Sofies header

Sushi

Skrivet av Sofie Sergelius 10.12.2017

Jag fick världens bästa önskemål: lista alla mina favoritsushin och skriva recept på alla! Världens. Bästa. Önskemål! (Tack Anka).

Sushi har alltid varit min favoritmat, men det är först för två år sedan som jag ens tänkt tanken på att börja göra annat än dom vanligaste sushin (dem jag listar här under). Nuförtiden gör vi en del nya grejjer med sushi hemma: burriton, skålar och snart ska jag även prova på sushi donitsar. Jag börjar med dom vanligaste varianterna och kommer i ett senare skede att skriva om olika sushi variationer vi äter här hos oss (med oss menar jag både jag och Erik och det vi brukar äta med mina föräldrar då vi gör sushi). Receptet (-en) räcker till åtta personer.

Då man lagar sushi är riset A och O. Var noggrann med riset och varsam med smaksättningen. Riset ska ska ha riktigt lite tuggmotstånd, men samtidigt vara klibbigt, ha massor med smak men ända vara rätt neutral. Bästa resultatet får man genom att använda en färdigt blandad sushi-su, annars gör man smaksättningen själv genom att blanda mirini, risvinsvinäger och salt. 

 För att laga en sorts nigiri och fyra sorters makin behöver du:  

(läs först hela listan innan du påbörjar tillredningen)

REDSKAP

1 bambumatta

1 riskokare

1 skärbräde

1 fileringskniv

1 platt bambu- eller plastslev

 

SUSHIRIS

4 dl sushiris

5 vatten

1 dl sushi-su

 

MED RISKOKARE:

  1. Mät upp riset, lägg i riskokarens och skölj tills riset är genomskinligt.
  2. Häll bort vattnet och mät upp det nya vattnet i kokaren.
  3. Koka riset i riskokaren och lyft bort skålen från kokaren så fort det kokat klart. Håll på locket och låt riset dra sig i 20 minuter.
  4. Häll över riset i en stor beredningsskål, rör ner sushi-su och låt svalna innan användning.

 

UTAN RISKOKARE:

  1. Börja med att skölja riset tills vattnet blivit klart.
  2. Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.
  3. Koka riset i nytt vatten på låg värme i 15 minuter.
  4. Ställ åt sidan för att svalna. Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt med torrt.
     

 

PREPARATIONER (för alla sorter)

2 avokadon

3 msk sesamfrön

200 g lax

0,5 st purjolök

50 g förkokta vanliga räkor

20 g gari (+ extra till servering)

12 st råa jätteräkor

1 ägg

1 dl majsstärkelse

0,5 tsk salt

2 dl panko

3 dl rypsolja att fritera räkorna i

 

  • Plocka bort alla ben ur laxen och frys ner i 30 minuter så att den är lite frusen (det är lättare att skära jämna skivor då). Skär laxen både i tunna skivor (cirka 5x2 cm) samt i små bitar. Skivorna ska på nigirina och bitarna in i makina.
  • Skala avokadon och skär i klyftor (cirka 1 cm tjocka). Det blir cirka 16 klyftor av två avokadon.
  • Skala de vanliga räkorna och lägg i en liten skål. Häll över 3 matskedar av vätskan som garin (den inlagda ingefäran) ligger i.
  • Skala gurkan, skär i 30 cm långa bitar och skär sedan avlånga klyftor.
  • Skär purjon i tunna skivor.
  • Gör de pankopanerade räkorna: skala räkorna. Vispa upp ägget i en skål. Häll majsstärkelse i en annan skål, och pankomjöl blandat med salt i en tredje. Doppa de råa räkorna i majsstärkelsen, därefter i ägget och slutligen i pankon. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera jätteräkorna i ett par minuter tills de är gyllene. Lyft över på ett hushållspapper för att rinna av. Se till att räkorna är kalla innan de används i makina.
  • Rosta sesamfröna i en het och torr stekpanna i ett par minuter under omrörning tills de är ljusbruna, men inte brända. Häll genast över i en skål för att svalna.

 

Lax nigiri

SALMON NIGIRI (16 stycken)

16 st laxskivor

sushiris

wasabi

 

TILLREDNING AV NIGIRI

  1. Väg upp ris i 16 grams bollar. Pressa ihop till avlånga ovaler.
  2. Sprid en liten droppe wasabi i en rand överst på nigirin.
  3. Placera en skiva lax överst. 

