Sofies header

Fixa bröllopsmaten själv - ett annorlunda bröllop i Alicante

Skrivet av Sofie Sergelius 05.06.2018 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Bröllop är något rätt så många planerar under flera år. Väljer tema, färger, stil, decor, catering - you name it. Vi valde att göra saker lite annorlunda.

För det första började jag och Erik planera bröllopet typ i februari. Datumet råka bli vår förlovningsdag eftersom vi skulle vänta på att Eriks syster skulle presentera sitt examensarbete nu i slutet av maj, men inte så sent att de som arbetar under sommaren inte skulle hinna fixa ett sommarjobb. Början av juni lät perfekt, och sen kom vi på att ifall vi tar andra veckan i juni så är lördagen vår förlovningsdag. Nu behöver jag bara komma ihåg ett datum forever! Med tanke på att vi båda glömde vår 5-års dag två veckor sedan är det bara bra att vi inte behöver komma ihåg hundra olika datum.

Matlagning och måltid

Maten kommer att vara bröllopets huvudprogrampunkt. Det blir ingen dans, inga lekar, inga uppgifter. Vi ska laga mat hela familjen tillsammans, det är vårt program. Eriks farfar och pappa kommer att grilla lamm, min pappa fixar skaldjur, mammorna fixar tillbehör och dessert, och syskon + avecs har fått uppgiften att se till att alla har något att dricka. Enkel arbetsfördelning inte sant? Så här gör vi alla allting tillsammans och får garanterat njuta av god mat i bästa möjliga sällskap. 

Menyn kommer (hoppeligen) att se ut så här:

  • Tapasbricka med manchego, chorizo, serrano, frukter, marinerade oliver
  • Grillade lammkotletter, aioli, klyftpotatis
  • Grillade marinerade räkor (Carabinieris om vi hittar av dem), smörsås, örtris
  • Tomatsallad med manchego, serrano och örter
  • Glass med färska frukter, bär och maränger
  • Olika spanska ostar

Grillat lamm Lammkotletter. Ska försöka hitta såna med mera kött på benet :)

 

Dryckerna är lite flummigare, men jag har planerat att vi i alla fall ska ha följande tillhands:

  • Vitt vin (riesling och pinot grigio)
  • Rosé (no clue ännu)
  • Rött vin (merlot, pino noir?)
  • Cava - Marina Alta Bruit
  • Sangria (gjord med skumppa, färska frukter, en aprikoslikör och mineralvatten)
  • Öl - San Miguel

Marina Alta Den svarta flasken till höger är skumppan vi ska ha. Och eventuellt även vita vinet i mitten.

Som det märks är vinerna lite oklara ännu, men det har vi en lösning till. Mina och Eriks föräldrar har inte träffat varandra värst många gånger, eftersom Eriks föräldrar bor i Kokkola (Karleby) och mina i Helsingfors. Deras uppgift på torsdag får bli att välja rödvin och rosé som ska serveras på bröllopet. Tror att det kommer att bli en rolig liten get-to-know-oneanother övning för dem. Sen får syskonen välja det vita vinet. Jag och Erik har redan valt skumppan, men borde ännu välja ut en champagne som serveras då vi skålar. Sen är även drickorna fixade.

Vi kommer att grilla ute på gården och sedan äta vid ett långbord (alternativt tre små bord) någonstans där på gräsmattan. Och that's it. Enkelt men gott. Nu ska bara allt ännu gå enligt planerna :)

 

Lite mera om bröllopet, för den som är intresserad

Klänningen är efter måååånga om och men vald. Valet låg mellan två väldigt olika alternativ, varav båda hade sina positiva och negativa sidor. Ena var liiite liiite kort, medan den andra var liiite liiite för vardaglig. Då undra mamma ifall jag inte kunde föra den lite för korta klänningen och förlängas? Nåh det var ju igår på måndag, och nu sitter jag redan i tåget påväg till Helsingfors. Klart att de sku gå :) Jag vek in till Alexandra & Mia, en syateljé som är helt under Vasabladets kontor på gatunivå. Och herregud vilken service! Jag vet inte vem jag talade med, men hon kolla på klänningen, sa att det nog går att fixa ifall jag hittar en passande tygbit som vi kan lägga till. Jag och Linn gick till en affär som säljer spets och snören, typ lokalen bredvid, och hitta en helt perfekt spetsbit!  Och vips på en timme hade klänningen blivit helt perfekt! Nu är jag jäkligt nöjd med en klänning jag först var lite skeptisk till - alltså vilken skillnad ett par centimeter och en liten alterering kan göra.

Sminket och håret ska jag fixa själv. På mina polttarin hade mina kompisar fixat dit en make-up artist som fixa mitt hår innan vi gick ut och äta, och tanken var att hon lite sku tipsa om vad jag själv kan fixa till bröllopet. Det blir lockar och en fläta, antingen dutch braid eller waterfall. Men då vi satt där och tala kom jag fram till att damn jag behöver ju hjälp med mitt smink, kanske hon kunde lära mig göra en brudsminkning. Jag lär mig fort, behöver bara någon som kan visa hur jag ska göra. Vi kom överens om att hon går med mig och köper allt jag behöver, kollar att allt passar min hudton etc. och sen lär hon mig göra en komplett sminkning. Så det var jag och gjorde nu i maj. Janina Hassinen heter hon, och är jäkligt duktig. Hon gjorde först på ena halvan av mitt ansikte och sen sku jag kopiera. Efter det har jag övat mig hemma. Sminket är ljust, fräsch och jag ser ut som mig själv. En bättre variant av mig själv alltså. Sen kom Julia till mig igår och visa hur jag fixar lösfransar. Det gjorde verkligen en skillnad. Har aldrig haft lösfransar tidigare, så det att Julia orka se på då jag bara fumla med dom där små jävla fransarna är ett under. Att sätta fransar är nog inte min starkaste sida. Men I got this nu :) IMG 20180509 165125

Blommorna ser jag verkligen fram emot. Har beställt en stor bukett, blommor till håret, och tre centerpieces till bordet. Det blir säkert något i stilen med bilden här nedan.

