Sofies header

Magiska Mellanöstern kurs på Arbis

Skrivet av Sofie Sergelius 14.08.2018

Kategorier:

Spännande saker på gång igen - jag ska dra min första kurs på Arbis! I april blev jag kontaktad av Arbis rektor Fredrik Kullberg som hade sett min text om mat från Mellanöstern som jag skrev för Vasabladet i slutet av mars. Han undra ifall jag var intresserad av att dra en kurs i ämnet. Why not, det lät ju riktigt kul. Och sen är det ju exakt det jag är utbildad till. Vi kom överens om att vi gör en kurs i samarbete mellan Foodly.fi och Arbis som går av stapeln i oktober 2018. Temat är Magiska Mellanöstern med fokus på Persiska råvaror och maträtter. 

Kofta webbKofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Kursen går två gånger, den 2.10 och den 9.10 och det finns 14 platser. Det som är extra roligt är att kursen ordnas i Övis hussakök, där jag gjort alla mina praktiker medan jag studerade till pedagogie magister. Det blir roligt att vara tillbaka på en bekant plats. För att inte tala om att det är roligt att hålla kurs igen. 

Baklava main2Baklava är bakelse gjord på filodeg i lager med en söt nötfyllning som hålls ihop med hjälp av en söt sockersirap. 

Jag ska så småningom börja spika fast programmet, och det blir definitivt en kycklingrätt och en dessert med massvis med honung. Vi kommer att använda nötter, granatäpple och en helt hop med kryddor. Längre än så har jag inte kommit, men ser fram emot att börja planera menyn noggrannare. Råkar någon ha förslag på maträtter som skulle intressera?

Registrering för kursen börjar den 16.8, och mera info om kursen hittar du HÄR. 


Nektarin­smoothie

Skrivet av Sofie Sergelius 10.08.2018

Kategorier:

Nektariner är äntligen i säsong! Jag bruka älskar nektariner och persika då jag var yngre, men av någon underlig anledning är jag nuförtiden allergisk mot skalet på stenfrukter. Tyvärr leder det till att jag sällan köper dem. Men nu då nektarinerna dominerar fruktavdelningarna i butikerna och doftar så gudomligt kunde jag inte motstå frestelsen. Och ifall jag vill äta dem råa så tycker jag de passar bäst just i en smoothie.

Nektarinsmoothie 1

NEKTARINSMOOTHIE

2 nektariner

1 banan

1 dl frysta apelsinisbitar

0,5 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

frysta hallon till servering

Gör apelsinisbitarna genom att hälla apelsinsaft i isbitsformar och vänta till de stelnat i frysen.

Skala nektarinen och skär i klyftor. Placera samtliga ingredienser i en blender och kör till en slät smoothie.

Häll frysta hallon i ett glass och häll över smoothien. Servera kall.

 

 Nektarinsmoothie 2

BTW: Flow here we come! Jag och Erik sitter faktiskt nu i tåget på väg till Helsingfors eftersom vi har biljetter till kvällens Flow festival. I can't wait! Vi KAN INTE missa Bonobo! Vi va på deras keikka senast dom va på Flow och det var awesome, men tyvärr missa vi en stor del av konserten. I år tänker jag inte missa en sekund. Flow har även helt super utbud av mat och dryck. Jag tror det ska bli något från Grön åtminstone.


Viol­plättar

Skrivet av Sofie Sergelius 05.08.2018

Kategorier:
Taggar:

Ätbara blommor har varit en trend redan en längre stund, inte bara för att dom är sjukt snygga, utan även för att flera blommor tillför en unik smak till maträtten eller drycken. De ätbara blommorna fungerar bäst då de är riktigt färska, men det går även bra att använda torkade blommor. 

Under veckosluten brukar jag och Erik satsa på frukosten, och brukar ofta äta olika äggrätter, smoothieskålar eller annat lite lyxigare vi inte har tid med under vardagen. Under våren gjorde jag en del mat och dryck med syrénblommor men tänkte att jag definitivt ännu måste prova på någon annan blomma i matlagningen. Violen har en mild, lite mintaktig smak som gör att den passar utmärkt i desserter, drycker eller som smak i en färskost. 

Violplattar

Blommor köpta från blomsteraffärer lämpar sig sällan för matlagning eftersom de ofta sprejats med pesticider. Undvik att plocka violer eller andra ätbara blommor som är nära en väg. Violerna jag använde är från sommarstugan. Som en flerårig blomma kommer våra violer alltid i mängder i en och samma blomlåda. En gång i tiden då mamma plantera violerna var det kanske en fyra eller fem olika sorter, men nu efter ett par år är alla våra violer helt mutanter. Alla ser olika ut, men det är bra snyggare så :)

Violplattar tredje

Violer passar som sagt bra just i desserter, och plättar är en dessert såväl som en extra lyxig frukost. Här är ett klassiskt recept på plättsmet som jag bara tillsätt violer och Cointreau i. Cointreau går även bra att byta ut mot Grand Manier, och violerna kan man substituera med övriga ätbara blommor såsom lavendel, rosor eller syrén.

VIOLPLÄTTAR

4 portioner

140 g vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

25 g smält smör

2 msk strösocker

1 msk Cointreau

2 dl tvättade violer + extra för dekoration

smör till stekning

lönnsirap, blåbär och hallon till servering

Vispa ihop vetemjöl med mjölk, ägg och smält smör. Tillsätt socker och Cointreau. 

Hetta upp en plättpanna med smör och häll cirka en halv deciliter med smet i plättpannan. Stek plätten ett par minuter. Sväng på plätten och strö över av violerna. Stek i ett par minuter tills plättarna är färdiga. Upprepa med resten av smeten.

Servera plättarna med lönnsirap, hallon och blåbär. Du kan även blanda ihop lönnsirap med lite Cointreau och hälla det över de färdiga plättarna. Strö över mera violer strax innan servering.

 

Violplattar andra

 


Bröllop i Alicante - happily ever after after all

Skrivet av Sofie Sergelius 29.07.2018 | 1 kommentar(er)

Taggar:

”Ditt bröllop- det den bästa dagen i ditt liv”. Så brukar man höra folk beskriva sin bröllopsdag. Jag är här för att förstöra den illusionen. Vi tar det från början:

Jag har börja skriva på det här inlägget flera gånger under den senaste månaden, men varje gång jag började blev jag så irriterad och måste sluta. Vilket i och för sig är bra, just bear with me. Jag och Erik valde att gifta oss i Spanien på grund av att vi allt för ofta hamnat ut för the business end av det finska vädret. Nåh. Vi ville ju ha ett litet och intimt bröllop med bara närmaste familjen, så varför inte göra det till ett destinationsbröllop? Fest under en dag, men party under en hel vecka med hela familjen? Underbar idé inte sant? Och i Spanien kan vädret inte fuck us over. Wrong.