 

Spicy salmon maki

SPICY SALMON NIGIRI (2 rullar)

75 g lax (skuren i små bitar)

1 msk majonäs

1 tsk srirasha

4 avokadoklyftor

2 noriark

  

California roll

CALIFORNIA ROLL (2 rullar)

1 msk majonnäs

50 g skalade räkor

1 msk rostade sesamfrön (+ mera för att strö över riset)

1 avokado

30 cm skalad gurka

3 msk finhackad purjolök

20 g gari

2 noriark

 

Firecracker maki

NÄSTAN FIRECRACKER ROLL (2 rullar)

12 st pankofriterade jätteräkor

 1 msk majonnäs

1 avokado skuren i klyftor

2 tsk srirachasås

2 noriark

 

SIMPLE SHRIMP ROLL (2 rullar)

50 g räkor

1 avokado 

2 msk skivad purjolök

2 msk rostade sesamfrön

2 msk majonnäs

2 noriark

 

TILLAGNING AV MAKI RULLAR

1. Placera nori arket på bambu mattan, helt vid nedre kanten. (Lägg en bit färskfolie på bambumattan då du gör Californian).

2. Sprid ut riset med hjälp av en fuktad slev ifall du inte vill använda fingrarna. Lämna ett par cm av både toppen och botten av arket tomt. (I California rollen sprider du riset ända ut i kanterna, varefter du strör sesamfrön över riset och sedan vänder upp och ner på noriarket så att ris-sidan kommer ner mot färskfolien).

California 1

California 2

 

3. Sprid ut all fyllning i en rad över riset.

Maki shrimp

4. Tillsätt slutligen såserna i ett jämnt lager över alla ingredienser.

5. Blöt den tomma remsan av nori arket och rulla ena sidan av arket över fyllningen i mitten. Rulla därefter andra halvan runt hela arket med hjälp av bambu mattan. Se till att den blötlagda remsan hamnar överst och binder ihop hela rullen. (I Californian rullar du bara ena sidan av arket över den andra och sedan ihop. Där är det riset som håller ihop kanterna).

Maki rullning

6. Spänn ihop med hjälp av bambumattan. Låt makirullen stå cirka 10 minuter innan du skär den i 8 jämnstora bitar med hjälp av en vass kniv. (Ta bort färskfolien från Californian innan du skär makin i bitar).

Maki spann

Skiva maki

 

7. Upprepa med alla rullar tills du har 8 stycken makirullar.

9. Servera med gari och wasabi.


Lebkuchen

Skrivet av Sofie Sergelius 27.11.2017

Lebkuchen 1

Pepparkakor är nog de bakverk jag mest associerar med julen. Och jag har en hemlighet - jag har aldrig bakat pepparkakor från scratch. Så det är dags. Och inte kan jag ju börja med traditionella finska inte. Det får bli tyska lebkuchen. Receptet hittade jag på pinterest, på bloggen Leelelicious. Det var roligt att prova. Jag bruka älska lebkuchen som min tyskalärare Tina på lågstadiet alltid hade med sig just före jul. Lebkuchen kommer i många olika former, så det här var bara första receptet jag prova. Min tyska är lite krasslig men före jul ska jag nog ännu klara av att använda ett äkta tyskt recept på mjuka lebkuchen.

LEBKUCHEN - TYSKA PEPPARKAKOR

 

4 dl farinsocker

1 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 dl vatten

100 g smör

8 dl vetemjöl

1,5 tsk kanel

2 krm malen muskotnöt

0,5 tsk malen ingefära

1 krm malen nejlika

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 äggvita

2 msk rom

 

Pensling

2 äggulor

1 msk vatten

 

Florsocker

 