Vulvuzela2 Vet inte vems bild det här är, men floristen skicka att den här stilen har dom lagat till andra bröllop. Så vi hoppas på det bästa :)

Vigseln är kl 18.00, vet inte var på området ännu, det får vi se då vi flyger dit imorgon på morgonen. Ingen panik liksom. Samma gäller vart vi ska duka upp till middag. Någonstans där på gräsmattan men vart vet jag inte. Får se imorgon då vi landat. Onsdagens program är att hitta alla ställen vi ska röra oss på. Ja och gå till matbutiken för att kolla råvaror vi har att jobba med.

Ska jag byta namn? Nope. Sergelius är en del av min identitet och jag känner ingen press på att måsta byta namn. Så jag håller mitt namn och Erik är okay med det.

Countdown T-minus 5 days. Det är bara ett par dagar kvar, och en hel del mat som ska handlas, ställen som ska tittas på, blommor som ska hämtas, fotografer att bekanta sig med och drickor som ska väljas. Jag tar en bloggpaus nu under resten av bröllopsveckan, men tänkte återkomma med recept på det bästa sedan under nästa vecka. Stay tuned for more.


Veckolista: tre bra saker

Skrivet av Sofie Sergelius 04.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Ny vecka, ny lista. Fick en rolig utmaning av Nathalie ett par veckor sedan: att fylla i en "tre bra saker" lista! Det är en tid sedan vi haft listor på Foodly (my bad) så jag tänkte att det här kunde ju vara kul. Och som Nathalie skrev - ett sätt att få tummen ur, och skriva ett blogginlägg. Jag har också bloggat lite dåligt den senaste tiden, känns som att tiden bara rinner iväg med allt bröllopsplanerade och kvällarna går helt enkelt åt till allt möjligt annat. 

Tre bra saker med mina dagar

* Jag väljer själv var och när jag jobbar - Det är en av de bästa fördelarna med mitt jobb, att kunna välja var och när jag jobbar. Ett par veckor sedan då björkarna plötsligt börja blomma för fullt hade jag jätte svårt att andas

* Mitt hem - Jag älskar vår lägenhet. Den är varm, ljus och har karaktär. Eftersom vi har fönster åt tre håll lyser solen nästan oavbrutet hemma hos oss. Det är alltid så härligt att komma hem, till en lägenhet man verkligen tycker om.

* Spotify - the love of my life. Typ. Jag skulle inte klara mig en dag utan musik, är helt beroende, och det fina just nu är att jag oavbrutet i princip kan lyssna på musik på kontoret. Om inte annat så blir mina dagar i alla fall mycket bättre av musik.

 Spotify

Tre bra saker med mig

* Min kreativitet - en orsak till att ingenjörsyrket aldrig riktigt var något för mig. Jag tycker om att laga mat, att fota och skriva. Det jag gör nu ger mig ett utlopp, och har fått mig att inse hur viktigt det är för mig att kunna arbeta med något kreativt.

* Min ambition - jag är väldigt ambitiös av mig, och har stora planer. I'll tell you about them one day.

* Min nyfikenhet - jag ser nyfikenhet som en bra grej hos mig, speciellt med tanke på mitt jobb. Jag måste vara nyfiken för att komma på nya saker bland annat i köket

 Jordgubbssmoothiebowl main På grund av bloggen satsar jag lite extra på maten - och det är ju roligt.

Tre bra saker i mitt liv

* Mina vänner - jag har den otroliga turen att ha många, och alldeles fantastiska vänner. Love them more than life.

* Min familj - jag har den otroliga turen att ha en fantastisk familj. Hela min familj är härlig, men jag önskar att jag sku träffa dem oftare.

På senaste tiden har jag bara blivit orolig över hur min mormor och morfar och farfar har det. Alla är rejält över 80, och eftersom jag bor så långt borta från dem, som alla bor i Helsingfors, känner jag ångest över att jag inte spenderar mera tid med dem.

* Erik - hur cliché det än låter så är det nog så att Erik är det bästa i mitt liv.

 Erik med paella Erik i Spanien med en enorm Paella - receptet hittar du här.

Tre bra saker det här året

* Nya vindar på jobbet - det händer en hel del på jobbet, och har gjort det redan under en tid. 

* Bröllop - helt galet det här med bröllopsplanerande! Vi ska ju bara ha det litet och chill, bara närmaste familjen, men ändå har det blivit en stor sak att fixa. Blommor, fotografer, klänning, mat.... såååå mycket att fixa! Nu börjar så småningom allting vara på det klara, och tur det. Bröllopet är på lördag. Inkommande lördag. Och idag är min sista arbetsdag före semestern :) Mihihihi. Polttarin hör säkert hit :) Det var en awesome dag indeed.

* Vädret. Nej, det är inte ett tråkigt svar. Just nu har våren aldrig varit finare, eller kanske det här redan räknas som sommar. Hur som haver har det hittills varit ett mycket fint år. Kallt då det ska vara kallt, och nu den här härliga värmen. Jag ser verkligen fram emot att njuta av min semester, den första riktiga semestern i mitt liv.

