterat glutenfria havreflingor. Gör en vegan variant genom att byta ut honung mot agave- eller lönnsirap. 

 

Granola i skal

BASRECEPT PÅ GRANOLA

 • 3 dl havreflingor
 • 2 dl vetekli
 • 2 dl hackade blandade nötter
 • 0.5 dl kokosflarn
 • 0.5 dl pinjefrön
 • 1 tsk kanel
 • 0.5 tsk flingsalt
 • 0.75 dl osötad äppelmos (vill du ha sötare kan du använda äppelsylt)
 • 0.25 dl honung
 • 1 msk kokosolja
 • rivet skal från en apelsin
 • 2 dl torkade frukter och bär (jag använde russin och torkade tranbär)

 

 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Blanda ihop äppelsylt och honung.
 3. Häll alla ingredienser förutom kokosolja och torkade frukter och bär i en beredningsskål.
 4. Rör ihop äppelsylten med ingredienserna i skålen. Smält kokosoljan och rör ner i blandningen.
 5. Sprid ut granolan på ett bakplåtspapper på en ugns plåt och grädda på mellersta falsen i 10 minuter. ta ut granolan och vänd på allting (försiktigt i etapper). Grädda ytterligare i 10 minuter och repetera processen med att vänta på granolan. Grädda ännu i 10 minuter.
 6. Ta ut granolan ur ugnen och rör ner frukt och bär. Låt svalna.
 7. Häll över granolan i en lufttät burk. Granolan håller i ett par veckor i burken. Servera den till exempel med turkisk yoghurt och färska frukter.

 

 


Snabba frukost­semlor

Skrivet av Sofie Sergelius 07.07.2017

Snabba frukostsemlor2

Laga degen kvällen innan, grädda på morgonen och njut av färska semlor dagligen!

Vilken lyx det är att kunna arbeta på distans. Jag har sedan måndag kväll varit på vårt lande i Kimito skärgård och gjort innehåll till tidningen och Foodly. Här kan jag fota ute i naturen och använda alla fina kärl som mina föräldrar har här. Det enda knepiga är att ifall jag glömt köpa någon ingrediens så är närmaste butiken i Dalsbruk, ca 15 minuter med båt härifrån. 

Mamma fick för sig igår att hon vill ha färska semlor till frukost. Hennes kompis Rantasen Tiina (som man säger på finska), som har bloggen Himahella, hade berättat om Sikke Sumaris recept på enkla frukostsemlor där degen görs kvällen innan, ställs i kallt och på morgonen bara med sked klickas på en plåt. Så vi testade dem. Och det var definitivt en succé. Receptet är alltså från Sikke Sumaris aamiaissämpylät som du hittar här på finska.

 

SNABBA FRUKOSTSEMLOR

 • 7,5 dl vatten
 • 25 g färsk jäst
 • 1 msk salt
 • 1,5 dl  rågmjöl
 • 2 dl  fullkornsmjöl (graham, spelt eller dylikt)
 • ca. 10 dl vetemjöl

 

 1. Blanda ihop fingervarmt vatten med jäst och salt. Ta hjälp av en träslev och rör ner rågmjöl och fullkornsmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl under ständig omrörning tills det bildats en tjock men smidig deg. Knåda inte degen utan rör bara ihop den med träsleven.
 2. Täck beredningsskålen med ett bakplåtspapper och en bakduk. Ställ degen i kylskåpet över natten.
 3. Värm ugnen på morgonen till 220 grader.
 4. Använd en stor sked för att klicka kylskåpskall deg på bakplåtspapper, stör över en nypa mjöl och grädda semlorna i 35 minuter på mellersta falsen.
 5. Servera semlorna varma! Det fina med degen är att du kan grädda en valfri mängd åt gången, och spara resten av degen till följande morgon!

 

Snabba frukostsemlor sylt


Dubbel­chokladmousse­tårta

Skrivet av Sofie Sergelius 04.07.2017

Suklaamoussekakku

Foto: Laura Riihelä ©SOK

På lördag hade jag en lite cateringkeikka  (Nathalies kompis hade polttarin) och jag fick önskemål av gästerna att publicera receptet på desserten jag servera: en dubbelchokladmoussetårta med chokladdoppade jordgubbar.

Det är egentligen flera år sedan jag caterat (utom nu när jag fixa lite gravad lax och gravad sik till en kollegas sons studentfest), och jag glömde att det både är roligt och stressande. Man tycker aldrig att det man gjort är tillräckligt bra. I det här fallet så moka jag köttet. Kände inte grillen och den var varmare än jag trodde så köttet blev genomstekt. Det är sacrilege! Men det fanns inget jag kunde göra annat än servera den med en sås som hoppeligen räddade rätten. Men kakan var bra. Så då bjuder jag på receptet på svenska :)

Receptet har jag ursprungligen skapat förra året då jag assisterade Taina Salovaara (en frilance innehållsproducent) med novemberupplagan av S-ryhmäs Yhteishyvä-sidor. Det var min första keikka med eget företag men jag hann inte skaffa mera arbete innan jag fick jobb på HSS Media. Men under två dagar förra augusti var jag i en söt liten studio i Meilans och fota bulla och tårta till Yhteishyvä. Bästa dagarna på hela förra sommaren. Taina är så otroligt begåvad och det var ett sant nöje att få assistera henne. Vi träffades på Maku förra året och på sommaren då jag bad henne om tips på hur jag kommer in i branchen så gav hon mig genast ett jobb. Jag har haft tur som träffat så härliga människor inom matvärlden. 

