Sofies header

Sergelius tartar

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som det säkert märkts så går min "diet" inte så bra. Nope, älskar bara mat way too much så jag gav up. That's right. Gav upp. Livet går vidare. Och nu kan jag fokusera på att planera mina dagar kring mat igen :) Yey! Och det jag länge velat ha är en ordentlig tartar! Pappa gör världens godaste tartar, så är det bara. Och nu, som en special treat, delar han med sig sitt recept här :)

Tartar forsta

TARTAR -RÅBIFF

6 portioner

670 g nötstek av god kvalité (vi brukar använda Hereford eller liknande)

1 halv gul lök

1 schalottenlök

2 msk kapris

4 msk finhackad inlagd rödbeta

3 msk dijonsenap

6 msk majonnäs

1.5 tsk salt

1 äggula per portion

1 ättiksgurka

2 krm grovmalen svartpeppar

1 rödlök

Surdegsbröd till servering

 

Skär köttet i tärningar och skala den gula löken.

Mal köttet fint i en köttkvarn. Kör köttet genom kvarnen minst två varv så att färsen är riktigt fin. Använd ena halvan av den gula löken för att rengöra köttkvarnen (löken knuffar ut det mesta av köttet som fastnat inne i kvarnen). Släng det som fastnat.

Skala och finhacka schalottenlöken, finhacka kaprisen och rödbetan. 

Rör ner schalottenlöken, kaprisen, rödbetan, senapen, majonnäsen och saltet i den finmalda köttfärsen. Rör ihop till en jämn smet.

Rosta surdegsbrödet. Skala och finhacka rödlöken och finhacka ättiksgurkan.

Severa tartarbiffen med en rå äggula, rödlök, ättiksgurka, svartpeppar och surdegsbröd.

Tartar andra


Gudomlig butter chicken

Skrivet av Sofie Sergelius 10.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som jag tidigare nämnt gör vi en hel del butter chicken hemma hos oss, men det här var förstå gången jag verkligen skrev ner receptet. Det var verkligen på tiden, njaa egentligen gjorde jag det av en helt annan orsak.

Eriks farmor fyllde 80 och alla i släkten fixade en gemensam present åt henne. Marjo älskar att laga mat, I get that, så barnbarnen (nåh Eriks kusin Erika) kom på den bästa möjliga presenten man kan ge åt någon som redan har allting: en kokbok med allas favorit recept. Världens. bästa. idé. 

Tanken var att vi skulle dela med oss av våra favoritrecept - ett recept per skojjare. Allt som allt har Marjo 9 barnbarn, varav 8 har flickvän/pojkvän, tre barn med maka/make. Allt som allt blev det alltså en bok med 21 recept (Eriks faster och farbror gjorde en Paella tillsammans). Vi skulle välja något som vi tycker om och brukar laga, så Eriks receptval låg mellan tortillas, butterchicken eller cookies (hans tre favoriter). Vi ville välja något som passar de flesta, en rätt där det går att byta ut proteinet (det finns en del vegetarianer i familjen). Valet föll då på butterchicken, eftersom hans kusin Valter valde att göra burritos. Anyhoo: I Eriks butter chicken är koriander förbjudet. Galning. Jag måste alltså köpa extra koriander att dekorera min portion med sen. Men det här receptet är en korianderfri butter chicken serverad med vårlök istället. Är man som jag och älskar koriander, ska man tillsätta 0.5 tsk korianderpulver med resten av kryddorna, och sen ännu dekorera med massor av koriander. Nice.