 IMG 20180407 154333Harry Potter polttarin i april. Mina vänner känner verkligen mig.

Tre bra saker med bloggandet

* En digital kokbok med alla favoriter - i bloggen har jag samlat mina favoritrecept, så även om jag skulle sluta blogga någon dag skulle jag ha kvar en massa bra minnen. Bloggen har gjort det att jag för första gången verkligen skrivit ner ett recept istället för att varje gång jag gör en av mina favoriträtter provar och smakar mig fram.

* Utmanar - bloggen utmanar mig i köket. Jag täcks inte skriva om helt vad som helst mera, det känns som om man borde uppehålla en viss standard, så jag försöker satsa lite extra varje gång jag bloggar.

* Inspirerar - bloggen inspirerar mig dagligen. 

 Gulbets och getostgrot 4

Det var hela listan :) Nu är det min tur att utmana följande bloggare. 

Jag utmanar:

Fia, Hanne och Anna


Batat­franskis­skål med ägg och bacon

Skrivet av Sofie Sergelius 02.06.2018

Kategorier:

Batater älskar verkligen bacon! För ett tag sedan hittade jag ett alldeles härligt recept med batat, bacon och ägg - en rätt som smakar frukost men fungerar som middag! Nu har det blivit litet av en ny favorit hemma hos oss eftersom rätten innehåller flera av våra favoritsmaker - just sötpotatis, bacon, ägg och guacamole. Perfection. Så bestäm själv när du serverar härligheten ;)

Batatskal med bacon close

BATATSKÅL MED BACON

Batatfranskisar

2 batater

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk rökt paprikapulver

0.5 tsk spiskummin

1 tsk salt

3 msk olivolja

 

Guacamole

2 avokadon

0,5 lime

2 vitlöksklyftor

1 krm chiliflingor

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar 

 

Tillbehör

2 ägg

150 g bacon

4 vårlöksstjälkar

2 msk créme fraiche

 

Värm ugnen till 200 grader.

Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager.

Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter.

Stek baconet knaprigt och placera på ett hushållspapper så extra fett rinner av. Stek ett ägg i  taget i samma stekpanna som baconet stektes i. Gulan får gärna vara rinnande.

Finhacka vårlöken.

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Lägg franskisarna i en skål, klicka över av guacamolen, créme fraiche, smula över av det knapriga baconet och placera det stekta ägget överst. Strö över av den finhackade vårlöken och servera.

 Batatskal med bacon close second

 


Syrén­sangria

Skrivet av Sofie Sergelius 30.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Sangria hör till sommaren, och syréner hör till försommaren. En kombination av dessa kan alltså inte bli annat än en läskande dryck som får en att tänka på semester. 

Syrénen utanför vårt hus har aldrig varit vackrare, hela den här våren/sommaren känns som att Finland verkligen vill visa sin bästa sida. Nu lönar det sig att laga mat och dryck med syrén medan den ännu finns!

Syrensangria kanna

Syrensangria

 

SYRÉNSANGRIA

4 dl torrt vitt vin

4 dl sprite

2 dl mineralvatten

3 st syrénkvistar

5 färska hallon

Skölj syrénen och hallonen. Placera syrén och hallon i en karaff.

Häll vinet, sprite och mineralvatten i karaffen, rör om och ställ i kallt.

Låt sangrian dra sig i 30 minuter och servera sedan sangrian ur vinglas.

 

Syrensangria glas andra


Syrén nice cream bowl

Skrivet av Sofie Sergelius 29.05.2018

Syrén, syrén, syrén - doften av försommar. Det blommar överallt och vår gård doftar helt ljuvligt. Och en så här vacker dag kan man inte annat än laga en vacker frukost. En nice cream är enkel och god, och ett lätt sätt att prova på nya ingredienser. Jag har inte använd syrén överdrivet mycket tidigare men tänker definitivt ta chansen nu då det finns så mycket av dem. Den lätta parfymdoftande nice cream skålen är inte bara snygg utan även mättande och svalkande.

Syren nice cream skal main

SYRÉN NICE CREAM BOWL

3 frysta bananer

2 msk blåbär

1 aprikos

0,5 dl syrénblommor

1 tsk citronsaft

mango, aprikos, syrénblommor, blåbär, hallon och chiafrön till dekoration 

Mixa bananerna i en blender tills de blivit krämiga. Tillsätt blåbär, aprikos, syrénblommor och citronsaft och mixa en liten stund till.

Häll massan i en snygg skål och toppa med mangoskivor, frysta hallon och blåbär, chiafrön och syrénblommor.

Syren nice cream nara


Mattias Åhmans pop up

Skrivet av Sofie Sergelius 26.05.2018

Mattias Åhman kontaktade mig ett par veckor sedan med roliga nyheter, hans pop up-restaurang hade ännu ett par bord lediga! Mattias som för andra gången ordna en pop up i samarbete med Raawka i Vasa, kom ihåg att jag förra året var besviken över att jag inte hann boka ett bord till höstens servering. Men nu hade jag en till chans :) Det betyder att jag och Erik förra veckans onsdag kunde avnjuta en härlig fem rätters meny gjord på lokala råvaror i Raawkas utrymmen. 

Mattias och Anna Mattias Åhman och Anna Lundberg

För dem som inte besökt Raawka - let me set the scene. Raawka är en liten lunchrestaurang i Vasa som serverar fräscha vegeskålar och soppor, coola latten, råkakor och glutenfria bakverk till dem som bara vill ha något smått. Det är högt till tak, ena väggen är ett enormt fönster, och det finns ett loft lokaliserat ovanför köket. Luftigt och kiva ställe, och det siistigaste bordet är på en liten platå vid det stora fönstret. Keywords: ljust, luftigt med en skandinavisk inredning. 

