Sofies header

Antar ni utmaningen #levlokalt?

Skrivet av Sofie Sergelius 17.08.2017

Nu är det spännande grejjer på gång! 

I och med den heta diskussionen kring blomkål som sku grävas ner ifall den inte blir såld, har nu Foodly och Sevendays skapat en kampanj med utmaningen #levlokalt. Foodly och Sevendays utmanar nu ALLA att delta med ett främja lokala råvaror och närodlat!

Gå in HÄR för att läsa mera och delta i utmaningen! På Foodlys första sida ser du även de taggade instagram bilderna som lämnats in :) 

Kom igen bloggvärlden i Svenskfinland - antar ni utmaningen?

 


Utmaningen #levlokalt

Den senaste veckan har nyheten om blomkålens dåliga åtgång varit förstasidesstoff. Vi som jobbar med sajterna Foodly och Sevendays tycker att det är viktigt att uppmärksamma närproducerade, lokala råvaror. Därför startar vi nu kampanjen #levlokalt på Foodly och Sevendays. Genom att köpa lokala produkter bidrar du till den egna nejdens utveckling och skapar fler arbetstillfällen i närområdet.

Lokalproducerade produkter behöver inte transporteras långa sträckor och som slutkonsument får du färskare råvaror på din tallrik samtidigt som du stöder din hembygd.  

Nu utmanar vi dig att ta vara på de lokalproducerade råvaror som finns i ditt närområde. 


Så här deltar du i utmaningen #levlokalt:

1. Tillred en maträtt där huvudingredienserna är lokalproducerade.

2. Fota och ladda upp bilden på Instagram med hashtagen #levlokalt och tagga Foodly med @foodly.fi

3. Har du en blogg kan du skriva ett inlägg om din måltid och länka till ditt blogginlägg i kommentarsfältet till denna artikel på Foodly.

Vi lottar ut en korg fylld till brädden med närproducerade råvaror bland alla som deltar i utmaningen. Ett urval bilder och recept publiceras på våra webbsidor och på Vasabladets och ÖT:s matsidor som görs i samarbete med Foodly.  

Kampanjen börjar idag 17.8 och pågår till 17.9. Visst hänger ni på?


Foodly på Pinterest

Skrivet av Sofie Sergelius 16.08.2017

Jag ÄLSKAR Pinterest och blev totalt hooked redan flera år sedan. Har där kring 1500 egna pinnade grejjer. Mest är det naturligtvis recept. Men nu när arbetstempot lite lugnat ner sig känner jag att jag har tid att ta itu med saker jag hittills inte helt enkelt haft tid att satsa på: Foodlys sociala medier. Ska nu göra upp en plan för att hinna sköta de sociala medierna, som hittills tyvärr inte varit högst på min prioriteringslista. Helt fel attityd av mig, I know, eftersom sociala medier definitivt ger en boost på användare. Men nu blir det en ändring, jag lovar.

Att fixa till Foodlys Pinterest sida hade jag tyvärr lite tappat bollen med. Det var en av uppgifterna som jag hela tiden bara lite sköt upp på. Nå förra veckan tog jag tag i det och försökte så gott jag kunde lägga upp recept och pinna andras recept som jag kan använda som inspiration. Ännu är det ganska tomt, men om jag gör lite varje dag så blir det nog en bra inspirationskälla. Gå in och kolla på Foodly.fi Pinterest :)

Foodly Pinterest


En äkta journalist - med deadline

Skrivet av Sofie Sergelius 15.08.2017

Blomkalssoppa

Igår kände jag mig för första gången som en äkta journalist. Hittills har jag bara producerat recept och artiklar till sajten som sedan även publicerats i tidningen. Igår utgick jag för första gången från tidningen. VBLs nyhetschef ringde mig på morgonen och undra ifall jag följt med blomkålsdebatten i tidningen. Det hade jag, så innan han fråga så börja jag redan tänka på olika blomkålsrecept. Och jo jag fick en beställning: blomkålsrecept med bilder. Deadline ikväll (måndag) eftersom det publiceras i torsdagens tidning. Det är första gången som jag känner att "jess - jag är journalist, med deadline och allt!".

Att fixa ihop tre recept på 6 timmar var inte så svårt som jag tänkte mig, delvis på grund av den fantastiska råvaran jag skulle utgå ifrån. Blomkålen är extremt versitil, och ifall jag haft mera tid skulle jag ha gjort ännu fler recept. Nu skulle det gå snabbt att tillreda, och blomkålen skulle ha huvudrollen. Planera - handla - tillred - finslipa - styla - fota - skriv recept - skicka in. Så enkelt är det.