Vi går inte in på det nu, men mitt flyg ner var redan en total katastrof. (Sidospår: För det första tog mig tre veckor att för första gången skratta åt hela den här bröllopsfarsen. Och det var tack vare mina alldeles fantastiska arbetskompisar. På en AW hemma hos Anna berätta jag hela storyn, och på något sätt hade det blivit lite lustigt). Det hela börja alltså med en drink för mycket med mina vänner kvällen innan flyget. Jag mådde alltså inte sådär super-duper resan dit. Men vi kom fram i alla fall. De var bara inte så där super romantiskt att vara på väg till sitt bröllop då en papperspåse var min livslina under ett fyra timmar långt fullsatt flyg. 

Sofie Erik 1

Väl framme tänkte jag att det värsta är över. Wrong. Dagarna innan bröllopet börja min egentliga spiral. Jag hade ju tagit allt så chill, och märkte nu att det var ett ENORMT misstag. Jag hade ju inte någonting klart! Min första dag hade gått åt till återhämtning, andra till att handla mat och träffa prästen, tredje dagen till att handla mera mat och en wine-tasting i vår lägenhet för hela familjen (vi hade inte valt vinerna till festen så det måste vi naturligtvis ännu göra), och sen plötsligt var det kvällen innan bröllopet. Så efter en liten meltdown hjälpte mamma mig med att skapa en to-do lista och dela upp ansvar bland alla. Maten skulle vi göra själv, men jag hade glömt att specificera något. Det blev panikmöte, men alla fick sina uppgifter. Någon fråga vad vi gör om det regnar. Bah - det regnar inte i Spanien. Vi behöver ingen back-up. Just.

BRÖLLOPSDAGEN

Dagen kom. Och det var dåligt väder. Inte var det ju alls så att jag redan var helt galet stressad. Det kom en del regnskurar under hela förmiddagen, men sen verka det klarna upp. Huh. Jag börja redan gå i övervarv.

Sofie Erik 236

För att lugna ner mig tog jag ett långt bad. Det gick ju inte så bra. Medan jag försökte ligga i badet ringde min telefon om och om igen. " Kan blommorna hämtas ren en timme tidigare än jag skrivit i schemat? Visste jag att det ser ut att börja regna?" Så jag blev extra stressad. Men c'est la vie. Nu skulle jag bara på något sätt hinna göra mig klar, och be till alla gudar jag någonsin hört om att det inte sku regna. 

Det kom ett par riktigt små regnskurar efter att allt var dukat och dekorationerna var på plats. Någon extremt smart person kom på att täcka hela alltihopa (bord och stolar) med ett stort plastskynke, så att bordet inte skulle förstöras av flera skurar. Det kunde ju inte gå snett mera? Hår?-check. Dukning?-check. Löften?-check. Gäster?-check. Allt såg bra ut.

När blommorna kom ville jag gråta. De var de vackraste jag någonsin sett! Tre stora center-pieces, min brudbukett och blommor i håret åt mig och Eriks systrar. Allt för 220€. Alltså wow.

Sofie Erik 280

Håret ansvara Malin, Eriks syster för. Då lugna jag ner mig lite, tog en Mimosa och skrev mina löften. Erik satt och gjorde samma sak, men en Mimosa i hand han med. Jo vi var inte ute i sådär super god tid. Men vi hade tid. Ceremonin skulle börja 18.00, och nu var klockan 14.00.

Sminket fixade jag själv enligt de instruktioner jag fått från Janina. Allt gick bra enda tills jag skulle sätta mina lösögonfransar på plats. Oh. My. God. Det gick så bra då Julia visa hur jag skulle göra, men nu då jag va liiiite stressad var det bara ett skämt. Jag fick två på plats, tappa en, försökte korrigera och drog i misstag ut båda fransar jag fått snyggt på plats. Jag gav upp efter 25 minuter. Då var det 20 minuter kvar till vigseln. Vid det laget att jag kom ut ur badrummet var hela himlen mörk. Det var bara en tidsfråga före regnet skulle börja ösa ner. 

Fotograferna och prästen kom nästan samtidigt, i god tid före vi bestämt. Vid det här skedet var det bara 10 minuter kvar tills vi skulle vigas. Det kom en liten skur, och vi fundera på att flytta på ceremonin, men då var alla redan på plats. Vi bestämde oss för att köra i alla fall. This is it. Gästerna gick och jag blev kvar med pappa. 

Sen hände det mirakulösa: himlen klarna och regnet sluta. Medan jag och pappa gick längs med Calle Bach sken solen och människor som stod på balkongen ropade lyckönskningar. De flesta ropa något på norska, men jag antar att det var lyckönskningar you know

CEREMONIN

Jag och pappa gick längs med "altaret" medan låten Death And All His Friends av Coldplay spela. Låten är tudelad och första delen spela medan gick gick dit.

Sofie Erik 17

Sofie Erik 27

Ceremonin var härlig, och prästen var helt fantastisk! Det kom en skur mitt under ceremonin, men vid det skede brydde vi oss inte alls. Prästen Gunnar drog dessutom in det i sitt tal om hur vi även under motgångar ska se ljuset, som just då bröt ut från molnen.

Sofie Erik 34

Vi bytte inte ringar, men prästen välsigna dem så att våra förlovningsringar like magic blev vigselringar. Han va stencool. Efter att vi gav våra löften (Jag lova läsa igenom Eriks kod även om jag inte förstår något och se på hans favorit trumvideon på Youtube med honom. Han lova äta allt jag serverar honom, och diska i all oändlighet).

Sofie Erik 39Sofie Erik 43Sofie Erik 58

Malin tryckte på musiken, och andra delen av låten Death And All His Friends spela. Den som inte hört den här låten uppmanar jag att snabbt söka fram den. Och lyssna på repeat.

Sofie Erik 77

Eftersom det inte regna just vid det här skedet bestämde vi oss att istället för att gå och ta en bröllopsskål bara nu genast ta alla porträtt på oss - vi vill inte utmana ödet något mera. Vi gick ut mot stupet och tog porträtten mot den karga spanska naturen.

(Sidospår nummer 2: Jag och Erik är så onaturliga framför kameran – de som känner oss vet att det helt enkelt inte går att få en bra bild på oss ifall vi vet att någon försöker ta en bild. Jag var i alla fall lite nervös på hur det skulle gå. Hur ska man egentligen vara naturlig framför kameran?)

Efter en stund kom vi in i rytmen och blev lite naturligare framför kameran. Det var faktiskt riktigt roligt att bli fotad. Men sen jag noterade att Erik hade några konstiga brun/orange fläckar på sina axlar. ”Vad har du här?” ”Sidu, kanske det har kommit från din bukett?” Så under ett par (lyckliga) minuter trodde jag att det bara var pollen från min bukett. Medan vi tog nästa bilder blev fläckarna på Eriks axlar flera, och då var min bukett inte med i bilden. No way. Regnet var brunt - hur är det ens möjligt? Jo det finns något som heter Blodregn. När de röda sandpartiklarna från Sahara blandas med regn kallas det blodregn för sin karaktäristiska färg. Det var inte lika illa som det var 2015, men under kvällens lopp färgades vita kläder och bordsdukar orange/bruna. Och det hände så klart just under vårt bröllop. Awesome. 

