Sofies header

Matblogg­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 18.09.2017

Veckans lista handlar om varför jag började blogga om just mat.  Svaret är ganska självklart: för att mat är mitt liv. Idag på morgonen steg jag tidigt upp för att kunna njuta av en vaniljgröt med mini kiwin, och tänkte på riktigt börja gråta då jag märkte att jag inte hade havregryn hemma! Måste äta sushin som blev över från igår kväll. Hade sparat dem till kvällens middag så nu måste jag hitta på något annat istället. Höh. 

Men tillbaka till listan: veckans tema tror (hoppas) jag att alla Foodlys bloggare skulle ha tid att svara på. Är själv nämligen super nyfiken :)

matblogglista

Därför började jag blogga om mat:

Vad annat skulle jag blogga om? Nej det var nog alltid mat. Hade inte ens tänkt börja blogga, men då jag startade min egna firma 2016 så tänkte jag att why not. Skapade en webbsida och började. Det höll i två månader innan jag fick jobb på HSS Media och startade Foodly. Naturligtvis skulle jag flytta bloggen hit.

 

Mitt första matblogginlägg:

Jag tror mitt första blogginlägg någonsin var Zucchinipizza, som jag sedan flyttade över under Foodlys recept då jag stängde min gamla hemsida.

 

Min bloggstil:

Vardagsmat med en tvist, så beskrev min kompis Madde det. Kanske det stämmer. Tycker själv inte att det jag gör är super svårt eller extremt exotiskt. Ofta är det husmanskost som jag bara gjort så att passar mig och Erik. 

 

Min bloggfilosofi:

Då jag förra året började blogga så ville jag ha en blogg som var rakt på sak. Ett par introducerande meningar och sen ett recept som jag testat och tyckt blivit bra. Jag undviker ganska långt att blogga om mat som jag gjort baserat på andra människors recept, men jag tar ofta inspiration och ändrar lite så att passar in i min stil, smak och med det som finns hemma.

 

Mitt förhållande till matfotografering:

Jag var sååå dålig på att ta bilder. Riktigt skrattretande hur dålig jag brukade vara. Hade helt enkelt inget intresse då i tiden. Men då jag va på praktik på Maku och fick vara med i studion så klicka det :) Före det hade jag lite börjat leka med att fota, men det var först då i mars 2016 som jag köpte en kamera och tänkte att det här är ju roligt. Nu fotar jag nästan allt jag lagar, även om jag gjort den rätten hundra gånger tidigare. Man kan alltid ta en bättre bild :) Borde nu bara skärpa mig och gå typ en kurs i Photoshop så att jag sku lära mig editera ordentligt :)

blabarsmuffins

Bild på blåbärsmuffins (anno 2008), som jag minns att jag riktigt toppa med extra blåbär för att få en bild. Oh God.

Appeldonitsar tidningen

Bild tagen onsdagen den 13.09.2017

 

Mitt förhållande till recept:

Finns till för att dra inspiration från. Sällan att jag verkligen skulle följa något till punkt och pricka (vilket gjort det en aning utmanande i början att skriva egna korrekta recept, men man vänjer sig). Det finns naturligtvis undantag, som jag förklarar under följande fråga.

 

Ett bra basrecept är:

Ett recept som man i hjärta vet att man inte behöver ändra på. Det är het enkelt redan perfekt, finns ingenting att förbättra. Bland annat Mastering the Art of French Cooking av Julia Child, Louisette Bertholle & Simone Beck från 1961, recept från den boken litar jag fullständigt på och skulle aldrig drömma om att tro att jag kunde göra någonting bättre.

 

Mitt första recept:

Första receptet jag skrev var säkert i ÅA. Vi hade en kurs i Ny nordisk mat, och till den så gjorde jag en tre rätters meny med älg, blåbär och tranbär. Det var första gången jag på riktigt satt mig ner och fundera på ett recept. Klart att man hundra gånger gjort kladdkaka och muffins utan recept, men de är så basic. Nu måste jag få en helhet att fungera, och receptet skulle vara mitt. Före det hade jag bara tagit inspiration från andra recept och ändrat om så att det föll mig mera i smaken. Typ skrivit anteckningar i kanterna på andra recept etc. Om ens det. Oftast har jag bara smakat mig fram, så som så många gör. 