Så det var bara att börja tänka och skissa ut recept, och hoppas att de blir så bra som man ser dem i huvudet. Sen hoppade jag och pappa i båten och körde till Dalsbruks K-butik. K-butiken Kompis i Dalsbruk har ett bra urval och betjäningen är toppen, så då vi handlar i Dalsbruk så kör vi med Kompis.  Dom hade fin och färsk blomkål, vårlök, koriander, yoghurt och allt annat jag hade på min inköpslista. 

Det blev tre recept som går att göra på under 30 minuter: blomkålsbiffar, blomkålssoppa och blomkålssallad. Se efter torsdagens VBL och ÖT, för där hittar ni recepten. Dom kommer även till Foodly inom kort :)  


Foodlys matlista

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2017

Nu har jag äntligen tagit itu med olika blogg-listor till Foodly, den första naturligtvis med temat mat. Tanken är att stöda alla bloggare (mig inkluderat) att blogga aktivare under bloggtorkan genom att be dem svara på olika frågor om varierande teman. Jag har haft svårt att komma på vad jag ska skriva om dom senaste veckorna så jag kolla med de andra bloggarna ifall de vill börja fylla i olika blogglistor och dom verka nog tycka det sku vara skojj. Here's hoping :) Jag tycker i alla fall om att svara på listor (som intresserar mig vill säga). Ska försöka publicera en i veckan under dom kommande veckorna - så ser vi sen hur det verkar :)

 FOODLY MATLISTA

Maträtt/Livsmedel jag inte kunde leva utan: SUSHI! Utan tvekan. Jag sku riktigt bra bara kunna leva på sushi i alla olika former. Min favorit var länge tonfisk-nigirin, men nuförtiden föredrar jag en basic maki med lax, avokado, majonnäs, gari och sesamfrön. På restaurang tar jag alltid spicy roll, firecracker och california. Sushi har varit min favoriträtt redan i 18 år, och tror inte att det inom närmaste tiden kommer att komma emot en rätt som är lika versitil och som jag diggar lika mycket. 

Livsmedel jag inte kunde leva utan hänger ihop med sushin: ris och fisk. Allt annat kan försvinna från planeten med dessa behöver jag. Har nån gång sagt år Erik att ifall det skulle gå som i The Walking Dead så skulle inte zombina ta kol på mig. Jag sku dö av hjärtesorg över att resten av livet måsta leva utan sushiris (som ju inte går att odla på våra breddgrader).

Sushi hos mamma och pappa

Sushi hos mamma och pappa

Den här maträtten tycker jag inte om: Måste säga att det inte finns mycket jag inte är ett fan av. Konstigt nog har jag aldrig stött emot en maträtt som jag aldrig skulle ge en till chans åt. Har trauma från dagis över att måsta äta Mustamakkara (blodkorv), så det är kanske det enda jag inte är sådär överdrivet förtjust i.

På morgonen äter jag: Om det är vardag så föredrar jag gröt med chokladsmakande proteinpulver, toppat med skivad banan, frysta blåbär, jordnötssmör och lite honung. På veckoslutet tycker jag om rostat levainbröd med pocherat ägg, smör, bacon och skivad avokado med en nypa salt på = perfection.

Proteinrik kanelgrot

Min favorit dessert: I min familj bruka vi inte ha efterrätter och om vi hade så var det vaniljglass med hemgjord cointreau-chokladsås. Så min favorit dessert är svår att välja. Glass är alltid gott, och pappas chokladsås var helt bäst, men inte tackar jag nej till en extra bit blåbärspaj.

Jag bakar helst: Bulla och Bostonkaka. Som sagt så är jag inte vidare van vid att baka, och hur länge som helst så kunde jag inte tåla fyll-tårtor. Eriks mamma har fått mig att ändra mig, hon gör världens härligaste choklad-banan och jordgubbstårtor. Men tillbaka till ämnet - jag bakar helst bulla om jag bakar för mig själv.

Chokladboston

Jag dricker helst: Som Jesus (joking)--> vatten eller vin, helst båda två med maten naturligtvis. Mitt favorit vittvin är Kung Fu Girl dom senaste 5 åren (före det var det Wolfberger Riesling från Alsace). Angående rödvin så köper jag oftast ett billigt portugisiskt vin Quinta da Espiga. Dricker aldrig mjölk.

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig: Hemma hos oss finns det ALLTID sojasås, olivolja och sushiris. Men att bara räkna upp tre ingredienser är ändå inte helt rätt för mig eftersom jag även alltid har sesamfrön, smör, kanel, kardemumma etc. hemma. 