  1. Skär smöret i tärningar. Hetta upp farinsocker, mjölk, grädde, vatten och smör i en kastrull tills smöret smält och smeten börjat bubbla.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och sikta ner vetemjöl och alla kryddor under ständig omrörning. Rör om med en träslev tills degen har en jämn konsistens. Hetta upp igen och rör om tills smeten tjocknat och lossnar från kanterna på kastrullen, vilket tar cirka 30 sekunder. Rör hela tiden om med träsleven eftersom degen lätt brinner i botten. Se till att det inte bildas hårda bitar på ytan (deg som gräddats i den varma kastrullen). Plocka bort ifall såna kommit till.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och kyl ner smeten. Den får inte bli för hård, men kall nog för att kunna röra ner äggvitan utan att den steks.
  4. Vispa äggvitan hård medan degen svalnar. Knåda in den hårt vispade vitan, bakpulver och rom då degen är tillräckligt sval. Jag använde hushållsassistent och körde den i 5 minuter tills degen såg jämn ut.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Strö mjöl över ett bakbord och kavla ut en fjärdedel av degen åt gången. Tillsätt mera mjöl vid behov (degen ska inte klibba fast vid bordet). Kavla tills degplattan är cirka 4-5 millimeter tjock.
  7. Tryck ut önskvärda former med hjälp av vanliga pepparkaksformer, placera på ett bakplåtspapper och dekorera med torkad frukt eller nötter 
  8. Grädda på ugnens mellersta fals i 15 minuter.
  9. Vispa ihop äggula och vatten i en liten skål. Ta ut lebkuchen ur ugnen och pensla genast ett tunt lager av äggblandningen på alla kex.
  10. Låt svalna innan servering. Pudra över lite florsocker innan servering.

 

 


Bakom kulisserna. Del 4: En givande vecka

Skrivet av Sofie Sergelius 26.11.2017

Bakom kulisserna 4

Vilken vecka! Eller närmare bestämt vilken månad! Och lugnare blir det inte precis. Mycket att göra, men det är det som är roligt :) Har inte gjort en "Behind the scenes" på en tid så tänkte nu göra en uppdatering om vad som skett tidigare under veckan.

Vi börjar enkelt: Jag räkna lite hur mycket jag ska få gjort innan jag med gott samvete kan gå på en väl behövd semester. Det var ganska mycket som dök upp, alla med hög priorité. Närmare 30 recept ska vara klappade och klara, ett nytt projekt ska redovisas, årsplaner ska skrivas och bilagor utformas. I'm in trouble (rent tidsmässigt). Jag har idag 20 dagar på mig att få allting gjort (14 arbetsdagar). Så det är bara att kavla upp ärmarna och börja på. On the positive side: Men det fina är att bloggarna nu (äntligen) alla kan vara med i tidningen eftersom jag helt enkelt inte har tid att skapa allt material all by my lonesome. Och dom har verkligen levererat fina grejjer! Nu när vi gör nästa års planer hoppas jag att dom sku kunna ha en ännu större roll. Håll utkik över recept i torsdagens tidningar (både Vasabladet och Österbottens Tidning).

Då går vi över till en kort beskrivning om hur mina dagar såg ut förra veckan. Ta en kopp kaffe, det är ganska mycket text här.

 

MÅNDAG

Måndag började alldeles fantastiskt med ett besök till Keppo bryggeri. Vi har nya grejjer på gång, men mera om det vid ett senare skede :). Klockan 11.30 körde jag vidare till Jeppis för att besöka kock-, bagar/konditor- och servitörstuderande vid Optima. Vi hade ett super roligt samarbete med Optima på våren då deras studeranden lämna in recept på rätter dom gjort i skolan, och som jag sedan publicera under deras namn på Foodly. Nu kör vi samma grej. Dom ska som en del av kursen både fota och skriva ut recept på maträtter dom gjort, som jag sedan publicerar under deras namn på Foodly. Roligt för dem, roligt för oss :)

 Keppobryggeri

Inside Keppo-bryggeri. Dit ska vi igen på torsdag.

 

TISDAG

Tisdagens agenda var inmatning av recept, genomgång av olika presentationer som ska skötas under december månad, samt genomgång av årsplanen (2018) för Foodly. Mycket spännande grejjer på gång inför nästa år. Jag och Anna (Riska - arbetskaveri) har haft helt sjukt roligt dom senaste veckorna med att planera nya projekt. Can't wait! 

Sen måste allting preppas inför onsdagen. Maten ska handlas, julskinkan tina och och recepten kollas. Jag gick iväg från kontoret först 18-tiden, och var hemma närmare 19 eftersom jag måste gå via butiken och handla en skinka. Skinkan ska tina i minst 24 timmar innan den går att lägga in i ugnen. Innertemperaturen ska vara kring 10-grader innan skinkan kan stekas. Så den måste jag köpa nu för att hinna tillreda skinkan på torsdag.

 

ONSDAG

För att hinna med alla recept så boka jag in både onsdag och torsdag som "studio" dagar. Under en "studio" dag lagar jag all mat och fotar det jag planerat. Den här veckan har det varit julmat på menyn. Julens bakverk och ätbara presenter var onsdagens tema. Jag började med de ätbara julklapparna och medan chokladen stelna åkte jag och handla.