Jag läste faktiskt igenom mitt recept, hade det hemma i ÅA recept mappen. Det var förskräckligt och väldigt flummigt. Har definitivt utvecklats som receptskrivare sedan 2014 :)

 

Matbloggar jag läser:

Alla som bloggar för Foodly (naturligtvis), sneglar ibland på bloggarna Liemessä, Perinneruoka Prkl och Landebistro. Är överlag inte super trogen då det kommer till att läsa bloggar. Hittar ganska långt enskilda inlägg från FB och Pinterest som jag sedan lite läser i.


Lakritsgröt med vildhallon

Skrivet av Sofie Sergelius 13.09.2017

Morgonmal

Hallonen är just nu som bäst vilket lett till att jag nu har en ny favoritgröt: lakritsgröt med vildhallon.  Som jag säkert tidigare nämnt så älskar jag gröt och äter det varje morgon. Oftast blir det med banan och blåbär, men efter att ha spenderat veckoslutet i Kokkola så har vi ett par liter hallon i frysen, och en burk i kylskåpet. Hallon och lakrits är en fantastisk kombination, så varför skulle det inte även fungera i en varm gröt. jag har tidigare gjort kallgröt på samma ingredienser, men eftersom morgnarna börjar vara kalla så känns en varm gröt bättre. 

LAKRITSGRÖT MED VILDHALLON

  • 1 dl havreflingor
  • 2.5 dl vatten
  • 0.25 dl vaniljsmakande proteinpulver
  • 1 msk lakritspulver
  • 0.5 dl vildhallon 
  • 2 msk granatäppelkärnor
  • 1 msk lakritssås

Koka gröten och ta bort från värmen. Rör ner proteinpulver och lakritspulver. Strö vildhallon och granatäppelkärnor över gröten och ringla över lakritssåsen. 


Morgonlista

Skrivet av Sofie Sergelius 12.09.2017

exhausted pidgeon

Dags för veckans lista. Nu måste jag erkänna att jag direkt nappat listan från Sevendays. Men den är ju bra så svarar gärna på frågor om morgnar. Är ingen morgonmänniskan, men ingen nattuggla heller. More like permanently exhausted pigeon.

Det bästa med morgnar är: Svår fråga. Att äta morgonmål är nog alltid morgonens höjdpunkt. 


Då stiger jag upp: En vanlig veckodag stiger jag upp 7.20-isch. På veckoslut blir det nog runt 10.30. Förutom förra helgen då jag hade skrattat åt mina kollegor A-L och Linn som sku upp 7-tiden på lördag för att gå på någon fotbollsgrejj. Då vaknade jag 6.30 och kunde inte somna mera. Karma. Om man tror på sånt :)


Det här äter jag till frukost: Oftast gröt på vardagen men på veckosluten blir det ofta surdegsbröd med poscherat ägg och bacon. Massor med kaffe oavsett dag.

Morgonmal


Det första jag gör på morgonen: Tvättar ansiktet. Bra sätt att vakna.


Den perfekta morgonen ser ut så här: Vaknar av att solen skiner, sätter på chill musik från Spotify, kokar kaffe smaksatt med lite kardemumma och börjar sedan med morgonmålet. Poscherade ägg, färskt bröd, bacon och färska örter. Sen sitter vi med Erik vid köksbordet och äter tillsammans medan vi läser tidningen (oftast via telefon/tablet). Det ska ta minst 1,5 h för att det ska vara lagom tempo.


Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb: Beror lite på, men i genomsnitt kanske 20 minuter om jag äter morgonmål på kontoret, 45 om jag äter hemma.


Mitt alarm på telefonen är: 7.10 allt som oftast. Idag: 7.40


Mitt bästa tips mot morgontrötthet: Kaffe. Massor med kaffe.

Kaffe morgon


Persisk kyckling­gryta

Skrivet av Sofie Sergelius 08.09.2017

Persisk kyckling

Grytor är helt fantastiska så här på höstkvisten. Värmande, mättande och läckra. Jag söker ständigt efter ny inspiration på grytor eftersom de är så otroligt enkla och oftast super goda.  Jag hade inte tidigare gjort den här men eftersom jag älskar välkryddad mat så tänkte jag att jag måste prova på något nytt, och vem skulle nu inte tycka om Persiskt? Varma kryddor och läskande frukt, en fantastisk kombination. Inspiration till receptet har jag tagit från bloggen Kitchen Sanctuary, som överlag har super bra recept på mat från Mellanöstern. Rekommenderar varmt ett besök!