Butterchicken

 ERIKS KORIANDERFRIA BUTTER CHICKEN

2 stora lökar

3 vitlöksklyftor

8 g färsk ingefära

700 g kycklingbröst

25 gram cashewnötter

1 msk kokosolja

50 g smör

0.5 tsk chili pulver

1 tsk mald kardemumma

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 krm malen nejlika

0.5 tsk kanel

1 tsk salt

2 msk vatten

200 g tomatkross

4 dl kokosmjölk

 

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Skär kycklingen i grytstora bitar (cirka 2x2 cm)
  3. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och placera därefter i en matberedare och kör till ett fint mjöl.
  4. Fräs löken på medelvärme, tillsätt vitlök och ingefära och fräs i ett par minuter till.
  5. Klicka i smöret och lägg i alla torra kryddor. Rör tills det ser ut som om  allt fett absorberats.
  6. Häll över lökröran i en skål och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt vattnet och deglacera grytan genom att skrapa i botten så allt som fastnat lossnar.
  7. Rör ner kycklingbitarna och stek tills de fått en gyllene yta - kycklingen behöver inte vara genomstekt vid det här skedet.
  8. Lägg tillbaka den stekta löken och kryddor. Häll på tomatkrosset och låt koka under lock i 10 minuter och rör ibland. 
  9. Häll till sist i kokosmjölk och cashewmjöl. Sänk värmen och koka under lock i fem minuter tills kycklingen är klar.
  10. Servera till basmati eller Naan bröd med raita.

Rågnachos med pulled oats

Skrivet av Sofie Sergelius 05.05.2018

Cinco de Mayo, en mexikansk helgdag som egentligen firas på grund av att de mexikanska styrkorna vann över de franska under slaget vid Puebla 1862, men som blivit ett kulturellt fenomen i USA. Under Cinco de Mayo firar amerikaner den mexikanska kulturen, men en vanlig missuppfattning är att den femte maj skulle vara den mexikanska självständighetsdagen. Det är den alltså inte, självständighetsdagen firas den 16 september. Eftersom många firar Cinco de Mayo med att äta mexikansk mat är jag inte sent ute med att hänga på. Jag behöver definitivt inte en special orsak till att äta nachos, men tackar inte nej då tillfället uppenbarar sig. 

Jag har redan en tid velat vidga mina vyer och göra lite annorlunda nachos. I vanliga fall gör vi alltid samma portion: tortillachips, guacamole, köttfärs med kidneybönor, sallad, salsa, gräddfil och cheddar. I dag då jag handla hittade jag något nytt: rågchips! Dom var lite hårdare än vanliga majschips, men hade en härlig rågsmak som jag tänkte att skulle passa bra med auraost. Sen har jag nyligen fått upp ögonen för pulled oats, så det blev en vege version i dag. Och jag rekommenderar verkligen nachos med en finsk tvist. Toimii, som man nu säger.

Ragnachos

RÅGNACHOS MED PULLED OATS OCH AURA

140 g rågnachos

1 paket pulled oats med tomatsmak

1 tsk vitlökspulver

0.5 tsk salt

2 krm spiskummin

10 gula körsbärstomater, halverade

0.5 paket frisésallad, riven i bitar

30 g auraost

2 msk salsa

2 msk crème fraiche

0.5 finhackad gul lök

0.5 skivad söt spetsig paprika

GUACAMOLE

2 avocadon

0.5 lime

1 stor vitlöksklyfta

2 krm salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

 

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och pressa vitlöken i en skål. Använd en gaffel för att mosa sönder avokadon i skålen med vitlöken. Pressa i limesaften och krydda med salt, chili och svartpeppar.

Stek pulled oats i oljan i ett par minuter. Krydda med vitlökspulver, salt och spiskummin.

Placera nachos på en tallrik och smula sönder auraosten över nachona. Toppa med övriga ingredienser och klicka över guacamole och crème fraiche.


Banansnack

Skrivet av Sofie Sergelius 27.04.2018

Mellanmål är otroligt viktiga för ett stabilt blodsocker. Genom att äta flera måltider om dagen ser man till att inte överäta till exempel på kvällen. Just nu söker jag ständigt efter goda och hälsosamma snacks som tar bort mitt sötsug och ger mig en extra energikick på eftermiddagen. Jag surfa runt på instagram, ylläri, och hitta en så söt idé på ett mellanmål från anneauchocolat: banan med toppings! Snabbt, snyggt och hälsosamt.  