Studiodagar är ganska tunga eftersom mycket måste göras på en kort tid. Så här på vintern är det extra jobbigt eftersom ljuset tar slut redan klockan 15.00. En annan rolig grejj är all rekvisita som behövs. Jag har börjat samla på mig en del, men ofta tycker jag att det inte räcker. 

Idag blev det ätbara presenter som gjordes och fotades, men ganska mycket annat måste jag förbereda idag för att sedan på torsdag kunna fota allting. 

BK4 rekvisitabank

Rekvisitabänken. Det viktiga på ytan, allt annat inne i bänken. Hela är full

 

Det sista för dagen var att kl.19 slänga in julskinkan i ugnen. Liten moka av mig. Borde ha satt in den myyyycket tidigare, men jag glömde...hups. Det ledde till att jag måste stiga upp 2 på natten för att ta ut skinkan ur ugnen. Oma moka. 

 

TORSDAG

Torsdagens meny: traditionell julmat och allt jag inte hann med igår. Julskinkan hade jag ju fixat under natten, så den var done, men batatlådan och såserna skulle lagas och allt som gjordes igår skulle fotas. Jag hade en bra dag: allting lyckades och ingenting blev ogjort. Det enda jag inte hann med var restmatlagningen, så den måste jag ta på veckoslutet för att inte falla efter i tidtabellen. Men allt är fixbart. 

Först gjorde jag klart allt jag kunde och före kl. 13 måste jag börja fota för att hinna medan det ännu var "ljust". Det var ju en sådan snöstorm ute att det var lite mörkare hela dagen. Det gick, men två saker lämna till helgen på grund av ljuset. Synd bara.

 BK4 torrkaka

Fotande av en annorlunda torrkaka - receptet kommer i tidningen två veckor före jul :)

Ett annat problem jag har är att allting inte ryms in i kylskåpet. Nu på vintern har jag löst det genom att använda vår trappuppgång som andra kylskåp. Det är det cirka 5 grader varmare än ute, så just nu är den perfekt kylskåpstemperatur. Men man måste akta sig med mycket minus eller mycket plus - då kan maten gå illa.

BK4 andra kylskapet

Här är "andra kylskåpet". Vi har en egen oisolerad ingång som på sommaren är Eriks arbetsrum - på vintern mitt kylskåp.

 

Den andra dagen börjar även disken samla sig. Klart att man alltid diskar undan det största, men fat som den färdiga maten står på och tömning av diskmaskin brukar ofta bli till följande dag.

BK4 smutsigt kok

Lite disk. Jobbigt. Att diska är inte min grejj liksom.

 

FREDAG

I går hade vi workshop med hela annonsmarknaden från kontoret. Workshops är great, men jag måste se till att jag hinner med allt administrativt före det (dvs. facebook- och instagram inlägg, nya snabblänkar till första sidan, lyft av veckans vin och inmatning av recept till veckoslutet). Jag började alltså jobba 7.30 hemifrån eftersom jag hade en del saker att lyfta på Facebook, men eftersom jag även hade en del saker att fixa på lördag så orkade jag inte springa av och an med min dator. Medan jag satt och åt morgonmål så plinga det till i kalendern. Vi skulle starta 8.00 från kontoret mot Oravais, nu var klockan 7.59 och jag satt hemma. vid datorn. shit. Jag nappa åt mig väskan (som jag tur nog redan packat), tog nycklarna och sprang. Ringde Anna på vägen om att jag kommer sent, så dom valde att plocka upp mig istället. När jag anfådd sedan satt mig i bilen kom jag på att jag inte hann göra allt jag skulle till Foodly, och hade nu ingen dator med. Tur nog så finns Julia, så efter ett meddelande åt henne så fixa hon det jag missat.  Vilken panik-början på morgonen.