Mina föräldrar brukade laga: Den här frågan svarade jag på medan mina föräldrar stod bredvid mig och diktera vad allt dom tyckte om att laga. Och än en gång slog det mig om hur varierande mat mina föräldrar brukade laga åt mig och min bror. Tillsammans kom vi fram till att följande lista var det dom lagade mest av:

  • Sushi
  • "Chinese" (deras idé av kinesiskt = marinerat kött, wockgrönsaker med fisksås och basmatiris)
  • Lasagne
  • Svamprisotto
  • Saltimbocca (med kyckling istället för kalv, och parmaskinka) och vitvinssås
  • Jordärtskockssoppa med vitlökskrutonger
  • Syskonkorvssoppa
  • Burgundigryta
  • Fondue (med köttbuljong och innerfilé naturligtvis, ostfondue är inte alls lika gott)

Min måltidsrytm: Som med de flesta människor så varierar min måltidsrytm beroende på veckodag. På veckan finns det en klar rytm medan det på helgen inte är så noga med tiderna. I Vasa är min rytm annorlunda jämfört med ifall jag är utomlands eller hos mina föräldrar.

Vardagar: morgonmål kl 7.15-isch, lunch mellan 11-12 (30 minuters), mellanmål kl. 15.30 (om jag ska någonstans efter jobbet), middag mellan 18 och 20. Äter sällan kvällsmål men om jag gör det så är det kring 21.30.

Veckoslut i Vasa: brunch mellan 11.30 och 13, middag kl. 17 och kvällsmål ca 21.30. Är ohälsosam på veckoslut då jag ofta missar lunchen på grund av den sena brunchen.

Veckoslut i Helsingfors/Alicante/Stora Ängesön: brunch 10.00, liten lunch 15-tiden, middag 20-tiden och ost + vin 21.30 tiden.

Det mest exotiska jag ätit: Jaa-aa när man köper Bakso på gatan på Bali så kan ju nog "köttbullarna" ha varit en råtta eller två. Men nej det vet jag ju inte så stryk det. Det mest exotiska jag ätit är säkert (tråkigt nog) köttbullar gjorda på larver och gräshoppor. Men jag ser fram emot julens resa till Seychellerna då jag tänkte vid mån om möjlighet äta fruit bat (fruktfladdermus) och Seychell meat = sköldpadda. 

Min favoritrestaurang/café: Jag har inte riktigt någon favorit, men jag har en mycket romantiserad bild av Gigi. En restaurang på stranden med världens godaste jätteräkor - Carabinieri. Har bara ätit där ett par gånger, men min farfar har under minst 25 år talat om den. Vi bruka fira hans födelsedag i Portugal när jag var barn, och ibland åt vi på Gigi.

Gigi

Men kanske jag inte kan kalla Gigi min favorit ändå... hmm... då är nog min favorit restaurang nog mammas och pappas kök. Dom gör alla mina favoriträtter, just the way I like it. Mamma lagar världens bästa purésoppor och risotton, pappas bravur är lasagne och sushi. What more can a girl want?

Mitt favoritcafé är nog fortfarande Betelnut Café i Canggu. Jag skrev mitt examensarbete ganska långt över deras avokadosmörgåsar med pocherade ägg. Att se ut över risfälten och skriva om "Mobila applikationer för telefoner med Windows operativsystem" blev mycket intressantare då jag kunde äta gott i samma väva. Jag åt morgonmål där nästan varje dag under mina sista 2 månader på Bali, och fick varje dag lika god mat. Om jag nån gång far tillbaka till Bali så är Betelnut ett måste.

Betelnut Cafe

Betelnut Café. Bild tagen från littlebalilove.com

En stark matupplevelse:  Jag har flera starka matupplevelser. En rolig är när jag satt i Ruttopuisto i Helsingfors med kaverina en vardagskväll och min pappa ringde och sa att jag ska komma hem och äta. Jag undra vad vi hade för mat (eftersom jag då sku måsta hoppa på bussen istället för att gå med kaverina och köpa en sallad). Pappa sa att vi äter struts, "aj struts, kiva! Nå jag är hemma om typ 30 min", svarade jag. Och kaverina stod och glodde. Det var ju nog första och enda gången dom laga struts hemma men lite förvånade var de flesta nog.

Ett annat starkt matminne är att äta krabba. Hela släkten samlar sig på terassen och äter hel krabba. Min kusin var verkligen ett pro på att äta allt man kunde ur en krabba, då alla andra gav upp så  kunde ha gå igenom alla skal och ta vara på minst lika mycket kött som vi andra redan ätit ur just det exemplaret. Det saknar jag lite, våra krabbfester. 

Krabba pa bordet

Alla har en egen krabba, vitt bröd och vin. Bild från 2008.

Krabba

Först suger man ut saften, sen knäcker man skalet.