Banansnack forsta

SNYGGA BANANSNACKS

1 person

1 banan (cirka 100 g) (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

0.5 kiwi (cirka 50 g) (3.55 g kolhydrater, 0.4 g fett, 0.4 g protein)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

12.5 g blåbär (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein)

2 vitchokladbitar (16 g kolhydrater, 10.4 g fett, 2.2 g protein)

Summa: 40.05 g kolhydrater, 15.1 g fett, 6.3 g protein

Skär bananen på hälft på längden, och använd ett bolljärn för att göra bollar av kiwin.

Bred jordnötssmör på bananhalvorna och toppa med granola, kiwi, hallon och blåbär.

 

Banansnack andra

 


Örtmarinerad kyckling

Skrivet av Sofie Sergelius 24.04.2018

Kyckling med ris, det är en rätt de flesta som någon gång hållit koll på sitt intag troligen känner bra till. Kyckling har lite fett och hög proteinhalt, medan ris är ett enkelt och snabbt tillbehör som även mättar. 

Det här är en basrätt som alltid är god, och det är lätt att hålla koll på sitt intag med en maträtt så enkel som denna. Vill du använda ännu mindre fett kan du använda kycklingbröst istället och steka dem i ugn, men ifall du använder innerfilé så rekommenderar jag att du steker den. Innerfilé går super snabbt att tillreda i stekpanna varmed det här är en enkel måltid att slänga ihop efter jobbet. 

Ortkyckling close

ÖRTKYCKLING

1 portion

100 kycklingfilé  (2 g fett, 22.4 g protein, 107.6 kcal)

2 krm grovmalen svartpeppar

2 krm salt

1 vitlöksklyfta (0.6 g kolhydrater, 0.15 g fett, 0.3 g protein)

2 tsk olivolja  (9 g fett, 81 kcal)

2 msk finhackad timjan

2 msk finhackad persilja

2 msk finhackad basilika

2 tsk citronskal

160 g kokt basmatiris  (48.32 g kolhydrater, 0.48 g fett, 3.84 protein, 212.96kcal)

gräddfil 50 g (2 g kolhydrater, 6 g fett, 1.4 g protein)

100 g broccoli (1.90 g kolhydrater, 0.3 g fett, 4.6 g protein)

Summa per portion: 52.82 g kolhydrater, 17.93 g fett, 32.54 g protein, 656.9 kcal

Placera kycklingen i en skål. Skala och pressa vitlöken.

Ringla olivoljan över kycklingen och rör sedan ner alla kryddor och vitlöken.

Koka riset medan kycklingen marineras. Du kan naturligtvis även hälla över kycklingen i en liten påse och låta köttet marineras i kylskåp under natten.

Skär broccolin i bitar.

Koka upp vatten i en kastrull och placera broccolin i kastrullen då vattnet kokar. Koka broccolin tills den är mjuk. 

Hetta upp en non-stick stekpanna och stek filéerna cirka 4 minuter per sida tills de är genomstekta.

Servera kycklingen med ris, gräddfil och kokt broccoli.

 

Ortkyckling main


Choklad­gröt med nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.04.2018

Gårdagens nice cream frukost blev helt enkelt för god, så jag fortsatt med samma linje i dag. Gårdagens glassats var stor och det blev ganska mycket över, så varför inte använda det i dag tillsammans med min vanliga frukost: gröt med chokladsmak. Gröten är alltså samma som jag brukar äta under min Abs are made in the kitchen utmaning, men med lite mindre banan.

Chokladgrot med nicecream second

Eftersom det är söndag så tänkte jag unna mig en lite större frukost/brunch, så det här med att kombinera nice cream med gröt är ändå inte en helt galen idé. Ska vi vara ärliga så ser det ju inte vidare hälsosamt ut, men trust me on this one - det här är gott utan att smaken fått lida. Crazy right?

Bästa resultatet på gröt med nice cream får du av att tillreda glassen kvällen innan eftersom den då hinner stelna i frysen. Gröten kommer att vara lite varm då den serveras och ifall man inte vill ha helt rinnande glass är det därmed bra att ta fram den frysta glassen så sent som möjligt. I dag började jag med att koka gröten, sen förberedde jag alla toppings, sen tog jag fram glassen och gjorde tre bollar. Efter det var det bara att sammanställa det hela. 