I Oravais spenderade vi sedan dagen på Ädelbragd, en furirbostad från 1700-talet. Long story short: slagfältet där svenskarna förlorade Finland till Ryssland 1809 är där bredvid. Men i alla fall, där var vi från 8.30-20.30. Vi hade en super lärorik workshop om hur vi ska utveckla företaget och hur vi kan börja erbjuda kunderna mera lösningar. Mera om det här i ett senare skede igen :). Det jag kan berätta om var både lunchen och middagen som vi åt där på plats: mat som serverades  för högt uppsatta befälhavare såsom greven och generalen Adlercreutz. Fancy. Det blev skinka med pepparkaka, en öl- och päronsås (nej inte "pärun" som folk här kallar potatis, utan helt frukten päron), rotmos och pepparrotsgrädde till lunchen, och till middag fick vi kyckling, krusbärssås, potatis med champinjoner och gravad gädda. Den gravade gäddan var fantastisk den ska jag definitivt komma ihåg att prova på hemma.

BK4 lunch

Dagens lunch i 1700-tals stil.

 

BK4 kaffe

Eftermiddagskaffe med bulla (från stället) och kex samt choklad som jag gjort under veckan och behövde bli av med.

 

BK4 uffeochanna

Uffe och Anna lyssnar på kocken berätta om middagsetiketten under 1800-talet. Han som satt med saltet var kung, och bestämde ifall dom andra fick äta. Tur nog var det Kaj som fick saltet så allt fick något att äta. Under middagens lopp samlade sig allt mat sedan hos vår VD Anna-Mari, vilket var en rolig symbol över hur det nu är hon som tar över.

 

SUMMA SUMMARUM

Överlag har veckan varit hektisk, men otroligt givande. Lördag kväll sitter jag och Erik och ser på Iron Man, och jag har svårt att förstå att veckan är över. Har bara en sak att göra idag på söndag, så är jag back on track. Nästa vecka blir minst lika hektisk - men destu roligare :) Det finns vissa saker jag självfallet inte ännu kan tala om här, men tro mig då jag säger att nästa år blir händelserikt!


Glutenfria vegan­pannkakor med kardemumma

Skrivet av Sofie Sergelius 25.11.2017

Vegan kardemummapannkakor

Efter en lång arbetsvecka känns det bra att njuta av morgonmål i lugn och ro. Har julfiilisen ännu på så det fick bli pannkakor med kardemumma. Då jag skulle börja laga degen märkte jag att vi varken har mjölk eller ägg. Nå inga problem, då blir det veganpannkakor. Banan fungerar som substitut mot ett ägg, och kokos-mandelmjölk (som Erik använder i sina smoothies) fungerar naturligtvis istället för vanlig mjölk. Medan jag nu var inne på den här linjen så tänkte jag att why not även använda havremjöl och mandelmjöl istället för vetemjöl? Och det blev super gott :) Enkelt, relativt snabbt och ett super sätt att börja morgonen. Största problemet är bara att orka fota på morgonen då man är super hungrig.

Vegan kardemummapannkakor med persimon

GLUTENFRIA VEGANPANNKAKOR MED KARDEMUMMA

2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

2,5 tsk bakpulver

1 msk farinsocker

2 krm vaniljpulver

1 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

2,5 dl kokos-mandelmjölk 

1 msk lönnsirap

0,5 mosad banan

Kokosolja att steka i

 

Att servera med

0,5 banan skuren i skivor

2 msk pekannötter

1 msk lönnsirap

0,5 persimon skuren i tärningar

 

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ner mjölk, lönnsirap och banan. Låt smeten stå och dra sig cirka 5 minuter.
  2. Hetta upp en plättpanna och klicka i lite kokosolja. Klicka en matsked av smeten i plättpannan och stek 3 till 4 minuter per sida.
  3. Servera pannkakorna med skivad banan, pekannötter, persimon och lönnsirap.

Persimon­­kallgröt

Skrivet av Sofie Sergelius 16.11.2017

Persimonkallgrot

Det börjar bli ett skämt hur mycket kallgröt jag äter, men det är ju så enkelt. Man har inte tid på veckodagar att sätta sig ner och njuta av en frukost, lättare bara att slänga ner en burk i väskan och äta framför datorn. I och för sig har jag varit hos mina föräldrar i ett par dagar. Men eftersom jag då arbetar hemifrån (deras kök) så glömmer jag att sätta mig ner och äta. I princip kan jag göra det när som helst, så man skjuter upp det. Nej, lättast är att göra kallgröten på kvällen och sen äta den medan jag står vid köksön och jobbar. No muss, no fuss.