Min paradrätt i köket: Sushi, Butter Chicken, Poke och One Pot Pasta - kan inte välja vilken jag äter helst (eller mest) av. Men jag tror nästan att Erik så säga att min paradrätt är Butter Chicken med naan-bröd och raita. Den är crazy god, och man kan laga en stor sats som sedan håller i ett par dagar.  Naan-bröd är ett av de lättaste bröden man kan laga, och oh my god så gott. Stor del tack vare smöret man steker det i :)

 

Det var nu Foodlys första blogglista. Bloggarna och läsarna får gärna komma med förslag på listor :) Nästa vecka ska det komma en lista om arbete och utbildning, varefter sen följande vecka behandlar böcker och tidningar. Ha en härlig vecka!

 


Proteinrik kanel­gröt

Skrivet av Sofie Sergelius 13.08.2017

Proteinrik kanelgrot main

Gröt är något jag inte var värst förtjust i då jag var ung, men nuförtiden börjar jag nästan varje vardag med en skål gröt. Ibland blir det kanelgröt, ibland choklad-banan eller blåbärsgröt. Det variera beroende på vad jag har hemma just den morgonen och hur mycket tid jag sätter på att tillreda morgonmålet. Min go-to variant är gröt med vanilj/chokladproteinpulver toppat med frysta blåbär och lite honung. Nu är jag på lande och har naturligtvis inte proteinpulver här så då gör jag gröten som jag brukade göra innan jag fastnade för chokladsmakande proteinpulver. 

Om jag gör en variant med proteinpulver så lämnar jag bort ägget och tillsätter istället 0.5 dl proteinpulver. Speciellt nu är det viktigt att jag får i mig tillräckligt med protein. Ska (äntligen) komma i skick :) har sagt det sedan 2005, men nu menar jag allvar. Måst bara komma ihåg att lämna bort nutellan (as if).

Proteinrik kanelgrot

 

PROTEINRIK KANELGRÖT

  • 1 dl havregryn
  • 2.5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 2 krm kanel
  • 0.5 banan i skivor
  • 1 dl blåbär
  • 0.5 msk nutella/jordnötssmör
  • 1 msk vildhallon
  • 1 msk hackade nötter
  • 1 jordgubb

 

  1. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka på medelvärme i 5 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i ägget. Smaksätt med kanel.
  3. Placera den skivade bananen, blåbär, nutella, hallon, nötter och jordgubb på gröten.

Burrito Bowl med svarta bönor

Skrivet av Sofie Sergelius 09.08.2017

Black Bean Burrito Bowl

Vem tycker om bönor? I do! Ett enkelt sätt att tillreda bönor är tillsammans med tomatkross och kryddor. Här kommer ett recept på en härlig Burrito Bowl med kryddade svarta bönor och en majssalsa.

Det tog mig flera år att lära mig äta bönor, och med det menar jag att det tog länge för mig att förstå att det går att tillreda härliga vegetariska rätter baserat på bönor. Nuförtiden äter vi vegetariskt flera gånger i veckan eftersom det är billigt och ofta snabbt att tillreda. Idag blev det en kryddig svartbönsskål med lime-ris och avokado, ett recept jag baserar på Gina Homolkans Black Bean Burrito Bowl. Erik kan inte tåla koriander (crazy I know) så jag tillreder denna utan koriander. Ifall man som jag ÄLSKAR koriander så kan man naturligtvis slänga koriander både i riset och strö över som topping. 

Och jo jag kommer ihåg att jag sku börja blogga aktivare, men fear not! Från och med nästa vecka ska jag skärpa mig eftersom vi då börjar med Foodlys veckolista (samma stil om Sevendays har en blogglista). 

Vill du laga en annorlunda variant? Prova byta ut svarta bönor på en bönblandning med kidneybönor, stora vita bönor och kikärter, spiskummin mot ingefära och oregano mot basilika.

 Black Bean Burrito Bowl 2

 

SVARTBÖNS BURRITO BOWL

4 portioner

Lime-ris

  • 1.5 dl brunt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 tsk olivolja
  • saft från 0.5 lime
  1. Koka riset i vattnet och smaksätt med salt, olivolja och lime. Ställ åt sidan medan du tillreder resten.

 Majssalsa

  • 400 g majs på burk
  • 0.5 rödlök
  • 1 msk limesaft
  • 1 krm salt
  • 5 st körsbärstomater
  • 0.5 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  1. Dränera majsen och finhacka rödlök, chili och vitlöksklyfta.  Blanda ihop majsen med alla ingredienser och ställ i kallt medan du tillreder de svarta bönorna.