Om ett par veckor kommer jag  att göra en grej om grytor till tidningen, så det är bra att jag nu har gott om tid att lite pröva mig fram till olika smakkombinationer. Kyckling, gurkmeja och kanel är ju nog i och för sig alltid en bra kombination. Den här grytan är dessutom glutenfri eftersom såsen inte reds av med vetemjöl, utan tjocknar till med hjälp av malda valnötter och mandelmjöl istället.

Persisk kyckling sida

PERSISK KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLSRIS

4 personer

Marinerad kyckling
  • 300 g kyckling
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm kanel
  • 0.5 tsk chiliflingor
  • 0.5 tsk spiskummin
  1. Börja med att skära kycklingen i tärningar och lägg i en beredningsskål. Häll över olivoljan.
  2. Blanda ihop alla kryddor och strö över kycklingtärningarna. Rör om ordentligt, täck med färskfolie och ställ i kallt medan du förbereder resten av ingredienserna.
Gryta
  • 1 lök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 aubergine
  • 90 g valnötter
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g mandelmjöl
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kanel
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • skalet från en lime
  • 5 dl ekologisk kycklingbuljong
  • 1 dl blåbärssaft koncentrat
  1. Skala och hacka löken. Skär båda paprikorna i strimlor och tärna auberginen.
  2. Lägg valnötterna i en matbredare och kör till en smulig massa. Skala och hacka vitlöken
  3. Hetta upp smöret i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt den hackade löken. Fräs i ett par minuter
  4. Ta fram kycklingen från kylskåpet och häll över i kastrullen. Stek tillsammans med löken i ett par minuter.
  5. Häll över paprikan och auberginen och stek ytterligare ett par minuter.
  6. Rör de malda valnötterna, vitlöken och mandelmjölet i kastrullen. Fräs i ett par minuter och tillsätt därefter alla kryddor och det rivna limeskalet. Rör om ordentligt
  7. Tillsätt kycklingbuljongen (1 kycklingbuljongtärning och 5 dl vatten) och blåbärssaften. Låt grytan puttra på låg värme i 15 minuter. Tillred riset under tiden.
Blomkålsris
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  1. Gör blomkålsriset genom att skära blomkålen i buketter och lägg i en matberedare. Kör på låg hastighet i cirka 20 sekunder.
  2. Hetta upp en kastrull med vatten och tillsätt saltet. Koka blomkålsriset i cirka 5 minuter, dränera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Lägg kastrullen tillbaka på den avstända plattan som ännu borde vara varm och ånga bort överlopps vätska.
Tillbehör
  • 1 granatäpple
  • 1 röd lök
  • 4 msk bladpersilja
  • 1 msk grovhackade valnötter
  1. Ta vara på kärnorna från granatäpplet, skala och skiva rödlöken tunnt.

Servera kycklinggrytan med blomkålsriset och strö över av granatäppelkärnorna, den skivade rödlöken, bladpersiljan och de hackade valnötterna.

 

Persisk kyckling bred

 


Torsdagsmaten i tidningen

Skrivet av Sofie Sergelius 07.09.2017

Zucchini

Herregud jag har haft så mycket för mig nu att jag totalt glömt att berätta något roligt! Åtminstone fram till nyår så är all mat som kommer in under torsdagsmaten i tidningen Foodlys!!! Jag vet inte hur jag glömde berätta, det är ju verkligen super nyheter. Nog har jag ju redan publicerat en del i tidningen, men nu går allt om mat via mig och publiceras under Foodlys matsidor i tidningen :)

Idag finns det fyra trevliga zucchinirecept i tidningen och jag har just fått resten av året inplanerad. Det kommer att komma en massa roliga recept under hösten och vintern, if I do say so myself. Ska nästa vecka börja spendera ett par timmar i veckan i köket så att jag får allt gjort. Har redan grova recept och visuella planer på hur det ska se ut, men allt ska provas ännu. Dessutom har jag en hel del färdiga recept redan som bara väntar på att komma i tidningen. Jag har verkligen haft tur som kan jobba med just det jag hoppats på innan jag studerat färdigt. 