Sofie Erik 142

Efter att vi tagit våra porträtt blev det tal och skål inomhus på grund av regnet, men sedan blev det uppehåll igen och vi drog undan plasten från bordet och börja laga mat. Det gick ganska bra. Pappa grilla Carabinieros (Cardinal Prawns), som jag sett fram emot under närmare fyra år. Eriks pappa och farfar grilla lamm. Vi andra skåla med skumppa. Planen var att vi kl 20.30 skulle börja äta.

Sofie Erik 261Sofie Erik 315Sofie Erik 284

Det kom en del uppehåll i regnet under kvällen, så vi sprang av och an, in och ut och hoppades på att vi mot förmodan skulle kunna äta ute. Då solen börja gå ner och alla bilder var tagna bestämde vi oss för att försöka äta ute. Vi lyfte upp parasoll, men det räckte inte åt alla. Vi gjorde vad vi kunde. 

Sofie Erik 318

Tyvärr gick det just som jag fruktat. Regnat slutade aldrig, och de som inte satt under parasoll blev blöta, med bruka fläckar där regndropparna träffat. Vi kämpa på i nästan 1 timme. Pappa höll tal. Vi åt Carabinieris (som jag ska skriva ett helt skild inlägg om ännu). Vi är finländare! Vattnet får oss inte att smälta! Men att bli dränkt av sandblandat regn är inte idealet.

Klockan 22 slängde vi in handduken. Hur mycket jag än önskade så hade kvällen och middagen inte gått som jag hoppades. Sen blev mamma sjuk. Hon måste gå och sova. Jag var så orolig att jag inte alls kunde koncentrera mig mera. Gästerna försökta lugna ner mig, och jag tog mitt andra glas vin. Jag hade varken ätit eller druckit. Bara stressat över vädret. Även om jag inte alls hade lust att gå ut och baila-baila så hör det lite till att man går ut efter sitt bröllop. Vi tog taxi in till Alicante centrum, alla ungdomar förutom min bror och hans flickvän, och Eriks pappa. Väl inne i Alicante var alla gator bruna av sand men fullproppade med människor. Det var hett och trångt.

Klockan 1 sa Eriks pappa att han vill börja fara hem, och det var det perfekta tillfället för mig att åka hem. Men Eriks kompisar, Malin, hennes pojkvän och Erik ville stanna och dansa, så jag tog en taxi med Jari (Eriks pappa) och Eriks syster Vilma. Då vi kom tillbaka till lägenheten kunde jag inte somna. Jag gjorde det jag brukar då jag är stressad - jag städa. Diska undan allt, torka alla ytor och bar in allt skräp från gården. Det var inte bröllopsnatten jag tänkt mig.

EFTER BRÖLLOPET

De följande fem dagarna koncentrera jag all min energi på att bara lugna ner mig. Mamma var sjuk ännu i ett par dagar vilket ledde till att vi inte gjorde allt det vi planerat. Men nu sken solen, så det kunde vi njuta av i alla fall. Ironi liksom. 

Två dagar efter bröllopet hade vi rääppiäiset, det vill säga att vi bjöd in alla bröllopsgäster till oss en gång till, duka borden ute på terrassen, och både åt och drack av allt som blivit över från festen. Och tro mig det var en hel del. Malin och Vilma dök upp lite senare med sina pojkvänner då vi just avslutat måltiden, dom hade varit och shoppa. Malin höll sen på något konstigt sätt på och vifta med handen. Efter en stund reagera Eriks mamma på att Juho hade något blänkande på ringfingret. Där va en ring. Hon och Juho hade förlovat sig inne i Alicante strax innan de kom till oss. Vi öppna skumppan som blivit över från festen (typ 5 flaskor) och skåla åt det lyckliga paret. När/var/hur blir det bröllop? Efter en del leende kom det fram att dom vill köra samma race nästa år. Samma set-up, samma ställe, nästan samma tidpunkt, nästan samma människor. Att dom haft så roligt att dom oavsett vädret vill göra samma sak gjorde mig otroligt lycklig och lättad. Vi firar vår första årsdag på samma ställe, i hop om bättre väder. Bröllop i Alicante 2019 - watch out! 

Sofie Erik 254

Nu har det nästan gått två månader sen bröllopet och jag kan skratta åt det hela. Mamma blev frisk, det var bara ett virus, Malin och Juho bjöd oss på nytt bröllop, och de facto är jag gift - vilket ju var hela poängen med allt.

Och sen kom bilderna från fotograferna. Och jag har aldrig sett så lycklig ut. Varenda bild stålar av lycka. Det är mörka moln och i vissa bilder syns regnet, men det syns inte i våra ansikten. Alla gäster ser glada ut. Jag och Erik ser galet kära ut. De mörka molnen och regnet gjorde dessutom det att den annars rätt tråkiga vyn blev spektakulär. Alla bilder är intressantare på grund av stormen som gror. Medan jag nu skriver det här inlägget kan jag inte göra något annat än le. Det var definitivt en fest vi aldrig kommer att glömma. Dramatik i överflöd. Men nu finns enbart bilderna och minnet kvar. Och som man ser var det definitivt värt att satsa lite extra på bra fotografer. Här kommer nu en bildbomb:

Sofie Erik 21Sofie Erik 69Sofie Erik 289Sofie Erik 214Sofie Erik 212Sofie Erik 325Sofie Erik 180Sofie Erik 183Sofie Erik 179Sofie Erik 111Sofie Erik 104Sofie Erik 102Sofie Erik 196Sofie Erik brollop web 95

Att bilderna blev så bra har lett till att jag börjat ifrågasätta hur roligt jag egentligen hade. Inte kunde jag ju se på lycklig ut på ALLA bilder ifall jag inte på riktigt njutit av dagen? Är jag bara så dramatisk i min tillbakablick på eventet? Vad lär jag mig av det här? Sluta gnälla och njut av stunden! Jag behöver inte vara olycklig över att det inte gick som jag hoppades. Nu är vi gifta - till death do us part. Med kick-as bilder som påminnelse!

Sofie Erik teaser 2

Ifall jag får ge någon som planerar ett bröllop lite tips? Jag är ingen expert men två saker har jag lärt mig:

1. Njut av stunden. Hur det än går.

2. Satsa på blommor och bilder. Blommorna och fotograferna gjorde att jag kommer att kunna tänka tillbaka på vårt katastrofbröllop med ett leende på läpparna.

Sofie Erik 309

Over and out - Fru Sofie Sergelius (told you att jag sku behålla namnet)

Sofie Erik 140Sofie Erik 149

Bilder tagna av Katja och Simon från Slovenien. Deras webbsida finns HÄR och instagram HÄR.