Det är frågan om en rätt maffig tårta som har Brownie-botten, ett lager apelsinchokladmousse och ett lager vitchokladmousse. Men god är den utan tvekan.  Denna version editera jag lite och använde lite mera apelsinsaft till mjölkchokladmoussen och en skvätt fläderbärssaft till vitchokladmoussen. Bara så att den ännu skulle vara snäppet festligare. Dessutom gjorde jag en extra saltad karamellsås, just for funsies.

 

GLUTENFRI DUBBELCHOKLADMOUSSETÅRTA

Brownie-botten

 • 1 dl mandelmjöl
 • 0.75 dl kakaopulver
 • 0.25 tsk salt
 • 6 st glutenfria digestivkex
 • 60 g smör
 • 1.75 dl socker
 • 1 ägg

Apelsinchokladmousse

 • 200 g mjölkchoklad
 • 3.5 dl vispgrädde
 • 1 krm salt
 • skal av en apelsin
 • 1 tsk skal av en citron
 • 2 gelatinblad
 • 3 msk apelsinsaft
 • 2 gelatinblad

Vitchokladmousse

 • 200 g vitchoklad
 • 3.5 dl vispgrädde
 • 2 gelatinblad
 • 2 msk fläderbärssaft

Saltad karamellsås

 • 1 dl socker
 • 1 dl grädde
 • 100 g smör
 • 1 tsk salt

Chokladdoppade jordgubbar

 • 200 g jordgubbar
 • 200 g choklad
 • 1 tsk smält kokosolja

 

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 200 grader.
 2. Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överlopps kanterna.
 3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker. Hetta upp tills sockret smält, men se till att det inte kokar. Ställ smörblandningen åt sidan för att svalna. Rör ner ett rumsvarmt ägg då smöret svalnat.
 4. Blanda ihop alla torra ingredienser till botten i en beredningsskål.
 5. Smula kexen fint och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna. Rör ner smörblandningen och rör om tills det bildats en slät smet.
 6. Häll smeten i ugnsformen och grädda på mellersta falsen i 20 minuter.
 7. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna i kallt. Tillred därefter en mousse i taget.
 8. Tillred mjölkchokladmoussen genom att finhacka chokladen. Lägg chokladen i en mikrotålig skål och häll över 1 dl vispgrädde, salt, rivet apelsinskal och rivet citronskal. Hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
 9. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
 10. Hetta upp apelsinsaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
 11. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
 12. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
 13. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
 14. Häll moussen på brownie-botten och jämna till ytan. Ställ i kylskåp för minst 45 minuter.
 15. Tillred vitchokladmoussen genom att finhacka chokladen och lägga den i en mikrotålig skål. Häll över 1 dl vispgrädde och hetta upp i 30 sekunders etapper i mikron tills chokladen smält. Rör om tills smeten är slet.
 16. Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
 17. Hetta upp fläderblomssaften i en liten kastrull och rör ner de urkramade gelatinbladen. Blanda väl.
 18. Rör ner gelatinet i chokladen och blanda.
 19. Vispa grädden som blivit över (2.5 dl) i en skål tills den blivit hård.
 20. Vänd ner det grädden i chokladen och rör till en jämn mousse.
 21. Häll vitchokladmoussen försiktigt över mjölkchokladmoussen och jämna till ytan. Ställ den färdiga tårtan i kallt i minst 4 timmar, men gärna övernatten.
 22. Tillred den saltade karamellsåsen genom att smälta socker i en kastrull. Tillsätt grädde så sockret smält och blanda väl. Det kan hända att smeten lite stelnar vid det här skedet med hetta bara upp tills den blivit rinnande igen. Tillsätt smör och salt och rör om. Låt såsen stelna ca 30 minuter innan du ringlar den över kakan.
 23. Gör de chokladdoppade jordgubbarna genom att smälta chokladen tillsammans med kokosoljan i en liten kastrull. Ta hjälp av en tandpetare för att doppa jordgubbarna en i taget i chokladen. Lägg de färdiga jordgubbarna på ett bakplåtspapper och ställ i frysen för att stela i ca 10 minuter. Toppa kakan med jordgubbarna.

 

Original receptet (på finska) hittar ni här.

Bilden här är inte min eftersom jag inte tog en bild på kakan jag gjorde till polttarina. Nästa gång tar jag bild, i promise.