 Persimonkallgrot vinkel

PERSIMONKALLGRÖT MED INGEFÄRA OCH KANEL

1 portion

 

0,5 persimon (eller kaki, eller sharon)

1 dl havregryn

1 dl mjölk (går även att använda mandelmjölk)

1 tsk kanel

1 krm riven ingefära

 

  1. Skär persimonen i små tärningar.
  2. Häll havregryn i en liten burk, rör ner kryddor och toppa med persimonbitarna.
  3. Häll mjölken över hela alltihopa.
  4. Ställ i kallt över natten och avnjut till frukost.

 


M&M's cookies

Skrivet av Sofie Sergelius 11.11.2017

MMs cookies

I dag har jag lågstadie klassträff - femton år sedan jag gick ut sexan. Herregud.  

Jag har gått Drumsö lågstadie varmed träffen naturligtvis är på Drumsö. Mina föräldrar bor ännu här så det är super smidigt för mig att nu bara gå till andra sidan gatan där en av mina klasskaverin har sin studio och där vi ska ses. För att inte dyka upp tomhänt har jag valt att istället för att gå ut i det här äckliga höstvädret baka kex.  M&M ger i alla fall mig lite lågstadie flashbacks så det passar perfekt att ta med. Kan inte fatta att det är 15 år sedan... helt sjukt! Då trodde vi att det sku vara helt crazy att se alla efter alla år som gått. Nu är vän med alla på FB och följer alla på insta så chocken att träffa någon är ju inte precis stor. Men roligt blir det i alla fall att lite catch up. Folk har gift sig och skaffat barn. Jag blev just färdig från skolan, you know same same but different. Anyhoo vill höra vad folk sysslar med nuförtiden, vem jobbar var, var bor alla? Det ska bli kul.

M&M's ger som sagt lite flashbacks till mig eftersom pappa bruka köpa av dem. M&M's fanns väll inte helt i Finland? Vi hade Smarties här och på båten (Finland-Sverige kryssningsbåtarna menar jag) och då sku man alltid köpa dem. Men Smarties var ju mycket större så jag tänkte i alla fall inte på att använda dem i bakning. M&M's är så mycket mindre så dom passar i ganska mycket. Jag har aldrig tidigare bakat kex med M&M's så det var definitivt på tiden nu. När jag kolla runt på Pinterest så hitta jag ganska mycket recept på kex utan kakao, men jag tycker att det blev bättre med kakao i degen. Nu ser dom mera ut som stora M&M's, och inte bara kex.

MMs cookie

Tillbaka till receptet: här är ett super enkelt kexrecept med M&M's som garanterat ger dig dagens energibehov. Du kan även byta ut m&m's mot reeses pieces eller liknande chokladgodis.

 

M&M'S COOKIES

25 stycken

200 g mjukt smör

2 dl socker 

2 dl farinsocker

2 ägg  

2 tsk vaniljpulver

3,5 dl vetemjöl

3 dl kakaopulver

2 tsk matsoda

1 tsk salt  

2 dl M&M's

2 dl grovhackad choklad eller små chokladknappar

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Vispa det mjuka smöret luftigt med en elvisp, tillsätt sockret och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills en lös smet. Rör ner vaniljpulver.
  3. Kombinera alla torra ingredienser i en skild beredningsskål och sikta ner i de blöta ingredienserna. Rör om tills det bildats en jämna deg. Rör försiktigt ner chokladen och nästan alla m&m's. 
  4. Använd en tesked för att klicka upp kexen på en plåt med bakplåtspapper på. Lämna rejält med mellanrum mellan kexen eftersom dom blir större i ugnen. Vill du göra jumbo kex kan du använda en matsked för att klicka deg på pappret (men grädda då kexen 4 minuter längre).
  5. Tryck m&m's på degklumparna och grädda på mellersta falsen i 12-14 minuter.

 

MMs cookies blomma


Överraska far på farsdag

Skrivet av Sofie Sergelius 11.11.2017

Vägen till en mans hjärta går genom magen, det vet ju alla. Och i min pappas fall en flaska vin till (maten) och lyckan är total. Imorgon på söndag är det farsdag, så jag har samlat ihop ett par förslag man kunde laga åt pappa imorgon. 

Eggs Benedict gratang thumbnail

Eggs Benedict gratäng

En Eggs Benedict gratäng är inte enbart god utan även super enkel att göra! Vanliga Eggs Benedict kan kännas lite väl jobbiga att göra men en gratäng är inga problem alls :) 

Calzone

Calzone

Calzone är en italiensk pizza som i alla fall min pappa brukar beställa på restaurang. En Calzone är en pizza som vikts på hälft och har en hel massa fyllning i sig. Min pappa tar nästan alltid en Calzone då vi äter på en pizzarestaurang.