Foodly har nu existerat i sex månader, så det är dags att börja samla in relevant data på hur det gått, vad vi kan förbättra och hur vi får projektet att leva vidare. Eftersom det fortfarande är så nytt så har jag inte ännu kunnat samla in tillförlitlig data, men snart börjar det nog gå. Bara våren och sommaren skiljer sig redan så mycket att det är svårt att dra slutsatser. Foodly syns fortfarande mindre än jag hoppats, men månne det inte blir bättre bara jag börjar jobba för saken. Ska även börja se ifall vi skulle ha möjlighet att lite omplanera sajten så att det blir lättare att söka recept. Sen hoppas jag ännu på att få in näringsvärden så fort jag har tid med det. 

Hur som haver, håll koll på torsdagens tidningar, för då hittar du recept från Foodly där! Ciao.


Foodlys film- och serie­lista

Skrivet av Sofie Sergelius 04.09.2017

Temat för veckan är filmer och serier :) Igen skiner nörden inom mig igenom. Jag spenderar definitivt för mycket tid framför TVn, men hey alla har sina svagheter. 

Min absoluta favorit film är: Det här var svårt, men hur jag än tänker så dyker en upp hela tiden: Jurassic Park från 1993. Min kusin fick den på VHS då han fyllde 5 och vi tittade på den på hans fest, måst ha vari 1994. Har aldrig varit så rädd i hela mitt liv och hade mardrömmar säkert i 1 år om ödlan som spottar gift. Men numera är det min favoritfilm och jag tittar säkert 1 gång om året på den.

jurassic park poster

Serien jag inte klarar mig utan: Game of Thrones och Silicon Valley. Båda är så beroendeframkallande även om de är så olika som två serier bara kan vara. Rekommenderar verkligen.

 

Favorit genre: Sci-fi. Det är en av mina och Eriks guilty pleasures, och vi har säkert no kidding sett varenda en sci-fi film som IMDB rekommenderar att man ska se (dvs. fått mera än 6.0 stjärnor)

Om jag skulle vara en filmkaraktär skulle jag vara: Ariel från lilla sjöjungfrun. Hon har till och med rätt namn på sin prins: Erik.

little mermaid upgrade poster

Om jag skulle vara med i en filmproduktion skulle jag jobba med/som: Tekniken bakom CGI. Kommer ännu också ihåg när jag just börjat studera medieteknik och var och se Avatar på leffa. Det ville jag jobba med, skapa illusioner med dator. Att bygga en värld på en greenscreen är bara så otroligt coolt, och det sku ha var super roligt att göra.

Hen skulle spela mig i filmen om mitt liv: Angelina Jolie. Älskar henne. Alternativt Christina Ricci, hon var min favorit då jag var liten. Allt hon var med i var helt super, men speciellt Sleepy Hollow med Johnny Depp <3

christina ricci sleepy hollow 

Den här filmen ser jag fram emot:  2017: Star Wars, 2018: Jurassic World, 2019: Toy Story 4, 2020: Avatar 2

En film jag rekommenderar att alla ser: Schindlers List, Sunshine och Interstellar. Alla är så must see filmer.

Det var allt :) Jag tycker om att fylla i listor. Även om ingen annan är super intresserad så tycker jag själv om att fundera på just sånt som vad min verkliga favoritfilm är. Nästa vecka blir det en ny lista igen :)

 


Foodlys bok- och tidningslista

Skrivet av Sofie Sergelius 31.08.2017

Boktema

Jag älskar att läsa och det  är ytters sällan som jag inte har eller två böcker på G. Så jag ville gärna ha ett boktema här på Foodly så att jag kan se vad dom andra bloggarna läser :) är super nyfiken. Pappa och jag såg just på gamla VHS videon där mina föräldrar bland annat filmat julafton och födelsedagar genom åren. Och den nörd som jag är så hade varje filmklipp en bit då jag antingen just fått en bok, eller redan sitter och läser en bok jag fått i present. Det finns två saker jag sätter ALLA mina pengar på: 1. Mat (obviously), 2. Böcker. Det blir inte mycket över efter det. 

 

Just nu läser jag: Salman Rushdies Two Years, eight months & twenty eight weeks. Har egentligen börjat på den för länge sedan redan, men sen kom det ut ett par böcker jag måste läsa imellan, så den här fick vänta. En bra bok såsom det som Jeffrey Archer skrivit kan jag läsa slut på 2 dagar. Andra böcker kan ta upp till en vecka.