Pasta Carbonara

Skrivet av Sofie Sergelius 03.07.2017

Carbonara orter gaffel

Pasta Carbonara, kolgruvearbetarens pasta,  är en av mina go-to recept eftersom ingredienserna nästan alltid finns i hemmet. Carbonara går enkelt att variera på genom att använda olika sorters proteiner, pastasorter och kryddor. Den traditionella varianten använder pancetta och har ingen grädde. Min variant har bacon (fanns i frysen), färska örter och mascarpone som blev över från tiramisuglasspinnarna (receptet finns här).

Ursprunget på Pasta Carbonara är lite osäkert eftersom vissa säger att den kommer från Rom, medan andra menar att namnet coal-worker's style tyder på att rätten ursprungligen härstammar från Abruzzo där männen som arbetade i gruvorna åt pastan till lunch. Mängden svartpeppar som maldes över rätten sägs representera kol. Oavsett varifrån Carbonaran kommer så är en sak säker: det är husmanskost i sin bästa form.

 

PASTA CARBONARA

2 portioner

 • 75 g parmesan
 • 130 g mascarpone
 • 0.5 dl grädde
 • 1 krm grovmalen svartpeppar
 • 1 krm salt
 • 2 äggulor
 • 140 g bacon
 • 160 g fettuccine
 • 2 msk finhackad basilika
 • 2 msk finhackad bladpersilja

 

 1. Värm ugnen till 225 grader.
 2. Skölj bacon under kallt vatten för att undvika att den krymper i ugnen. Rada upp baconskivor på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter.
 3. Riv parmesanen riktigt fint.
 4. Blanda ihop mascarpone, äggulor, finriven parmesan, salt och grovmalen svartpeppar i en stor beredningsskål.
 5. Vispa grädden och vänd ner i mascarponeröran.
 6. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Fettuccine tar ungefär 7 minuter att koka.
 7. Häll bort pastavattnet och häll över pastan i skålen med mascarponeröran och blanda väl.
 8. Rör ner de hackade örterna och smula över bacon. Servera med extra svartpeppar vid behov.

Carbonara orter


Veganmat i torsdagens tidning!

Skrivet av Sofie Sergelius 03.07.2017

Vegan tidningen

Foodly i tidningen igen!

Kom ihåg att nappa åt er torsdagens tidning! Temat är veganmat och jag har gjort fyra härliga veganrecept som passar alla tillfällen. Min (och Eriks) favorit var moroten - den blev bättre än jag kunde tänka mig :) Vi åt morotssmörgåsar i flera dagar! Det lönar sig att göra en rejäl sats och sedan lägga strimlorna i en lufttät burk och äta på smörgåsen (eller i en pasta) under ett par dagars tid. Morotsstrimlorna håller ca 3 dagar i kylskåp.

Tanken med att Foodly tar över innehållet till tidningarnas matsidor är att vi även publicerar recepten på sajten - naturligtvis. På så sätt kan man kanske hitta en ny favorit i tidningen och sedan gång på gång ta upp det på telefonen/datorn/pekplattan istället för att spara själva tidningsurklippet.

Jag tycker att det är super roligt att få ha mina recept och bilder i tidningen, tidigare har jag bara haft recept publicerade (som i Maku, Kaneli ja sokeri, och Yhteishyvä (netsidorna)). Det är lustigt vart livet för en. Jag fick mitt drömjobb av en slump. En kompis hittade arbetsansökan i ÖT och skickade en bild åt mig. Jag hade just lämnat in gradun och satt och fundera på mina alternativ för framtiden. Att bli lärare var aldrig det jag ville, men det var svårt att tänka sig att en tjänst som denna skulle lediganslås. Att få vara med i ett projekt från början har varit otroligt lärorikt  och jag kunde inte ha fått en bättre start på karriären. 

 

Recepten på torsdagens veganmat hittar du här:

 

Auberginebullar

Auberginebullar2

 

Kryddade morotsstrimlor

Gravad morot2

 

Risbacon

Risbacon

 

Kikärtsmaränger

Vegan marang2

 


Jordgubbs­­kallgröt med basilika

Skrivet av Sofie Sergelius 28.06.2017

Jordgubbskallgrot 2

Efter midsommar behöver alla lite extra motivation. I detta fall i form av mera kallgröt, nu med jordgubbar och basilika. Jordgubbar och basilika är en riktigt klassisk kombination som passar både till sallader, i gröten och på smörgåsen.

Jordgubbskallgrot burk

JORDGUBBSKALLGRÖT MED BASILIKA

 • 1 dl havregryn
 • 0.5 dl mosade jordgubbar
 • 2 jordgubbar skurna i klyftor
 • 1 msk finhackad basilika
 • 1 dl mandelmjölk
 • 2 msk turkisk yoghurt
 • 1 tsk mörk balsamico
 • jordgubbar till servering

 

1. Blanda havregryn, mosade jordgubbar, skurna jordgubbar, basilika, mandelmjölk och turkisk yoghurt i en glasburk och ställ i kallt över natten.

2. Ringa över balsamico och servera med extra jordgubbar.

 

Jordgubbskallgrot