Chokladgrot med nicecream

CHOKLADGRÖT MED NICE CREAM

1 portion

En halv sats choklad-jordnötssmörs nice cream

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

50 g skivad banan (0.2 g fett, 6.75 g kolhydrater,  30 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa (gröt): 32.30 g kolhydrater, 10.5 g fett, 22.1 g protein, 315 kcal

Summa (nice cream): 34.87 g kolhydrater, 11.94 g fett, 12.55 g protein, 297.25 kcal

 

Summa (totalt per portion): 67.17 g kolhydrater, 22.44 g fett, 34.65 g protein, 612.25 kcal

 

Börja med att tillreda glassen. Häll över i en burk och ställ i frysen för minst 20 minuter. 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Låt gröten svalna eftersom den ska serveras med glassen.

Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär, lite kiwi och övrigt smått och gott. Kolla på nice cream receptet för att få lite inspiration.

Chokladgrot med nicecream main

 


Over the top nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2018

I dag kändes det som en bra dag att laga en helt crazy nicecream bowl med allt gott jag hittar hemma. Nicecream är en veganglass gjord på frysta bananer. Så enkelt, galet gott, och en överlag hälsosammare alternativ till glass. Dessutom går det bra att äta till frukost :)

Over the top nice cream

CHOCOLATE-PEANUTBUTTER NICECREAM

2 portioner

3 frysta bananer (40.5 g kolhydrater, 1.2 g fett)

0.5 dl proteinpulver med chokladsmak (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

2 msk mörk kakaopulver (1.4 g kolhydrater, 2.6 g fett, 2.2 g protein)

20 g jordnötssmör (4 g kolhydrater, 10.8 g fett, 5.2 g protein

Toppings

1 skivad banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

25 g blåbär (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

minimarshmallows

10 g jordnötssmör (2 g kolhydrater, 5.4 g fett, 2.6 g protein)

 

Summa: 69.75 g kolhydrater, 23.9 g fett, 25.1 g protein, 594.5 kcal

Mixa bananerna slätt i en blender i ett par minuter, rör ner övriga ingredienser och mixa i en minut till.

Toppa med allt smått och gott.

 


Äppelpaj­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 20.04.2018 | 2 kommentar(er)

"Hälsosam smoothie som smakar äppelpaj, du skämtar?" Nej - helt seriöst. Helt bästa sättet att börja en fredag morgon. Nu ska jag iväg till tåget, ska av och an till Åbo. Tåg dit på morgonen och tåg hem på kvällen. Mycket sittande = extra noga koll på intaget idag. Kan så inte vänta på att bli van vid att äta som fågel. Man måste väl bli van någon dag? Under tiden - njut av en paj i smoothie form.

Appelpajsmoothie

ÄPPELPAJSMOOTHIE

200 g äppel (16.30 g kolhydrater, 0.2 g fett, 0.3 g protein)

2 dl mandelmjölk (2.2 g fett, 0.8 g protein, 23 kcal)

100 g banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

vaniljsmakande proteinpulver (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

0.5 tsk kanel

1 krm vaniljpulver

1 krm kardemumma

1 valnöt och lite frystorkade jordgubbar for flair

Skal äpplet och skär i bitar. Placera alla ingredienser i en blender och kör slätt.
 
Summa: 30.55 g kolhydrater, 4.3 g fett, 15.1 g protein, 221.3 kcal


Tonfisk och ris

Skrivet av Sofie Sergelius 18.04.2018

Länge sen igen. Bröllopet närmar sig och det går inte alls bra för min del, vare sig med planerandet (har såna problem med att hitta en fotograf) eller med dieten (thanks to chocolate and wine). Argh är så irriterad på mig själv! Det borde inte vara så här svårt! Skärpning! En månad och tre veckor kvar. I'm screwd! Nå jag ska nu tappert ännu försöka få min mat i skick: och här är ett recept som är i enlighet med min plan. Döm inte smaken baserat på utseende här ;)

I stil med den billiga tonfisksalladen jag gjorde tidigare i år, så är även den här enkel, billig, och snabb att röra ihop. Eftersom den innehåller mycket kolhydrater är den en optimal rätt att äta efter träningen.