Baconhotdog webb

Bacon hotdog

Hot dogs med en baconinlindad korv är inte bara till för grillsäsongen, utan passa även utmärkt till lunch eller middag på farsdag. Hot dogs är så trevliga att göra eftersom man kan variera fyllningen, korven och brödet enligt eget tycke :)

Baconbullar

Bacon- och lönnsirapbullar

Vem skulle inte villa ha en bulla till frukost eller till eftermiddagskaffet? Med en bacon- och lönnsirapsfyllning är dessa bullar nästan oemotståndliga! Whiskeykaramellen är the cherry on top.

Pulled pork hamburgare

Pulled pork Hamburgare

Vilken pappa skulle inte tycka om en hamburgare? Pröva på en klassisk biff, en med pulled pork eller varför inte en med en kikärtsbiff?

Tonfisktemaki webb

Temaki sushistrutar

Har du inte tid att laga sushi från grunden? Då kan du bjuda pappa på sushistrutar.

 


Dr Pepper tacitos

Skrivet av Sofie Sergelius 10.11.2017

DR Pepper tacitos2

På vår första date bjöd Erik på tortillas. Han var super stolt. Sedan dess har tortillas, nachos och tacos varit ganska vanligt hemma hos oss. Vem skulle nu inte gilla mexikanska smaker?

I vårt hushåll är det jag som bestämmer över maten, obviously. Men ibland kommer Erik med önskemål. Hans senaste önskemål kom genom att han skicka en Buzzfeed video åt mig. Det var en Tastemade video på skirt steak i Dr Pepper marinad, som man sedan gjorde tacitos på. 

Tacitos är en mexikansk maträtt som består av en liten tortilla fylld med kött och ost som sedan friterats. I en tacito använder man sig traditionellt av en majstortilla men det går även att göra dem med en helt vanliga vetetortillan. Vi hade aldrig prövat tacitos tidigare so why not try them now? Jag prova receptet och kom snabbt fram till att även om det är gott, så kunde vi göra den bättre. Originalreceptet var lite väl syrligt och saknade hetta tyckte vi. Så vi gjorde tacitos igen..och igen. Nu är vi ganska nöjda så jag kan dela med mig receptet :) Här är alltså min variant på nötköttsfyllda tacitos.

DR Pepper tacitos orullade

 

DR PEPPER TACITOS

MARINAD

1 dl Dr Pepper

0,75 dl sojasås

1 saften av en lime

2  pressade vitlöksklyftor

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk srirasha 

 

400 g tunn nötkötts innerstek

 

TACITOS

8 st majstortillas

2 avokadon

150 g fetaost

1 lök

3 dl rypsolja

100 crème fraiche

0,5 dl salsa

1 msk jalapenos

2 msk finhackad vårlök

 

  1. Gör marinaden genom att blanda ihop ingredienserna i en minigrip påse. Tillsätt de tunna innerstekbitarna och låt köttet dra åt sig smak i 4 timmar eller över natten i kylskåpet.
  2. Grilla de marinerade köttbitarna i en het grill en minut per sida (lite beroende på hur tjocka bitar du har) och ställ på en tallrik för att vila i 10 minuter. Skär köttet i 2x2 cm kuber.
  3. Skala och skiva avokadon och smula sönder fetan. Skala och finhacka löken.
  4. Placera köttbitar, avokado och feta i mitten av en tortilla och rulla ihop till en spänd rulle. Upprepa med alla tortillas.
  5. Hetta upp oljan i en traktörpanna och fritera tortillarullarna 1 minut per sida i den heta oljan- Lyft över på hushållspapper så att extra olja rinner av.
  6. Placera tacitos på en tallrik och toppa med crème fraiche, hackad lök, salsa, jalapenos och vårlök.