Topping

1 skivad avokado
1 msk finhackad vårlök
 

Marinerade bönor

  • 2 tsk olivolja
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1.5 dl tomatkross
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 400 g svarta bönor (färdigt kokta)
  1. Finhacka lök, vitlök och paprika.
  2. Hetta upp olivoljan och fräs grönsakerna i 2 minuter. Tillsätt alla kryddor och rör om.
  3. Häll över tomatkross och äppelcidervinäger. Rör om och låt sjuda på låg värme i ett par minuter.
  4. Tillsätt de svarta bönorna och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Servera de kryddade bönorna med lime-ris, majssalsa, avokado och vårlök.

Färgglad kyckling­penne med avokado

Skrivet av Sofie Sergelius 02.08.2017

Kyckling och avokadopenne main

Om vi börjar med lite serious business här i mellan, innan ni hittar receptet som inlägget nu centrerar kring. Jag har inte varit vidare aktiv med bloggen den senaste tiden - and I'm sorry about that. Efter att ha varit på lunch med Nathalie så kom jag fram till att jag bloggar av egen vilja, och delvis så att mamma och pappa ska veta vad jag syssla med här uppe i norr :) Så, även om man kanske inte varje dag har något att komma med så kan det vara trevligt för de få personer som följer med att veta vad som händer. Därmed är det dags att sätta sig ner och börja blogga aktivare igen. Har även funderat på att följa i Sevendays fotspår och börja skapa "veckans blogglista" som bloggarna vid mån om möjlighet kan svara på. Ske se vad bloggarna för Foodly tycker om det hela :)

.....meeen nu går vi tillbaka till receptet - prego!

Finns det något godare än en pasta mot hunger? Jag äter helt galna mängder med pasta och skulle nog aldrig klara av att lämna bort kolhydrater ur min kost, typ LCHF. Jag har provat. Klarade mig typ fem dagar tills jag var av den åsikten att jag är värd en rejäl Carbonara. Nu hade jag varken grädde eller pancetta hemma så det fick bli en mycket färgglad kyckling- och avokadopasta istället. Avokadon tillför ett krämigt element till pastan, utan att man måste tillsätta grädde.

Vill du göra en vegetarisk variant är det bara att lämna bort kycklingen och istället fylla på med stekta kikärter.

 

FÄRGGLAD KYCKLING­PENNE MED AVOKADO

2 PORTIONER

  • 120 g glutenfri pennepasta
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 4 st kyckling innerfiléer
  • 1 krm salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 krm chiliflingor
  • 2 msk finriven parmesanost
  • 1 avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • 10 st körsbärstomater
  • 1 msk finhackad basilika
  1. Koka pastan i 10-12 minuter med ett kryddmått salt. Stek kycklingen medan pastan kokar för att spara tid. Ringa hälften av olivolja över den kokta pennen så att den inte börjar klibba.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kycklingfiléerna i ca 10 minuter, ca 5 per sida. Smaksätt med salt, peppar och chili. Häll på två matskedar med vatten och låt småputtra på låg värme medan du tillreder övriga delar av maträtten.
  3. Finhacka rödlök och vitlök. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och fräs löken ca 3 minuter. häll över i en tallrik och ställ åt sidan.
  4. Skala och skär avokadon i små tärningar och halvera körsbärstomaterna.
  5. Ta bort kycklingen från värmen och skär filéerna i bitar. 
  6. Blanda ihop samtliga ingredienser och citronsaft i en beredningsskål och rör om. Fördela pastan mellan två tallrikar och strö över extra parmesan och basilika enligt egen smak.

Kyckling och avokadopenne


Jakobs Dagar: vad tror du hände sen?

Skrivet av Sofie Sergelius 28.07.2017

Taltet

Vad hände sen? Jakobs Dagarna kom och gick och Foodly hade ett mattorg vid Rådhustorget. Hurdan var dagen riktigt? och vad var feedbacken?

I know, jag är sent ute med en uppdatering om vad som hände efter Jakobs Dagar och hur det gick. Men jag behövde en liten paus. Åkte till Sthlm med familjen och fira mammas 60-års födelsedag. Kom hem på måndag natt och började jobba på nästa projekt på tisdag. Nå efter att ha stressat med både Jakobs Dagar och vanliga jobbet så var det ingen bra idé att jag "tog det lugn" på tisdag och jobbade hemifrån. Tror kroppen sa "screw you, ta hand om dig. stupido". Fick hög feber och har legat i sängen sen tisdag eftermiddag. Lame. Har varken snuva eller hosta, bara feber. Min normala temperatur är kring 35.6 så nu när jag har 37 så kommer jag knappt upp ur sängen. Är fortfarande down men börjar vara alldeles olidligt uttråkad. Därmed tänkte jag ta en kort genomgång över hur det (enligt mig) gick med Jakobs Dagar och feedbacken vi fått. Och tro mig det är inte en snabb grejj att skriva det här inlägget. Om jag ska vara ärlig så började jag redan på tisdag men det har nu tagit mig 4 dagar att få det klart. Hjärnan är inte riktigt med i matchen så att säga.