Tillbaka till pop upen. Temat var lokalt, och menyn hade Mattias tillsammans med sin sambo, sommelieren Anna Lundberg, skapat utgående från lokala råvaror som fanns i närområdet. Jag talade med honom här om dagen och han berätta om hur han under en hel dag bara ringt en massa samtal till olika bondgårdar och producenter för att få ett humm om vad det fanns för utbud. och för att hitta produkter han ville arbeta med. Massvis med samtal och googlande senare var råvarorna på det klara. Fem härliga rätter, med tillhörande vin som Anna valt ut. Det var dessutom mycket spanska viner, och vi blev synnerligen förtjusta i det första vinet som serverades, och ska faktisk kolla om vi hittar det i i Alicante så att vi kan ha det på vårt bröllop. Men mera om det i ett annat inlägg. Nu går vi igenom maten:

MenyMenyn med bild på besticken som används för rätten. Super idé.

För att kunna uppskatta menyn i sin helhet tog vi även vinpaketet. Det känns trevligt att kunna lite på att drycken som serveras fungerar med maten, vilket ju annars inte alltid är fallet. Speciellt då det kommer till tasting menyer som den här är det nog rekommenderat att man tar hela paketet. Sen måste man ju inte tömma alla glas, det blir ganska mycket alkohol annars. Fem rätter med råvaror från nio olika producenter, två vita vin, en öl, ett rödvin och ett dessertvin. Det är en hel del att arbeta sig igenom. Ska du på tasting? Work up an appetite first.

Medan vi vänta på första rätten fick en bit maltlimpa med syrat smör. Bra början på måltiden. Mjukt och sött som passa perfekt med det syra smöret som gav en trevlig liten tvist.

Maltlimpa med syrat smorMaltbröd med syrat smör

Samtidigt med brödet fick vi även en liten smakbit som satte tonen på menyn: semitorkad rödbeta med inlagda rosor och bovete. Rödbetan var alltså torkad, men ändå seg, och rullad i bovete. En trevlig lite munsbit, och något som uppskattas då det serveras på restaurang. Jag skulle inte direkt komma på att laga det hemma så det är roligt att prova på något helt nytt och oväntat. Jag är ju en himla matnörd och brukar ofta ta maträtter på restaurang som jag inte kunde göra hemma, känns som att jag får mera ut av rätten så. I alla fall så var både rödbetan och maltbrödet riktigt läckert, och fungerade bra som aptitretare. Överlag tycker jag att man bara borde serveras en skiva bröd på restaurang eftersom man då just väcker aptiten, men undviker att äta sig mätt innan man fått själva maten. 

Semitorkad rodbeta med syltad rosSemitorkad rödbeta med inlagda rosor och bovete

Erik och vinAlbariño från Spanien

Efter en kort väntetid kom första rätten: confiterad forell med med kryddstekt bröd med semitorkade tomater, och inlagda gröna tomater, pepparrotsmajonnäs och blommor. Till det serverades en Albariño från Spanien, ett lätt sött vin.

Forell med Narpes tomat portionForell från Kaskö med Närpes tomater

Forellen hade en härlig färg, och portionen var verkligen snygg. Jag fråga Erik vad han tyckte och han gav ett bra svar: Det smakar som midsommar blandat med sushi. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Konsistensen överraskar var det första jag notera, det var mjukt, vilket ju nog är att förvänta från en confiterad rätt, men jag hade faktiskt aldrig ätit confiterad fisk så det var en trevlig ny upplevelse. Vinet som serverades, det från Spanien, komplimenterade rätten och även om det till en början känt lite väl sött balanserades det fint ut tillsamman med tomaternas syra. Tomaterna passade verkligen utmärkt till, medan den picklade löken gav konsistens och en viss knaperhet som rätten nog krävde då fisken var mjuk. Allt som allt en bra rätt, och en trevlig förrätt till hela menyn.

Forell med Narpes tomat Confiterad forell med semitorkade tomater

Maträtt nummer två bestod av potatis med sikrom. Som rätten beskrivs i menyn: smörkokt potatis med karamelliserad grädde, sikrom, krispig potatis med torkade nässlor, vasslekokt lök samt omogna jordgubbar. Till det här serverades en Chardonnay Languedoc-Roussillon från Frankriket. Vinet var medelfylligt med toner av smör och vanilj, perfekt till just karamelliserat. Chardonnay är överlag inte min favoritdruva, men här fungerade kombinationen väl. Det karamelliserade gräddet framhävde verkligen Chardonnayns vaniljtoner och ändra helt och hållet på vinets intryck. En lyckad matchning.

 

Ekopotatis med sikrom Ekopotatis från Jussila med sikrom från Kvarken

Sen till maten. Om vi då börjar med det som syns utåt, det vill säga potatischipsen med nässlorna. OMG. Helt galet gott, och tillrätt till perfection. Under chipsen fanns mjuka smörkokta potatisar, karamelliserat grädde och sikrom. Det första jag börja tänka på var en typ av dekonstruerad Janssons frestelse, ni vet med smaken av potatis och fisk. Men boy var det här nog en annan rätt än husmanskosten jag är van att stöta på de här smakerna i. Chipsen kunde jag lätt ha haft en extra skål av vid sidan om. Det enda jag skulle ha önskat mig av den här rätten var ännu mera av de omogna jordgubbarna, de var pricken på i:et! Överlag hade rätten en utmärkt balans av sött, salt, surt och umami, så jag kan ju inte klaga. Ska ta reda på om jag får tag på omogna jordgubbar hit hem, Mattias sa att dom nog måste specialbeställas. We'll se hur det går. Men har någon chansen att smaka på tillredda råa jordgubbar - just do it!