Världens bästa Släpärter

Skrivet av Sofie Sergelius 17.07.2018

Släpärter är en maträtt jag starkt associerar med varma sommarkvällar på lande (sommarstugan). Men det tog mig till vuxen ålder att förstå att det inte är en rätt som ALLA känner till, vilket jag trott under min barndom. Alla jag kände åt släpärter på sommaren, men då jag flytta till Österbotten möttes jag av "Vah?" "Vad menar du?" då jag tala om sommarminnen och släpärter. Ni som nu funderar samma sak kan jag berätta att släpärter är hela ärtskidor som kokats i saltat vatten och serveras med smör. Ärterna doppas i smöret och äts som så. Och det är galet gott!

Ja, så efter att i sex år ha bott i Vasa, och bloggat i nästan 1.5 år, skriver jag äntligen ut receptet och instruktionerna på älskade släpisar, eller apposet som det heter på finska.  Receptet är räknat för 4 personer som förrätt. Enjoy ♥

Slaparter i skida andraBasta slaparter

SLÄPÄRTER

2 liter (800 g) åkerärter 

1 msk salt

150 g smör

flingsalt

Koka upp vattnet och tillsätt salt då vattnet kokar.

Koka de hela ärterna tills de är mjuka men inte faller sönder, 15–20 minuter (ju färskare ärter, desto snabbare blir de klara). Smält smöret medan ärterna kokar.

Häll av vattnet från ärterna och servera med det smälta smöret, som hällts i ett snapsglas och toppats med flingsalt. Doppa ärterna i smöret och dra hela ärtbaljan mellan tänderna så att ”trådarna” blir kvar medan ärterna kommer in i munnen.

 

Ata slaparter

 

*Det kommer att falla en del ärter i smöret, men det är den bästa biten! Då alla ärter är uppätna "dricker" du smöret med de lösa ärterna, som en shot som avslutar måltiden. Är du en hälsonisse kan du bara fiska upp de smördränkta ärterna med en gaffel.

 
Slaparter tva

Slaparter uppatna narbild


Croissant med sikröra

Skrivet av Sofie Sergelius 14.07.2018

Kategorier:
Taggar:

Hav, sol och utekök- så har mina dagar den här veckan sett ut. Jag har varit en vecka på sommarstugan och laga recept till tidningen, och det börjar komma fisk (och hamburgare) ut genom öronen. Men det blev lite rester, och på dem har jag försökt trolla ihop något trevligt till bloggen, som nog nu fått lida. First out - fyllda croissanter.

Fyllda croissanter är ett extralyxigt sätt att börja dagen. I det här receptet går det bra att även använda andra fiskar än sik, såsom lax eller böckling.

Sik croissant main

SIKFYLLDA CROISSANTER

2 croissanter

100 g stekt eller ugnsbakad sik (går även bra med rökt sik)

2 msk crème fraiche

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm citronsaft

1 msk finhackad persilja

0,5 dl babyspenat

 

Rör ihop siken med crème fraiche, salt, peppar, citronsaft och persilja.

Skär croissanterna på hälft och fyll dem med sikröra och babyspenat.

 Sik croissant


Blogglista om mat - summer edition

Skrivet av Sofie Sergelius 02.07.2018

Kategorier:
Taggar:

I'm back! Tar en mjukstart med bloggandet genom att fylla i en somrig bloggslista. På onsdag åker jag till Kimito för att fixa recept för resten av sommaren, så att jag kan ta resten av min semester i augusti. Men före det har jag fyllt i en rolig liten matbloggslista med sommarens favoriter. Synd nog har jag inte flera bilder på mina favorit sommarrätter, har inte hunnit tillreda så mycket ännu. Men håll ögonen öppna, det kommer nog mera strax.

SOMRIG MATLISTA

Bästa sommarfrukosten: Alla sorters smoothies och smoothiebowl - jag får helt enkelt inte nog av dem! 

Jordgubbssmoothiebowl fjarde

Bästa sommarlunchen: På sommaren tycker jag om att äta antingen en sallad med lax, sushi, eller en mättande smoothie.

Smoothies brun gronLäcker grön smoothie

Bästa sommarrestaurangen: Det beror lite på. Portside i Dalsbruk assossierar jag starkt med sommaren, och samma gäller ju nog Skiffer i Helsingfors. I Vasa är det nog nästan bara Strampen jag tänker på då någon frågar var man kan äta ute i solen en vacker sommarkväll.

Bästa mellanmålet under varma dagar: Definitivt iskall vattenmelon! Vattenmelon går äta som sådan, i en sallad till exempel med feta, eller pressad som saft.

VattenmelonsalladVattenmelonsallad för alla tillfällen.

Favorit livsmedel under sommarmånaderna: Under sommaren älskar jag zucchini, champinjoner och tomater i alla storlekar och färger.

Zoodles med avokadopesto webbZoodles med en avokadopesto

Favorit drycken/drinken: Kommer nog aldrig att tröttna på Sangria. Sangria gjord på vitt vin, rött, rosé eller skumppa. Allt fungerar. Och gott är det också då man byter ut skumppan mot alkoholfri skumppa. Det finns verkligen super goda alkoholfria skumppan nuförtiden - ska ta och laga en lista i något skede :)

CavasangriaSnygg Cavasangria

Mitt bästa sommarrecept: Sherryabborrre, hamburgare och grönsaksknyten med chilisås. Det behöver inte vara komplicerat på sommaren.

RacletthamburgareEnkel hamburgare med racletteost

Kycklingburgare brieKycklingburgare med djävulssylt

Sommarens guilty pleasure: GLASS! Ylläri. Jag är garanterat inte den enda som har just glass som "kan inte leva utan"-rätten under sommaren.  Recept på den här gudomligt goda (och enkla) glassen kommer i Vasabladet, Åbo Underrättelser och Österbottnens Tidning inkommande torsdag.

Dulce de leche glass bred

Det var kort och koncist min somriga matlista. 

PS. Jag kommer nog att skriva en uppdatering om bröllopet, men väntar ännu på bilderna från fotograferna :) Stay tuned, inlägget kommer att vara lite annat än de flesta kanske tänkt sig.


Fixa bröllopsmaten själv - ett annorlunda bröllop i Alicante

Skrivet av Sofie Sergelius 05.06.2018 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Bröllop är något rätt så många planerar under flera år. Väljer tema, färger, stil, decor, catering - you name it. Vi valde att göra saker lite annorlunda.

För det första började jag och Erik planera bröllopet typ i februari. Datumet råka bli vår förlovningsdag eftersom vi skulle vänta på att Eriks syster skulle presentera sitt examensarbete nu i slutet av maj, men inte så sent att de som arbetar under sommaren inte skulle hinna fixa ett sommarjobb. Början av juni lät perfekt, och sen kom vi på att ifall vi tar andra veckan i juni så är lördagen vår förlovningsdag. Nu behöver jag bara komma ihåg ett datum forever! Med tanke på att vi båda glömde vår 5-års dag två veckor sedan är det bara bra att vi inte behöver komma ihåg hundra olika datum.