Jakobs Dagar torsdagen den 20 juli 2017. Det blev en lång dag med 16 klockade arbetstimmar, men boy var det roligt. Jag körde till Jakobstad på morgonen med start kl 6. Först måste vi se till att det vanliga jobbet var gjort (uppdatering av sajten, mail etc.). Sedan sku vi se till att bryggeri-området är okay. Kvällen innan var hela bryggeri-delen ännu väldigt osäker eftersom vi bara hade C-rättigheter (4,7 % alkohol) och då skulle ett av bryggerierna inte kunna komma, så vi fixa till så att vi fick B-rättigheter. Kan kan inte tacka Johanna vid AVI tillräckligt, hon var otroligt hjälpsam. Även om vi hade enorma problem med att få tillståndet överhuvudtaget, men sen att höja det var lätt tack vare henne. Nå det fixade sig och vi ställde allt på plats och inväntade försäljarna. Det regna och ruska på morgonen så det såg riktigt dyster ut att torget skulle ha blivit en succé, men plötsligt klarnade himlen upp och solen kom fram.

Torget

Trots det dåliga vädret före kl. 12 så fanns det folk på torget. Efter 12 klarnade det upp och sedan hade vi solsken resten av kvällen.

Efter att vi (jag och Julia) fixade till bryggeriområdet, så var det dags att handla alla ingredienser till Lofus mellanmålsskola och basingredienser som Mattias sku behöva till sin programpunkt. Och resten av förmiddagen gick åt till att dirigera alla försäljare, traktorer och djur till torget. Alla kunde verkligen ta hand om sig själv, det enda jag behövde göra var visa var alla platser var, och sedan fixade de allting annat själv. Försäljarna lyfte upp egna tält, och de som kom med djur och maskiner satt allt på plats. Det är härligt att jobba med proffsiga människor <3

Lamm

Lamm och andra bongårdsdjur tog över nedre torget mellan 12 och 14.

Hur var det med programmet då?

Här måste jag tacka Kiti Lindé från Reko över hur väl det gick med barnens torg. Hon fixa fram djur och maskineri så att barnen sku ha något att se på och leka med medan föräldrarna köpte mat på Foodlys mattorg. Då jag vid stängningsdags var och tala med utställarna så villa ingen riktigt packa ihop och fara, det fanns ännu så mycket barn på plats. Det var ständigt kö till att rida på en ponny, och det gick knappt att se kaninerna eftersom det fanns så mycket barn flockade runt dem. 

Klockan 13.00-13.30 höll Lofus och jag en kort kort melliskurs för barn. Vi visade två enkla grejjer barn kan göra då de kommer hem från dagis eller skolan. Vi valde att hålla den där vid barnens sida eftersom det var så flockat. Påvägen dit sprang en massa barn upp och ville krama Lofus. Jaaa..vem skulle nu inte villa krama Lofus egentligen? Men det var härligt att se så glada barnen blev då han sträckta ut armarna :).

Lofus

Lofus påväg till mellanmålskursen.

Lofus höll först en kort kurs för svenska barn om hur de gör tunnbrödsrullar med skinka och ruccola, varefter vi höll en kurs på finska om färskgröt. Tanken var ju att visa både grejjerna på båda språken men som det alltid går i köket så tog tiden slut. Och allt vi gjorde tog slut :D så jag antar att barnen tyckte det var roligt.

Klockan 14 gick jag och Mattias omkring och valde ingredienser som han skulle använda under programmet. Det blev bland annat abborre, ägg, jordgubbar och spenat. Och som en idiot måste jag säga att jag glömde vad allt annat han köpte. Antti Koivukangas, som fungerade som konferencier för dagen intervjuade Mattias innan hans program började, och dom hade super bra flyt på! Så det blev naturligt att Mattias och Antti sku dra programmet tillsammans. Mattias program började sedan kl.16, och det var helt super fin stämning, och vad jag hörde så även utsökt :). Och det jag ångrar mest är att jag inte såg hela hans programpunkt! Det såg super roligt ut, och jag sku säkert ha lärt mig massor!

Mattias intervju

Mattias och Antti diskuterar dagens program. Antti översatt det mesta även till finska så att alla skulle förstå.

Köket hade HSS Media hyrt av Lasse Forsman vid Smak och Form. Han och Maria från Aroma bageri hade dessutom ett eget kafé-tält där de sålde bröd, bull, kaffe och lax med potatis. Aroma var så populärt att de sålde slut redan 14.30 tiden. 200 bröd och 400 bullar! Otroligt! Maria är nog en så härlig person, och jag är verkligen glad över att hon så fördomsfritt bara ställer upp och kommer :) Kan inte vänta på att samarbeta mera med henne i framtiden. Nå samma gäller ju nog naturligtvis även Reko och Lasse. Bara härliga personer som alla vill samma sak: att lyfta fram lokalt, inhemskt och näringsrikt!