Salman Rushdie

Min favorit kokbok: Svårt.. men nog är det säkert Baking Instinct av Elina Jyväs. Saknar henne hela tiden, men är super glad att jag hann känna henne och att jag har ett så härligt minne som kokboken.

kirjan kansi

Tidningen jag köper före en resa: Elle Mat och Vin. När jag flyger vill jag ha ett exemplar att drömma mig bort i.

Elle

En tidning jag prenumererar på/prenumererat på: Aku Ankka (på finska) och Världens Historia (älskar absurd fakta).

pelle kansi

Språket jag oftast läser på: Engelska eftersom de flesta författare jag läser skriver på engelska. Läser sällan på svenska nuförtiden.

Min favorit bok: Har flera, men nog är det "Harry Potter and the Goblet of Fire" eller "The Perfume"  av Patrick Süskind.

Harry potterParfymen

Min favorit författare: Ken Follett och Jeffrey Archer. På delad plats.

En bok jag vill läsa: Jag har redan under flera år tänkt läsa "Sinuhe Egyptiläinen", men har hela tiden tvekat eftersom originalspråket är finska, och jag vet inte om jag orkar läsa en så lång bok på finska.

En bok/tidning jag rekommenderar: Bok: Allt som Ken Follet och Jeffrey Archer skrivit, men speciellt "A Prisoner of Birth" av Archer, och "The Third Twin" av Follet. Tidning: Maku. Härliga recept med vackra bilder. En verklig inspirationskälla.

A Prisoner of Birth Jeffrey Archer

I min bokhylla har jag: Alla Harry Potter böcker (naturligtvis), hela True Blood serien, nästan allt både Ken Follet och Jeffrey Archer kommit ut med, alla Gillian Flynns böcker (Gone Girl), och en hel del annat.

Boktema

 

Det var den veckans lista :) Nästa vecka blir det om filmer och serier (goodie goddie).


Thai blomkåls­soppa

Skrivet av Sofie Sergelius 30.08.2017

Thai blomkalssoppa

Blomkål hör till mina absoluta favoriter. Rå, som ris, ångkokt, med chilisås, i en soppa eller aloo gobi, allt är super nami! I och med Foodly och Sevendays kampanj för att använda lokala ingredienser och äta livsmedel i säsong, så har jag nu hamstrat åt mig både blomkål och zucchini då vi senast var och handlade. Att fyra enorma blomkålshuvud kostade mig 3€ kan jag inte klaga på. Ska köpa ännu mera och frysa ner lite blomkålsris :). 

Jag tycker att det är fantastiskt att det finska folket i  och med #kukkakaalitalkoot börjat stöda inhemskt, men tyvärr har flera missat poängen. Det att stora butikskedjor har problem med att sälja sin blomkål är bara en pytteliten del av problemet. Dom betalar nämligen inte mera åt jordbrukaren, varifrån hela debatten började (läs här.) Tanken är vacker, nu måste bara alla tillsammans se till att vi löser rätt problem.

Följ med kampanjen #levlokalt och använd lokala ingredienser i matlagningen! På hashtaggen #levlokalt på instagram kan du hitta receptinspiration för både vardag och fest :) och på #kukkakaalitalkoot hittar du massor med recept på blomkål, på finska :). 

 Thai blomkalssoppa skalar

THAI BLOMKÅLSSOPPA

4 portioner

  • 1 msk olivolja
  • 1 stor blomkål
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök
  • 4 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 400 g kokosmjölk
  • 1 msk färsk koriander
  • 1 lime

 

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär blomkålen i buketter och rada upp på en ugnsplåt. Ringla över en matsked med olivolja och en tesked salt. Rosta blomkålen 30-40 minuter på ugnens mellersta fals. Gör resten av soppan under tiden.
  3. Skala och skiva löken. Häll resten av olivoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken i ett par minuter.
  4. Skala och skiva moroten och rör ner i kastrullen med löken. Stek i ett par minuter och tillsätt sedan vitlök, riven ingefära, röd currypasta och gurkmeja. Stek i ett par minuter och deglacera därefter stekpannan genom att häll 1 dl vatten i pannan och skrapa ur botten tills alla kryddor som fastnat har löst upp i vattnet. Tillsätt grönsaksbuljongen och rör om.
  5. Ta ut blomkålen ur ugnen och häll över buketterna i soppan. Du kan spara ett par buketter till dekoration.
  6. Rör om soppan, tillsätt kokosmjölk och låt koka på låg värme i 5 minuter. Häll över i en blender och kör till en slät soppa. Det går även att använda en stavmixer.
  7. Häll upp soppan i skålar, pressa över limesaft och strö över korianderblad. Servera soppan varm tillsammans med ett gott bröd.