Matlagning och måltid

Maten kommer att vara bröllopets huvudprogrampunkt. Det blir ingen dans, inga lekar, inga uppgifter. Vi ska laga mat hela familjen tillsammans, det är vårt program. Eriks farfar och pappa kommer att grilla lamm, min pappa fixar skaldjur, mammorna fixar tillbehör och dessert, och syskon + avecs har fått uppgiften att se till att alla har något att dricka. Enkel arbetsfördelning inte sant? Så här gör vi alla allting tillsammans och får garanterat njuta av god mat i bästa möjliga sällskap. 

Menyn kommer (hoppeligen) att se ut så här:

  • Tapasbricka med manchego, chorizo, serrano, frukter, marinerade oliver
  • Grillade lammkotletter, aioli, klyftpotatis
  • Grillade marinerade räkor (Carabinieris om vi hittar av dem), smörsås, örtris
  • Tomatsallad med manchego, serrano och örter
  • Glass med färska frukter, bär och maränger
  • Olika spanska ostar

Grillat lamm Lammkotletter. Ska försöka hitta såna med mera kött på benet :)

 

Dryckerna är lite flummigare, men jag har planerat att vi i alla fall ska ha följande tillhands:

  • Vitt vin (riesling och pinot grigio)
  • Rosé (no clue ännu)
  • Rött vin (merlot, pino noir?)
  • Cava - Marina Alta Bruit
  • Sangria (gjord med skumppa, färska frukter, en aprikoslikör och mineralvatten)
  • Öl - San Miguel

Marina Alta Den svarta flasken till höger är skumppan vi ska ha. Och eventuellt även vita vinet i mitten.

Som det märks är vinerna lite oklara ännu, men det har vi en lösning till. Mina och Eriks föräldrar har inte träffat varandra värst många gånger, eftersom Eriks föräldrar bor i Kokkola (Karleby) och mina i Helsingfors. Deras uppgift på torsdag får bli att välja rödvin och rosé som ska serveras på bröllopet. Tror att det kommer att bli en rolig liten get-to-know-oneanother övning för dem. Sen får syskonen välja det vita vinet. Jag och Erik har redan valt skumppan, men borde ännu välja ut en champagne som serveras då vi skålar. Sen är även drickorna fixade.

Vi kommer att grilla ute på gården och sedan äta vid ett långbord (alternativt tre små bord) någonstans där på gräsmattan. Och that's it. Enkelt men gott. Nu ska bara allt ännu gå enligt planerna :)

 

Lite mera om bröllopet, för den som är intresserad

Klänningen är efter måååånga om och men vald. Valet låg mellan två väldigt olika alternativ, varav båda hade sina positiva och negativa sidor. Ena var liiite liiite kort, medan den andra var liiite liiite för vardaglig. Då undra mamma ifall jag inte kunde föra den lite för korta klänningen och förlängas? Nåh det var ju igår på måndag, och nu sitter jag redan i tåget påväg till Helsingfors. Klart att de sku gå :) Jag vek in till Alexandra & Mia, en syateljé som är helt under Vasabladets kontor på gatunivå. Och herregud vilken service! Jag vet inte vem jag talade med, men hon kolla på klänningen, sa att det nog går att fixa ifall jag hittar en passande tygbit som vi kan lägga till. Jag och Linn gick till en affär som säljer spets och snören, typ lokalen bredvid, och hitta en helt perfekt spetsbit!  Och vips på en timme hade klänningen blivit helt perfekt! Nu är jag jäkligt nöjd med en klänning jag först var lite skeptisk till - alltså vilken skillnad ett par centimeter och en liten alterering kan göra.

Sminket och håret ska jag fixa själv. På mina polttarin hade mina kompisar fixat dit en make-up artist som fixa mitt hår innan vi gick ut och äta, och tanken var att hon lite sku tipsa om vad jag själv kan fixa till bröllopet. Det blir lockar och en fläta, antingen dutch braid eller waterfall. Men då vi satt där och tala kom jag fram till att damn jag behöver ju hjälp med mitt smink, kanske hon kunde lära mig göra en brudsminkning. Jag lär mig fort, behöver bara någon som kan visa hur jag ska göra. Vi kom överens om att hon går med mig och köper allt jag behöver, kollar att allt passar min hudton etc. och sen lär hon mig göra en komplett sminkning. Så det var jag och gjorde nu i maj. Janina Hassinen heter hon, och är jäkligt duktig. Hon gjorde först på ena halvan av mitt ansikte och sen sku jag kopiera. Efter det har jag övat mig hemma. Sminket är ljust, fräsch och jag ser ut som mig själv. En bättre variant av mig själv alltså. Sen kom Julia till mig igår och visa hur jag fixar lösfransar. Det gjorde verkligen en skillnad. Har aldrig haft lösfransar tidigare, så det att Julia orka se på då jag bara fumla med dom där små jävla fransarna är ett under. Att sätta fransar är nog inte min starkaste sida. Men I got this nu :) IMG 20180509 165125

Blommorna ser jag verkligen fram emot. Har beställt en stor bukett, blommor till håret, och tre centerpieces till bordet. Det blir säkert något i stilen med bilden här nedan.

Vulvuzela2 Vet inte vems bild det här är, men floristen skicka att den här stilen har dom lagat till andra bröllop. Så vi hoppas på det bästa :)

Vigseln är kl 18.00, vet inte var på området ännu, det får vi se då vi flyger dit imorgon på morgonen. Ingen panik liksom. Samma gäller vart vi ska duka upp till middag. Någonstans där på gräsmattan men vart vet jag inte. Får se imorgon då vi landat. Onsdagens program är att hitta alla ställen vi ska röra oss på. Ja och gå till matbutiken för att kolla råvaror vi har att jobba med.

Ska jag byta namn? Nope. Sergelius är en del av min identitet och jag känner ingen press på att måsta byta namn. Så jag håller mitt namn och Erik är okay med det.

Countdown T-minus 5 days. Det är bara ett par dagar kvar, och en hel del mat som ska handlas, ställen som ska tittas på, blommor som ska hämtas, fotografer att bekanta sig med och drickor som ska väljas. Jag tar en bloggpaus nu under resten av bröllopsveckan, men tänkte återkomma med recept på det bästa sedan under nästa vecka. Stay tuned for more.


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Ny vecka, ny lista. Fick en rolig utmaning av Nathalie ett par veckor sedan: att fylla i en "tre bra saker" lista! Det är en tid sedan vi haft listor på Foodly (my bad) så jag tänkte att det här kunde ju vara kul. Och som Nathalie skrev - ett sätt att få tummen ur, och skriva ett blogginlägg. Jag har också bloggat lite dåligt den senaste tiden, känns som att tiden bara rinner iväg med allt bröllopsplanerade och kvällarna går helt enkelt åt till allt möjligt annat. 