Den tredje rätten var vegetarisk: Enrisrökta och glacerade palsternackor med knaperstekt ostronskivling, puffade spannmål och syrlig hollandaise med örter. Keppo pale ale. Palaternackan: Rökig och köttig. Bra med såsen på sidan. Favorit. Välbalanserad och passa utmärkt med ölen. Spelt

Palsternackor med odlade svampar Palsternackor från Kodials med odlade svampar från Näckrosgården

Erik och olErik har blivit ett fan av Keppo, och var mycket nöjd då just ett av hans favoritöl var en del av menyn

Den fjärde rätten, och menyns andra huvudrätt, var en vacker bit ekologiskt nötkött med rivet märgsmör, inkokt rotselleri och smörkokt färsk vitlök, grillat selleriskum, salladsskott samt reducerad oxbuljong. Köttet var som jag tidigare nämnde specialbeställt, och hade hängt i hela tre veckor. Även kötträtten var lyckad, men speciellt tyckte jag om märgsmöret och selleriskummet, som hade en fantastisk konsistens. Mattias kom sen ännu med mera buljong då vi började ha slut på såsen, och det var verkligen peliveto. Just som det ska vara, ett extra steg för att garantera att maträtten blir minnesvärd.

Vinet som serverades till köttet var en Tempranillo från Rioja i Spanien. Erik och jag är inte alltid överens om viner, men en sak vi båda faktiskt tycker är att de flesta vin från Rioja är lite väl starka för vår smak. Det kräver därmed ganska mycket av maträtten för att vinet inte ska dominera.

Ekologiskt notkott med rivet margsmor Beef från Träskkulla med grönt från Kodials

Desserten, rätt nummer fem, var en lätt och fräsch parfait gjord på surmjölk, eller piimä som det också heter. Anna berätta att Mattias vill avsluta måltiden i samma toner som den börja - med mycket fräscha smaker. Piimäparfait med björksav, gurkgelé smaksatt med ängssyra, krispigt havreflarn samt praliné på rostade solrosfrön, så beskrevs det i menyn. Och lätt och fräsch var det verkligen. Här använde Erik ett av sina favorituttryck: suspekt. Att göra en dessert på surmjölk är inte något jag gör ofta, så han var lite skeptiskt. Men den skeptisismen försvann snabbt, det var helt enkelt en härlig dessert som jag gott kunde ha tagit en portion till av. Jag var lite orolig för björkskotten eftersom jag har en helt galen pollenallergi, men det gick riktigt bra.  Björksaven som sås gav den annars lätt syrliga rätten en härlig sötma. Som sista dryck fick sedan ett glas Moscato från Piemonte Italien.

Maalaispiima med bjork Maalaispiimä från Jukkolan med björk från Maxmo

Hela alltihopa avslutades därefter med en bit "kako", det vill säga en kakbit till kaffet. Och det här var nästan det roligaste på hela menyn: hembakade pepparkakor med cream cheese frosting med torkad pulveriserad morot = morotkaka på nytt sätt! Helt fantastisk idé som verkligen drog ett leende till läpparna. Erik tyckte det var super roligt att jag var (nästan) mest imponerad av den här lilla avslutningsbiten. Fem rätters meny, men nej det var pepparkakorna som jag hade roligast åt. Läppä läppä, då Mattias efter att maten dukats undan fråga vilken rätt som var min favorit kom svaret mycket snabbt - Palsternackan. Det var nog min favorit, och en rätt som jag verkligen hoppas på att kunna (ens lite) återskapa nu på sommaren. 

Dekonstruerad morotskaka

Så tar vi ett hopp till igår, det vill säga torsdag kväll. Jag ringde upp Mattias för att fråga lite mera om menyn och hur han tänk eftersom jag ville ha lite mera kött på benen till den här texten. Han berätta att han hade nog en plan angående råvaror han ville använda, och nötkött var ett måste. Nötköttet fick han sedan special beställa. Och som jag skrev så var det definitivt värt de. Samma gällde potatis, det var en annan råvara han visste att skulle användas. Rätten som nu serverades var samma han hade haft förra gången eftersom den var så populär, och god by the way. Angående den vegetariska rätten planerades allting då det ännu såg ut att bli en extremt sen vår/sommar, och rotsaker är alltid ett säkert kort. Men plötsligt slog det ju runt och blev full sommar, och allt råka hände just under dom här två veckorna som restaurangen var öppen. Det är i sån här fall som det är bra att kunna improvisera, och det var exakt  det som gjordes - så jag som besökte restaurangen åt lite andra råvaror än de som besökte den den här veckan. Björkbladen blev för stora så de byttes ut mot svartvinbärsblad (i oljeform denna gång). Och så kom det in lite sparris och rabarber. Men Mattias tyckte ändå att det är roligt att just kunna variera lite beroende på säsong, det skulle jag säkert också göra. Det här visa bara hur mycket som verkligen kan hända under bara två veckor.