Pappas Spaghetti Bolognese

Skrivet av Sofie Sergelius 28.08.2017

Bolognese

Idag är det Game of Thrones FINAL!!! Och festligheten till ära blir det en härlig Bolognese och ett glas rödvin som vi avnjuter framför TVn. 

Min pappa lagar alldeles härliga, om otraditionella spaghetti bolognese-såser. Det här receptet är det jag oftast alltid gör, även om mängden kryddor brukar variera beroende på vad jag har. Ofta tillsätter jag även en burk tomatpuré, men nu hade jag ingen i skåpet. Jag använder även alltid ekologiska grönsaksbuljongtärningar. Prova själv så förstår du, det går inte att jämföra mot dom billiga ihop packade hårda bitarna som annars finns att välja mellan.

Det bästa med en bolognese är att den är så underbart lätt att göra, och blir bara bättre av att få stå och puttra en längre stund. Medan såsen kokar hinner man i lugn och ro koka pastan, duka, diska undan allt extra och lugna ner sig efter en lång arbetsdag. Och nu när det börjar bli höst är en värmande pastasås med tabasco just det man behöver. 

 

Spaghetti Bolognese

SPAGHETTI BOLOGNESE

6 portioner

  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 2 morötter
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • 750 g nötköttfärs
  • 400 g tomatkross
  • 2 msk kalvfond
  • 1.5 msk dijonsenap
  • 1.5 msk ketchup
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1.5 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl rödvin
  • 2 krm tabasco
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1.5 dl grädde

 

  • 400 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk riven parmesanost
  • 2 msk färsk finhackad basilika

 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten.
  2. Klicka smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i ett par minuter.
  3. Tillsätt moroten och fräs i ett par minuter till. 
  4. Rör ner en grönsaksbuljongtärning och tillsätt köttfärsen. Söndra köttet med en stekgaffel och rör om.
  5. Bryn köttfärsen tills den är genomstekt och tillsätt därefter tomatkross, kalvfond, senap, ketchup och peppar. Rör om och låt småputtra i 5 minuter. Smaksätt med timjan och oregano.
  6. Tillsätt rödvinet och tabascon och rör om. Låt såsen sjuda på medelvärme i minst 20 minuter innan du tillsätter den turkiska yoghurten och grädden.
  7. Låt såsen puttra på låg värme tills spaghettin är klar. Smaka ännu av med salt och grovmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta mera tabasco i det här skedet.
  8. Koka spaghettin i lätt saltat vatten. Dränera i ett durkslag och ringla över olivolja så att spaghettin inte börjar klibba.
  9. Servera spaghettin med bolognese, parmesan och finhackad basilika.

 


Poke med lax och avokado

Skrivet av Sofie Sergelius 27.08.2017

Pokeskalar lax

Poke, den hawaianska fisk/skaldjursskålen hör till en av mina absoluta favoriter, både att äta och tillreda. Det finns otaliga varianter att välja mellan, men en med lax och avokado är min favorit. Den som kom på att kombinera lax med avokado borde få ett pris för "ingenuity" . Lång story short, här är ett bas recept på en Poke skål.

  

POKE MED LAX OCH AVOKADO

4 portioner

  • 400 g benad laxfilé
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk srirascha

Chiligurka

  • 1 gurka
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk vatten
  • 1.5 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflingor

Chilisås

  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 2 tsk srirascha

Tillbehör

  • 400 g kokt och smaksatt sushiris
  • 2 avokadon
  • 2 msk riven nori
  • 1 msk furikake sesammix
  • 2 tsk sojasås

 

  1. Börja med att koka och smaksätta sushiriset. Ifall du inte vet hur man gör så hittar du receptet här. Se till att riset är kallt innan du bygger ihop skålen.
  2. Skär laxen i ca 1x1 cm stora tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och rör ner laxen. Låt stå i kallt i minst 30 minuter.
  3. Skär gurkan i tunna skivor. Blanda ihop alla övriga ingredienser och rör ner gurkan. Låt gurkan marineras i kallt.
  4. Halvera avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i skivor.
  5. Lägg ris i en skål tillsammans med den marinerade laxen, gurkan, avokado och riven nori. Strö över nori,  furikake och chilisås.

Pokeskal lax