Tre bra saker med mina dagar

* Jag väljer själv var och när jag jobbar - Det är en av de bästa fördelarna med mitt jobb, att kunna välja var och när jag jobbar. Ett par veckor sedan då björkarna plötsligt börja blomma för fullt hade jag jätte svårt att andas

* Mitt hem - Jag älskar vår lägenhet. Den är varm, ljus och har karaktär. Eftersom vi har fönster åt tre håll lyser solen nästan oavbrutet hemma hos oss. Det är alltid så härligt att komma hem, till en lägenhet man verkligen tycker om.

* Spotify - the love of my life. Typ. Jag skulle inte klara mig en dag utan musik, är helt beroende, och det fina just nu är att jag oavbrutet i princip kan lyssna på musik på kontoret. Om inte annat så blir mina dagar i alla fall mycket bättre av musik.

 Spotify

Tre bra saker med mig

* Min kreativitet - en orsak till att ingenjörsyrket aldrig riktigt var något för mig. Jag tycker om att laga mat, att fota och skriva. Det jag gör nu ger mig ett utlopp, och har fått mig att inse hur viktigt det är för mig att kunna arbeta med något kreativt.

* Min ambition - jag är väldigt ambitiös av mig, och har stora planer. I'll tell you about them one day.

* Min nyfikenhet - jag ser nyfikenhet som en bra grej hos mig, speciellt med tanke på mitt jobb. Jag måste vara nyfiken för att komma på nya saker bland annat i köket

 Jordgubbssmoothiebowl main På grund av bloggen satsar jag lite extra på maten - och det är ju roligt.

Tre bra saker i mitt liv

* Mina vänner - jag har den otroliga turen att ha många, och alldeles fantastiska vänner. Love them more than life.

* Min familj - jag har den otroliga turen att ha en fantastisk familj. Hela min familj är härlig, men jag önskar att jag sku träffa dem oftare.

På senaste tiden har jag bara blivit orolig över hur min mormor och morfar och farfar har det. Alla är rejält över 80, och eftersom jag bor så långt borta från dem, som alla bor i Helsingfors, känner jag ångest över att jag inte spenderar mera tid med dem.

* Erik - hur cliché det än låter så är det nog så att Erik är det bästa i mitt liv.

 Erik med paella Erik i Spanien med en enorm Paella - receptet hittar du här.

Tre bra saker det här året

* Nya vindar på jobbet - det händer en hel del på jobbet, och har gjort det redan under en tid. 

* Bröllop - helt galet det här med bröllopsplanerande! Vi ska ju bara ha det litet och chill, bara närmaste familjen, men ändå har det blivit en stor sak att fixa. Blommor, fotografer, klänning, mat.... såååå mycket att fixa! Nu börjar så småningom allting vara på det klara, och tur det. Bröllopet är på lördag. Inkommande lördag. Och idag är min sista arbetsdag före semestern :) Mihihihi. Polttarin hör säkert hit :) Det var en awesome dag indeed.

* Vädret. Nej, det är inte ett tråkigt svar. Just nu har våren aldrig varit finare, eller kanske det här redan räknas som sommar. Hur som haver har det hittills varit ett mycket fint år. Kallt då det ska vara kallt, och nu den här härliga värmen. Jag ser verkligen fram emot att njuta av min semester, den första riktiga semestern i mitt liv.

 IMG 20180407 154333Harry Potter polttarin i april. Mina vänner känner verkligen mig.

Tre bra saker med bloggandet

* En digital kokbok med alla favoriter - i bloggen har jag samlat mina favoritrecept, så även om jag skulle sluta blogga någon dag skulle jag ha kvar en massa bra minnen. Bloggen har gjort det att jag för första gången verkligen skrivit ner ett recept istället för att varje gång jag gör en av mina favoriträtter provar och smakar mig fram.

* Utmanar - bloggen utmanar mig i köket. Jag täcks inte skriva om helt vad som helst mera, det känns som om man borde uppehålla en viss standard, så jag försöker satsa lite extra varje gång jag bloggar.

* Inspirerar - bloggen inspirerar mig dagligen. 

 Gulbets och getostgrot 4

Det var hela listan :) Nu är det min tur att utmana följande bloggare. 

Jag utmanar:

Fia, Hanne och Anna


Batat­franskis­skål med ägg och bacon

Skrivet av Sofie Sergelius 02.06.2018

Kategorier:

Batater älskar verkligen bacon! För ett tag sedan hittade jag ett alldeles härligt recept med batat, bacon och ägg - en rätt som smakar frukost men fungerar som middag! Nu har det blivit litet av en ny favorit hemma hos oss eftersom rätten innehåller flera av våra favoritsmaker - just sötpotatis, bacon, ägg och guacamole. Perfection. Så bestäm själv när du serverar härligheten ;)

Batatskal med bacon close

BATATSKÅL MED BACON

Batatfranskisar

2 batater

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk rökt paprikapulver

0.5 tsk spiskummin

1 tsk salt

3 msk olivolja

 

Guacamole

2 avokadon

0,5 lime

2 vitlöksklyftor

1 krm chiliflingor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar 

 

Tillbehör

2 ägg

150 g bacon

4 vårlöksstjälkar

2 msk créme fraiche

 

Värm ugnen till 200 grader.

Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager.

Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter.

Stek baconet knaprigt och placera på ett hushållspapper så extra fett rinner av. Stek ett ägg i  taget i samma stekpanna som baconet stektes i. Gulan får gärna vara rinnande.

Finhacka vårlöken.

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Lägg franskisarna i en skål, klicka över av guacamolen, créme fraiche, smula över av det knapriga baconet och placera det stekta ägget överst. Strö över av den finhackade vårlöken och servera.

 Batatskal med bacon close second

 


Syrén­sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 30.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Sangria hör till sommaren, och syréner hör till försommaren. En kombination av dessa kan alltså inte bli annat än en läskande dryck som får en att tänka på semester. 

Syrénen utanför vårt hus har aldrig varit vackrare, hela den här våren/sommaren känns som att Finland verkligen vill visa sin bästa sida. Nu lönar det sig att laga mat och dryck med syrén medan den ännu finns!

Syrensangria kanna

Syrensangria

 

SYRÉNSANGRIA

4 dl torrt vitt vin

4 dl sprite

2 dl mineralvatten

3 st syrénkvistar

5 färska hallon

Skölj syrénen och hallonen. Placera syrén och hallon i en karaff.

Häll vinet, sprite och mineralvatten i karaffen, rör om och ställ i kallt.

Låt sangrian dra sig i 30 minuter och servera sedan sangrian ur vinglas.

 

Syrensangria glas andra


Syrén nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 29.05.2018

Syrén, syrén, syrén - doften av försommar. Det blommar överallt och vår gård doftar helt ljuvligt. Och en så här vacker dag kan man inte annat än laga en vacker frukost. En nice cream är enkel och god, och ett lätt sätt att prova på nya ingredienser. Jag har inte använd syrén överdrivet mycket tidigare men tänker definitivt ta chansen nu då det finns så mycket av dem. Den lätta parfymdoftande nice cream skålen är inte bara snygg utan även mättande och svalkande.