Aroma

Jag är så glad att Mattias kunde komma och hålla en stils Masterchef. Det var super lyckat och populärt! Man fattar ju nog att han är årets kock, super duktig på det han gör! Efter tillfället hann vi kort diskutera om att vi gärna skulle ha ett vidare samarbete i framtiden, eftersom han nu i augusti ska flytta till Helsingfors. Det bästa med det här jobbet är bland annat att få träffa liksinnade personer inom matbranchen. Och jag kan inte ta det här jobbet för givet. Men sjuk som jag är nu så måste jag säkert lite lugna ner mig också. Jag är van vid att både studera och ha flera jobb vid sidan om, men det här är ändå första gången som jag även har ett ansvar. 

Mattias och Lasse

Hade ett fingeravtryck på linsen. Hups. Men här är Mattias Åhman, årets kock och Lasse Forsman från Smak och Form. Tusen tack till båda!

Alla bryggerier

NP, Kvarken, Jacobstads och Bock's Corner Breweries.

Bryggerierna öppnade portarna kl.15.00, men jag hade knappt tid att kolla att alla hade det bra, måste springa omkring som en galning. Först kring en 17-tiden då nästan alla utställar sålt slut på allt de hade (det var verkligen en positiv grejj att så många sålde slut på allting) så hade jag tid att kolla in bryggeriet. Det var en succé, med ett stort minus. Det fanns ett fel i tillståndet och vi hade fått 20 kundplatser istället för 50. Och enligt lagen kunde vi inte släppa in flera, annars sku vi ha riskera att alla måste stänga och packa ihop. Så det var nästan ständigt kö utanför, speciellt mellan 20-21 då vår inhägnade var den enda terrassen i Jakobstad som hade sol. Om vi gör det här en gång till så måste vi ha utrymme för flera kunder :) Folk som lämnade området tackade för god öl, vilket ju nog ändå var huvudpoängen.

 

Vad tyckte folk?

Överlag var det en lyckad dag, och jag hade ett stort leende på enda sedan torget kom igång. Jag önskar bara att jag haft mera tid att tala med folk som besökte torget och försäljarna, för att inte tala om att ta bilder. Nå är det lite fattigt på den sidan och jag hade allt som allt tagit hela 13 bilder under hela dagen. Hups.

I förrgår fick jag tag på feedbacken som Finn Jakobstads Ida-Marie hade samlat in, och till min lycka var den mest positiv. Kommentarer såsom 

"Kul idé! Tummen upp"

"Bra evenemang. Detta kunde också ifall möjlighet vara fler dagar under veckan"

"Tämä pitää järjestää uudestaan ja oli kiva kun torilla oli eläimiä lapsille ja maatalouskoneita"

varvades nog även med lite kritik såsom

"Skulle vara bra med fler stånd, såg ganska tomt ut över hela torget."

och

"Bra, Reko utdelningarna borde ske på torget istället för vid Optima. De lokala bryggerier as närvaro var kanon. Dock var det ett skämt att endast ett litet antal personer fick vistas på utskänkningsområdet! Förbättring krävs."

Men hey man kan inte bara få positiv feedback- det ska alltid komma konstruktiv kritik som gör att man nästa gång kan göra ett ännu bättre jobb! Vi ska definitivt försöka få ännu flera nästa gång, speciellt nu när vi vet hur många som ryms på torget. Det tokiga är att vi trodde att det inte sku rymmas flera än de vi var :) nu vet vi bättre. Och gällande hur många som fick dricka så håller jag med personen som gav feedback (vilket jag redan tidigare i texten skrev.) Nu vet vi, och efter att en gång ha kämpat med ett alkoholtillstånd så är det säkert lättare nästa gång :) De flesta kommentarerna tog upp att flera försäljare nästa gång, och jag lovar att där kommer jag att göra mitt yttersta att få ännu flera intresserade på plats.

Det värmde hjärtat att så många tyckte det var roligt att sälja på torget! Jag vill tacka alla som deltog, och jag hoppas att vi kan göra om det i framtiden.

Efter

När alla gått hem och tältet packats ihop.

Än en gång vill jag tacka alla som var med! Tusen tack, vi hoppas att det här blir en årlig grejj!