PS. sori för bilden, jag tog typ tre bilder, jaksa bara inte satsa på foto idag. 

tonfiskrisskal

TONFISK OCH RIS

4 portioner 200 grams portioner

140 g tonfisk (1.3 g fett, 31.3 g protein)

1 msk limesaft

50 g gräddfil (2 g kolhydrater, 6 g fett, 1.4 g protein)

100 g edamame (12 g kolhydrater, 4 g fett, 11 g protein)

2 krm grovmalen svartpeppar

0.5 tsk salt

2 tsk olivolja (9 g fett)

2 finhackade vitlöksklyftor (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett, 0.6 g protein)

40 g halverade körsbärstomater (1.4 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.2 g protein)

500 g kokat ris (360 g kolhydrater, 11.5 g fett 35 g protein)

 

Blanda ihop alla ingredienser till en röra och njut. Lätt som en plätt.

Summa per portion = 94.15 g kolhydrater, 8.025 g fett, 19.825 g protein, 528.125 kcal)

 


Abs are made in the kitchen: måltidsplaner

Skrivet av Sofie Sergelius 10.04.2018

Äntligen! Det här tog helt för länge - men nu är jag klar med alla planer! Huh vilket jobb! Och sori att det tog nu extra länge - jag lovar jag sku publicera allt på lördag, men sen plötsligt ringde mina vänner på dörren och hade fixa Harry Potter-polttarin åt mig! Så dit for hela lördag och söndag :D Men nu har jag just slutat jobba för idag, och tåget borde vara framme i Vasa om typ 30 min så jag har snabbt hunnit sammanställa allt det jag planerat dela med mig. Nu är ju grejjen den att jag inte alls hållit mig till dom här under hela den här helgen, eller igår för den delen heller eftersom jag hade alldeles för roligt på lördag. Det blir nystart imorgon igen - man ska inte ge upp även om det gått dåligt i ett par dagar :) Never give up. 60 dagar kvar.

Jag börja med att gå igenom vad jag ville äta, och hur jag kan skapa smarta måltider av maträtterna jag planerat. Det viktigaste var naturligtvis smaken, jag tänker inte offra smak.

Nästa steg var att grovt skriva ut alla recept så att jag fått ihop en lista på alla ingredienser som mina maträtter ska innehålla - på så sätt var det lätt att sen räkna ut näringsinnehållet i varje måltid. Här har jag listat alla ingredienser för alla måltider: 

Tabell ingredienser

Lite råddigt, men det klarnar upp snart - följ med i nästa steg. I  första tabellen ser du ingrediens, mängd, gram kolhydrater, fett och protein per ingrediens. I den andra syns maträtten och igen mängd gram för kolhydrater, fett och protein. Och kalorier naturligtvis. 

Här är nu min super snygga tabell på alla maträtter som är godkända under de kommande två månaderna. Och jo det är bara så lite tid kvar! Herregud jag måste skärpa mig. Efter ingredienserna skapade jag maträtterna och räknade ut allting. Gud det var jobbigt, även om excel nog tar hand om allting. Vi har ju haft excel skolningar på jobbet, och utan dem skulle jag definitivt inte ha orkat räkna ut allt. Check it out:

Tabell maltider

Hänger du med? Här ser du alla maträtter, så ifall du i det här skedet vill bygga ihop ett eget schema så go ahead :) Men i nästa steg har jag gjort det åt dig. Mihihihi.

Sista steget var att skapa måltidsmenyer som ser till att jag får i mig tillräckligt och rätt under en vecka. Det var nog ett pusslande. Jag är så inte bra på pussel. Men efter många om och men har jag nu skapat ett schema som fungerar - nu måste jag ännu bara göra alla maträtter klara på förhand så att jag inte ens i misstag fuskar.

Det är inte många bitar kvar så är hela det här pusslet med Abs are made in the kicken klart. Nu saknas det ett par recept som jag ännu inte publicerat här på bloggen. Men allt är planerat så under dom följande dagarna ska jag publicera dom sista luckorna i schemat så sen kan även den som vill följa mitt schema. Ja och sen måste jag ju nu rigoröst följa mitt schema.