Syren nice cream skal main

SYRÉN NICE CREAM BOWL

3 frysta bananer

2 msk blåbär

1 aprikos

0,5 dl syrénblommor

1 tsk citronsaft

mango, aprikos, syrénblommor, blåbär, hallon och chiafrön till dekoration 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt blåbär, aprikos, syrénblommor och citronsaft och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med mangoskivor, frysta hallon och blåbär, chiafrön och syrénblommor.

Syren nice cream nara


Mattias Åhmans pop up

Skrivet av Sofie Sergelius 26.05.2018

Mattias Åhman kontaktade mig ett par veckor sedan med roliga nyheter, hans pop up-restaurang hade ännu ett par bord lediga! Mattias som för andra gången ordna en pop up i samarbete med Raawka i Vasa, kom ihåg att jag förra året var besviken över att jag inte hann boka ett bord till höstens servering. Men nu hade jag en till chans :) Det betyder att jag och Erik förra veckans onsdag kunde avnjuta en härlig fem rätters meny gjord på lokala råvaror i Raawkas utrymmen. 

Mattias och Anna Mattias Åhman och Anna Lundberg

För dem som inte besökt Raawka - let me set the scene. Raawka är en liten lunchrestaurang i Vasa som serverar fräscha vegeskålar och soppor, coola latten, råkakor och glutenfria bakverk till dem som bara vill ha något smått. Det är högt till tak, ena väggen är ett enormt fönster, och det finns ett loft lokaliserat ovanför köket. Luftigt och kiva ställe, och det siistigaste bordet är på en liten platå vid det stora fönstret. Keywords: ljust, luftigt med en skandinavisk inredning. 

Tillbaka till pop upen. Temat var lokalt, och menyn hade Mattias tillsammans med sin sambo, sommelieren Anna Lundberg, skapat utgående från lokala råvaror som fanns i närområdet. Jag talade med honom här om dagen och han berätta om hur han under en hel dag bara ringt en massa samtal till olika bondgårdar och producenter för att få ett humm om vad det fanns för utbud. och för att hitta produkter han ville arbeta med. Massvis med samtal och googlande senare var råvarorna på det klara. Fem härliga rätter, med tillhörande vin som Anna valt ut. Det var dessutom mycket spanska viner, och vi blev synnerligen förtjusta i det första vinet som serverades, och ska faktisk kolla om vi hittar det i i Alicante så att vi kan ha det på vårt bröllop. Men mera om det i ett annat inlägg. Nu går vi igenom maten:

MenyMenyn med bild på besticken som används för rätten. Super idé.

För att kunna uppskatta menyn i sin helhet tog vi även vinpaketet. Det känns trevligt att kunna lite på att drycken som serveras fungerar med maten, vilket ju annars inte alltid är fallet. Speciellt då det kommer till tasting menyer som den här är det nog rekommenderat att man tar hela paketet. Sen måste man ju inte tömma alla glas, det blir ganska mycket alkohol annars. Fem rätter med råvaror från nio olika producenter, två vita vin, en öl, ett rödvin och ett dessertvin. Det är en hel del att arbeta sig igenom. Ska du på tasting? Work up an appetite first.

Medan vi vänta på första rätten fick en bit maltlimpa med syrat smör. Bra början på måltiden. Mjukt och sött som passa perfekt med det syra smöret som gav en trevlig liten tvist.

Maltlimpa med syrat smorMaltbröd med syrat smör

Samtidigt med brödet fick vi även en liten smakbit som satte tonen på menyn: semitorkad rödbeta med inlagda rosor och bovete. Rödbetan var alltså torkad, men ändå seg, och rullad i bovete. En trevlig lite munsbit, och något som uppskattas då det serveras på restaurang. Jag skulle inte direkt komma på att laga det hemma så det är roligt att prova på något helt nytt och oväntat. Jag är ju en himla matnörd och brukar ofta ta maträtter på restaurang som jag inte kunde göra hemma, känns som att jag får mera ut av rätten så. I alla fall så var både rödbetan och maltbrödet riktigt läckert, och fungerade bra som aptitretare. Överlag tycker jag att man bara borde serveras en skiva bröd på restaurang eftersom man då just väcker aptiten, men undviker att äta sig mätt innan man fått själva maten. 

Semitorkad rodbeta med syltad rosSemitorkad rödbeta med inlagda rosor och bovete

Erik och vinAlbariño från Spanien

Efter en kort väntetid kom första rätten: confiterad forell med med kryddstekt bröd med semitorkade tomater, och inlagda gröna tomater, pepparrotsmajonnäs och blommor. Till det serverades en Albariño från Spanien, ett lätt sött vin.

Forell med Narpes tomat portionForell från Kaskö med Närpes tomater

Forellen hade en härlig färg, och portionen var verkligen snygg. Jag fråga Erik vad han tyckte och han gav ett bra svar: Det smakar som midsommar blandat med sushi. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Konsistensen överraskar var det första jag notera, det var mjukt, vilket ju nog är att förvänta från en confiterad rätt, men jag hade faktiskt aldrig ätit confiterad fisk så det var en trevlig ny upplevelse. Vinet som serverades, det från Spanien, komplimenterade rätten och även om det till en början känt lite väl sött balanserades det fint ut tillsamman med tomaternas syra. Tomaterna passade verkligen utmärkt till, medan den picklade löken gav konsistens och en viss knaperhet som rätten nog krävde då fisken var mjuk. Allt som allt en bra rätt, och en trevlig förrätt till hela menyn.

Forell med Narpes tomat Confiterad forell med semitorkade tomater

Maträtt nummer två bestod av potatis med sikrom. Som rätten beskrivs i menyn: smörkokt potatis med karamelliserad grädde, sikrom, krispig potatis med torkade nässlor, vasslekokt lök samt omogna jordgubbar. Till det här serverades en Chardonnay Languedoc-Roussillon från Frankriket. Vinet var medelfylligt med toner av smör och vanilj, perfekt till just karamelliserat. Chardonnay är överlag inte min favoritdruva, men här fungerade kombinationen väl. Det karamelliserade gräddet framhävde verkligen Chardonnayns vaniljtoner och ändra helt och hållet på vinets intryck. En lyckad matchning.

 

Ekopotatis med sikrom Ekopotatis från Jussila med sikrom från Kvarken

Sen till maten. Om vi då börjar med det som syns utåt, det vill säga potatischipsen med nässlorna. OMG. Helt galet gott, och tillrätt till perfection. Under chipsen fanns mjuka smörkokta potatisar, karamelliserat grädde och sikrom. Det första jag börja tänka på var en typ av dekonstruerad Janssons frestelse, ni vet med smaken av potatis och fisk. Men boy var det här nog en annan rätt än husmanskosten jag är van att stöta på de här smakerna i. Chipsen kunde jag lätt ha haft en extra skål av vid sidan om. Det enda jag skulle ha önskat mig av den här rätten var ännu mera av de omogna jordgubbarna, de var pricken på i:et! Överlag hade rätten en utmärkt balans av sött, salt, surt och umami, så jag kan ju inte klaga. Ska ta reda på om jag får tag på omogna jordgubbar hit hem, Mattias sa att dom nog måste specialbeställas. We'll se hur det går. Men har någon chansen att smaka på tillredda råa jordgubbar - just do it!