 

 Ps. Blir tokig på att det är så mörkt om kvällarna! Min stackars kamera klarar inte av ljuset :(


Pumpasoppa med äpple

Skrivet av Sofie Sergelius 07.11.2017

Pumpasoppa med apple 1

Jo jag vet, Halloween är över men jag är inte färdig att släppa all pumpa som ännu finns. Så länge dom ännu säljer pumpa i butiken är jag en lojal konsument.  Säsongerna går super fort framåt och det känns som att man aldrig riktigt hinner göra allt man vill. Då jag på söndag var i butiken märktes det att pumpasäsongen börjar vara över. Ingen spaghettipumpa, ingen hokkaido och en liten butternut fanns kvar. Nu blev det soppa på en butternut pumpa (jag länka "receptet" på purén i listan), ett halvt äpple som fanns i kylskåpet, en öppnad burk grädde och torkad chili. Chilin fick jag av en kollega ett par veckor sedan. Chili är enkelt att torka: placera de hela frukterna på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 100 grader i 10 timmar (lite beroende på hur stora chilina är).

Pumpa och äpple är en super bra kombination eftersom äpplet (Granny Smith btw) ger en trevlig syra till rätten. De bästa rätterna är, som de flesta säkert har hört, en kombination av salt, sött, surt och beskt - alla i perfekt balans. 

Ps. Ber om ursäkt för bilderna från och med nu, hinner inte längre fota i naturligt ljus så Erik kom på att sätta en "natural sunlight" inställning på vår TV. Det är ljuset jag har att jobba med -.-. Men bättre än ingenting :) Soppan fota jag ännu utan hjälp av vår TV men det börjar vara slut nu, hinner inte hem efter jobbet i tid mera.

 

PUMPASOPPA MED ÄPPLE

4 portioner

0,5 lök

2 vitlöksklyftor

0,5 grönt äpple

1 tsk olivolja

500 g pumpapuré

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (ekologisk glutenfri med örter är den bästa)

1 dl grädde

2 msk turkisk yoghurt

1 krm torkad chili

2 msk rostade pumpafrön

1 tsk hackad basilika

 

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och äppel och fräs i olivoljan i en kastrull.
  2. Tillsätt pumpapuré efter ett par minuter och rör om. 
  3. Häll på vatten och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Låt soppan sjuda på medelvärme i 25 minuter och tillsätt därefter grädde.
  4. Häll över soppan i en matberedare och kör till en slät purésoppa.
  5. Servera soppan varm med turkisk yoghurt, rostade pumpafrön, basilika och smulad torkad chili.

 

Pumpasoppa med apple 2


Gulbets­risotto med getost

Skrivet av Sofie Sergelius 05.11.2017

Gulbetsrisotto

Det fina med hösten är once again alla härliga råvaror under skördesäsongen.  Mitt kylskåp är fortfarande fullt med gulbeta, polkabeta och annat gott. Eftersom jag var på matmässan förra veckan och Erik på skolning i Tammerfors så har jag glömt lite saker i kylskåpet som definitivt borde ätas pronto. Bland annat 4 stycken gulbetor, en öppnad getost och en burk med grädde. Bästa lösningen att bli av med allt på en gång är genom att tillreda en risotto.

Det fina med en risotto är att den är så versitil. Risotto äts ofta som en primi piatti i Italien. Primi piatti betyder den första riktiga rätten i en traditionell italiensk måltid, och äts före huvudrätten. Men vi är vana vid att servera risotto som ett tillbehör till huvudrätten.  Den här risotton lämpar sig till alla de olika alternativen: första rätten före rätt nummer två (secondi), eller som en del av en huvudrätt. 

GULBETSRISOTTO MED GETOST

4 portioner

250 g riven gulbeta 

50 g gulbeta i klyftor

100 g getost i tärningar

2 st 2 cm tjocka getostskivor (ca 40 g sammanlagt)

0,5 lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1,5 dl risottoris

1 dl vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

2 msk naturell färskost

1 msk riven parmesan

0,5 dl grädde

1 krm svartpeppar

1 tsk hackad basilika

1 krm timjan

 

  1. Skala och riv gulbetan, men spara en gulbeta som istället skärs i klyftor. Skär två skivor av getosten och tärna resten.
  2. Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked smör i ett par minuter. Tillsätt den andra matskeden smör och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills allt riset har sugit i sig all vätska.  
  4. Sänk värmen till låg. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt igen sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna gulbetan då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong först då all riset sugit åt sig allting.
  5. Stek getostskivorna i en torr het stekpanna cirka 1 minut per sida, och lyft på en tallrik. Stek därefter gulbetsklyftorna i samma stekpanna.
  6. Rör ner färskost, grädde, ost och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vide det här laget men har ännu tuggmotstånd.
  7. Servera risotton med getosten, de stekta gulbetsklyftorna, hackad basilika och timjan.

 Gulbetsrisotto thumbnail