Då kommer vi till det roligaste med det här samtalet. Eftersom Mattias bytt en del ingredienser bland annat i desserten så föreslog han att jag ska komma in en sväng och smaka på den nya desserten. Herregud sånt tackar man ju inte nej till, så igår sprang jag dit (och jag menar sprang) och plocka upp stans tuffaste take away. Och hur sjukt är inte det - men den här var ÄNNU BÄTTRE än den vi fick under vårt besök förra veckan! Alltså come on! Hur? Den var helt heaven, och jag var såååå glad över att jag fått ett helt glas av rabarbersåsen med svartvinbärsbladsoljan med mig. Jag både drack upp hela glaset och slicka skålen. Skulle ha slickat burken desserten kom i om inte jag skulle ha varit en idiot och redan satt den i diskho. Such a waste. 

Piimaparfarit med rabarberTake away piimäparfait med rabarber- och svartvinbärsbladsolja

Nu då jag svamlat på hur länge som helst kanske någon undrar det jag också undrade. Blir en till pop up i framtiden? Tyvärr säger Mattias att inte ännu finns planer på det eftersom det händer på mycket annat i hans liv just nu, men en ny pop up är inte omöjlig. Ja då kan ni nog gissa vem som snabbt som bara den bokar ett bord. Och jag hoppas verkligen att det kommer ännu flera som vill ha pop ups här i trakten :)  Den som funderar på att starta upp en pop up kan läsa om själva fenomenet i en av helgens tidningar, i en kort artikel jag skrivit. Look it up :)




Sergelius tartar

Skrivet av Sofie Sergelius 18.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som det säkert märkts så går min "diet" inte så bra. Nope, älskar bara mat way too much så jag gav up. That's right. Gav upp. Livet går vidare. Och nu kan jag fokusera på att planera mina dagar kring mat igen :) Yey! Och det jag länge velat ha är en ordentlig tartar! Pappa gör världens godaste tartar, så är det bara. Och nu, som en special treat, delar han med sig sitt recept här :)

Tartar forsta

TARTAR -RÅBIFF

6 portioner

670 g nötstek av god kvalité (vi brukar använda Hereford eller liknande)

1 halv gul lök

1 schalottenlök

2 msk kapris

4 msk finhackad inlagd rödbeta

3 msk dijonsenap

6 msk majonnäs

1.5 tsk salt

1 äggula per portion

1 ättiksgurka

2 krm grovmalen svartpeppar

1 rödlök

Surdegsbröd till servering

 

Skär köttet i tärningar och skala den gula löken.

Mal köttet fint i en köttkvarn. Kör köttet genom kvarnen minst två varv så att färsen är riktigt fin. Använd ena halvan av den gula löken för att rengöra köttkvarnen (löken knuffar ut det mesta av köttet som fastnat inne i kvarnen). Släng det som fastnat.

Skala och finhacka schalottenlöken, finhacka kaprisen och rödbetan. 

Rör ner schalottenlöken, kaprisen, rödbetan, senapen, majonnäsen och saltet i den finmalda köttfärsen. Rör ihop till en jämn smet.

Rosta surdegsbrödet. Skala och finhacka rödlöken och finhacka ättiksgurkan.

Severa tartarbiffen med en rå äggula, rödlök, ättiksgurka, svartpeppar och surdegsbröd.

Tartar andra


Gudomlig butter chicken

Skrivet av Sofie Sergelius 10.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Som jag tidigare nämnt gör vi en hel del butter chicken hemma hos oss, men det här var förstå gången jag verkligen skrev ner receptet. Det var verkligen på tiden, njaa egentligen gjorde jag det av en helt annan orsak.

Eriks farmor fyllde 80 och alla i släkten fixade en gemensam present åt henne. Marjo älskar att laga mat, I get that, så barnbarnen (nåh Eriks kusin Erika) kom på den bästa möjliga presenten man kan ge åt någon som redan har allting: en kokbok med allas favorit recept. Världens. bästa. idé. 

Tanken var att vi skulle dela med oss av våra favoritrecept - ett recept per skojjare. Allt som allt har Marjo 9 barnbarn, varav 8 har flickvän/pojkvän, tre barn med maka/make. Allt som allt blev det alltså en bok med 21 recept (Eriks faster och farbror gjorde en Paella tillsammans). Vi skulle välja något som vi tycker om och brukar laga, så Eriks receptval låg mellan tortillas, butterchicken eller cookies (hans tre favoriter). Vi ville välja något som passar de flesta, en rätt där det går att byta ut proteinet (det finns en del vegetarianer i familjen). Valet föll då på butterchicken, eftersom hans kusin Valter valde att göra burritos. Anyhoo: I Eriks butter chicken är koriander förbjudet. Galning. Jag måste alltså köpa extra koriander att dekorera min portion med sen. Men det här receptet är en korianderfri butter chicken serverad med vårlök istället. Är man som jag och älskar koriander, ska man tillsätta 0.5 tsk korianderpulver med resten av kryddorna, och sen ännu dekorera med massor av koriander. Nice.

Butterchicken

 ERIKS KORIANDERFRIA BUTTER CHICKEN

2 stora lökar

3 vitlöksklyftor

8 g färsk ingefära

700 g kycklingbröst

25 gram cashewnötter

1 msk kokosolja

50 g smör

0.5 tsk chili pulver

1 tsk mald kardemumma

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 krm malen nejlika

0.5 tsk kanel

1 tsk salt

2 msk vatten

200 g tomatkross

4 dl kokosmjölk

 

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Skär kycklingen i grytstora bitar (cirka 2x2 cm)
  3. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och placera därefter i en matberedare och kör till ett fint mjöl.
  4. Fräs löken på medelvärme, tillsätt vitlök och ingefära och fräs i ett par minuter till.
  5. Klicka i smöret och lägg i alla torra kryddor. Rör tills det ser ut som om  allt fett absorberats.
  6. Häll över lökröran i en skål och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt vattnet och deglacera grytan genom att skrapa i botten så allt som fastnat lossnar.
  7. Rör ner kycklingbitarna och stek tills de fått en gyllene yta - kycklingen behöver inte vara genomstekt vid det här skedet.
  8. Lägg tillbaka den stekta löken och kryddor. Häll på tomatkrosset och låt koka under lock i 10 minuter och rör ibland. 
  9. Häll till sist i kokosmjölk och cashewmjöl. Sänk värmen och koka under lock i fem minuter tills kycklingen är klar.
  10. Servera till basmati eller Naan bröd med raita.