Den tredje rätten var vegetarisk: Enrisrökta och glacerade palsternackor med knaperstekt ostronskivling, puffade spannmål och syrlig hollandaise med örter. Keppo pale ale. Palaternackan: Rökig och köttig. Bra med såsen på sidan. Favorit. Välbalanserad och passa utmärkt med ölen. Spelt

Palsternackor med odlade svampar Palsternackor från Kodials med odlade svampar från Näckrosgården

Erik och olErik har blivit ett fan av Keppo, och var mycket nöjd då just ett av hans favoritöl var en del av menyn

Den fjärde rätten, och menyns andra huvudrätt, var en vacker bit ekologiskt nötkött med rivet märgsmör, inkokt rotselleri och smörkokt färsk vitlök, grillat selleriskum, salladsskott samt reducerad oxbuljong. Köttet var som jag tidigare nämnde specialbeställt, och hade hängt i hela tre veckor. Även kötträtten var lyckad, men speciellt tyckte jag om märgsmöret och selleriskummet, som hade en fantastisk konsistens. Mattias kom sen ännu med mera buljong då vi började ha slut på såsen, och det var verkligen peliveto. Just som det ska vara, ett extra steg för att garantera att maträtten blir minnesvärd.

Vinet som serverades till köttet var en Tempranillo från Rioja i Spanien. Erik och jag är inte alltid överens om viner, men en sak vi båda faktiskt tycker är att de flesta vin från Rioja är lite väl starka för vår smak. Det kräver därmed ganska mycket av maträtten för att vinet inte ska dominera.

Ekologiskt notkott med rivet margsmor Beef från Träskkulla med grönt från Kodials

Desserten, rätt nummer fem, var en lätt och fräsch parfait gjord på surmjölk, eller piimä som det också heter. Anna berätta att Mattias vill avsluta måltiden i samma toner som den börja - med mycket fräscha smaker. Piimäparfait med björksav, gurkgelé smaksatt med ängssyra, krispigt havreflarn samt praliné på rostade solrosfrön, så beskrevs det i menyn. Och lätt och fräsch var det verkligen. Här använde Erik ett av sina favorituttryck: suspekt. Att göra en dessert på surmjölk är inte något jag gör ofta, så han var lite skeptiskt. Men den skeptisismen försvann snabbt, det var helt enkelt en härlig dessert som jag gott kunde ha tagit en portion till av. Jag var lite orolig för björkskotten eftersom jag har en helt galen pollenallergi, men det gick riktigt bra.  Björksaven som sås gav den annars lätt syrliga rätten en härlig sötma. Som sista dryck fick sedan ett glas Moscato från Piemonte Italien.

Maalaispiima med bjork Maalaispiimä från Jukkolan med björk från Maxmo

Hela alltihopa avslutades därefter med en bit "kako", det vill säga en kakbit till kaffet. Och det här var nästan det roligaste på hela menyn: hembakade pepparkakor med cream cheese frosting med torkad pulveriserad morot = morotkaka på nytt sätt! Helt fantastisk idé som verkligen drog ett leende till läpparna. Erik tyckte det var super roligt att jag var (nästan) mest imponerad av den här lilla avslutningsbiten. Fem rätters meny, men nej det var pepparkakorna som jag hade roligast åt. Läppä läppä, då Mattias efter att maten dukats undan fråga vilken rätt som var min favorit kom svaret mycket snabbt - Palsternackan. Det var nog min favorit, och en rätt som jag verkligen hoppas på att kunna (ens lite) återskapa nu på sommaren. 

Dekonstruerad morotskaka

Så tar vi ett hopp till igår, det vill säga torsdag kväll. Jag ringde upp Mattias för att fråga lite mera om menyn och hur han tänk eftersom jag ville ha lite mera kött på benen till den här texten. Han berätta att han hade nog en plan angående råvaror han ville använda, och nötkött var ett måste. Nötköttet fick han sedan special beställa. Och som jag skrev så var det definitivt värt de. Samma gällde potatis, det var en annan råvara han visste att skulle användas. Rätten som nu serverades var samma han hade haft förra gången eftersom den var så populär, och god by the way. Angående den vegetariska rätten planerades allting då det ännu såg ut att bli en extremt sen vår/sommar, och rotsaker är alltid ett säkert kort. Men plötsligt slog det ju runt och blev full sommar, och allt råka hände just under dom här två veckorna som restaurangen var öppen. Det är i sån här fall som det är bra att kunna improvisera, och det var exakt  det som gjordes - så jag som besökte restaurangen åt lite andra råvaror än de som besökte den den här veckan. Björkbladen blev för stora så de byttes ut mot svartvinbärsblad (i oljeform denna gång). Och så kom det in lite sparris och rabarber. Men Mattias tyckte ändå att det är roligt att just kunna variera lite beroende på säsong, det skulle jag säkert också göra. Det här visa bara hur mycket som verkligen kan hända under bara två veckor.

Då kommer vi till det roligaste med det här samtalet. Eftersom Mattias bytt en del ingredienser bland annat i desserten så föreslog han att jag ska komma in en sväng och smaka på den nya desserten. Herregud sånt tackar man ju inte nej till, så igår sprang jag dit (och jag menar sprang) och plocka upp stans tuffaste take away. Och hur sjukt är inte det - men den här var ÄNNU BÄTTRE än den vi fick under vårt besök förra veckan! Alltså come on! Hur? Den var helt heaven, och jag var såååå glad över att jag fått ett helt glas av rabarbersåsen med svartvinbärsbladsoljan med mig. Jag både drack upp hela glaset och slicka skålen. Skulle ha slickat burken desserten kom i om inte jag skulle ha varit en idiot och redan satt den i diskho. Such a waste. 

Piimaparfarit med rabarberTake away piimäparfait med rabarber- och svartvinbärsbladsolja

Nu då jag svamlat på hur länge som helst kanske någon undrar det jag också undrade. Blir en till pop up i framtiden? Tyvärr säger Mattias att inte ännu finns planer på det eftersom det händer på mycket annat i hans liv just nu, men en ny pop up är inte omöjlig. Ja då kan ni nog gissa vem som snabbt som bara den bokar ett bord. Och jag hoppas verkligen att det kommer ännu flera som vill ha pop ups här i trakten :)  Den som funderar på att starta upp en pop up kan läsa om själva fenomenet i en av helgens tidningar, i en kort artikel jag skrivit. Look it up :)