Vegansk linscurry

Skrivet av Sofie Sergelius 25.07.2017

Vegansk linscurry

"Det finns ingenting att äta! Kylskåpet är heeeelt tomt"! Låter det bekant? Den frasen utropade jag idag. Sen kom jag på att kylskåpet inte enda stället med mat. I torrskåpet hittade jag två burkar med bönor, en burk tomatkross och voilá; vegansk linscurry! Som jag tidigare nämnt så flödar mitt kryddskåp över så det finns alltid ingredienser till en curry. Det råka till och med finnas lite gammal vårlök och chili som jag kunde använda. 

En curry hör till det lättaste du kan göra. Det finns otaliga varianter och det fina är att du alltid kan hitta en som passar dig och dina behov. Har du inga bönor? använd linser! Ingen tomatkross? koka morötter och mosa dem! Tillsätt dina favoritkryddor och örter, och välj den vätska som passar just dig. Kokos-, mandel-eller cashewmjölk, eller kanske grönsaksbuljong, valet är ditt. Samma gäller grönsaker du vill tillsätta, vare sig det är frågan om morot, batat eller kål. En curry kan du planera på förhand, eller göra som jag gjorde och slänga ihop de ingredienser som råka finnas hemma idag. 

Alltid nu och då (Erik skrattar alltid åt det uttrycket) känns det skönt att bara kunna slänga ihop något utan att måsta dra sig till butiken. Bara för att en ingrediens saknas. Nej, man kan improvisera. Matlagning handlar mycket om kemi, men när man kan reglerna så kan man även bryta dem. Jag tror jag ska ta och skriva en grejj om kemi i köket, blev riktigt inspirerad nu. 

 

VEGANSK LINSCURRY

  • 1 tsk sesamolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 lök
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk ingefära
  • 1 krm  malen nejlika
  • 0.5 tsk grönsaksbuljong
  • 400 g krossade tomater
  • 200 g röda linser
  • 150 g blandade bönor
  • 0.5 dl hackad grönkål
  • 1 tsk lönnsirap
  • 0,5 dl cashewmjölk
  • 1 dl kokt basmatiris
  • 1 msk hackade cashewnötter
  • 1 finhackad vårlök

 

  1. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Häll sesamolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt chili, alla kryddor och grönsaksbuljong. Fräs i ett par minuter.
  3. Häll över tomatkross och blanda. Tillsätt linser och bönor och koka i ca 15 minuter. Rör i lönnsirap och smaka av med extra salt vid behov.
  4. Hacka grönkålen och blanda ner i curryn.
  5. Tillsätt cashewmjölk och rör om. Låt curryn koka ytterligare 5 minuter innan servering.
  6. Servera linscurryn med basmatiris, hackade cashewnötter och finhackad vårlök

Kvällen innan Jakobs Dagar

Skrivet av Sofie Sergelius 19.07.2017 | 1 kommentar(er)

Foodly mattorg

Wow dom senaste veckorna har varit tunga. Har ringt flera samtal i timmen (nästan) , skaffat tillstånd, ritat kartor, fixat program etc. Och det har verkligen varit stressande, men nu ser jag ljuset i tunneln. Imorgon kl. 12 börjar Foodlys mattorg med program för barn. Det kommer hästar, kaniner, en åsna och får till torget, och kl 13.00 kommer HSS Medias super fina maskot Lofus att hålla en liten mellanmålskurs för barn. Tanken är att visa barn hur de gör ett eget mellanmål efter skolan utan att de behöver använda knivar, ugn eller spis. Och kl. 16 kommer årets kock Mattis Åhman att jag laga mat på råvaror han hittar på Reko (som har torg mellan 12-19). Imorgon kommer att bli så super rolig!! Kan inte vänta! Hur det än går så är jag all in imorgon! Och håller till från 9-22 på torget ifall någon vill komma och säga hej :)

Idag har varit lite annorlunda. Jag och Julia har köpt det vi behöver till morgondagens mellanmålskurs, satt upp ett tält som tänkte flyga iväg, och kört en paku fylld med olivträd.  Dagens höjdpunkt liksom!

IMG 20170719 144427

Olivträd i bakluckan, awesome.

Att ordna allt det här har varit lätt jämfört med hur det har varit att fixa alkoholtillstånd. Dessutom är det ju nog Ida-Marie som fixat det mesta, jag har bara hjälp på ett hörn, men har varit stressad nog för två.  Men på måndag fick vi alkoholtillståndet!!!! Wohoo!!!!! Så fyra bryggerier är på plats! De öppnar dörrarna kl. 15.00, men det finns bara 20 kundplatser så det lönar sig att vara tidigt ute :)

Nu har vi alla tillstånd i skick, tältet är på plats (ifall det inte blåst iväg), och blommorna är skaffade. Jag kom till och med ihåg att sätta iZettlen i laddning. The countdown starts NOW! Ses i Jeppis imorgon kl 12!