Rågnachos med pulled oats

Skrivet av Sofie Sergelius 05.05.2018

Cinco de Mayo, en mexikansk helgdag som egentligen firas på grund av att de mexikanska styrkorna vann över de franska under slaget vid Puebla 1862, men som blivit ett kulturellt fenomen i USA. Under Cinco de Mayo firar amerikaner den mexikanska kulturen, men en vanlig missuppfattning är att den femte maj skulle vara den mexikanska självständighetsdagen. Det är den alltså inte, självständighetsdagen firas den 16 september. Eftersom många firar Cinco de Mayo med att äta mexikansk mat är jag inte sent ute med att hänga på. Jag behöver definitivt inte en special orsak till att äta nachos, men tackar inte nej då tillfället uppenbarar sig. 

Jag har redan en tid velat vidga mina vyer och göra lite annorlunda nachos. I vanliga fall gör vi alltid samma portion: tortillachips, guacamole, köttfärs med kidneybönor, sallad, salsa, gräddfil och cheddar. I dag då jag handla hittade jag något nytt: rågchips! Dom var lite hårdare än vanliga majschips, men hade en härlig rågsmak som jag tänkte att skulle passa bra med auraost. Sen har jag nyligen fått upp ögonen för pulled oats, så det blev en vege version i dag. Och jag rekommenderar verkligen nachos med en finsk tvist. Toimii, som man nu säger.

Ragnachos

RÅGNACHOS MED PULLED OATS OCH AURA

140 g rågnachos

1 paket pulled oats med tomatsmak

1 tsk vitlökspulver

0.5 tsk salt

2 krm spiskummin

10 gula körsbärstomater, halverade

0.5 paket frisésallad, riven i bitar

30 g auraost

2 msk salsa

2 msk crème fraiche

0.5 finhackad gul lök

0.5 skivad söt spetsig paprika

GUACAMOLE

2 avocadon

0.5 lime

1 stor vitlöksklyfta

2 krm salt

1 krm chiliflingor

1 krm grovmalen svartpeppar

 

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och pressa vitlöken i en skål. Använd en gaffel för att mosa sönder avokadon i skålen med vitlöken. Pressa i limesaften och krydda med salt, chili och svartpeppar.

Stek pulled oats i oljan i ett par minuter. Krydda med vitlökspulver, salt och spiskummin.

Placera nachos på en tallrik och smula sönder auraosten över nachona. Toppa med övriga ingredienser och klicka över guacamole och crème fraiche.


Banansnack

Skrivet av Sofie Sergelius 27.04.2018

Mellanmål är otroligt viktiga för ett stabilt blodsocker. Genom att äta flera måltider om dagen ser man till att inte överäta till exempel på kvällen. Just nu söker jag ständigt efter goda och hälsosamma snacks som tar bort mitt sötsug och ger mig en extra energikick på eftermiddagen. Jag surfa runt på instagram, ylläri, och hitta en så söt idé på ett mellanmål från anneauchocolat: banan med toppings! Snabbt, snyggt och hälsosamt.  

Banansnack forsta

SNYGGA BANANSNACKS

1 person

1 banan (cirka 100 g) (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

0.5 kiwi (cirka 50 g) (3.55 g kolhydrater, 0.4 g fett, 0.4 g protein)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

12.5 g blåbär (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein)

2 vitchokladbitar (16 g kolhydrater, 10.4 g fett, 2.2 g protein)

Summa: 40.05 g kolhydrater, 15.1 g fett, 6.3 g protein

Skär bananen på hälft på längden, och använd ett bolljärn för att göra bollar av kiwin.

Bred jordnötssmör på bananhalvorna och toppa med granola, kiwi, hallon och blåbär.

 

Banansnack andra

 


Örtmarinerad kyckling

Skrivet av Sofie Sergelius 24.04.2018

Kyckling med ris, det är en rätt de flesta som någon gång hållit koll på sitt intag troligen känner bra till. Kyckling har lite fett och hög proteinhalt, medan ris är ett enkelt och snabbt tillbehör som även mättar. 

Det här är en basrätt som alltid är god, och det är lätt att hålla koll på sitt intag med en maträtt så enkel som denna. Vill du använda ännu mindre fett kan du använda kycklingbröst istället och steka dem i ugn, men ifall du använder innerfilé så rekommenderar jag att du steker den. Innerfilé går super snabbt att tillreda i stekpanna varmed det här är en enkel måltid att slänga ihop efter jobbet. 

Ortkyckling close

ÖRTKYCKLING

1 portion

100 kycklingfilé  (2 g fett, 22.4 g protein, 107.6 kcal)

2 krm grovmalen svartpeppar

2 krm salt

1 vitlöksklyfta (0.6 g kolhydrater, 0.15 g fett, 0.3 g protein)

2 tsk olivolja  (9 g fett, 81 kcal)

2 msk finhackad timjan

2 msk finhackad persilja

2 msk finhackad basilika

2 tsk citronskal

160 g kokt basmatiris  (48.32 g kolhydrater, 0.48 g fett, 3.84 protein, 212.96kcal)

gräddfil 50 g (2 g kolhydrater, 6 g fett, 1.4 g protein)

100 g broccoli (1.90 g kolhydrater, 0.3 g fett, 4.6 g protein)

Summa per portion: 52.82 g kolhydrater, 17.93 g fett, 32.54 g protein, 656.9 kcal

Placera kycklingen i en skål. Skala och pressa vitlöken.