Tabell planer

Som det syns går det ibland över och ibland under, men sånt är livet. Det här är nu i alla fall så nära det kan bli så att jag fortfarande kan njuta av livet och inte bara villa ge upp efter varje. jävla. dag. Men hey, allt på listan är sånt som verkligen är gott och som jag mera än gärna äter, och eftersom det nu verkligen börjar vara panik (ska hämta bröllopsklänningen idag) så kan jag inte heller unna mig några cheat dagar. JAG. SKA. KLARA. DET. HÄR. Just watch :)


Kyckling- och tomatcurry

Skrivet av Sofie Sergelius 05.04.2018

Det här är en enkel, snabb och mättande kycklingcurry som redan länge varit en favorit hemma hos oss. Dessutom är den hälsosammare än de flesta curryn eftersom den varken innehåller smör, grädde eller kokosmjölk. Som det syns behöver man inte alltid äta samma sak för att kunna hålla koll på sitt intag. 

PS. Börjar bli panik nu - bara två månader kvar till bröllopet och typ 5 kg kvar att bli av med. Buckle down, it's going to get rough. Tabellen kommer imorgon på morgonen i kombination med mitt nuvarande träningsschema. 

 Kycklingcurry main

KYCKLINGCURRY MED TOMAT

8 portioner

800 g kyckling (16 g fett, 179.2 g protein, 860.8 kcal)
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
0.5 tsk cayennepeppar


TOMATCURRY
1 st rödlök (3 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.8 g protein)
1 msk olivolja (13.5 g fett)
1 tsk gurkmeja
0.5 st grönsaksbuljongtärning (10.85 g kolhydrater, 8.05 g fett, 1.05 g protein)
2.5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
0.5 tsk malen nejlika
800 g tomatkross (42.5 g kolhydrater, 1.6 g fett, 4.8 g protein, 203.3 kcal)
2 tsk flytande honung (10.6 g kolhydrater, 0.2 g protein, 43.2 kcal)

480 g kokt basmatiris (691.2 g kolhydrater, 22.08 g fett, 67.2 g protein)

Summa per portion: 94.75 g kolhydrater, 7.66 g fett, 31.65 g protein, 574.6 kcal

 

Börja med att skära kycklingen i bitar och därefter krydda bitarna med gurkmeja, salt och cayennepeppar. Ställ i kylskåpet för en timme.

Ta fram en tjockbottnad kastrull. Hacka rödlöken och fräs i kastrullen i olivolja på medel värme i två minuter. Tillsätt alla kryddor och fräs ett par minuter till.

Koka upp vatten och smula i grönsaksbuljongtärningen. Blanda ner grönsaksbuljong, honung och tomatkross med den frästa löken. Koka på låg värme med lock på ca 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Häll tomatsåsen i en blender och mixa ett par minuter till såsen är len.

Häll såsen tillbaka i kastrullen och tillsätt kycklingen. Koka i 15 minuter.

Servera curryn med ris.

Kycklingcurry andra


Tonfiskpasta

Skrivet av Sofie Sergelius 03.04.2018 | 1 kommentar(er)

Jag har en ny favorit - den här pastan! Helt insane god, och täcker alla mina behov! Det här är alltså en snabb middag eller lunch som passar just den dieten jag är på nu - det vill säga "äta gott i rätt mängd". Det jag vill visa med alla dessa olika rätter jag nu publicerar är att det inte är så svårt att äta varierande och hälsosamt. Som jag sagt minst hundra gånger är att jag har svårt för att äta samma sak varje dag, vilket är orsaken till att jag nu gjort så många olika recept och rätter, för att inte tala om näringstabeller. 

Tillbaka till pastan. Den är fullproppad med kolhydrater (såsom pasta brukar vara), mängder med protein (som jag behöver a. för att inte vara jävligt hungrig hela tiden, och b. för att kunna bygga muskler), och bara lite fett (awesome!).