Ringla olivoljan över kycklingen och rör sedan ner alla kryddor och vitlöken.

Koka riset medan kycklingen marineras. Du kan naturligtvis även hälla över kycklingen i en liten påse och låta köttet marineras i kylskåp under natten.

Skär broccolin i bitar.

Koka upp vatten i en kastrull och placera broccolin i kastrullen då vattnet kokar. Koka broccolin tills den är mjuk. 

Hetta upp en non-stick stekpanna och stek filéerna cirka 4 minuter per sida tills de är genomstekta.

Servera kycklingen med ris, gräddfil och kokt broccoli.

 

Ortkyckling main


Choklad­gröt med nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 22.04.2018

Gårdagens nice cream frukost blev helt enkelt för god, så jag fortsatt med samma linje i dag. Gårdagens glassats var stor och det blev ganska mycket över, så varför inte använda det i dag tillsammans med min vanliga frukost: gröt med chokladsmak. Gröten är alltså samma som jag brukar äta under min Abs are made in the kitchen utmaning, men med lite mindre banan.

Chokladgrot med nicecream second

Eftersom det är söndag så tänkte jag unna mig en lite större frukost/brunch, så det här med att kombinera nice cream med gröt är ändå inte en helt galen idé. Ska vi vara ärliga så ser det ju inte vidare hälsosamt ut, men trust me on this one - det här är gott utan att smaken fått lida. Crazy right?

Bästa resultatet på gröt med nice cream får du av att tillreda glassen kvällen innan eftersom den då hinner stelna i frysen. Gröten kommer att vara lite varm då den serveras och ifall man inte vill ha helt rinnande glass är det därmed bra att ta fram den frysta glassen så sent som möjligt. I dag började jag med att koka gröten, sen förberedde jag alla toppings, sen tog jag fram glassen och gjorde tre bollar. Efter det var det bara att sammanställa det hela. 

Chokladgrot med nicecream

CHOKLADGRÖT MED NICE CREAM

1 portion

En halv sats choklad-jordnötssmörs nice cream

40 g havregryn (3.2 g fett, 22 g kolhydrater, 5.6 g protein, 140 kcal)

2.5 dl vatten

50 g skivad banan (0.2 g fett, 6.75 g kolhydrater,  30 kcal)

25 g blåbär (0.2 g fett, 1.2 g kolhydrater, 7 kcal)

10 g jordnötssmör (5.4 g fett, 2 g kolhydrater, 2.5 protein, 66 kcal)

0.5 dl chokladsmakande proteinpulver (1.5 g fett, 0.75 g kolhydrater, 14 g protein, 72.5 kcal)

Summa (gröt): 32.30 g kolhydrater, 10.5 g fett, 22.1 g protein, 315 kcal

Summa (nice cream): 34.87 g kolhydrater, 11.94 g fett, 12.55 g protein, 297.25 kcal

 

Summa (totalt per portion): 67.17 g kolhydrater, 22.44 g fett, 34.65 g protein, 612.25 kcal

 

Börja med att tillreda glassen. Häll över i en burk och ställ i frysen för minst 20 minuter. 

Tillred gröten genom att mäta upp havregryn och vatten i en kastrull. Koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Ta bort gröten från plattan och rör i proteinpulver. Låt gröten svalna eftersom den ska serveras med glassen.

Toppa med skivad banan, jordnötssmör, blåbär, lite kiwi och övrigt smått och gott. Kolla på nice cream receptet för att få lite inspiration.

Chokladgrot med nicecream main

 


Over the top nice cream

Skrivet av Sofie Sergelius 21.04.2018

I dag kändes det som en bra dag att laga en helt crazy nicecream bowl med allt gott jag hittar hemma. Nicecream är en veganglass gjord på frysta bananer. Så enkelt, galet gott, och en överlag hälsosammare alternativ till glass. Dessutom går det bra att äta till frukost :)

Over the top nice cream

CHOCOLATE-PEANUTBUTTER NICECREAM

2 portioner

3 frysta bananer (40.5 g kolhydrater, 1.2 g fett)

0.5 dl proteinpulver med chokladsmak (0.75 g kolhydrater, 1.5 g fett, 14 g protein)

2 msk mörk kakaopulver (1.4 g kolhydrater, 2.6 g fett, 2.2 g protein)

20 g jordnötssmör (4 g kolhydrater, 10.8 g fett, 5.2 g protein

Toppings

1 skivad banan (13.50 g kolhydrater, 0.4 g fett)

10 g granola (5.8 g kolhydrater, 1.7 g fett, 1 g protein)

25 g blåbär (1.2 g kolhydrater, 0.2 g fett)

10 g hallon (0.6 g kolhydrater, 0.1 g fett, 0.1 g protein)

minimarshmallows

10 g jordnötssmör (2 g kolhydrater, 5.4 g fett, 2.6 g protein)

 

Summa: 69.75 g kolhydrater, 23.9 g fett, 25.1 g protein, 594.5 kcal

Mixa bananerna slätt i en blender i ett par minuter, rör ner övriga ingredienser och mixa i en minut till.

Toppa med allt smått och gott.