 Tonfiskpasta main

TONFISKPASTA

4 portioner

290 g tonfisk i vatten (105.6 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

5 klyftor vitlök (3 g kolhydrater, 0.5 g fett, 1.5 g protein, 22.5 kcal)

skalet från en citron

6 msk citronsaft (1.2 g kolhydrater, 4.8 kcal)

60 g finhackade soltorkade tomater (10.4 g kolhydrater, 8.4 g fett, 3.2 g protein, 130 kcal)

1 knippe färsk persilja

1.33 msk olivolja (18 g fett, 162 kcal)

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

580 g kokt spagetti (105.5 g kolhydrater, 2.4 g fett, 16.4 g protein, 509.6 kcal)

50 g spenat (0.2 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.8 g protein, 4.9 kcal)

100 g körsbärstomater (3.5 g kolhydrater, 0.3 g fett, 0.6 g protein, 19.1 kcal)

 

Summa per portion: 61.95 g kolhydrater, 16.5 g fett, 42.55 g protein, 563.35 kcal

 

Koka pastan och kolla att du har 580 gram färdigt kokad pasta.

Häll av vattnet från tonfisken och sätt över i en beredningsskål.

Skala och finhacka vitlöken. Riv skalet på ena citronen och pressa saften ur båda citronerna.

Finhacka persiljan.

Rör ihop tonfisken med olivoljan, citronsaft, vitlök, hälften av persiljan, finhackade soltorkade tomater, salt och peppar.

Skölj spenaten och körsbärstomaterna. Skär ännu tomaterna på hälft.

Blanda ihop den smaksatta tonfisken med pastan, spenaten och tomaterna. Servera med extra svartpeppar och persilja. 

 Tonfiskpasta halsa

 

 


Memma­våfflor

Skrivet av Sofie Sergelius 28.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Memma har aldrig varit riktigt min grej, så fatta hur förvånad jag blev då jag förra veckan fick smaka på hemgjord memma vid Brages Friluftsmuseum. Det var ju gott! Memma, som tillreds på malt, rågmjöl, vatten, salt och pommeransskal, kommer från Åbo trakten och har därefter spridits sig till övriga Finland. Memma tillreds genom en komplex process där mjölets stärkelse, genom amylas, bryts ner till maltos, det vill säga socker. Memma innehåller därmed inget tillsatt socker, bara det som naturligt framkommer genom just amylas. Den memma man får köpa i butikens frysdisk däremot innehåller stora mängder socker, och smakar ingenting som den memma som kokas hemma på traditionellt vis. 

Det första jag lärde mig nu om memma är att tillredningen som sagt är en lång process. Man börjar med att koka vatten till max 68 grader, blandar ihop mjöl och malt med vattnet och stör extra av både mjölet och malten på ytan. Sen får det stå och dra sig på ett varmt ställe i ett par timmar, varefter man strör mera mjöl och malt på. Hela processen tar 5 till 6 timmar, och det är bara dag ett. För sen ska det vispas, kryddas, kokas, svalna och gräddas i ugn. Efter allt det här ska memman ännu stå och dra sig i tre dagar. Så ifall du ska koka egen memma så ska du för det första ha tålamod, och för det andra lite humor. Så för mig som först nu fått upp ögonen för denna påskklenod tänker inte börja laga det från början. 

Det andra jag lärde mig kom nu till hands. Vill man ha memma, men inte extra sockret som de flesta fabriker rör ner i smeten, kan man köpa bland annat Kymppis Ekologiska memma, som inte har något tillsatt socker. Det är den ekologiska memman, första rivan jag köpt i hela mitt liv, som jag nu gräddat våfflor på. Receptet finns nu här nedan. Enjoy! Eller kanske Nauttikaa! passar bättre här.

Memma vafflor

MEMMAVÅFFLOR MED VANILJSÅS OCH PASSIONSFRUKT

200 g memma

1,25 dl rågmjöl

1,5 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk farinsocker

2 dl mjölk

1 ägg

20 g smält smör

1 dl vaniljsås eller grädde till servering

2 passionsfrukter

25 g buskblåbär

Rör ihop rågmjölet med bakpulver, vaniljpulver och socker. Rör ner mjölk och ägg och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt memman och det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5-8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna med vaniljsås eller vispad grädde för lite sötma, och passionsfrukt och blåbär för syra.